A dlaczego nie? Pizza to zwykły placek z odrobiną drożdży szybko upieczony w wysokiej temperaturze zdaje się, że ok. 320 stopni C. Jako, że placek ten jest jedynie podstawą jak naleśnik ( zresztą skład podobny tylko bez jajka, choć można i z jajkiem zrobić pizzę ) to można zrobić nawet pizzę na słodko z owocami czy z np. z żurawiną i z mięsem. Kwestia składników. Wszelkiej maści "puryści" od potraw, oryginalnych receptur i nieskazitelnych alkoholi - są nieco zabawni...Ponieważ trzymanie się sztywno reguł - wyklucza postęp w tym postęp kulinarny. Ciasto francuskie powstało dlatego, że młody kucharz schrzanił robotę i próbował jakość ciasto uratować i zaczął je kijem nawalać..Pizza hawajska zaś jest całkiem dobra - oczywiście jeśli ktoś lubi. Ach zapomniałem dodać, że Włocha rozumiem w pełni :). To tak jakby ktoś powiedział "poproszę Ciechana z sokiem.......". Dlatego dałem mocne :).
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
14 października 2015 o 18:35
@Zibioff To z ciastem francuskim to zart?bo wiekszej bredni nie slyszalem. Oryginalna wloska pizza jest na cienkim ciescie, z mala iloscia skladnikow.Co do pizzy, sklad ciasta rozni sie sporo od skladu ciasta nalesnikowego, jak by sie czepiac podobnych skladow, to sporo ciast ma wspolne skladniki.
@Zibioff no wlasnie. jaramy sie ta pizza. a przeciez to po prostu swojski podplomyk z serem. wlosi w ogole maja kompleksy na punkcie swojej pizzy, nawet bialego sosu nie uzywaja. meh. no ale czego oczekiwac od narodu ktory lubi owoce morza? :-P
@WszystkieFajneSaZajete Pizza z jajkiem pieczarkami i ogórkiem kiszonym jest super. Z dziwniejszych polączeń jakie znam to pizza z serdelkami i frytkami, albo z kapustą kiszoną.
@NightmareTheWorld We Włoszech widziałam pizze z frytkami.. właściwie ze wszystkim czego dusza zapragnęłaby i to w Neapolu, tak więc wydaje mi się, że Włosi w cale tacy rygorystyczni co do tych składników pizzy nie są.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
15 października 2015 o 20:06
@Pierdomenico Ja najbardziej lubię pizzę pepperoni z salami, serem mozzarella i sosem czosnkowym do polewania :D Przyznam, że bardzo rzadko zamawiam inną :)
Pizza za 2 eur w budce to nie pizza. Polskie buraki i cebulaki kupują najtaniej a potem się dziwią, że smak nie taki jak opisywany. Włoska pizza jest najlepsza ale trzeba wiedzieć gdzie ją zjeść. We Włoszech zawsze unikaj knajp dla turystów. Zapytaj się tubylców i wskażą Tobie gdzie dobrze zjeść. Następna zasada w regionie rybnym nie zamawiaj mięsa. Zawsze dobrze zjesz w Tratorria a nie w restauracji. Pozdro
@idj95 Oczywiście zapomniałeś dodać, że według Ciebie jest obrzydliwa. Jest coś takiego jak gust i ponoć każdy ma inny. Mnie bardzo odpowiada pizza hawajska i polewanie jej sosami też.
@pancur90 Niewątpliwie. Jednak jestem tak zaaferowany w swej opinii, że traktuję ja jako niepodważalną oczywistość, wobec tego pozwoliłem sobie ominąć te slowa. Oszalamia mnie wręcz fakt, ze ktoś moze sie lubować w miesie z owocami. To ostatnia rzecz na świecie, jaka kiedykolwiek będę w stanie zrozumieć. Tak jak jedzenie egzotycznych robali i innych awangardowych dan.
A dlaczego nie? Pizza to zwykły placek z odrobiną drożdży szybko upieczony w wysokiej temperaturze zdaje się, że ok. 320 stopni C. Jako, że placek ten jest jedynie podstawą jak naleśnik ( zresztą skład podobny tylko bez jajka, choć można i z jajkiem zrobić pizzę ) to można zrobić nawet pizzę na słodko z owocami czy z np. z żurawiną i z mięsem. Kwestia składników. Wszelkiej maści "puryści" od potraw, oryginalnych receptur i nieskazitelnych alkoholi - są nieco zabawni...Ponieważ trzymanie się sztywno reguł - wyklucza postęp w tym postęp kulinarny. Ciasto francuskie powstało dlatego, że młody kucharz schrzanił robotę i próbował jakość ciasto uratować i zaczął je kijem nawalać..Pizza hawajska zaś jest całkiem dobra - oczywiście jeśli ktoś lubi. Ach zapomniałem dodać, że Włocha rozumiem w pełni :). To tak jakby ktoś powiedział "poproszę Ciechana z sokiem.......". Dlatego dałem mocne :).
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 14 października 2015 o 18:35
@Zibioff To z ciastem francuskim to zart?bo wiekszej bredni nie slyszalem. Oryginalna wloska pizza jest na cienkim ciescie, z mala iloscia skladnikow.Co do pizzy, sklad ciasta rozni sie sporo od skladu ciasta nalesnikowego, jak by sie czepiac podobnych skladow, to sporo ciast ma wspolne skladniki.
@Zibioff no wlasnie. jaramy sie ta pizza. a przeciez to po prostu swojski podplomyk z serem. wlosi w ogole maja kompleksy na punkcie swojej pizzy, nawet bialego sosu nie uzywaja. meh. no ale czego oczekiwac od narodu ktory lubi owoce morza? :-P
@cerebrumpalm - niby tak prosto, jednak najlepsze pizze jadłem zawsze we Włoszech...
Ananas ananasem, ale pizza z jajkiem?
@WszystkieFajneSaZajete Pizza z jajkiem pieczarkami i ogórkiem kiszonym jest super. Z dziwniejszych polączeń jakie znam to pizza z serdelkami i frytkami, albo z kapustą kiszoną.
@NightmareTheWorld We Włoszech widziałam pizze z frytkami.. właściwie ze wszystkim czego dusza zapragnęłaby i to w Neapolu, tak więc wydaje mi się, że Włosi w cale tacy rygorystyczni co do tych składników pizzy nie są.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 15 października 2015 o 20:06
Mmm pizza z ananasem, kurczakiem i kukurydzą nie jest zła :D
@Pierdomenico Ja najbardziej lubię pizzę pepperoni z salami, serem mozzarella i sosem czosnkowym do polewania :D Przyznam, że bardzo rzadko zamawiam inną :)
@KapitanKorsarzPirat sosik czosnkowy to podstawa!! Też tak lubię :)
Akurat pizza z ananasem jest dla mnie najlepsza.
Pizzę można sobie robić z czymkolwiek, tylko nie powinno sie tego nazywać kuchnią włoską jak robi duża część pizzeri.
Ludzie lubiący tzw. pizzę hawajską zawsze byli dla mnie kimś w rodzaju kosmitów.
@Mroovkoyad - Jestem kosmitą, poznajmy się :-)
Jadłam pizzę we Włoszech. Równie dobra co brytyjska ryba z frytkami, czyli w ogóle.
widocznie jadłaś w złym miejscu, bo ja wspominam jako na prawdę dobrą, wręcz tęsknie za tym smakiem :P
Pizza za 2 eur w budce to nie pizza. Polskie buraki i cebulaki kupują najtaniej a potem się dziwią, że smak nie taki jak opisywany. Włoska pizza jest najlepsza ale trzeba wiedzieć gdzie ją zjeść. We Włoszech zawsze unikaj knajp dla turystów. Zapytaj się tubylców i wskażą Tobie gdzie dobrze zjeść. Następna zasada w regionie rybnym nie zamawiaj mięsa. Zawsze dobrze zjesz w Tratorria a nie w restauracji. Pozdro
polskie buraki i cebulaki -zal Mi Ciebie chlopczyku
Ciekawe jaką miałby reakcję, gdyby dotarło do niego, że Polacy polewają pizze keczupem i innymi sosami.
Kto polewa ten polewa. A pizza hawajska jest obrzydliwa. W ogóle łączenie mięsa z owocami jest jedną wielką pomyłką.
oni ni muszą polewać, bo ich pizza jest ,,mokra'' i dodatkowych sosów po prostu nie potrzebuje.
@idj95 Oczywiście zapomniałeś dodać, że według Ciebie jest obrzydliwa. Jest coś takiego jak gust i ponoć każdy ma inny. Mnie bardzo odpowiada pizza hawajska i polewanie jej sosami też.
@pancur90 Niewątpliwie. Jednak jestem tak zaaferowany w swej opinii, że traktuję ja jako niepodważalną oczywistość, wobec tego pozwoliłem sobie ominąć te slowa. Oszalamia mnie wręcz fakt, ze ktoś moze sie lubować w miesie z owocami. To ostatnia rzecz na świecie, jaka kiedykolwiek będę w stanie zrozumieć. Tak jak jedzenie egzotycznych robali i innych awangardowych dan.