Olbrzymia ropucha
Jest zjadana w Namibii, jako rytualne danie. Może być zjadana tylko w odpowiednim czasie i to młode osobniki, ma w sobie tyle toksyn, że nieumiejętnie przyrządzona zatrzymuje pracę nerek.
Bligia pospolita
Owoce tej rośliny z Jamajki mogą być spożywane tylko, gdy są dojrzałe, połakomienie się na niedojrzały owoc może spowodować zatrucie i ostre wymioty.
Sannakij
Jest to koreańska potrawa z młodych ośmiornic. Zwierze jest cięte na kawałki żywe i podawane z sezamem i olejem, gdy jeszcze się rusza. Odnotowano liczne przypadki zadławienia się mackami zwierzęcia, które trzeba mocno pogryźć i szybko połknąć.
Hákarl
Islandzkie danie narodowe, a konkretnie jest to zgniłe mięso rekina. Pomijając obrzydliwość samej potrawy, można się zarazić wieloma bakteriami, które rozwijają się w gnijącym mięsie.
Krwista małża
Zwana tak przez jej czerwoną wydzielinę. Jest przysmakiem w Chinach, mimo że może powodować wiele chorób. Żyje w środowisku, które sprzyja rozwojowi wirusów i bakterii.
Casu marzu
Ser z Sardynii, który ma w sobie larwy, które mogą się zagnieździć w ludzkim ciele.
Echizen Kurage
To japoński przysmak z meduzy, której usuwa się toksyczne części.
Rabarbar? Może inaczej - nie jedz k*rwa NIC 100% osób jedzących umierają, często w młodym wieku...
Tylko że są udokumentowane przypadki śmierci po zjedzeniu rabarbaru. Nie zdziwiło Cię nigdy, że w sklepach zawsze są tylko łodygi, starannie obrane z liści? To po to, żeby się nikt nie pomylił.
To ja już wolę pierogi z ziemniakami polane masełkiem. Przynajmniej wiem że pożyję jeszcze.
Te owoce Panguim Edule wrzuciłbym nieobrane do miski, postawił w sejmie i napisał kartkę "Żyj smacznie i zdrowo." : )))
A jak będę jadł małpie mózgi w Europie to też zaszkodzą?
Nie wiem ile tego rabarbaru trzeba zjeść, by coś sobie uszkodzić.