Pielmienie (pielemienie, pielmieni ) też nie są odpowiednikiem polskich pierogów ruskich (nieźle to zabrzmiało :) ), to są pierogi nadziewane farszem mięsnym.
Pierogi ruskie są znane na terenie dzisiejszej Ukrainy (dawniej Ruś czerwona). Przed 1918 rokiem na ziemiach polskich mieszkały wszystkie narody świata (rekordy padały w XVII wieku, kiedy etniczni Polacy stanowili ok. 45% ludności ziem polskich) stąd może ten kulturowy koktail...
Ja mam taką teorię, Ruscy tutaj rządzili, nie było nic w sklepach a pierogi ruskie jest w miarę łatwo zrobić, no to nazwali je ruskie, na cześć tego, że nie mieli nic innego do jedzenia za ich rządów:D
Nie no żartuję, Ruscy dalej rządzą w Polsce:D
pamiętam, że na rmfie o tym mówili. Te wszystkie nazwy to jeszcze z czasów PRLu, jak państwo mogło decydować o nazwach polskich dań. Dlatego też nadawali jakieś obce nazwy, aby obejść ten problem:
placki węgierskie, pierogi ruskie, śledź po japońsku, ryba po grecku. Teoria druga:
Niektórzy uważają, że to pochodna izolacji Polski w czasach PRL-u i chęci nadania tradycyjnym daniom z naszego stołu wyjątkowej rangi przysmaków z zagranicy, choćby poprzez egzotycznie brzmiącą nazwę.
Wikipedia nie gryzie: Pierogi ruskie – popularny w Polsce i na Ukrainie(czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany.
Jadłem ostatnio i był to mój pierwszy, a zarazem ostatni raz.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
19 sierpnia 2012 o 13:11
W Rosji robi sie je troche inaczej,chodzi glownie o ciasto,z tego co wiem to tam sie smazy,maja tez inne nadzienia,ale sa tez takie jakie stosuje sie u nas.Taka mala ciekawostka,pierogi pochodza z Chin.
Pierogi ruskie, czyli z Rusi- dawna nazwa tych ziem, gdzie teraz jest Ukraina (mniej więcej). Na Ukrainie bez problemu można dostać pierogi ruskie pod nazwą ,,varennyky z kartopleyu" (pierogi z ziemniakami). Jest również barszcz ukraiński znany tam jako ,,chervoniy borshch", czyli barszcz czerwony.
Wywodzą z Rusi Czerwonej, nie z Rosji. Nazwy zazwyczaj sugerują pochodzenie albo jakiś związek np. włoszczyzna. Nie ma się co czepiać. W USA jest polish sausage, a ktokolwiek wie (bez zaglądania do WIki) co to właściwie jest - podwawelska, mortadela, czy co innego.
Bo Polacy ukradli
@19Cezar96 Haha
zaczęło się od lodów włoskich...
W Rosji nazywają się polskie :)
Oj, Boziu! A barszcz ukraiński nie ma nic wspólnego z Ukrainą.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 19 sierpnia 2012 o 11:16
Chciałbym zauważyć, że te pierogi nazywają się ruskie, a nie rosyjskie. Czy autor (i wiele innych osób) pojmuje tę różnicę??
To chyba koleś nie byłeś w Rosji nigdy. Tam się to chyba Plemienie nazywają czy coś.
Pielmienie (pielemienie, pielmieni ) też nie są odpowiednikiem polskich pierogów ruskich (nieźle to zabrzmiało :) ), to są pierogi nadziewane farszem mięsnym.
Ale jest pewne że pierogi takowe w Rosji są tylko pod inna nazwą.
Tak jak w Grecji nie słyszeli o rybie po grecku,w Bretani o fasolce po bretońsku a na Węgrzech o placku po węgiersku ;)
Zapomniałeś o śledziu po japońsku :)
Pierogi ruskie są znane na terenie dzisiejszej Ukrainy (dawniej Ruś czerwona). Przed 1918 rokiem na ziemiach polskich mieszkały wszystkie narody świata (rekordy padały w XVII wieku, kiedy etniczni Polacy stanowili ok. 45% ludności ziem polskich) stąd może ten kulturowy koktail...
Nie widzisz różnicy między "ruskie" a "rosyjskie"? -.-
To chciałem napisać :D Panowie mnie ubiegli ^^
Też chciałem napisać ale przybylem za późno :)
Przejedzi się do Bretoni i spróbuj tam znaleźć fasolkę po bretońsku :)
Bo to pierogi RUSKIE, a nie rosyjskie ;).
Bo to pierogi "ruskie" a nie rosyjskie. Tak samo jak Ruś to nie Rosja. No ale z demotywatorów polskiego nikt się nie nauczy.
Nieważne...:-) Bez ruskich życie nie byłoby takie samo- kocham te pierogi :-)
Ja mam taką teorię, Ruscy tutaj rządzili, nie było nic w sklepach a pierogi ruskie jest w miarę łatwo zrobić, no to nazwali je ruskie, na cześć tego, że nie mieli nic innego do jedzenia za ich rządów:D
Nie no żartuję, Ruscy dalej rządzą w Polsce:D
Pochodzą z rusi czerwonej, dawne województwo ruskie.
pamiętam, że na rmfie o tym mówili. Te wszystkie nazwy to jeszcze z czasów PRLu, jak państwo mogło decydować o nazwach polskich dań. Dlatego też nadawali jakieś obce nazwy, aby obejść ten problem:
placki węgierskie, pierogi ruskie, śledź po japońsku, ryba po grecku. Teoria druga:
Niektórzy uważają, że to pochodna izolacji Polski w czasach PRL-u i chęci nadania tradycyjnym daniom z naszego stołu wyjątkowej rangi przysmaków z zagranicy, choćby poprzez egzotycznie brzmiącą nazwę.
Ale pierogi ruskie są starsze niż PRL (: W XIX wieku pierogi ruskie to były pierogi pieczone, a później nazwa przeszła te gotowane.
Jak byś był w Rosji to byś nie wrócił.
Bo są ruskie a nie rosyjskie mistrzu... tak, to jest różnica
Pierogi Ruskie są najlepsze. Przez tą fotkę aż zgłodniałem
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 19 sierpnia 2012 o 12:35
W Rosji pewnie nie, ale na Rusi może byś znalazł.
A to nie relikt plemienia Rusy?
Wikipedia nie gryzie: Pierogi ruskie – popularny w Polsce i na Ukrainie(czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany.
Jadłem ostatnio i był to mój pierwszy, a zarazem ostatni raz.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 19 sierpnia 2012 o 13:11
ruskie a nie rosyjskie =;=
W Rosji robi sie je troche inaczej,chodzi glownie o ciasto,z tego co wiem to tam sie smazy,maja tez inne nadzienia,ale sa tez takie jakie stosuje sie u nas.Taka mala ciekawostka,pierogi pochodza z Chin.
Oh kiedy się ludzie nauczą że ruskie nie znaczy rosyjskie tak samo ruski to nie rosyjski to 2 inne języki...
Uwielbiam! :D
Pierogi ruskie, czyli z Rusi- dawna nazwa tych ziem, gdzie teraz jest Ukraina (mniej więcej). Na Ukrainie bez problemu można dostać pierogi ruskie pod nazwą ,,varennyky z kartopleyu" (pierogi z ziemniakami). Jest również barszcz ukraiński znany tam jako ,,chervoniy borshch", czyli barszcz czerwony.
Wywodzą z Rusi Czerwonej, nie z Rosji. Nazwy zazwyczaj sugerują pochodzenie albo jakiś związek np. włoszczyzna. Nie ma się co czepiać. W USA jest polish sausage, a ktokolwiek wie (bez zaglądania do WIki) co to właściwie jest - podwawelska, mortadela, czy co innego.
A co ma Ruś wspólnego z Rosją? Tak na marginesie, wiecie, że w Zatoce Świń wylądowali Kozacy Kubańscy?
Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 20 sierpnia 2012 o 13:39
Mnie bardziej zadziwia fakt, że wróciłeś z Rosji w jednym kawałku.
boze co za kretyn.. odciac internet dzieciom!!