Oto jak robią cheesburgery w McDonaldzie
(16 obrazków)
Najpierw wołowe kotlety wyjmowane są z zamrażarki, następnie kładzie się je na rozgrzanym grillu.
Później opuszcza się drugi grill, który ma usmażyć kotlety z drugiej strony (nie przewraca się mięsa). Zajmuje to około 40 sekund.
Tak usmażone mięso doprawia się solą i pieprzem.
Następnie usuwa się kotlety z grilla i przekłada do plastykowego pojemnika, który z kolei trafia do specjalnego "podgrzewacza", gdzie mięsko czeka w kolejce aż zostanie wywołane przez klienta.
Kolejny niezbędny składnik cheeseburgera - bułki. Gotowe pieczywo przyjeżdża do punktu w folii. Zazwyczaj McDonald ma kontrakty z lokalnymi piekarniami, w których według ściśle określonej receptury piecze się je.
Oto jak wyglądają bułki przed wypieczeniem, zapakowaniem i odesłaniem do restauracji.
Pieczywo trzymane jest w brązowych skrzynkach (na zdjęciu po lewo). Bułka przed podaniem podgrzewana jest w tosterze.
@Patryk9865 masz o tym jakiś konkretny artykuł, wyniki badań, coś? czy po prostu bijesz pianę? bo narazie rzuciłeś jakieś oskarżenie (nie wnikam czy słuszne) a niczym go nie podparłeś.
a może logiczne rozumowanie wystarczy???
najwięksi gracze jak mcd,bgk,kfc i inni to pewnie ponad 80 % rynku zbytu dla producentów.
przykład. fabryka w której pracowałem produkowała m.in nuggetsy dla mcd (głownie Szwecja, północne Niemcy i Norwegia). dziennie wytwarzane było około 35 ton nuggetsow i tak przez 7 dni w tyg.
moje pytanie. co się dzieje z "tym super jakości mięsem" skoro mcd wrzuca samą chemie?
Wcale że się nie zgadza, bo mięso wieprzowe trafia na bułkę od razu po zdjeciu z grila, a tylko kurczaki trafiają do podgrzewacza, co do rękawiczek - tylko na pokaz.
Są też skrzynki białe, niebieskie ...
Nie wiem skąd ta fotka z wieprzowym w binie grzewczym, ale w PL tak się nie robi.
W korporacyjnych jest UHC (ten podgrzewacz tak się nazywa) na kurczaki oraz na mięsa wieprzowe etc. Nie zgadza się tylko to, że niby robi się chisa w rękawiczkach - robi się bez rękawiczek bo tak prawnie można :D
po pierwsze mięsko które trafia do UHC jest kurczakiem(kolor korytka), wieprzowina i kurczak nie mają nic wspólnego z cheesami, mięsko nie trafia w ogóle do UHC, kładzie się je od razu na przygotowane przez innego pracownika bułki, nie robi się w rękawiczkach, bo powodowałoby to za dużo oparzeń przy grillu (plastyk by się przyklejał do skóry), do bułek są tostery a nie piecyki wertykalne(można jak manager nie patrzy^^) bułki rzeczywiście przychodzą w najróżnieszych skrzynkach, ale brązowe są w mniejszości, jedyny czas kiedy ktoś zakłada rękawiczkę, to kiedy wyjmuje mrożone mięso.
mięso z grilla nie może iść prosto na bułkę! jest to zabronione i w żadnym macu w jakim pracowałam nie widziałam takiej praktyki
głupoty wyssane z palca
a to ciekawe... ja musiałem ze 200 dziennie tak robić, bo inaczej by nie mieli co na kasach wydawać. ale zastanawia mnie, że nie ma tu kroków związanych z przecieraniem grilla i usuwaniem tłuszczu przed nową partią, bo miło wiedzieć, że cheeski nie pływają w tłuszczu.
O ile dobrze pamiętam to mięso wołowe zawsze było smażone prosto do hamburgera, które to w całości już spakowane czekały w innym podgrzewaczu, a w tym pokazanym na zdjęciach trzymane były mięsa z "kurczaka".
Generalnie jest tak: W czasie gdy zamykamy mięso, wkładamy "dekle" od bułek do opiekaczy, wyciągamy je opieczone i przygotowujemy, musztarda,ketchup, cebula,ogór, ser, następnie szybko podstawiamy pod grilla i osoba która go obsługuje szybko ściąga mięso bezpośrednio na bułki, po czym drugą połową bułki zakrywamy i dajemy do pakowania.
Dla tych, ktorzy nie wiedza. To jest nowy sposob przygotowania cheesburgera i nazywa sie to Made For You. Praktycznie wszystkie nowe restauracje tak maja. I maja miec wszystkie do 2017 bodajze.
@łysy- Oczywiście, że wiesz z czego są robione. Oczywistym jest, że z piersi kurczaka! Ciekawe tylko dlaczego te piersi podają zmielone...To przecież tak jak 100% wołowina. Flaki i inne podroby z wołu to przecież też jest 100% wołowina. Ach ludzie, dawajcie sobą dalej manipulować...
@~ahmedo
zawiode Ciebie. chemii jest tam tyle, że każdy inny produkt ma roczny termin przyd do spożycia. a mcd ma 100 dni.
@Justynka5062
a jak sobie to wyobrażasz? że piersi rosną w kształcie naggetsów?? w ich składzie jest od 1-2 % skóry ( i to tylko po to żeby dodać im puszystości). akurat mcd ma najwyższe wymagania co do półproduktów, procesu i jakości końcowego produktu.
uwielbiam ludzi, którzy nigdy nie mieli do czynienia z masową produkcją jedzenia a powielają bzdury ładnie serwowane przez idiotów.
taka mała podpowiedz. im ciemniejsze mięso w gotowym produkcie tym więcej jest w nim MOM-u(Mięso Oddzielone Mechanicznie- czytaj ścięgna,chrząstki, szpik etc. zwyczajnie się nie opłaca dodawać jakichś 'wybielaczy' bo stosunek ceny MOM+wybielacz a pierś jest ogromna.
jak na razie to dajecie się manipulować ludkom typu wsadziłem kotleta do marynarki i po 12 latach w szafie...........
@łysy- wydaje mi się, że akurat kształt nuggetsów wynika z tego jakie mięso podają na tacy. Gdyby podawali wartościowe mięso to w cheesburgerach byłyby steki (nie jakiś przydepnięty krążek), a nuggetsy wyglądałyby jak normalne piersi, tylko opanierowane. Jak w KFC na przykład. Każdy orze jak może, a Ty nie powiesz mi chyba, że ludzie nie woleliby wiedzieć co jedzą. A co do ostatniego zdania. Może z 12 latami w szafie przesadziłeś, ale moja koleżanka znalazła cheesa i frytki po roku czasu i przyznam, że wyglądały apetycznie. Struktura się nie zmieniła wcale :)
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
2 razy.
Ostatnia modyfikacja:
26 września 2014 o 17:24
bardzo Was przepraszam, bo nie widziałem co czynie przez pare lat w dwóch firmach.
oczywiście wiecie lepiej, widzieliście w necie.
a ja tylko to robiłem, ale cóż. mylić się- rzecz ludzka
PRZEPRASZAM- ironia jakby ktoś miał wątpliwości.
łysy- Dostajesz gotowe jedzenie. Jedyne co musisz zrobić to je odgrzać i ułożyć w piękną całość według instrukcji. Mydlisz oczy ludziom, mówiąc, że znasz skład i jednocześnie się pogrążasz :)
więc zapytaj kolegów/koleżanek pracujących w mcd.
w paczce jest od 48 do 52 szt.- celowane 50.
waga paczki 1048-1060 gr(albo 1080 już nie pamiętam).
10 szt wazyc powinno ( po wyjechaniu z frytkownicy 210 gr), później mrożenie i glazura max 3 %.
ale cokolwiek nie napisze- Wy wiecie lepiej.
kto z was pamięta smak po 30 latach. nóż sie w kieszeni otwiera po takim pie....niu.
ciekawi mnie tylko jedno. jakie to magiczne chemiczne reakcje mają zachodzić przy produkcji żarcia. do tej pory wystarczało gotowanie na parze. ale nie wiem, nie znam sie, nie widziałem.
w tej samej fabryce były produkowane skrzydełka dla kfc, ale nie za mojej kadencji.
mcd też ma w swojej ofercie skrzydełka. złote i czerwone.złote dostępne tylko w rosji (4 lata temu- teraz może gdzieś inndziej też) pakowane w przezroczystą folie, czerwone w niebieską.
pozdro. teraz juz macie wolną ręke. "piszta co cheta"
tępa pało. tu nie usa a europa.
gówno mnie obchodzi co tam robią w usa. dwa. nagle zaczynasz podnosić kolejne 'argumenty' ,co mnie obchodzi genetycznie modyfikowana soja. co tydzień przyjeżdżała cysterna z 30000 litów oleju z niemiec. i nie wiem z czego był zrobiony- dlatego się nie udzielam, ale Ty 'znafco' wiesz wszystko. jak nie olej, to modyfikowana mąka na bułki. jak chcesz dyskutować na jakiś temat- to się go trzymaj.
na marginesie. wiecie czemu żarcie smakuje tak bezsmakowo???
BO TO JEST NASZA WINA!!!!!!!
robiliśmy inne żarcie dla nich. i na początku miało ono jakiś smak. NAWET, podkreślam NAWET UŻYWANO CZOSNKU!!!! ale to sie nie sprzedawało, więc zmieniano przyprawy- na koniec zostało kolejne bezpółciowe gówno. i to odpowiadało największej ilości klientów.
sory ale takich mamy klientów.
Jeszcze chwilę temu mówiłeś, że ich jedzenie jest takie dobre, a ty znasz skład. W tym poście przyznałeś się, że składu tych pyszności nie znasz. Powiedziałeś również , że jedzenie mają do kitu bo ludzie tego oczekiwali...Tym postem postawiłeś kropkę nad i.
Ewolucja: Demotywatory -> Obrazki z inteligentnymi podpisami -> Śmieszne obrazki -> Filmiki -> Galerie o "ciekawych faktach" -> Stare dowcipy. Dotąd było przynajmniej zabawnie. Czy mam rozumieć, że kolejnym etapem tej ewolucji będą fascynujące relacje z tego, jak działa kolejna sieć fast-foodów? Albo jak się produkuje papier toaletowy?...
W Polsce jest tylko jedna piekarnia która dostarcza bułki do mc i głównie się tym zajmuje. Nie jest to lokalna piekarenka tylko wielka piekarnia. Byłam, widziałam.
co to za badziew jakiś? pracuję w McDonald i z całą pewnością tak to nie wygląda. na zdjęciach mamy stary sprzęt, przedpotopowe techniki robienia kanapek. jednym słowem - opracował to jakiś buc który pewne nigdy na kuchni w Mc nie był.
Akurat tak to wygląda w restauracji z wprowadzoną "platformą" i "Made For You". Jedyne do czego można się przyczepić to kolor papierka - zdjęcia były pewnie robione w innym kraju. Reszta jak najbardziej się zgadza.
Ściema- Pracowałam w Mc w Polsce i w Anglii i mięso z grilla trafia bezpośrednio na bułki, które gdy mięso się robi inny pracownik przygotowuje w tosterze. Do podgrzewacza idą tylko kurczaki.
DOKŁADNE INFO DLA ZIELONYCH
Na chwilę obecną w "restauracjach" McDonald's są stosowane dwa systemu przygotowywania kanapek.
Ta zaprezentowana na zdjęciu to tzw. "Platforma", wszystko wygląda jak na zdjęciach. Do 2015 roku "Platforma" ma zostać zastosowana we wszystkich "restauracjach" McDonald's w Polsce. Dodatkowo różni się ona tym od starej metody (którą zaraz opiszę) że zamówienie składa się przy kasie, a odbiera w punkcie wydawania, gdzie w starym systemie zamówienie odbiera się od razu przy kasie.
Stary system wygląda tak, że bułki są "tostowane" w tosterze poziomym i garnirowane na chwilę zanim mięso będzie gotowe, po czym mięso nakłada się na bułki przy samym grillu, a potem gotowe kanapki przechowuje się w specjalnym podgrzewaczu do 15 minut, skąd są zabierane przez kasjerów składających zamówienia. "Platforma" zapewnia jednak świeższe kanapki i mniejsze marnotrawienie półproduktów niż w przypadku starego systemu.
(Info potwierdzone z pierwszej ręki, a praca w Macu nie jest taka zła jak to ludzie myślą! Tylko hajs mały :/ )
Dziękuję, dobranoc.
"nasz rozpływająca się kanapka" leży "po lewo" w "plastykowym" pojemniku. A jak ten plastyk tego kanapka położy po prawo, to autor demota wyjdzie z zerówki i pójdzie w końcu do pierwszej klasy.
Pewnie staromodny jestem ale uważam że w restauracji na stołach są obrusy i sztućce, do stołu podaje kelner a gości wita szef sali. Jak tego nie ma, znaczy że jesteśmy w BARZE a nie restauracji.
Bliskie prawdy. Tylko mięsa nie trzyma się 15 minut w podgrzewaczu, a natychmiast kładzie na bułkę.
Generalnie procedura jest taka: 1) mięso na grilla; 2) bułka na toster; 3) bułka z tostera. Ketchup, musztarda, cebula, ogórek, ser. 4) mięso z grilla prosto na bułkę. 5) Bułka pakowana i dopiero teraz do podgrzewacza gdzie czeka na klientów. Zwykle nie więcej niż 2 minuty, bo przerób jest duży. Po 10-15 minutach bułki są wyrzucane. Nigdy dokładnie nie zmierzyłem, a to maszyna informuje kiedy bułki z danej serii należy wyrzucić.
Pracowałem w MD 2 miesiące. Klif w Gdyni. Może gdzie indziej jest inaczej, ale bardzo wątpię. MDowi zależy na standardach.
gówno prawda! Jako były pracownik Maka mogę powiedzieć że mięso 1:10 (na cheesy) nie jest chowane do podgrzewacza! Kanapka jest od razu składana w jedną całość! A toster który widzimy nie jest wcale do bułek na cheesy tylko na kanapki z kurczakiem! Moim zdaniem to inny kraj bo i papierek jest innego koloru.... W polsce są inne standardy których musi trzymać się KAŻDA restauracja!
Na pewno nie ma to nic wspólnego ze zdrowym i pożywnym odżywianiem, a niestety mimo wszystko bardzo dużo osób z tego korzysta :( Jak ktoś lubi dobrze zjeść a w dodatku zdrowo, to polecam Panią dietetyk z tej poradni, ja korzystam i układa super jadłospisy :) http://hb-dieta.pl/dieta-online/ukladanie-diety-plan-dietetyczny-online/
tam powinno być mięso w cudzysłowie a nie podgrzewacz
@Patryk9865 masz o tym jakiś konkretny artykuł, wyniki badań, coś? czy po prostu bijesz pianę? bo narazie rzuciłeś jakieś oskarżenie (nie wnikam czy słuszne) a niczym go nie podparłeś.
a może logiczne rozumowanie wystarczy???
najwięksi gracze jak mcd,bgk,kfc i inni to pewnie ponad 80 % rynku zbytu dla producentów.
przykład. fabryka w której pracowałem produkowała m.in nuggetsy dla mcd (głownie Szwecja, północne Niemcy i Norwegia). dziennie wytwarzane było około 35 ton nuggetsow i tak przez 7 dni w tyg.
moje pytanie. co się dzieje z "tym super jakości mięsem" skoro mcd wrzuca samą chemie?
@lysy7803 nie rzuca się oskarżeń "na logiczne rozumowanie", to na oskarżający udowadnia swoje oskarżenie, a nie oskarżany niewinność.
http://www.quickmeme.com/img/e5/e564cd644f440286750bca0b1c532e77c951346086c3aeb04fb11edf619d4b84.jpg
@wadziu, Poszukujmy zatem wiedzy na temat tego co serwuje MD. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 15 lipca 1994r. (Dz.U. z 1994r. Nr 86, poz. 402). Zgodnie z tym rozporządzeniem obowiązek właściwego oznaczania (etykietowania) ciąży na producencie a także na sprzedawcy. Jak wiadomo MD produje i sprzedaje żywność. Ciężko znaleźć o niej informacje.
http://www.hotmoney.pl/nabiezaco/Przeswietlamy-bulki-do-hamburgerow-McDonalds-g32101
W skład każdej bułki wchodzą - mąka, drożdże, woda, olej rzepakowy, cukier, sól oraz emulgatory E 471, E 472e, E 481 i E 300
http://vitalia.pl/ch_add,70,0_Mono-i-diglicerydy-kwasow-tluszczowych.html
http://vitalia.pl/ch_add,73,0_Mono-i-diglicerydy-kwasow-tluszczowych-estryfikowane.html
http://vitalia.pl/ch_add,68,0_Stearyoilomleczan-wapnia.html
http://vitalia.pl/ch_add,142,0_Kwas-askorbinowy.html
Zwróćcie uwagę, że jedno z tych E jest zakazane w Kanadzie, a drugie w Japonii. Dlaczego?
Według innego źródła E są inne:
http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Wiemy-dlaczego-jedzenie-z-McDonalda-nie-plesnieje,wid,16106104,wiadomosc.html?ticaid=11384a&_ticrsn=3
http://vitalia.pl/ch_add,132,0_Propionian-sodu.html
http://vitalia.pl/ch_add,162,0_Propionian-wapnia.html
Przyjrzyjmy się sosowi do kanapek:
http://kobieta.dziennik.pl/kuchnia-i-przepisy/artykuly/397572,kanadyjski-mcdonald-s-zdradzil-przepis-na-sos-do-kanapek-big-mac-wideo.html
Znowu brak szczegółów - nieznany jest skład majonezu. Jak różny może być przekona się każdy kto w najbliższym dużym sklepie poświęci czas na poczytanie etykiet.
Z czego składają się hamburgery nie znalazłam nic, poza taką ciekawostką.
http://www.pb.pl/2550320,86348,mcdonald-s-zmienia-sklad-hamburgerow
Mało kto zamawia samą kanapkę- często bierze frytki czy shake'a do tego. Znowu nie znalazłam receptury producenta, podobno z tego: http://przepisy.smartigo.pl/mcdonalds/mcdonalds-shake-waniliowy/
Po raz kolejny nie znalazłam składu lodów - zatem znowu odsyłam do poczytanie etykiet różnych lodów - często jest w nich szkodliwy syrop glukozowo - fruktozowy, który znajduje się również w ketchupie http://bezchemii.mlg.pl/2013/03/tomato-ketchup-mcdonaldsdeveley/
Brak możliwości znalezienia receptury producenta lub to co znalazłam budzi, delikatnie mówiąc, moją nieufność. Na koniec dla dociekliwych lub wytrwałych:
http://www.eioba.pl/a/1zn/dlaczego-frytki-mcdonalds-sa-tak-smaczne
http://natemat.pl/59021,14-letni-hamburger-z-mcdonalda-wyglada-prawie-jak-nowy
http://www.altermedium.pl/mcdonald-nawoluje-niejedzenia-wlasnego-jedzenia/
I ciekawy eksperyment dotyczący żywienia się fastfoodami przedstawiony w filmie Super size me https://www.youtube.com/watch?v=xcFcaHbxak8
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 27 września 2014 o 13:47
@Laviol i właśnie o takie rzetelne informacje mi chodziło ;) dziękuję za interesujący i rzetelny komentarz
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 27 września 2014 o 14:28
Wcale że się nie zgadza, bo mięso wieprzowe trafia na bułkę od razu po zdjeciu z grila, a tylko kurczaki trafiają do podgrzewacza, co do rękawiczek - tylko na pokaz.
Są też skrzynki białe, niebieskie ...
Nie wiem skąd ta fotka z wieprzowym w binie grzewczym, ale w PL tak się nie robi.
W korporacyjnych jest UHC (ten podgrzewacz tak się nazywa) na kurczaki oraz na mięsa wieprzowe etc. Nie zgadza się tylko to, że niby robi się chisa w rękawiczkach - robi się bez rękawiczek bo tak prawnie można :D
Mięso wieprzowe to akurat tylko na śniadaniach można spotkać, a nie w cheeseburgerach...
po pierwsze mięsko które trafia do UHC jest kurczakiem(kolor korytka), wieprzowina i kurczak nie mają nic wspólnego z cheesami, mięsko nie trafia w ogóle do UHC, kładzie się je od razu na przygotowane przez innego pracownika bułki, nie robi się w rękawiczkach, bo powodowałoby to za dużo oparzeń przy grillu (plastyk by się przyklejał do skóry), do bułek są tostery a nie piecyki wertykalne(można jak manager nie patrzy^^) bułki rzeczywiście przychodzą w najróżnieszych skrzynkach, ale brązowe są w mniejszości, jedyny czas kiedy ktoś zakłada rękawiczkę, to kiedy wyjmuje mrożone mięso.
Wy chyba nie widzieliście Platformy...
Na platformie tak jest, i tak wszystkie maki bd miały platforme do konca 2015
Robi się tak, ale tylko w tych nowszych restauracjach typu platforma.
W poradniku brakuje dwóch ogórków!
No proszę ile znawców. Co tam się studiowało? Filologię? Psychologię? hahahah. Frytki do tego poproszę!
mięso z grilla nie może iść prosto na bułkę! jest to zabronione i w żadnym macu w jakim pracowałam nie widziałam takiej praktyki
głupoty wyssane z palca
a to ciekawe... ja musiałem ze 200 dziennie tak robić, bo inaczej by nie mieli co na kasach wydawać. ale zastanawia mnie, że nie ma tu kroków związanych z przecieraniem grilla i usuwaniem tłuszczu przed nową partią, bo miło wiedzieć, że cheeski nie pływają w tłuszczu.
O ile dobrze pamiętam to mięso wołowe zawsze było smażone prosto do hamburgera, które to w całości już spakowane czekały w innym podgrzewaczu, a w tym pokazanym na zdjęciach trzymane były mięsa z "kurczaka".
Na starym systemie tak było. Natomiast teraz wszystkie nowe McD otwierają się w systemie "Made for you".
"plastykowego "?????? o.O
Nie wiesz co to jest plastyk? To sprawdz w slowniku.
Zarowno plastykowy jak i plastikowy to poprawna forma.
Plastyk to człowiek który robi figurki z plasteliny. Biedny człowiek, skończyć jako pojemnik ;-(
"po lewo"? a co to jest niby? da sie zrozumiec polewo - jako polewa do czegos, na lewo lub po lewej stronie, ale co to jest "po lewo"?
Generalnie jest tak: W czasie gdy zamykamy mięso, wkładamy "dekle" od bułek do opiekaczy, wyciągamy je opieczone i przygotowujemy, musztarda,ketchup, cebula,ogór, ser, następnie szybko podstawiamy pod grilla i osoba która go obsługuje szybko ściąga mięso bezpośrednio na bułki, po czym drugą połową bułki zakrywamy i dajemy do pakowania.
Dla tych, ktorzy nie wiedza. To jest nowy sposob przygotowania cheesburgera i nazywa sie to Made For You. Praktycznie wszystkie nowe restauracje tak maja. I maja miec wszystkie do 2017 bodajze.
przy McNuggets-ach i tak robienie Cheeseburger-a wygląda nieźle
byłeś, widziałeś i wiesz.
ja je robiłem i wiem z czego są robione i nadal je jem.
a te bajeczki a syfie w nich............ szkoda gadac
łysy, a najlepsze jest to że każdy wie jaka tam jest chemia a i tak zapierniczają całymi rodzinami nadal do maka czy kfc :D
@łysy- Oczywiście, że wiesz z czego są robione. Oczywistym jest, że z piersi kurczaka! Ciekawe tylko dlaczego te piersi podają zmielone...To przecież tak jak 100% wołowina. Flaki i inne podroby z wołu to przecież też jest 100% wołowina. Ach ludzie, dawajcie sobą dalej manipulować...
@~ahmedo
zawiode Ciebie. chemii jest tam tyle, że każdy inny produkt ma roczny termin przyd do spożycia. a mcd ma 100 dni.
@Justynka5062
a jak sobie to wyobrażasz? że piersi rosną w kształcie naggetsów?? w ich składzie jest od 1-2 % skóry ( i to tylko po to żeby dodać im puszystości). akurat mcd ma najwyższe wymagania co do półproduktów, procesu i jakości końcowego produktu.
uwielbiam ludzi, którzy nigdy nie mieli do czynienia z masową produkcją jedzenia a powielają bzdury ładnie serwowane przez idiotów.
taka mała podpowiedz. im ciemniejsze mięso w gotowym produkcie tym więcej jest w nim MOM-u(Mięso Oddzielone Mechanicznie- czytaj ścięgna,chrząstki, szpik etc. zwyczajnie się nie opłaca dodawać jakichś 'wybielaczy' bo stosunek ceny MOM+wybielacz a pierś jest ogromna.
jak na razie to dajecie się manipulować ludkom typu wsadziłem kotleta do marynarki i po 12 latach w szafie...........
@łysy- wydaje mi się, że akurat kształt nuggetsów wynika z tego jakie mięso podają na tacy. Gdyby podawali wartościowe mięso to w cheesburgerach byłyby steki (nie jakiś przydepnięty krążek), a nuggetsy wyglądałyby jak normalne piersi, tylko opanierowane. Jak w KFC na przykład. Każdy orze jak może, a Ty nie powiesz mi chyba, że ludzie nie woleliby wiedzieć co jedzą. A co do ostatniego zdania. Może z 12 latami w szafie przesadziłeś, ale moja koleżanka znalazła cheesa i frytki po roku czasu i przyznam, że wyglądały apetycznie. Struktura się nie zmieniła wcale :)
Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 26 września 2014 o 17:24
bardzo Was przepraszam, bo nie widziałem co czynie przez pare lat w dwóch firmach.
oczywiście wiecie lepiej, widzieliście w necie.
a ja tylko to robiłem, ale cóż. mylić się- rzecz ludzka
PRZEPRASZAM- ironia jakby ktoś miał wątpliwości.
łysy- Dostajesz gotowe jedzenie. Jedyne co musisz zrobić to je odgrzać i ułożyć w piękną całość według instrukcji. Mydlisz oczy ludziom, mówiąc, że znasz skład i jednocześnie się pogrążasz :)
więc zapytaj kolegów/koleżanek pracujących w mcd.
w paczce jest od 48 do 52 szt.- celowane 50.
waga paczki 1048-1060 gr(albo 1080 już nie pamiętam).
10 szt wazyc powinno ( po wyjechaniu z frytkownicy 210 gr), później mrożenie i glazura max 3 %.
ale cokolwiek nie napisze- Wy wiecie lepiej.
kto z was pamięta smak po 30 latach. nóż sie w kieszeni otwiera po takim pie....niu.
ciekawi mnie tylko jedno. jakie to magiczne chemiczne reakcje mają zachodzić przy produkcji żarcia. do tej pory wystarczało gotowanie na parze. ale nie wiem, nie znam sie, nie widziałem.
w tej samej fabryce były produkowane skrzydełka dla kfc, ale nie za mojej kadencji.
mcd też ma w swojej ofercie skrzydełka. złote i czerwone.złote dostępne tylko w rosji (4 lata temu- teraz może gdzieś inndziej też) pakowane w przezroczystą folie, czerwone w niebieską.
pozdro. teraz juz macie wolną ręke. "piszta co cheta"
tępa pało. tu nie usa a europa.
gówno mnie obchodzi co tam robią w usa. dwa. nagle zaczynasz podnosić kolejne 'argumenty' ,co mnie obchodzi genetycznie modyfikowana soja. co tydzień przyjeżdżała cysterna z 30000 litów oleju z niemiec. i nie wiem z czego był zrobiony- dlatego się nie udzielam, ale Ty 'znafco' wiesz wszystko. jak nie olej, to modyfikowana mąka na bułki. jak chcesz dyskutować na jakiś temat- to się go trzymaj.
na marginesie. wiecie czemu żarcie smakuje tak bezsmakowo???
BO TO JEST NASZA WINA!!!!!!!
robiliśmy inne żarcie dla nich. i na początku miało ono jakiś smak. NAWET, podkreślam NAWET UŻYWANO CZOSNKU!!!! ale to sie nie sprzedawało, więc zmieniano przyprawy- na koniec zostało kolejne bezpółciowe gówno. i to odpowiadało największej ilości klientów.
sory ale takich mamy klientów.
Jeszcze chwilę temu mówiłeś, że ich jedzenie jest takie dobre, a ty znasz skład. W tym poście przyznałeś się, że składu tych pyszności nie znasz. Powiedziałeś również , że jedzenie mają do kitu bo ludzie tego oczekiwali...Tym postem postawiłeś kropkę nad i.
Ewolucja: Demotywatory -> Obrazki z inteligentnymi podpisami -> Śmieszne obrazki -> Filmiki -> Galerie o "ciekawych faktach" -> Stare dowcipy. Dotąd było przynajmniej zabawnie. Czy mam rozumieć, że kolejnym etapem tej ewolucji będą fascynujące relacje z tego, jak działa kolejna sieć fast-foodów? Albo jak się produkuje papier toaletowy?...
Odpowiedź na to, co ma wspólnego McDonald z papierem toaletowym jest prosta...
Fajnie. I co z tego wynika? Poza cheesburgerem oczywiście.
Bo ku4wa wszyscy tam pracują for god sake
W Polsce jest tylko jedna piekarnia która dostarcza bułki do mc i głównie się tym zajmuje. Nie jest to lokalna piekarenka tylko wielka piekarnia. Byłam, widziałam.
Nie tylko jedna. Istnieja conajmniej 2. 1. gdzies pod Warszawa 2. w Strzegomiu
co to za badziew jakiś? pracuję w McDonald i z całą pewnością tak to nie wygląda. na zdjęciach mamy stary sprzęt, przedpotopowe techniki robienia kanapek. jednym słowem - opracował to jakiś buc który pewne nigdy na kuchni w Mc nie był.
Akurat tak to wygląda w restauracji z wprowadzoną "platformą" i "Made For You". Jedyne do czego można się przyczepić to kolor papierka - zdjęcia były pewnie robione w innym kraju. Reszta jak najbardziej się zgadza.
no i te rękawiczki hahaha
zapomnieli o momencie w którym pracownicy plują do posiłku..?
A tłumaczenie słabiutkie, jak "wołowe kotlety" w cheesburgerze.
mniam :D
Ściema- Pracowałam w Mc w Polsce i w Anglii i mięso z grilla trafia bezpośrednio na bułki, które gdy mięso się robi inny pracownik przygotowuje w tosterze. Do podgrzewacza idą tylko kurczaki.
DOKŁADNE INFO DLA ZIELONYCH
Na chwilę obecną w "restauracjach" McDonald's są stosowane dwa systemu przygotowywania kanapek.
Ta zaprezentowana na zdjęciu to tzw. "Platforma", wszystko wygląda jak na zdjęciach. Do 2015 roku "Platforma" ma zostać zastosowana we wszystkich "restauracjach" McDonald's w Polsce. Dodatkowo różni się ona tym od starej metody (którą zaraz opiszę) że zamówienie składa się przy kasie, a odbiera w punkcie wydawania, gdzie w starym systemie zamówienie odbiera się od razu przy kasie.
Stary system wygląda tak, że bułki są "tostowane" w tosterze poziomym i garnirowane na chwilę zanim mięso będzie gotowe, po czym mięso nakłada się na bułki przy samym grillu, a potem gotowe kanapki przechowuje się w specjalnym podgrzewaczu do 15 minut, skąd są zabierane przez kasjerów składających zamówienia. "Platforma" zapewnia jednak świeższe kanapki i mniejsze marnotrawienie półproduktów niż w przypadku starego systemu.
(Info potwierdzone z pierwszej ręki, a praca w Macu nie jest taka zła jak to ludzie myślą! Tylko hajs mały :/ )
Dziękuję, dobranoc.
Cudownie czuć się "zielonym" w tej dyskusji.
Co za łamaga napisała w 7/16 "po lewo"?!
Wracaj do szkoły!
Szczypta cebuli?jak zagladalem kiedys to byly z 4 kostki.W mc'u maja dobre tylko frytki,frytownice cisnieniowe robia swoje.
Mój pies je wszystko, ale psełdojedzenia z maksyfa nie ruszy.
"nasz rozpływająca się kanapka" leży "po lewo" w "plastykowym" pojemniku. A jak ten plastyk tego kanapka położy po prawo, to autor demota wyjdzie z zerówki i pójdzie w końcu do pierwszej klasy.
mhmmmm pycha!!
"Plastykowego" ? Widzę że ktoś tu świeżo z pola spieprzył
robi się 8 cheesburgerów na raz to najcześciej kupowana kanapka
Cholera, cała masa specjalistów od Maca. Aż mi smutno, bo jedyne czym mogę się fachowo podzielić, to tym jak sklepać dobrą europaletę ;__;
Wszystko fajnie, tylko nie ma żadnych podgrzewaczy, tylko prosto z grilla się kotlety na ser kładzie:P
Wszystko zaczerpnięte z Galileo :D wystarczy wpisac w google
Pewnie staromodny jestem ale uważam że w restauracji na stołach są obrusy i sztućce, do stołu podaje kelner a gości wita szef sali. Jak tego nie ma, znaczy że jesteśmy w BARZE a nie restauracji.
Ale w barze jest wóda i piwo, oraz dobre jedzenie.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 26 września 2014 o 22:36
Spodziewałam się czegoś bardziej drastycznego. Odczuwam rozczarowanie. ._.
bleeeeeeeee ! smacznego gamonie
Ja pracowałem w Mc i wygladalo to troche inaczej
Nie jest źle.
No i?
Jadę do Maka :D ktoś coś???
PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWYPLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY PLASTYKOWY
"plastykowa", "po lewo", "nasz rozpływająca się"
czemu nie ma opcji pokaż wszystkie obrazki na jednej stronie? przecież po trzecim kliknięciu zaczyna mi sie nudzić
Bliskie prawdy. Tylko mięsa nie trzyma się 15 minut w podgrzewaczu, a natychmiast kładzie na bułkę.
Generalnie procedura jest taka: 1) mięso na grilla; 2) bułka na toster; 3) bułka z tostera. Ketchup, musztarda, cebula, ogórek, ser. 4) mięso z grilla prosto na bułkę. 5) Bułka pakowana i dopiero teraz do podgrzewacza gdzie czeka na klientów. Zwykle nie więcej niż 2 minuty, bo przerób jest duży. Po 10-15 minutach bułki są wyrzucane. Nigdy dokładnie nie zmierzyłem, a to maszyna informuje kiedy bułki z danej serii należy wyrzucić.
Pracowałem w MD 2 miesiące. Klif w Gdyni. Może gdzie indziej jest inaczej, ale bardzo wątpię. MDowi zależy na standardach.
a co to za roznica??? i tak pojdziecie tam jesc przy najblizszej okazji. ja bylam dzisiaj :)
Czytając najpierw chciałem wytknąć ten "plastykowy" pojemnik.
Jednak nazwanie McDonaldsa restauracją przebiło wszystko :D
Zglodnialem...
gówno prawda! Jako były pracownik Maka mogę powiedzieć że mięso 1:10 (na cheesy) nie jest chowane do podgrzewacza! Kanapka jest od razu składana w jedną całość! A toster który widzimy nie jest wcale do bułek na cheesy tylko na kanapki z kurczakiem! Moim zdaniem to inny kraj bo i papierek jest innego koloru.... W polsce są inne standardy których musi trzymać się KAŻDA restauracja!
Na pewno nie ma to nic wspólnego ze zdrowym i pożywnym odżywianiem, a niestety mimo wszystko bardzo dużo osób z tego korzysta :( Jak ktoś lubi dobrze zjeść a w dodatku zdrowo, to polecam Panią dietetyk z tej poradni, ja korzystam i układa super jadłospisy :) http://hb-dieta.pl/dieta-online/ukladanie-diety-plan-dietetyczny-online/