Wprowadzając do polskiej kuchni elementy z innych krajów, na pewno wyjdzie jej to na dobre. Przykładowo można spróbować połączyć polskie uszka z sosami chińskimi. Za pewne, nasza kuchnia w sporej części składa się z tak "przysposobionych" potraw kuchni żydowskiej, niemieckiej, tatarskiej oraz sąsiednich krajów słowiańskich. Na przestrzeni setek lat, tak wzbogacana kuchnia, staje się znakiem rozpoznawczym. Można powiedzieć jest tradycją, która tworzy naszą tożsamość, pozwala nam określić siebie na tle innych narodów.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
3 razy.
Ostatnia modyfikacja:
22 marca 2016 o 10:28
gościu. . . dokładnie to samo w tej chwili konsumuję. . .uszka i barszczyk. . .mniam
Powszechnie wiadomo, że pierogi przywieźli na tereny obecnej Europy wschodniej Mongołowie. Z Chin. Więc co tu jest polskiego? Pałeczki?
To Dim Sum, czyli chińskie pierożki.
W Polsce już dawno wynależli sztućce.
Zwłaszcza, że pierogi i uszka przywiózł z Chin do Europy Czyngis - Han
Wprowadzając do polskiej kuchni elementy z innych krajów, na pewno wyjdzie jej to na dobre. Przykładowo można spróbować połączyć polskie uszka z sosami chińskimi. Za pewne, nasza kuchnia w sporej części składa się z tak "przysposobionych" potraw kuchni żydowskiej, niemieckiej, tatarskiej oraz sąsiednich krajów słowiańskich. Na przestrzeni setek lat, tak wzbogacana kuchnia, staje się znakiem rozpoznawczym. Można powiedzieć jest tradycją, która tworzy naszą tożsamość, pozwala nam określić siebie na tle innych narodów.
Zmodyfikowano 3 razy. Ostatnia modyfikacja: 22 marca 2016 o 10:28