Klopsiki najlepiej upiec. Posiekaną cebulę podsmaż na patelni, a następnie zmiel razem z mięsem. W ten sposób poprawisz smak i unikniesz niedopieczonych kawałków cebuli.
Każdy wie, że ciasto posypuje się mąką, by się nie przyklejało. Jednak w przypadku słodkich wypieków możesz użyć kakao. Stworzy delikatny aromat, ale nie wpłynie na smak
Usuń nasiona i żyły, a następnie opłukaj papryczki w zimnej wodzie. Piekielna ostrość zniknie, ale smak pozostanie taki sam.
By otrzymać idealną kostkę, przekrój cebulę na pół, odetnij końcówki. Najpierw wykonuj poziome cięcia, a później podłużne. Na samym końcu pokrój cebulę na krzyż.
Przygotowując krem do deseru, możesz zamienić śmietankę na 3-4 ubite białka z jajek.
Jeśli chcesz, by ziemniaki były chrupiące bez dodatku oleju, po prostu posyp je mąką i upiecz.
Dodawaj sos do sałatek dopiero po posoleniu. W innym wypadku olej nie pozwoli całkowicie rozpuścić się soli.
Do puree dodać osę oczyszczoną?
@adamski234 Tak, Ku@%*, oczyszczoną z ości, wnętrzności i kopyt...resztę wrzucasz do pjuree :-P
@adamski234 autorowi chyba chodziło o sodę. Nie polecam. Ohydne posmak. Trik restauracyjne żeby ziemniaki były dłużej świeże.
Gozerze (nic trudniejszego nie było?), jakich kopyt? I jakich ości?
Naprawdę trzeba iść na profesjonalny kurs? Większość z tych rzeczy nauczyła mnie babcia i mama. A tych co nie nauczyła jak osa (soda?) oczyszczona w ziemniaka to są fuj.
Krojenie pomidora wzdłuż powierzchni ? Przecież on jest mniej więcej kulisty.
Ten mnie to zastanowiło. :P
Zapewne chodziło o cięcie wzdłuż "rdzenia", ale to i tak nie zadziała krojąc na plasterki. Można ciąć kolejni na ćwiartki, ósemki itd aby otrzymać prawie plasterek, ale to jest upierdliwe.
Kroić pomidora bardzo ostrym nożem.
Przechylić miskę "do góry nogami"? Ja myślałem że miska ma dno i się przechyla do góry dnem, ale jak widać już robią takie z nogami.
@sznib technologia poszła do przodu ;)
Co to znaczy "opłukaj"?
spoko :)
ciasto, kilo maki = kilo cukru -kogos pogrzalo raczej
Te triki pokazała mi prababcia gdy jeszcze żyła. Wsadź se te profesjonalne kursy gdzieś ...
Od kiedy rośliny mają żyły?
jaka soda do ziemniakow? chcecie kogos zatruc??? to tak jakby dodat do potraw i zjesc surowa make ziemniaczana..!!! nie jesc tego nigdy
sodę dodaje się do wielu potraw. a nawet spożywa bezpośrednio w celu np łagozenia zgagi . i popija wodą. znam te sposoby od dziecka i działają.
Cebule kroic wzdluz, wszerz i jeszcze na krzyz??? Ktos tak robi?
Z burakami potwierdzam. Pieczone mają dużo bardziej wyrazisty smak.
patrząc po komentarzach, do wszystkiego już się poprzyczepiali, prócz proporcji ciasta: serio ktoś daje cukier 1:1 z mąką? Lubię słodkości, ale nie aż tak słodkie. W tym czymś cukier zagłuszy cały inny smak. Zwykle daję ok 150~200g cukru na 500g mąki (większość przepisów poprawiam kilka razy zanim smak podpasuję pod siebie).
Odnośnie makaronu: 5l na 500g? Nie zdarzyło mi się jeszcze gotować 500g makaronu w 5l garnku. Wystarczy 2-3l żeby się nie posklejał
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 6 stycznia 2018 o 23:25
Widzę, że byłam na niejednych profesjonalnych warsztatach kulinarnych! Tak, nie byłam na żadnych....