@wiesiu73 . Tata za kamerą a mama poza kadrem wszystko przygotowała i być może także instruowała dzieciaka co i jak po kolei ma robić. Ale faktem jest, że on potrafił to zrobić, ruchy ma wprawne, więc robił to nie pierwszy raz na potrzeby filmu.
Hym...rozejrzyjmy sie...W promieniu pol metra raczej nie ma nic co mogloby sie zapalic gdy on cos schrzanil, ani nawet wody ktora moglby polac planacy olej i spowodowac katastrofe.
To troche tak, jakby pokazac dzieciaka ktory sam sobie smarzy nad ogniskiem kielbase, ktora wczesniej nadzial na kija
@CzarodziejBarca krotkie wprowadzenie, bo widze, ze ominales kilka etapow ewolucji ktore w sumie prowadza do umiejetnosci czytania ze zrozumieniem i mozesz sobie z nia jeszcze nie radzic. Wiec: moj komentarz ( ten z napisem Xar, jakbys nie ogarnal) dotyczy tylko i wylacznie bezpieczenstwa takiego wydarzenia ktore jest na filmiku(to ta czesc u gory, ktora sie porusza, widzisz tam malych azjatow, gdybys mial problem).
A teraz najtrudniejsze: kontekst jest taki, ze cala ta "niezwykla samodzielnosc" sprowadza sie do tego, ze dla nas moze sie to wydawac dziwne bo w naszym regionie dzieci raczej tego nie robia, gdyz, uwaga(teraz bedzie nawiazanie do komentarza, moze byc trudne, ale jak sie postarasz to zrozumiesz) jest to o wiele bardziej niebezpieczne dla otoczenia. U nas, w kuchniach bedacych pomieszczeniami zamknietymi, raczej nikt nie daje sie bawic dziecku ogniem.
A tak w ogole, to porownanie do smazenia kielbasy jest jak najbardziej na miejscu, gdyz dzieciak wrzuca tylko skladniki - nie przygotowuje ich, nawet co po niektore ma pokrojone - egro jest to wszystko przygotowane tak jak kielbasa do "wrzucenia na kij". Mam nadzieje, ze zalapales porownanie. Gdyby bylo zbyt ciezko, daj znac, rozgryziemy to!
@Xar chcesz robić z siebie intelektualistę, a jesteś chyba cofnięty w rozwoju jeśli uważasz, że trzymanie kiełbasy na około metrowym kiju jest porównywalne z manewrami na gorącym oleju praktycznie 10 cm od niego. Niestety chyba z tobą trzeba popracować. Nie widziałem nigdy tak małego dziecka, które smaży kiełbasę. Zwykle przy większych dzieciach kończy się to spaleniem na węgiel lub kiełbasą w ognisku. Porównując jednak zagrożenie ognisko: nieprzyjemny dym, iskra może zapalić ubranie chociaż z metra raczej jest to niemożliwe. Patelnia z gorącym olejem: pryśnięcie oleju (np. w oko), poparzenie olejem, wywalenie na siebie gorącej patelni z żarciem. Już nie mówiąc o tym, że kiełbasa jak się upiecze to można ją spokojnie zjeść, a tu składniki, których było sporo musiały być w odpowiednich proporcjach, odpowiednio wymieszane.
Ja tego nie pochwalam. Z tego paleniska leci CO2, a on odbiera dzieciństwo dzieciom w Szwecji. (Piszę to z takim wyrazem twarzy jakbym chciał kogoś zamordować.)
@ZimaIdzie to najbardziej klasyczne danie kuchni chińskiej - smażony ryż z jajkiem (+opcjonalnie wazywa), na filmie tego nie widać, ale na koniec smażenia dodaje się sos sojowy. Smakuje obłednie
@dcc Podasz mi kolejność robienia, bo próbuje zawsze w domu zrobić, ale nie wychodzi mi tak jak bym chciał. Nie za bardzo mam pomysł jakie przyprawy dodawać i dodatki. A przepisy z internetu jakoś mnie nie przekonują.
Jakiego oleju użyć?
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
3 razy.
Ostatnia modyfikacja:
27 września 2019 o 22:03
1. gotujesz ryż w osobnym garnku (zwykły biały z biedry)
2. rozgrzewasz patelnię (najlepiej wok, dzieciaki mają ją na filmie - allegro ok. 40zł)
3. wlewasz trochę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek i chwilę rozgrzewasz
4. wbijasz jajka (ja uzywam 2-3 sztuki) i smażysz do sciącia (jak jajecznicę)
5. dodajesz warzywa (ja używam mieszanki chinskiej i warzyw na patelnię) i smazysz
6. dodajesz przyprawy (ja używam ostrej papryki, imbiru + sól i pieprz)
7. dodajesz 2 łyzki sosu sojowego
8. dodajesz wczesniej ugotowany ryż i smażysz kilka min
Baza to olej, ryż, jajka i sos sojowy - resztę dodatków dodajesz według uznania np. piers kurczaka
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
2 razy.
Ostatnia modyfikacja:
28 września 2019 o 17:13
Pewnie 90% naszego społeczeństwa gotuję dla swoich kotów i psów. Bo są samotni "z wyboru" ale nie swojego hahahahah
A tu proszę, samodzielność, brawo!!!
Nie ma znaczenia że ktoś go instruowal i przygotował składniki. Potrafił nalac olej, rozbić jajka, wymieszać składniki bez przewrocenia patelni.
Oczywiście, wśród cebulaków juz sie znaleźli tacy, którzy sami nie potrafią zrobić nawet połowy tego i muszą powytykac żeby się dowartosciowac.
Ale ustawka.. Gdzie tata??
@wiesiu73 . Tata za kamerą a mama poza kadrem wszystko przygotowała i być może także instruowała dzieciaka co i jak po kolei ma robić. Ale faktem jest, że on potrafił to zrobić, ruchy ma wprawne, więc robił to nie pierwszy raz na potrzeby filmu.
też tak myślę,że nie pierwszy raz to robi bo wywija ta łopatką nieźle
Hym...rozejrzyjmy sie...W promieniu pol metra raczej nie ma nic co mogloby sie zapalic gdy on cos schrzanil, ani nawet wody ktora moglby polac planacy olej i spowodowac katastrofe.
To troche tak, jakby pokazac dzieciaka ktory sam sobie smarzy nad ogniskiem kielbase, ktora wczesniej nadzial na kija
@Xar po pierwsze ty nawet nie umiesz napisać poprawnie wyrazu smaży, a dzieciak zrobił obiad, który do kiełbasy kiełbasy ma się nijak.
@CzarodziejBarca krotkie wprowadzenie, bo widze, ze ominales kilka etapow ewolucji ktore w sumie prowadza do umiejetnosci czytania ze zrozumieniem i mozesz sobie z nia jeszcze nie radzic. Wiec: moj komentarz ( ten z napisem Xar, jakbys nie ogarnal) dotyczy tylko i wylacznie bezpieczenstwa takiego wydarzenia ktore jest na filmiku(to ta czesc u gory, ktora sie porusza, widzisz tam malych azjatow, gdybys mial problem).
A teraz najtrudniejsze: kontekst jest taki, ze cala ta "niezwykla samodzielnosc" sprowadza sie do tego, ze dla nas moze sie to wydawac dziwne bo w naszym regionie dzieci raczej tego nie robia, gdyz, uwaga(teraz bedzie nawiazanie do komentarza, moze byc trudne, ale jak sie postarasz to zrozumiesz) jest to o wiele bardziej niebezpieczne dla otoczenia. U nas, w kuchniach bedacych pomieszczeniami zamknietymi, raczej nikt nie daje sie bawic dziecku ogniem.
A tak w ogole, to porownanie do smazenia kielbasy jest jak najbardziej na miejscu, gdyz dzieciak wrzuca tylko skladniki - nie przygotowuje ich, nawet co po niektore ma pokrojone - egro jest to wszystko przygotowane tak jak kielbasa do "wrzucenia na kij". Mam nadzieje, ze zalapales porownanie. Gdyby bylo zbyt ciezko, daj znac, rozgryziemy to!
@Xar chcesz robić z siebie intelektualistę, a jesteś chyba cofnięty w rozwoju jeśli uważasz, że trzymanie kiełbasy na około metrowym kiju jest porównywalne z manewrami na gorącym oleju praktycznie 10 cm od niego. Niestety chyba z tobą trzeba popracować. Nie widziałem nigdy tak małego dziecka, które smaży kiełbasę. Zwykle przy większych dzieciach kończy się to spaleniem na węgiel lub kiełbasą w ognisku. Porównując jednak zagrożenie ognisko: nieprzyjemny dym, iskra może zapalić ubranie chociaż z metra raczej jest to niemożliwe. Patelnia z gorącym olejem: pryśnięcie oleju (np. w oko), poparzenie olejem, wywalenie na siebie gorącej patelni z żarciem. Już nie mówiąc o tym, że kiełbasa jak się upiecze to można ją spokojnie zjeść, a tu składniki, których było sporo musiały być w odpowiednich proporcjach, odpowiednio wymieszane.
@Xar Poniżej ilu IQ trzeba mieć, żeby mój nick nabrał koloru zółtego?
Robert Makłowicz w latach 70-tych koloryzowane :)
ciekawie zrobione, sam dałbym jajka prawie na końcu aby to tak lekko związać, ale muszę tak też spróbować :)
Kiedy on to wszystko pokroił? :D A tak, przecież to Chińczyk.
I tak wychowane-wyuczone dziecko sobie w życiu poradzi , brawo dla malucha .
Gdyby nie to że dzieciak żyje zapewne w biedzie to dużo by osiągnął!
@wakxam to własnie ta bieda nauczyła go tej zaradności, czyniąc z niego tego kim jest.
Bez nie byłby kimś całkiem innym.
A czy Wasze dziecko odstawia naczynia do zmywarki po posiłku? Czy jest 'za małe' na tak ciężkie obowiązki?
kurfa a u nas 10 latek nie umie żarcia w pieprzonej mikrofali podgrzać. ...
Ja tego nie pochwalam. Z tego paleniska leci CO2, a on odbiera dzieciństwo dzieciom w Szwecji. (Piszę to z takim wyrazem twarzy jakbym chciał kogoś zamordować.)
Gdzie ta szwedka ktora placze o zmarnowanym dziecinstwie?
Aż zrobiłam się głodna... ciekawe, jak to smakuje.
@ZimaIdzie to najbardziej klasyczne danie kuchni chińskiej - smażony ryż z jajkiem (+opcjonalnie wazywa), na filmie tego nie widać, ale na koniec smażenia dodaje się sos sojowy. Smakuje obłednie
@dcc Uuuuu. Jakiś ulubiony przepis do tego masz? < 3
@dcc Podasz mi kolejność robienia, bo próbuje zawsze w domu zrobić, ale nie wychodzi mi tak jak bym chciał. Nie za bardzo mam pomysł jakie przyprawy dodawać i dodatki. A przepisy z internetu jakoś mnie nie przekonują.
Jakiego oleju użyć?
Zmodyfikowano 3 razy. Ostatnia modyfikacja: 27 września 2019 o 22:03
A próbowałeś użyć oleju sezamowego ?
@buttercookie Niet, bo nie za bardzo wiem gdzie kupić.
1. gotujesz ryż w osobnym garnku (zwykły biały z biedry)
2. rozgrzewasz patelnię (najlepiej wok, dzieciaki mają ją na filmie - allegro ok. 40zł)
3. wlewasz trochę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek i chwilę rozgrzewasz
4. wbijasz jajka (ja uzywam 2-3 sztuki) i smażysz do sciącia (jak jajecznicę)
5. dodajesz warzywa (ja używam mieszanki chinskiej i warzyw na patelnię) i smazysz
6. dodajesz przyprawy (ja używam ostrej papryki, imbiru + sól i pieprz)
7. dodajesz 2 łyzki sosu sojowego
8. dodajesz wczesniej ugotowany ryż i smażysz kilka min
Baza to olej, ryż, jajka i sos sojowy - resztę dodatków dodajesz według uznania np. piers kurczaka
Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 28 września 2019 o 17:13
Pewnie 90% naszego społeczeństwa gotuję dla swoich kotów i psów. Bo są samotni "z wyboru" ale nie swojego hahahahah
A tu proszę, samodzielność, brawo!!!
Człowieku, o co ci chodzi?
A skorupki pierdul na ziemię :)
Co tam, że u nas tak małe dziecko z pomocą czy bez nie ugotowałaby posiłku, to jeszcze rodzice zeszliby na zawał gdyby zbliżyło się do paleniska.
Nie ma znaczenia że ktoś go instruowal i przygotował składniki. Potrafił nalac olej, rozbić jajka, wymieszać składniki bez przewrocenia patelni.
Oczywiście, wśród cebulaków juz sie znaleźli tacy, którzy sami nie potrafią zrobić nawet połowy tego i muszą powytykac żeby się dowartosciowac.
On ma 20lat tylko dlatego że tam mało pożywny pokarm to tak wygląda
Rodziców stać na telefon, którym to osiągnięcie nagrywają a pewnie ryż zbierają ręcznie, bo kombajn do ryżu to za dużo dla ich glow
Oj za te skorupki należy się mandat!
Moj osiemnastoletni "bąbelek" ledwo jajecznice zrobi a syf przy tym na cała kuchnie
fajnie, że spontanicznie miał przygotowane wszystkie produkty w miseczkach
Wie ktoś i może napisać jaki nosi tytuł ta piosenka?