@kibishi lod
A powaznie, to bez problemu:
tynk, farba, gruz - bo to chyba beda zwykli ludzie, a przedewszystkim emeryci jesc, jak PiS zrealizuje swoje chore marzenia
@kibishi część produktów zawiera słodziki zamiast cukru.
Do tego pytanie czy był w to liczony cukier zawarty w naturalnych owocach i warzywach, czy tylko w tych produktach gdzie w składzie jest podany.
@RaistlinMG Słodziki nie są wcale lepsze od cukru a w przypadku takiego podatku będą one jeszcze częściej dodawane zamiast cukru więc na jedno wyjdzie poza tym że cukrownie padną a z tego co kojarzę to jeszcze kilka u nas jest.
@Xar Lód to też woda tylko zamrożona a sądzę że w farbie mógłby się znaleźć jakiś rodzaj cukru jak by dokładnie przejrzeć skład i proces produkcji.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
30 września 2019 o 13:51
@kibishi Ja nie mówiłem że to lepiej, już chociażby przykład np cola cheery, czy inne smakowe colo podobne produkty (cola, pepsi itp) w momencie gdy wprowadzono że nie mogą mieć cukru o wiele gorzej smakują, tak że nie da się tego pić.
Plus wiem że nieraz są szkodliwe, i też zaszkodzą cukrownią.
Ale tak naprawdę wszystko w nadmiarze szkodzi.
@RaistlinMG Tylko że opodatkowanie wszystkiego nie spowoduje że będzie szkodzić mniej. To raczej kwestia tego że producenci powinni zmniejszyć ilość sztucznego cukru w produktach co da się zrobić, aktualnie często nie ma się alternatywy przy produktach słodzonych, jak byłem na diecie starałem się ograniczyć cukry więc czytałem skład praktycznie wszystkiego co jadłem więc wiem o czym mówię. Osobiście nie używam w ogóle cukru ale jak próbowałem kupować produkty bez cukru i słodzików to musiał bym żyć o wodzie bo praktycznie wszystko jest dosładzane.
@s-l3000 oczywiscie, ze warzywa zawieraja duzo weglowodanow albo substancji, ktore w weglowodany latwo przeprowadzic (np. skrobia to polisacharyd), jaja rowniez zawieraja troche weglowodanow(rzedu 0,5%). Co do miesa to sie nie wypowiem, bo to za szerokie pojecie
A w jakich produktach używa się teraz cukru? Wszędzie pakuje się dużo tańszy syrop glukozowo - fruktozowy, maltodekstrynę i podobne wynalazki,
Kto będzie dodawał cukier po 2 zł/kg, skoro może w to miejsce wcisnąć syropu po 50 groszy za litr?
@Xar
jak w ustawie będzie podatek od CUKRU - to obejmie wyłącznie cukier spożywczy, czyli sacharozę, a nie "dodatki technologiczne". Zapiszesz w składzie "enzymatyczny hydrolizat skrobi kukurydzianej" i lejesz syropu, ile chcesz - podatek ci nie grozi.
Jedynym sensownym rozwiązaniem byłyby restrykcyjne przepisy dotyczące dodatków technologicznych do żywności, czyli żadnych zamienników: ani oleju palmowego zamiast rzepakowego, ani syropów zamiast cukru i miodu, ani miksu tłuszczowego zamiast śmietany, ani wędlin z błonnikiem bambusowym i glutenem.
Niech zakażą używania oleju palmowego w produktach spożywczych!!! Jeśli coś w słodyczach szkodzi to bardzie właśnie ten olej, a nie cukier. Dodatkowo ograniczyć uzywanie syropu glukozowo - fruktozowego, na rzecz własnie normalnego cukru.
@1986Andy Wielu producentów widzi, że klienci są trochę bardziej świadomi i zmieniają receptury, niestety nieliczni (ale dobre i to:)). W wielu krajach olej palmowy jest zakazany do uzytku w przemyśle spożywczym, uważam, że tak powinno być też u nas. Jesteśmy przecież "rzepakowym potentatem".
Nawet nie wiecie, jak szkodliwy jest ten cukier. Nadużywany - równie szkodliwy jak inne narkotyki. Tylko ofiara zamiast widzieć białe myszki lub inne zwidy jest otyła, ma problemy z insuliną itd itp. W końcu też umiera przedwcześnie. Tylko rodziny mają mniejszy dramat, niż z alkoholikami czy innymi narkomanami.
Kurcze jeszcze 30 lat temu nie było w Polsce plagi otyłości. Bo wpolskie normy żywnościowe nie pozwalały na dodawanie cukru do wszystkiego. Teraz dosłownie wszędzie jest dodatek cukru. I nie rozumiem czemu tak się zachwycilismy tym zachodnim jedzeniem i przez to nasze zakłady poupadały. A teraz tylko podnoszenie podatków, które i tak stanowią 70 %NASZYCH ZAROBKÓW. Ja mam dość.
Jak najbardziej TAK. Dlaczego ? Bo za przyjemności innych muszę płacić ja i całe społeczeństwo. Kto chce się truć cukrem niech to robi na własny, koszt. Leczenie cukrzycy i setek chorób związanych z otyłością to koszty jakie ponosimy wszyscy , no chyba że zrezygnujemy z państwowej służby zdrowia. Wtedy
Ktoś może powiedzieć co poza wodą nie zawiera żadnych cukrów?
@kibishi lod
A powaznie, to bez problemu:
tynk, farba, gruz - bo to chyba beda zwykli ludzie, a przedewszystkim emeryci jesc, jak PiS zrealizuje swoje chore marzenia
@kibishi część produktów zawiera słodziki zamiast cukru.
Do tego pytanie czy był w to liczony cukier zawarty w naturalnych owocach i warzywach, czy tylko w tych produktach gdzie w składzie jest podany.
@RaistlinMG Słodziki nie są wcale lepsze od cukru a w przypadku takiego podatku będą one jeszcze częściej dodawane zamiast cukru więc na jedno wyjdzie poza tym że cukrownie padną a z tego co kojarzę to jeszcze kilka u nas jest.
@Xar Lód to też woda tylko zamrożona a sądzę że w farbie mógłby się znaleźć jakiś rodzaj cukru jak by dokładnie przejrzeć skład i proces produkcji.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 30 września 2019 o 13:51
@kibishi Ja nie mówiłem że to lepiej, już chociażby przykład np cola cheery, czy inne smakowe colo podobne produkty (cola, pepsi itp) w momencie gdy wprowadzono że nie mogą mieć cukru o wiele gorzej smakują, tak że nie da się tego pić.
Plus wiem że nieraz są szkodliwe, i też zaszkodzą cukrownią.
Ale tak naprawdę wszystko w nadmiarze szkodzi.
@RaistlinMG Tylko że opodatkowanie wszystkiego nie spowoduje że będzie szkodzić mniej. To raczej kwestia tego że producenci powinni zmniejszyć ilość sztucznego cukru w produktach co da się zrobić, aktualnie często nie ma się alternatywy przy produktach słodzonych, jak byłem na diecie starałem się ograniczyć cukry więc czytałem skład praktycznie wszystkiego co jadłem więc wiem o czym mówię. Osobiście nie używam w ogóle cukru ale jak próbowałem kupować produkty bez cukru i słodzików to musiał bym żyć o wodzie bo praktycznie wszystko jest dosładzane.
@s-l3000 oczywiscie, ze warzywa zawieraja duzo weglowodanow albo substancji, ktore w weglowodany latwo przeprowadzic (np. skrobia to polisacharyd), jaja rowniez zawieraja troche weglowodanow(rzedu 0,5%). Co do miesa to sie nie wypowiem, bo to za szerokie pojecie
Uważasz że taka dieta będzie dobra dla wszystkich? No i co z weganami? Podejrzewam że widzisz jak głupia jest ta ustawa którą chcą wprowadzić.
Ciekawe że mogłeś taki nick sobie zrobić, odpowiedzieć się nie da bo wykrywa nieodpowiednie słowo.
Palenie tytoniu jest mniejsze przez e-papierosy, nie przez podatku...
tja a syrop glukozowo-fruktozowy to będzie można lać do wszystkiego bez podatku? ... chyba ktoś tu nas chce wykończyć!
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 30 września 2019 o 13:46
A w jakich produktach używa się teraz cukru? Wszędzie pakuje się dużo tańszy syrop glukozowo - fruktozowy, maltodekstrynę i podobne wynalazki,
Kto będzie dodawał cukier po 2 zł/kg, skoro może w to miejsce wcisnąć syropu po 50 groszy za litr?
@niemoja a glukoza i fruktoza to niby co to sa?
@Xar
jak w ustawie będzie podatek od CUKRU - to obejmie wyłącznie cukier spożywczy, czyli sacharozę, a nie "dodatki technologiczne". Zapiszesz w składzie "enzymatyczny hydrolizat skrobi kukurydzianej" i lejesz syropu, ile chcesz - podatek ci nie grozi.
Jedynym sensownym rozwiązaniem byłyby restrykcyjne przepisy dotyczące dodatków technologicznych do żywności, czyli żadnych zamienników: ani oleju palmowego zamiast rzepakowego, ani syropów zamiast cukru i miodu, ani miksu tłuszczowego zamiast śmietany, ani wędlin z błonnikiem bambusowym i glutenem.
Niech zakażą używania oleju palmowego w produktach spożywczych!!! Jeśli coś w słodyczach szkodzi to bardzie właśnie ten olej, a nie cukier. Dodatkowo ograniczyć uzywanie syropu glukozowo - fruktozowego, na rzecz własnie normalnego cukru.
@chinskakonserwa: Jakiś czas temu Lidl zastąpił chipsy Crusti Croc z olejem palmowym na Snack Day z olejem rzepakowym albo słonecznikowym.
@1986Andy Wielu producentów widzi, że klienci są trochę bardziej świadomi i zmieniają receptury, niestety nieliczni (ale dobre i to:)). W wielu krajach olej palmowy jest zakazany do uzytku w przemyśle spożywczym, uważam, że tak powinno być też u nas. Jesteśmy przecież "rzepakowym potentatem".
Nawet nie wiecie, jak szkodliwy jest ten cukier. Nadużywany - równie szkodliwy jak inne narkotyki. Tylko ofiara zamiast widzieć białe myszki lub inne zwidy jest otyła, ma problemy z insuliną itd itp. W końcu też umiera przedwcześnie. Tylko rodziny mają mniejszy dramat, niż z alkoholikami czy innymi narkomanami.
Gdyby to był podatek 10% to mamy do budżetu dodatkowe 400 mln PLN. Pokusa dla Fiskusa
To za co karą jest podatek dochodowy? Za to że się w tym chorym kraju pracuje?
A może by tak zamiast wprowadzać nowy podatek, to można wycofać te produkty albo zmniejszyć w nich ilość cukru?
taka luźna sugestia.
Cukier w nadmiarze może i szkodliwy ale zamiast edukować, czy wprowadzić jakieś regulacje chcą wprowadzić podatek, czyli zabrać nam pieniądze.
Kurcze jeszcze 30 lat temu nie było w Polsce plagi otyłości. Bo wpolskie normy żywnościowe nie pozwalały na dodawanie cukru do wszystkiego. Teraz dosłownie wszędzie jest dodatek cukru. I nie rozumiem czemu tak się zachwycilismy tym zachodnim jedzeniem i przez to nasze zakłady poupadały. A teraz tylko podnoszenie podatków, które i tak stanowią 70 %NASZYCH ZAROBKÓW. Ja mam dość.
Jak najbardziej TAK. Dlaczego ? Bo za przyjemności innych muszę płacić ja i całe społeczeństwo. Kto chce się truć cukrem niech to robi na własny, koszt. Leczenie cukrzycy i setek chorób związanych z otyłością to koszty jakie ponosimy wszyscy , no chyba że zrezygnujemy z państwowej służby zdrowia. Wtedy
eee... a nie można obniżyć podatków na ceny zdrowej żywności?