@zjebmaker Potrzebne, np. w Azji, skąd zerżnięto historię. Tam ryż jest dodatkiem do każdej potrawy, a często sam w sobie jest potrawa z dodatkami. I dlatego robi się go dużo w takich urządzeniach, które same pilnują gotowania i utrzymują ryż ciepłym jeszcze przez kilka godzin.
@zjebmaker
Mam jajowar. Też podszedłem sceptycznie, ale jednak ma to sporo zalet, przy niby tak prostej czynności. Ludzie wymyślają, żeby sobie ułatwić życie. Nie je tylko je uratować czy uszlachetnić. Ułatwić.
Taki ryżowar pewnie ułatwia gotowanie ryżu. Tyle.
@immo to że ty nie widziałeś to nie znaczy iż ich nie ma. Bardzo przydatna rzecz. Zwłaszcza jak ma zegar i pozwala ustawić godzinę startu i podtrzymywanie ciepła.
Po drugie aby w tym czymś przypalić ryż to trzeba być wybitnie zdolnym a w normalnym garnku to nie wielka filozofia.
@raven000 częściowo się zgadzam, bo przygotowuję ryż zbliżony do risotto. Ten sposób zawsze gwarantuje idealny ryż. Jednak dalej ryżowar na nasze (czytaj europejskie) warunki to jest przerost formy nad treścią.
Tradycyjne gotowanie ryżu trwa długo, bo trzeba go zagotować w małej ilości wody, a później ciepło owinąć i odstawić na parę godzin, żeby "doszedł" . No, chyba, że ktoś lubi klajster, albo "wynalazki' z torebki. Ryżowar daje dobry ryż "na sypko".
Ryżowar? Czego to ludzie nie wymyślą? Urządzenie tak samo "potrzebne" jak jajowar. Bez sensu.
@zjebmaker Potrzebne, np. w Azji, skąd zerżnięto historię. Tam ryż jest dodatkiem do każdej potrawy, a często sam w sobie jest potrawa z dodatkami. I dlatego robi się go dużo w takich urządzeniach, które same pilnują gotowania i utrzymują ryż ciepłym jeszcze przez kilka godzin.
@zjebmaker
Mam jajowar. Też podszedłem sceptycznie, ale jednak ma to sporo zalet, przy niby tak prostej czynności. Ludzie wymyślają, żeby sobie ułatwić życie. Nie je tylko je uratować czy uszlachetnić. Ułatwić.
Taki ryżowar pewnie ułatwia gotowanie ryżu. Tyle.
ty kur ryzu ugotowac nie potrafisz jap co za swiat
Jak nie zasługujesz to oddaj komu innemu.
co? rodziców?
Potem dodała marchewkę z marchewkowaru i groszek z groszkowaru. Mięska nie bedzie bo karkówkowar zabrał brat na studia
Demot z Chin? Tam ryżowar faktycznie jest na stanie w każdym domu (tzn zależy od regionu). U nas w kraju nie widziałem go u żadnego z moich znajomych.
@immo to że ty nie widziałeś to nie znaczy iż ich nie ma. Bardzo przydatna rzecz. Zwłaszcza jak ma zegar i pozwala ustawić godzinę startu i podtrzymywanie ciepła.
Po drugie aby w tym czymś przypalić ryż to trzeba być wybitnie zdolnym a w normalnym garnku to nie wielka filozofia.
@raven000 ryż dla rodziny przygotowuję poprzez uprażenie i zalewanie bulionem, dzięki temu jest smaczny i nie jest bezpłciową papką.
@zjebmaker ale to jest forma risotto a nie ryż. Dobrze ugotowany ryż nie jest papką.
@raven000 częściowo się zgadzam, bo przygotowuję ryż zbliżony do risotto. Ten sposób zawsze gwarantuje idealny ryż. Jednak dalej ryżowar na nasze (czytaj europejskie) warunki to jest przerost formy nad treścią.
Tradycyjne gotowanie ryżu trwa długo, bo trzeba go zagotować w małej ilości wody, a później ciepło owinąć i odstawić na parę godzin, żeby "doszedł" . No, chyba, że ktoś lubi klajster, albo "wynalazki' z torebki. Ryżowar daje dobry ryż "na sypko".
Zachowali sobie "stary, dobry, teraz takich już nie robią", a Tobie oddali nową, chińską masówkę która działa do końca gwarancji.
Ryżowar! Co za nazwa! XD
Tak serio, wg mnie używają starego bo go lubią.
TIGER AMERICA
JNP-0720
Made in Japan
Nie taki stary a brudny
To ciekawe jak wyglądają ich parówkowar i makaronowar ?
ZABIJ ICH...
ryżowar? to juz naprawdę ludzie nie potrafią zwyczajnie w garnku ryżu ugotować?