@przemkoO
Dokładnie. Ludzie wstawiają takie komentarze bez sprawdzenia jakichkolwiek informacji mimo, że mają dostęp do internetu....
Świnie na własne potrzeby mógł ubić. Jedynie nie miał prawa zabijać w sposób wywołujący dodatkowe cierpienie. Świnia się "darła" w trakcie uboju i dlatego rolnik "wpadł". Czyli jeśli by to zrobił za pomocą pistolecika z bolcem powodującego natychmiastową śmierć prosiaka nic nie można mu było zarzucić.
@mati233490 no tak tyle że ubój musi być prowadzony przez "wyspecjalizowanego pracownika" + wysłać mięso do badania + oddać niepotrzebne części/organy do utylizacji a za to wszystko trzeba zapłacić
@mati233490 Byłeś kiedyś przy uboju świni? Myślisz, że świnia spokojnie czeka? Świnia KWICZY!!!!
Widziałem to wiele razy i zawsze świnia "drze mordę" - każdy chce żyć, świnia również.
@janciowolf1: A co za świnia pod3.14dolia tego, co zatłukł psa siekierą? Widzisz tu jakąś różnicę?
Gospodarski ubój świń jest jak najbardziej legalny, ale ma być przeprowadzony fachowo; świnię trzeba najpierw ogłuszyć, a gardło podrzyna się, gdy jest nieprzytomna. Bieganie za nią po podwórku, waląc siekierą, dopóki nie padnie, to zwykłe znęcanie się nad zwierzęciem, a za to, na szczęście, można pójść siedzieć.
Drodzy Demotywaci, czyżby zaskoczyło was znowu, że coś co wydaje się wam wasze takie w istocie nie jest według "prawa"? Najwyższy czas zdać sobie sprawę, że w socjalistycznym państwie własność jest bardzo ograniczona. Z tego powodu, tak biorąc z brzega, nie możecie wykopać dołu w ziemi, która do was należy, nie możecie postawić na tej ziemi budynku (zachowując zgodność z wymogami technicznymi), nie możecie pozyskać np ropy naftowej z takiej nieruchomości... Nie możecie ściąć rosnącego na niej drzewa, nawet jeśli zastosujecie się do pory roku bezpiecznej dla ptaków czy wiewiórek. Nie możecie decydować o tym w jaki sposób wychowacie, wyedukujecie czy zaszczepicie swoje dzieci no i oczywiście wszelkie świnie, krowy i kury też należą do was jedynie z perspektywy odpowiedzialności za nie, ale nie możliwości rozporządzania nimi.
Dlaczego zatem wszystko wymienione przez ciebie jest “państwowe” a bimber czy narkotyki już nie? Z drugiej strony jak kiedyś było wspominane przeze mnie, za kradzież drzewa z lasu sąsiadów kara jest dużo, dużo mniejsza niż za wycięcie drzewa bez pozwolenia na własnej działce.
@mafouta ze wszystkim się zgodzę, poza jednym. Przymus szczepienia, bez ważnych przeciwwskazań ze strony lekarza, jest potrzebny. Inaczej mielibyśmy epidemie, jak 400 lat temu. Jeśli lekarz stwierdzi, że dziecko jest np uczulone na szczepionki, to nie szczepić.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
8 listopada 2019 o 23:16
@rokokokowa_kokota Dla mnie odpowiedź na zagadnienie kradzieży drewna jest prosta - złodziejstwo w oczach władzy jest mniejszą zbrodnią niż rozporządzanie swoją własnością. A co do bimbru czy narkotyków... przecież jest koncesjonowanie i jednego i drugiego.
Podczas uboju zachowane muszą być wysokie standardy higieny. Nie można np krwi wywalić od tak do kibla bo grozi to epidemią. Więc jak ktoś robi to nielegalnie nie ma zazwyczaj wymaganych papierów i pieczątek więc nie wiadomo czy takie mięso jest bezpieczne
@arbuzowykotel Jak to ująć delikatnie... próbowałeś kiedyś samodzielnie myśleć?
Ludzie, którzy potrafią to robić i mogliby mieć papiery nawet ich nie robią, bo jest przy tym tyle absurdalnych obostrzeń, że ryzykują. Ten miał pecha, bo trafił na kogoś takiego jak Ty.
Przypuszczam, że jesteś też w gronie tych, którzy kręcą noskiem bo im nawóz śmierdzi i wprowadziwszy się na wieś, chcą zakazu hodowli zwierząt...
@arbuzowykotel Jeśli ktoś zutylizuje odpady w sposób zagrażający bezpieczeństwu społeczeństwa to należy go za to właśnie ukarać, a nie prewencyjnie i po socjalistycznemu zakazywać wszystkiego.
Jeśli nie ufasz danej osobie to od niej nie kupujesz, jeśli ktoś kupi - jego ryzyko.
@arbuzowykotel Już zapomniałeś, jak Animex odświeżał spleśniałe wędliny?
Jak renomowane zakłady mięsne dosypywały sól drogową do mięsa?
Oni wszyscy mieli zezwolenia, standardy ISO, BHP i HGW.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
8 listopada 2019 o 2:29
Owszem czasem zdaża się że nawet przy wszelkich środkach ostrożności mięso nie jest bezpieczne ale wtedy przynajmniej wiadomo kogo pociągnąć do odpowiedzialności.
Wyobraźcie sobie, że nadal na Ukrainie funkcjonują jatki. Według tamtejszego sanepidu powierzchnia jatek musi być z nierdzewnej stali a mięso przebadane. I można swobodnie handlować.
Jak to jest że e Francji lub Chorwacji mogę kupić wino czy grappę (bimber) a w Polsce nie można bo to niby Unia nie pozwala. Prawda jest niestety bardzo smutna bo to nie Unia a nasze bezprawie nazywane prawem tworzone tak eby każdego
@Paszkwilant Ale przynajmniej zmienił je na cyferki na subkoncie, a Jaro niedługo zabierze ci resztę, po czym odda, ale najpierw sobie 15% potrąci na wieczne "do niewidzenia"...
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
9 listopada 2019 o 13:18
@Paszkwilant Widzisz, mnie do emerytury już niedaleko, więc na pewno zdążę to wykorzystać. Co do 15% zajumanych przez pis wiem, że ich nigdy nie zobaczę.
@LUPUS1962 Przecież można wybrać przeniesienie 100% na subkonto do ZUS lub 85% na IKE. Ty przechodzisz na emeryturę niedługo - gratuluję, ale jest całkiem sporo ludzi, którzy przejdą na tą emeryturę za 15, 20, 30 lub więcej lat i wolą zobaczyć całą kwotę z tych 85% aniżeli nic ze 100%.
@piotrex001 Owszem, mogę. Ale ryzyko niedożycia jednak jeszcze jest- innymi słowy: to co na subkoncie, to jest dziedziczne, zabezpieczam w jakiś sposób rodzinę, natomiast reszta z OFE albo zostanie połknięta w całości przez ZUS, albo przenoszę na IKE - czyli w przypadku niedożycia do emerytury albo moja rodzina traci wszystko, co zabrał PiS z OFE, albo 15%... tak czy tak - PiS coś zabiera na swoją radosną twórczość legislacyjną (rozdawnictwo, komisje smoleńskie, misiewicze itp). A wszyscy czepiają się Tuska... Nie powiem, że tamto zagranie Tuska mi się podobało, ale miało dla mnie (i reszty pracujących obywateli) mniej kosztowne skutki.
@w0lnosc Tu się mylisz. Włosień jest bardzo odporny, nawet na obróbkę cieplną. I mięso zwierząt wszystkożernych(np. świnia, dzik) musi być przebadane, i w razie zarażenia włosieniem zutylizowane.
@r212 Z jednej strony racja, ale nic nie wiadomo, czy mięso zostało przebadane czy nie, nie znam szczegółów. Jeśli gość oddał próbkę do przebadania, nie powinno mu nic grozić.
@w0lnosc "Tatara bym nie robił ;-)" - domyślam się, że frankfurterek też nie... :D No i dajże spokój - rosół z wieprzowiny???? brrrr... Wiesz, na podobnej zasadzie to i sromotnika można zjeść, wystarczy pogotować pół godziny, potem zmienić wodę, ponownie pół godziny - i tak z dziesięć razy... Co do świni, to trzeba by wiedzieć, że wieprzowina jest zakażona, bo generalnie smażenie(np kotletów) jest krótkotrwałe, a wędzenie też nie podnosi znacząco temperatury. Nie na darmo dziki lub wieprze z cystami włosienia są jednak spalane.
A że zakazano uboju prywatnego - też jest mi przykro :)
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
9 listopada 2019 o 15:40
Historia zatacza koło mam wrażenie... Mój Ojciec siedział w latach '80tych w więzieniu za przewóz nielegalnie ubitego wieprza. Wieprz należał do jego siostry i rzeczywiście zarżnięty był po cichaczu i pod osłoną nocy w oborze bez wymaganego ówczas pozwolenia władz. Tata 24h na dołku posiedział i wesolutki wrócił do domu a ja dzisiaj mogę z dumą, podszytą nutką ironii, opowiadać patriotyczną historię Rodziny: pradziadek Moskali z cepem ganiał po wsi (prababcię chcieli zbałamucić!), babcia partyzantów po lasach dokarmiała (bo, cytuję: takie ładne chłopaki były...') a Tatko za komuny 'kiblował' hehehehehe
Poczytaj lepiej prawo.
By dokonać uboju gospodarczego trzeba:
-uzyskać pozwolenie od wtenrynarji i sanepidu
- uzyskać świadectwo zdrowia na daną ilość sztuk
- zawieźć do punktu uboju zwierząt (bo samemu już nie można zabić nawet gdy się spełnia warunki)
- zbadać mięso
- dostać fakturę za ubój
- zgłosić do ARiMR i wpisać do księgi zwierzad ubój
A ogólnie same mieso można samemu przetwarzać w domu tak jak każdy może to zrobić np. kupując mięso w sklepie rzeźniczym.
poje...ny kraj
@przemkoO
Dokładnie. Ludzie wstawiają takie komentarze bez sprawdzenia jakichkolwiek informacji mimo, że mają dostęp do internetu....
Świnie na własne potrzeby mógł ubić. Jedynie nie miał prawa zabijać w sposób wywołujący dodatkowe cierpienie. Świnia się "darła" w trakcie uboju i dlatego rolnik "wpadł". Czyli jeśli by to zrobił za pomocą pistolecika z bolcem powodującego natychmiastową śmierć prosiaka nic nie można mu było zarzucić.
@mati233490 no tak tyle że ubój musi być prowadzony przez "wyspecjalizowanego pracownika" + wysłać mięso do badania + oddać niepotrzebne części/organy do utylizacji a za to wszystko trzeba zapłacić
@mati233490 Byłeś kiedyś przy uboju świni? Myślisz, że świnia spokojnie czeka? Świnia KWICZY!!!!
Widziałem to wiele razy i zawsze świnia "drze mordę" - każdy chce żyć, świnia również.
@Zibioff
Umiesz czytać ? To przeczytaj jeszcze raz.
pytanie co za świnia pod.pie rdoliła go na policję?
@janciowolf1: A co za świnia pod3.14dolia tego, co zatłukł psa siekierą? Widzisz tu jakąś różnicę?
Gospodarski ubój świń jest jak najbardziej legalny, ale ma być przeprowadzony fachowo; świnię trzeba najpierw ogłuszyć, a gardło podrzyna się, gdy jest nieprzytomna. Bieganie za nią po podwórku, waląc siekierą, dopóki nie padnie, to zwykłe znęcanie się nad zwierzęciem, a za to, na szczęście, można pójść siedzieć.
@niemoja czytaj ze zrozumieniem. Nie przepraszaj nie ma za co.
Drodzy Demotywaci, czyżby zaskoczyło was znowu, że coś co wydaje się wam wasze takie w istocie nie jest według "prawa"? Najwyższy czas zdać sobie sprawę, że w socjalistycznym państwie własność jest bardzo ograniczona. Z tego powodu, tak biorąc z brzega, nie możecie wykopać dołu w ziemi, która do was należy, nie możecie postawić na tej ziemi budynku (zachowując zgodność z wymogami technicznymi), nie możecie pozyskać np ropy naftowej z takiej nieruchomości... Nie możecie ściąć rosnącego na niej drzewa, nawet jeśli zastosujecie się do pory roku bezpiecznej dla ptaków czy wiewiórek. Nie możecie decydować o tym w jaki sposób wychowacie, wyedukujecie czy zaszczepicie swoje dzieci no i oczywiście wszelkie świnie, krowy i kury też należą do was jedynie z perspektywy odpowiedzialności za nie, ale nie możliwości rozporządzania nimi.
Dlaczego zatem wszystko wymienione przez ciebie jest “państwowe” a bimber czy narkotyki już nie? Z drugiej strony jak kiedyś było wspominane przeze mnie, za kradzież drzewa z lasu sąsiadów kara jest dużo, dużo mniejsza niż za wycięcie drzewa bez pozwolenia na własnej działce.
@mafouta ze wszystkim się zgodzę, poza jednym. Przymus szczepienia, bez ważnych przeciwwskazań ze strony lekarza, jest potrzebny. Inaczej mielibyśmy epidemie, jak 400 lat temu. Jeśli lekarz stwierdzi, że dziecko jest np uczulone na szczepionki, to nie szczepić.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 8 listopada 2019 o 23:16
@rokokokowa_kokota Dla mnie odpowiedź na zagadnienie kradzieży drewna jest prosta - złodziejstwo w oczach władzy jest mniejszą zbrodnią niż rozporządzanie swoją własnością. A co do bimbru czy narkotyków... przecież jest koncesjonowanie i jednego i drugiego.
Podczas uboju zachowane muszą być wysokie standardy higieny. Nie można np krwi wywalić od tak do kibla bo grozi to epidemią. Więc jak ktoś robi to nielegalnie nie ma zazwyczaj wymaganych papierów i pieczątek więc nie wiadomo czy takie mięso jest bezpieczne
@arbuzowykotel Krwi się NIE WYRZUCA - tylko robi z niej kaszankę.
@arbuzowykotel Jak to ująć delikatnie... próbowałeś kiedyś samodzielnie myśleć?
Ludzie, którzy potrafią to robić i mogliby mieć papiery nawet ich nie robią, bo jest przy tym tyle absurdalnych obostrzeń, że ryzykują. Ten miał pecha, bo trafił na kogoś takiego jak Ty.
Przypuszczam, że jesteś też w gronie tych, którzy kręcą noskiem bo im nawóz śmierdzi i wprowadziwszy się na wieś, chcą zakazu hodowli zwierząt...
@arbuzowykotel Jeśli ktoś zutylizuje odpady w sposób zagrażający bezpieczeństwu społeczeństwa to należy go za to właśnie ukarać, a nie prewencyjnie i po socjalistycznemu zakazywać wszystkiego.
Jeśli nie ufasz danej osobie to od niej nie kupujesz, jeśli ktoś kupi - jego ryzyko.
@arbuzowykotel Już zapomniałeś, jak Animex odświeżał spleśniałe wędliny?
Jak renomowane zakłady mięsne dosypywały sól drogową do mięsa?
Oni wszyscy mieli zezwolenia, standardy ISO, BHP i HGW.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 8 listopada 2019 o 2:29
Owszem czasem zdaża się że nawet przy wszelkich środkach ostrożności mięso nie jest bezpieczne ale wtedy przynajmniej wiadomo kogo pociągnąć do odpowiedzialności.
Wyobraźcie sobie, że nadal na Ukrainie funkcjonują jatki. Według tamtejszego sanepidu powierzchnia jatek musi być z nierdzewnej stali a mięso przebadane. I można swobodnie handlować.
Jak za Hitlera.
@GuyMickey Mam to samo skojarzenie. Pozdrawiam! Zniewoleni we "własnym" kraju...
Są 2 rodzaje krwi spożywcza i taką którą się utylizuje bo np wyleje się na podłogę.
Jak to jest że e Francji lub Chorwacji mogę kupić wino czy grappę (bimber) a w Polsce nie można bo to niby Unia nie pozwala. Prawda jest niestety bardzo smutna bo to nie Unia a nasze bezprawie nazywane prawem tworzone tak eby każdego
@Zibioff a do tego chrzanik samemu tarty.....już niedługo:-)
Jesteśmy ponoć wolnymi ludźmi i żyjemy w wolnym kraju. Ja pierdle, jeszcze trochę, to we w własnym domu nie będzie wolno ci pierdnąć.
Ja bym chciał swoje pieniądze z OFE... Ale tusku poradził się rzeplińskiego i uznali, że nie są moje.
@Paszkwilant Ale przynajmniej zmienił je na cyferki na subkoncie, a Jaro niedługo zabierze ci resztę, po czym odda, ale najpierw sobie 15% potrąci na wieczne "do niewidzenia"...
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 9 listopada 2019 o 13:18
@LUPUS1962 Jeżeli wierzysz w takie bajki, że zobaczymy kiedyś te pieniądze, to jesteś wielkim optymistą.
@Paszkwilant Widzisz, mnie do emerytury już niedaleko, więc na pewno zdążę to wykorzystać. Co do 15% zajumanych przez pis wiem, że ich nigdy nie zobaczę.
@LUPUS1962 Przecież można wybrać przeniesienie 100% na subkonto do ZUS lub 85% na IKE. Ty przechodzisz na emeryturę niedługo - gratuluję, ale jest całkiem sporo ludzi, którzy przejdą na tą emeryturę za 15, 20, 30 lub więcej lat i wolą zobaczyć całą kwotę z tych 85% aniżeli nic ze 100%.
@piotrex001 Owszem, mogę. Ale ryzyko niedożycia jednak jeszcze jest- innymi słowy: to co na subkoncie, to jest dziedziczne, zabezpieczam w jakiś sposób rodzinę, natomiast reszta z OFE albo zostanie połknięta w całości przez ZUS, albo przenoszę na IKE - czyli w przypadku niedożycia do emerytury albo moja rodzina traci wszystko, co zabrał PiS z OFE, albo 15%... tak czy tak - PiS coś zabiera na swoją radosną twórczość legislacyjną (rozdawnictwo, komisje smoleńskie, misiewicze itp). A wszyscy czepiają się Tuska... Nie powiem, że tamto zagranie Tuska mi się podobało, ale miało dla mnie (i reszty pracujących obywateli) mniej kosztowne skutki.
Tusku tez potracil, ale po cichu.
Tylko prawdziwa świnia mogła zrobić takiego demotywatora nie używając słowa "włosień"
https://pl.wikipedia.org/wiki/Włosień_kręty
@w0lnosc Tu się mylisz. Włosień jest bardzo odporny, nawet na obróbkę cieplną. I mięso zwierząt wszystkożernych(np. świnia, dzik) musi być przebadane, i w razie zarażenia włosieniem zutylizowane.
@r212 Z jednej strony racja, ale nic nie wiadomo, czy mięso zostało przebadane czy nie, nie znam szczegółów. Jeśli gość oddał próbkę do przebadania, nie powinno mu nic grozić.
@w0lnosc "Tatara bym nie robił ;-)" - domyślam się, że frankfurterek też nie... :D No i dajże spokój - rosół z wieprzowiny???? brrrr... Wiesz, na podobnej zasadzie to i sromotnika można zjeść, wystarczy pogotować pół godziny, potem zmienić wodę, ponownie pół godziny - i tak z dziesięć razy... Co do świni, to trzeba by wiedzieć, że wieprzowina jest zakażona, bo generalnie smażenie(np kotletów) jest krótkotrwałe, a wędzenie też nie podnosi znacząco temperatury. Nie na darmo dziki lub wieprze z cystami włosienia są jednak spalane.
A że zakazano uboju prywatnego - też jest mi przykro :)
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 9 listopada 2019 o 15:40
Historia zatacza koło mam wrażenie... Mój Ojciec siedział w latach '80tych w więzieniu za przewóz nielegalnie ubitego wieprza. Wieprz należał do jego siostry i rzeczywiście zarżnięty był po cichaczu i pod osłoną nocy w oborze bez wymaganego ówczas pozwolenia władz. Tata 24h na dołku posiedział i wesolutki wrócił do domu a ja dzisiaj mogę z dumą, podszytą nutką ironii, opowiadać patriotyczną historię Rodziny: pradziadek Moskali z cepem ganiał po wsi (prababcię chcieli zbałamucić!), babcia partyzantów po lasach dokarmiała (bo, cytuję: takie ładne chłopaki były...') a Tatko za komuny 'kiblował' hehehehehe
@kate5 cóż, nie jest to niestety pierwszy przejaw powrotu do czasów słusznie minionych.
Wiekszosc obecnych "buchaterow" z czasow PRL maja podobna historie. Tyle ze opowiadaja wymyslone, upiekszone i chwalebne.
Ludzie - tu nie chodzi o to, że nie wolno, bo właśnie, że wolno. Chodzi tylko o sposób tego uboju; był on po prostu nie humanitarny.
A skad to wiesz? I jaki jest ten humanitarny?
Jak za okupacji...
Złapali go na rozbiorze nie uboju . zawsze może powiedzieć ze świnia padła niespodziewanie a on robi właśnie sekcje zwłok by dowiedzieć sie dlaczego
Poczytaj lepiej prawo.
By dokonać uboju gospodarczego trzeba:
-uzyskać pozwolenie od wtenrynarji i sanepidu
- uzyskać świadectwo zdrowia na daną ilość sztuk
- zawieźć do punktu uboju zwierząt (bo samemu już nie można zabić nawet gdy się spełnia warunki)
- zbadać mięso
- dostać fakturę za ubój
- zgłosić do ARiMR i wpisać do księgi zwierzad ubój
A ogólnie same mieso można samemu przetwarzać w domu tak jak każdy może to zrobić np. kupując mięso w sklepie rzeźniczym.