@Swan23 Nie tyle luzie, co działa tu efekt skali. Jeśli jeden by jadł płetwy z rekina mógłby zabić powiedzmy 366 rekinów rocznie. Ale jeśli takiej zupy chce zakosztować 100 mln ludzi, to przy takiej ilości trzeba zabić 100 mln rekinów dziennie. Można się bulwersować, ale ludzie tacy są. Nie tylko jedzą by żyć ,ale żyją by jeść.
Nie zatrwożyła mnie ta historia. Nie wywołała nawet współczucia. Nie mam na to wpływu więc moje hipotetyczne, krokodyle łzy niewiele by do tej sprawy wniosły. Na swoją obronę wnoszę, że nigdy nie raczyłem się zupą z rekina i raczyć się nią nie będę.Mimo braku skali porównawczej wolę schabowego :)
Fake news. Ze złowionych rekinów nic się za burtę nie wyrzuca. Nie tylko płetwy nadają się do spożycia. Nawet odpadki są przerabiane na tran i mączkę rybną. Nie słuchajcie debili, którzy nigdy w życiu nie widziały z bliska statku, nie tylko rybackiego, ale żadnego. Albo słuchajcie i bądźcie dalej baranami. Na szczęście nie macie nic do gadania.
@zubenelgubenupi 99% korpusów wyrzuca się za burtę, bo nikt ich nie chce, więc ich przerób nie jest opłacalny. "Nie słuchajcie debili" to słuszny apel.
Cena mięsa rekina to około 70 zł za kilogram, więc nie wiem jak głupim trzebaby być aby po odcięciu płetw wrzucać resztę rekina z powrotem do wody.
Pojedynczy rekin może osiągać masę ciała nawet do 12 ton. Łatwo sobie zatem policzyć ile możnaby skasować za jednego złowionego rekina.
@donmaestro Nie wiem skąd masz takie informacje, ale to bzdura. W 2013 roku za kg żarłacza błękitnego na rynkach hiszpańskich płacono 1,75 euro (2,3 dolara).
ludzie są gorsi od zwierząt
@Swan23 Nie tyle luzie, co działa tu efekt skali. Jeśli jeden by jadł płetwy z rekina mógłby zabić powiedzmy 366 rekinów rocznie. Ale jeśli takiej zupy chce zakosztować 100 mln ludzi, to przy takiej ilości trzeba zabić 100 mln rekinów dziennie. Można się bulwersować, ale ludzie tacy są. Nie tylko jedzą by żyć ,ale żyją by jeść.
@Swan23 Ludzie to też zwierzęta.
Nie zatrwożyła mnie ta historia. Nie wywołała nawet współczucia. Nie mam na to wpływu więc moje hipotetyczne, krokodyle łzy niewiele by do tej sprawy wniosły. Na swoją obronę wnoszę, że nigdy nie raczyłem się zupą z rekina i raczyć się nią nie będę.Mimo braku skali porównawczej wolę schabowego :)
nie zgadzam się z tobą. greta
@bazarel W sensie droga Greto jadasz codziennie zupę z rekina?
czlowiek jest najwiekszym szkodnikiem na ziemi
Czy ci Chińczycy nie potrafią sobie normalnej świni wyhodować?
Z co drugiego ginącego gatunku powstaje jakaś "tradycyjna potrawa kuchni chińskiej"
@BrickOfTheWall Chińczycy produkują najwięcej świń na świecie.
Fake news. Ze złowionych rekinów nic się za burtę nie wyrzuca. Nie tylko płetwy nadają się do spożycia. Nawet odpadki są przerabiane na tran i mączkę rybną. Nie słuchajcie debili, którzy nigdy w życiu nie widziały z bliska statku, nie tylko rybackiego, ale żadnego. Albo słuchajcie i bądźcie dalej baranami. Na szczęście nie macie nic do gadania.
@zubenelgubenupi 99% korpusów wyrzuca się za burtę, bo nikt ich nie chce, więc ich przerób nie jest opłacalny. "Nie słuchajcie debili" to słuszny apel.
@kawanalawe Pracowałeś kiedyś na statku rybackim? Albo na jakimkolwiek innym? Albo chociaż znasz kogoś kto pracował? No to nie zabieraj głosu.
https://www.wprost.pl/_thumb/d9/19/69699d03399652b20423af1a1bf0.jpeg
@zubenelgubenupi Aha... Dopiero teraz wiem, co miałeś na myśli pisząc: "Nie słuchajcie debili, którzy nigdy w życiu nie widziały z bliska statku..."
Cena mięsa rekina to około 70 zł za kilogram, więc nie wiem jak głupim trzebaby być aby po odcięciu płetw wrzucać resztę rekina z powrotem do wody.
Pojedynczy rekin może osiągać masę ciała nawet do 12 ton. Łatwo sobie zatem policzyć ile możnaby skasować za jednego złowionego rekina.
@donmaestro Nie wiem skąd masz takie informacje, ale to bzdura. W 2013 roku za kg żarłacza błękitnego na rynkach hiszpańskich płacono 1,75 euro (2,3 dolara).
https://www.lamaree.pl/rekin,28,produkt