Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
0:15

Prosty sposób na przywołanie ducha wielkiego artysty do twojej kuchni

www.demotywatory.pl
+
269 277
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar BrickOfTheWall
+8 / 8

Wodą w płonący tłuszcz.... Brawo! Idealny mechanizm ewolucyjny. Powinni to w necie reklamować wśród debili jako kolejny CZELENDŻ.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K killerxcartoon
+9 / 9

Detonacja OWC (oparów wrzącej cieczy)

Tłuszcz przekroczył temperaturę zapłonu , ale spala się powierzchniowo . wlanie do niego wody jaka jest od tłuszczu cięższa i opada na dno i dodatkowo ma znacznie niższy punkt parowania niż tłuszcz zapłonu powoduje natychmiastową zamianę wody w parę jaka zwiększając swoja objętość powoduje rozpylenie drobnych kropel tłuszczu dookoła jaki przypominam osiągnęły tęmperaturę zapłonu i przy kontakcie z tlenem natychmiast się spalają powodując jeszcze większe zwiększeni objętości gazów ...
Tak działa jeden z mechanizmów detonacji OWC.
Gościu mógł zginąć albo ciężko być poparzony nie wspominając o ryzyku pożaru kuchni.


A wystarczyło położyć pokrywkę i odciąć dopływ tlenu by zgasić ten garnek ...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R Rydzykant
+2 / 2

@killerxcartoon
Z ogromna przykrością muszę postawić ci plusa.
Jako jedyny, przedstawiłeś skuteczny sposób gaszenia tłuszczu płonącego w garnku/patelni, przez odcięcie dostępu do źródła tlenu. Przy okazji wyjaśniłeś młodzieży, dlaczego woda w tym przypadku to najgłupszy możliwy pomysł.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K killerxcartoon
-1 / 1

@Rydzykant Wiedza z fizyki ,pirotechniki i materiałów wybuchowych się przydaje i ma zastosowanie praktyczne w odróżnieniu pod pobożnych życzeń , fantazji czy filozofii.

By coś się spalało potrzeba trzech czynników materiału palnego , tlenu i temperatury przekraczającej punkt zapłonu materiału palnego . Z uwagi że temperatura jest zależna od ciśnienia pośrednio też ciśnienia wpływa na proces patrz ..np silnik diesla czy tłok malajski Usunięcie któregoś z tych trzech czynników zatrzymuje proces spalania .

O ile pamiętam to materiał z podstawówki z moich czasów .

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 11 maja 2020 o 12:49

R Rydzykant
0 / 0

@killerxcartoon
W domowych warunkach szybkie usuniecie czynnika temperaturowego, czyli gwałtowne ochłodzenie materiału palnego jest niezwykle trudne i potencjalnie niebezpieczne. Czyli albo najpierw paliwo się skończy, albo ugasimy ogień odbierajac mu dostęp do tlenu. Z reszta działa to w obie strony. Ognisko zbyt ciasno napakowane drewnem, bez wolnych przestrzeni, trudno się rozpala. Za mała jest w nim "podaż" tlenu.
Zdecydowanie jest to materiał edukacyjny z podstawówki, stawiałbym na okolice 6 klasy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZONTAR
0 / 0

@killerxcartoon Dzięki, wyręczyłeś mnie w tłumaczeniu.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S Szpadelek
+1 / 1

Gościu chyba przespał szkolenie z zakresu ppoż.....

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R ruskm
0 / 0

Miałem podobną sytuacje jak miałem jakieś 10 lat. Zapominając zakręcić gaz pod garnkiem z olejem do frytek. Jako 10 latek ogarnąłem, zakręć butle, żuć na garnek morką szmatę, a tu niby dorosły człowiek.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem