@Buka1976 oskrętu. Prawy pas jest tylko do skrętu w prawo i posiada sygnalizator S-2. Zatrzymuję się, bo świeci się czerwone światło, a dla pojazdów skręcających w prawo zapala się zielona strzałka. 10 osobówek
Kolega miał kilka zakładek otwartych i chciał napisać komentarz do czegoś. Niestety nie zauważył, że pisze nie tam, gdzie powinien. Też tak parę razy zrobiłem, to na szybkości kasowałem komentarz :)
@ludek_z_lasu ahhah moja prababcia która gromadziął zawsze jedzenie na gorsze czasy(bo pamietała cieżką biede) robiła takie zupki z mumii, bez smaku i wartości bo "mumia" leżała w zamrażarce 5 lat tak samo jak kiedyś dała nam w żniwa taką kiełbasę hahahah nie dało sie tego kroić nożem :D
@Qaziku
Nie. Wątróbka zawsze jest tragiczna, po prostu smak tego mięsa jest tak tragiczny że raczej niemożliwe jest go zmienić w jakikolwiek sposób.
A już najgorsze co jadłem to była kasza gryczana z gulaszem z podrobów.
@TheYoghurt Wątróbka jest przepyszna tylko trzeba umieć ją przyrządzić. Najpierw należy namoczyć wątróbkę w pełnotłustym mleku, następnie delikatnie podsmażyć na średnim płomieniu, bardzo króciutko, żeby nadal była lekko krwista. Pychota.
@allmaechtig
Nie zrozumiałeś: W KAŻDY sposób będzie tragiczna! To mięso poprostu ma taki specyficzny smak, którego nie da się ścierpieć. Lubisz to proszę, ale nie wmawiaj mi że to kwestia przyrządzenia bo to bzdura w tym przypadku.
@psuj11 O to właśnie ! Babcia robiła też czerninę z gęsiej krwi - obrzydlistwo. Rosołu kiedyś też nie lubiłam, ale gdy zaczęłam gotować po swojemu, to nawet taki z wołowiny mi smakuje.
@psuj11 To jest piękny przykład upodobań - każdy ma inne.
W dzieciństwie nie znosiłam rosołu - żadnego, ale jeśli już zjadłam rosół z kury, to wołowego nie byłam w stanie przełknąć, choć inni chwalili. Teraz też bardzo rzadko robię wołowy(na specjalne życzenie), i choć go lepiej doprawiam, to jednak ten smak mi nie odpowiada, bo w ogóle nie przepadam za wołowiną.
Czerninę babcia robiła (ale nie z Białostocczyzny tylko z centralnej Polski), ale byli wyrozumiali i nie kazali mi jeść, bo sam zapach mnie odpychał.
I właśnie o to chodzi! Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia :) zrobione po swojemu jest najlepsze. Sałatka jarzynowa ma zawsze takie same składniki ale w każdym domu smakuje inaczej ;)
@katem , czernina jest dobra, ale tę zupę bardzo łatwo zepsuć. Jest to jedna z moich ulubionych zup (choć rzadko ją jem), ale średnio w 6 przypadkach na 10 nawet jej nie ruszę, bo większość ludzi zwyczajnie ją psuje.
@cysiek63
NIE, NIE, NIE! będąc młodszy próbowałem wątróbki na pierdyliard sposobów, za każdym razem wychodził smak charakterystyczny dla tego mięsa od którego mi zawsze było niedobrze, więc przestańcie pierdzielić farmazony o sposobie przyrządzenia, bo równie dobrze moglibyście bajdurzyć że potraficie zamienić, czekoladowy budyń w lody śmietankowe.
@Matka100 Sałatki smakują inaczej po części dlatego, że właśnie mają różne składniki, bo każdy robi jak lubi. Moja sałatka ma ziemniaki, marchew, seler, korzeń pietruszki (albo pasternak jak pietruszki nie ma), cebulę, ogórki kiszone i groszek z puszki plus sól, pieprz i tylko tyle majonezu żeby wszystko połączyć. Inni dodają: jajka, jabłka, ogórki konserwowe, kukurydzę, koperek i pieron wie co jeszcze. NAwet jak są te same składniki, to pozostaje kwestia proporcji. Czasem ziemniaki są bardzo mączne i trzeba dodać więcej majonezu, to też zmienia smak.
Ja kroję warzywa bardzo drobno, niektórzy na duże kawałki - nawet centymetrowe (kiedyś tak zrobiłam - wszystko jak zawsze tylko grubo pokrojone warzywa, żeby zaoszczędzić czas i mi nie smakowała tak bardzo jak zazwyczaj).
Ja gotuję warzywa na parze, niektórzy używają kupnych warzyw ze słoika, albo gotują w wodzie, a moja Mama to w ogóle zaczęła ostatnio w folii w piekarniku je piec.
W końcu majonez - dużo od niego zależy, a opcji w sklepie jest multum.
@TheYoghurt Oki. Ja tam lubię. Po co się burzysz? Nie lubisz, nie jesz. A jeżeli chodzi o przyrządzanie to nie masz racji. Ważne jest odpowiednie obrobienie wątróbki i jej doprawienie.
Trzeba ugotować! Znam tylko jedna knajpę gdzie robią i to kiepską.... ja robię z wiśniami i śliwkami. Dodaje ocet i cukier. Do tego ziemniaki. Tak robiła moja mama i ja tez tak robię - nie wiem czy prawidłowo ale wszyscy jedzą i smakuje. Teściowa robi z czereśniami i z makaronem. Obie na kaczce z kaczą krwią. Jadłam gdzieś na żołądkach drobiowych ale to już nie było to.
@Qaziku No tak, bo nie mamy kupek smakowych itd. i nie rozróżniamy smaków, dobre xD Patrz, ja nienawidzę wątróbki, surowych pomidorów, ryb, gotowanych jajek, pomarańczy i żółtego sera w "surowej" formie. Nie znam się? Taki jest mój smak i sposób przyrządzenia nie ma nic do tego. ;)
@cysiek63
Więc dopraw mi ją tak żeby smakowała jak schabowy... Dlaczego się burze? A czy lubisz gdy ktoś Ci wmawia że coś jest wspaniałe dla niego więc dla ciebie też powinno być wspaniałe podczas gdy ty się tym brzydzisz?
nie? no to wiedz że tak wyglądają wszystkie komentarze łącznie z twoim na temat mojej opinii o wątróbce.
I przestań zarówno ty jak i @allmaechtig sadzić bzdety o sposobie przyrządzania i zrozumcie że nie ważna jak przyrządzisz, to i tak charakterystyczne cechy jej smaku i tak będą wyczuwalne, a mnie akurat ten smak brzydzi
PS. no chyba że mówicie o przyprawianiu do tego stopnia że czuć tylko i wyłącznie przyprawy, wtedy powiedzcie od razu że zabijacie smak jedzenia na amen.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
3 razy.
Ostatnia modyfikacja:
22 czerwca 2020 o 0:34
Najgorsze polskie danie to pieniędzy rozdawanie! A tak na poważnie w moje gusta zdecydowanie nie trafia wątróbka (koszmar szkolnej stołówki), czernina (śmierdzi kwasem już w garze) oraz flaczki, aczkolwiek rosół z flaczków uwielbiam, natomiast konsystencja samych wnętrzności jest straszna, ciamkasz, ciamkasz, a i tak nie przegryziesz (jak kalmary fuj, ale to już nie polska kuchnia).
@inkognitko
Syty głodnego nie zrozumie, wegetarianin mięsożerce i vice-wersa. Ja na przykład nie rozumiem jak ktoś może nie rozumieć że ja nie lubię (wręcz nie cierpię) tego co on uwielbia.
Tylko jaki sens ma minusowanie z powodu że jeden woli sernik z rodzynkami, drugi woli bez a trzeci lubi córkę cukiernika???
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
21 czerwca 2020 o 19:43
1. Zupa owocowa oraz dyniowa;
2. Zupa śmieciowa zwana też "nawinie" od tego co się pod rękę nawinie. Składa się z różnych warzyw typu selerek, pietruszka, trochę kapustki, fasolka, brokułek, brukselka itp. Warzywne jednoimienne są ok.
3. Czernina na słodko.
Najgorsze dania moge podzielic na rozne gatunki:
1. Najgorsze dla zdrowia a czesto jedzone jak smazone miesa, przetworzone kielbasy, czy nawet ociekajace smazona panierka ryby, pasztety z samego tluszcu itp
2. Najgorsze ze wzgledu na konsystencje takie jak maczne, mleczne zupy, kaszki itp
3. Najgorsze ze wzgledu na to z czego sa zrobione i powoduja obrzydzenie takie jak dania z krwia, flakami, ozorami itp
4. Najgorsze bo skladajace sie z niepasujacych przypadkowych skladnikow zaciagane zupy z octem czy krwia na slodko. Powodujace rewolucje na sama mysl.
Lubię flaki, ale już takie mega przerobione. Raz jadlem prawdziwe flaki, ze świeżynki... Już sam zapach powodował odruch wymiotny... Po 1 łyżce miałem dość... Kulinarny koszmar...
@arthrawn76 . Flaki (surowiec) trzeba dobrze wyczyścić oraz wylać pierwszą wodę z gotowania. Inaczej śmierdzą krowim gównem. Po prawidłowym przygotowaniu tego problemu nie ma a danie jest pyszne, choć "niewyględne".
W zasadzie to lubię wszystkie potrawy kuchni polskiej.jeden warunek: kucharz nie kaleczy rzemiosła. Dobrze zrobiona potrawa i tyle. Reszta to kwestia gustu.
Ale jest jedną potrawa koszmar. Koszmar rodem z barów minionej epoki.
To "PŁUCKA NA KWAŚNO".
Najgorsze i chyba jedyne, co mi nie smakuje w polskiej kuchni, to zupa owocowa zrobiona ze śmietany i wczorajszego kompotu.
Poza Polską hołubcie (ziemniaki z kaszą zawinięte niczym gołąbek w kapuście) i bazylia.
Tak czytam i czytam, i stwierdzam że nie mam takiego dania, przynajmniej z tych które jadłem. A nie mogę oceniać czegoś, czego nie próbowałem. Choć za dziecka nienawidziłem brukselki pod każdą postacią,..... teraz wręcz ją uwielbiam.
Rosół z grysikiem. Pomidorowa z rozgotowanym makaronem.
@Buka1976 oskrętu. Prawy pas jest tylko do skrętu w prawo i posiada sygnalizator S-2. Zatrzymuję się, bo świeci się czerwone światło, a dla pojazdów skręcających w prawo zapala się zielona strzałka. 10 osobówek
@gerewazyn Nie wiem do czego ten komentarz.
@Buka1976
Kolega miał kilka zakładek otwartych i chciał napisać komentarz do czegoś. Niestety nie zauważył, że pisze nie tam, gdzie powinien. Też tak parę razy zrobiłem, to na szybkości kasowałem komentarz :)
Zupa owocowa.
@Sevivo Bo zupy z jagód się nie gotuje. Bierzesz makaron (najlepiej domowy) i polewasz sokiem z jagód (ze słoika robionego na zimę)
@Sevivo u mnie robi się na truskawkach i czereśniach z lanymi kluskami.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 21 czerwca 2020 o 12:33
@Sevivo
U mnie jest zupa wiśniowa i bardzo ją lubię, bo to lekki chłodnik na upalne lato, słodki, ożeźwiający.
Wywar z nieboszczyka.
@ludek_z_lasu czyli w sumie większość zup :-)
@Vonhenryrejluka To po prostu rosół i nie myl z zupami z wkładką "ortopedyczną".
@ludek_z_lasu ahhah moja prababcia która gromadziął zawsze jedzenie na gorsze czasy(bo pamietała cieżką biede) robiła takie zupki z mumii, bez smaku i wartości bo "mumia" leżała w zamrażarce 5 lat tak samo jak kiedyś dała nam w żniwa taką kiełbasę hahahah nie dało sie tego kroić nożem :D
botwina
leczo z cukini
Rosół.
Garus
Chyba nie ma nic gorszego. Myślałem że ta zupa jest z Ukrainy bo babcia gotowała a właśnie stamtąd pochodziła.
Ziemniaki z kaszą zalane wrzątkiem, czyli krupnik
@gemini1234 . Jeśli jadłeś "krupnik" zrobiony tak jak to opisałeś, to nie dziwię się że ci nie smakował.
Wątróbka w każdej postaci
Nic się nie znacie na potrawach.
Rosół, botwinka, wątróbka, czernina czy krupnik są pyszne.
Wszystko jest pyszne, jak się odpowiednio zrobi.
@Qaziku
Nie. Wątróbka zawsze jest tragiczna, po prostu smak tego mięsa jest tak tragiczny że raczej niemożliwe jest go zmienić w jakikolwiek sposób.
A już najgorsze co jadłem to była kasza gryczana z gulaszem z podrobów.
@TheYoghurt Wątróbka jest przepyszna tylko trzeba umieć ją przyrządzić. Najpierw należy namoczyć wątróbkę w pełnotłustym mleku, następnie delikatnie podsmażyć na średnim płomieniu, bardzo króciutko, żeby nadal była lekko krwista. Pychota.
@allmaechtig
Nie zrozumiałeś: W KAŻDY sposób będzie tragiczna! To mięso poprostu ma taki specyficzny smak, którego nie da się ścierpieć. Lubisz to proszę, ale nie wmawiaj mi że to kwestia przyrządzenia bo to bzdura w tym przypadku.
@Qaziku czernina rosol z kaczki z jej krwia
znane z Bialegostoku, czyli sledzikowa zupa
@psuj11 O to właśnie ! Babcia robiła też czerninę z gęsiej krwi - obrzydlistwo. Rosołu kiedyś też nie lubiłam, ale gdy zaczęłam gotować po swojemu, to nawet taki z wołowiny mi smakuje.
@katem z wolowina ma inny smak, duzo lepszy
czernine raz w zyciu widzialem
"kumpel z Mlawy ja jadl, prawie jak Bialystok
@psuj11 To jest piękny przykład upodobań - każdy ma inne.
W dzieciństwie nie znosiłam rosołu - żadnego, ale jeśli już zjadłam rosół z kury, to wołowego nie byłam w stanie przełknąć, choć inni chwalili. Teraz też bardzo rzadko robię wołowy(na specjalne życzenie), i choć go lepiej doprawiam, to jednak ten smak mi nie odpowiada, bo w ogóle nie przepadam za wołowiną.
Czerninę babcia robiła (ale nie z Białostocczyzny tylko z centralnej Polski), ale byli wyrozumiali i nie kazali mi jeść, bo sam zapach mnie odpychał.
I właśnie o to chodzi! Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia :) zrobione po swojemu jest najlepsze. Sałatka jarzynowa ma zawsze takie same składniki ale w każdym domu smakuje inaczej ;)
@allmaechtig
Wątróbka chyba najgorsza rzecz jaką jadłem. Już sam smród przy jej przygotowywaniu krzyczy, żeby uciekać.
@Qaziku Czerniny nie jadłem, reszta mi smakuje :)
@TheYoghurt Jak się potrafi zrobić to wątróbka jest ok. Niestety większość ludzi nie potrafi przyrządzić wątróbki
@katem Bo rosół musi mieć w sobie wołowinę :)
@cysiek63 Ale co ja na to poradzę, jeśli nie lubię wołowiny i psuje mi ona smak rosołu ? :D
@katem , czernina jest dobra, ale tę zupę bardzo łatwo zepsuć. Jest to jedna z moich ulubionych zup (choć rzadko ją jem), ale średnio w 6 przypadkach na 10 nawet jej nie ruszę, bo większość ludzi zwyczajnie ją psuje.
@Matka100 Dokładnie - jadam jedynie sałatkę robioną przez siebie i moją siostrę, reszty się wręcz brzydzę.
@katem Nic :) Gotujesz bez wołowiny :)
@Qaziku
Gdzie dostać czerniny?
@cysiek63
NIE, NIE, NIE! będąc młodszy próbowałem wątróbki na pierdyliard sposobów, za każdym razem wychodził smak charakterystyczny dla tego mięsa od którego mi zawsze było niedobrze, więc przestańcie pierdzielić farmazony o sposobie przyrządzenia, bo równie dobrze moglibyście bajdurzyć że potraficie zamienić, czekoladowy budyń w lody śmietankowe.
@Matka100 Sałatki smakują inaczej po części dlatego, że właśnie mają różne składniki, bo każdy robi jak lubi. Moja sałatka ma ziemniaki, marchew, seler, korzeń pietruszki (albo pasternak jak pietruszki nie ma), cebulę, ogórki kiszone i groszek z puszki plus sól, pieprz i tylko tyle majonezu żeby wszystko połączyć. Inni dodają: jajka, jabłka, ogórki konserwowe, kukurydzę, koperek i pieron wie co jeszcze. NAwet jak są te same składniki, to pozostaje kwestia proporcji. Czasem ziemniaki są bardzo mączne i trzeba dodać więcej majonezu, to też zmienia smak.
Ja kroję warzywa bardzo drobno, niektórzy na duże kawałki - nawet centymetrowe (kiedyś tak zrobiłam - wszystko jak zawsze tylko grubo pokrojone warzywa, żeby zaoszczędzić czas i mi nie smakowała tak bardzo jak zazwyczaj).
Ja gotuję warzywa na parze, niektórzy używają kupnych warzyw ze słoika, albo gotują w wodzie, a moja Mama to w ogóle zaczęła ostatnio w folii w piekarniku je piec.
W końcu majonez - dużo od niego zależy, a opcji w sklepie jest multum.
@TheYoghurt Oki. Ja tam lubię. Po co się burzysz? Nie lubisz, nie jesz. A jeżeli chodzi o przyrządzanie to nie masz racji. Ważne jest odpowiednie obrobienie wątróbki i jej doprawienie.
To prawda ;)
Trzeba ugotować! Znam tylko jedna knajpę gdzie robią i to kiepską.... ja robię z wiśniami i śliwkami. Dodaje ocet i cukier. Do tego ziemniaki. Tak robiła moja mama i ja tez tak robię - nie wiem czy prawidłowo ale wszyscy jedzą i smakuje. Teściowa robi z czereśniami i z makaronem. Obie na kaczce z kaczą krwią. Jadłam gdzieś na żołądkach drobiowych ale to już nie było to.
@TheYoghurt
po prostu nie lubisz i juz. W przedszkolu przestalam jesc mieso, bo mi nie smakowalo a rodzice bardzo dobrze gotuja. Nie moj smak i juz.
@Qaziku No tak, bo nie mamy kupek smakowych itd. i nie rozróżniamy smaków, dobre xD Patrz, ja nienawidzę wątróbki, surowych pomidorów, ryb, gotowanych jajek, pomarańczy i żółtego sera w "surowej" formie. Nie znam się? Taki jest mój smak i sposób przyrządzenia nie ma nic do tego. ;)
@cysiek63
Więc dopraw mi ją tak żeby smakowała jak schabowy... Dlaczego się burze? A czy lubisz gdy ktoś Ci wmawia że coś jest wspaniałe dla niego więc dla ciebie też powinno być wspaniałe podczas gdy ty się tym brzydzisz?
nie? no to wiedz że tak wyglądają wszystkie komentarze łącznie z twoim na temat mojej opinii o wątróbce.
I przestań zarówno ty jak i @allmaechtig sadzić bzdety o sposobie przyrządzania i zrozumcie że nie ważna jak przyrządzisz, to i tak charakterystyczne cechy jej smaku i tak będą wyczuwalne, a mnie akurat ten smak brzydzi
PS. no chyba że mówicie o przyprawianiu do tego stopnia że czuć tylko i wyłącznie przyprawy, wtedy powiedzcie od razu że zabijacie smak jedzenia na amen.
Zmodyfikowano 3 razy. Ostatnia modyfikacja: 22 czerwca 2020 o 0:34
Oj to fakt, ma taki nieprzyjemny kwaśny zapach... sam wygląd też nie zachęca, krew z makaronem fuj
Najgorsze polskie danie to pieniędzy rozdawanie! A tak na poważnie w moje gusta zdecydowanie nie trafia wątróbka (koszmar szkolnej stołówki), czernina (śmierdzi kwasem już w garze) oraz flaczki, aczkolwiek rosół z flaczków uwielbiam, natomiast konsystencja samych wnętrzności jest straszna, ciamkasz, ciamkasz, a i tak nie przegryziesz (jak kalmary fuj, ale to już nie polska kuchnia).
Co Wy wszyscy macie do rosołu - jest przecież świetny na wszelkie przeziębienia bo ma same antybiotyki.
Ale z kartoflami? Fuj...
@Cogito_Poli @lublex to już nie powinno się nazywać rosołem tylko zupą warzywną albo fasolową...
@inkognitko I jak wszystko, co zdrowe, niesmaczny. To takie coś , na czym można coś smacznego zrobic.
flaki
Flaki są pyszne.
@Qaziku
Są ohydne, już sama nazwa mówi, żeby tego nie jeść.
@Qaziku Zgadzam się. Dobrze zrobione są super
@cysiek63 Też się zgadzam co do flaków - dobrze zrobione są super. Mój szwagier takie robi. Cudo !
Mizeria na kwaśno
@tristan3i5 ŻE CO?! Ale jak?! z cytryną czy z kiszonych ogórków?
@inkognitko . Niektórzy robią na słodko. Fuuuj!
To normalna mizeria tylko zalana octem. Ohyda.
@Banasik Niektórzy robią na kwaśno. Fuuuj!
A na poważnie. Jest tyle smaków ilu ludzi.
@tristan3i5 Mizeria to kefir z jogurtem naturalnym 2:1, pieprz, sól i pokrojone ogórki. Żadne na kwaśno czy na słodko. O_o
@maggdalena18 śmietana też daje radę.
Owoce morza, tfu.
A ryby morskie :)
Jak tak dalej pójdzie to cały dział komentarzy będzie składał się z komentarzy ukrytych bo poniżej poziomu :). To by był ewenement!
@inkognitko . A mówią, że Polacy najbardziej żrą się o politykę i religię ;)
@inkognitko
Syty głodnego nie zrozumie, wegetarianin mięsożerce i vice-wersa. Ja na przykład nie rozumiem jak ktoś może nie rozumieć że ja nie lubię (wręcz nie cierpię) tego co on uwielbia.
Tylko jaki sens ma minusowanie z powodu że jeden woli sernik z rodzynkami, drugi woli bez a trzeci lubi córkę cukiernika???
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 21 czerwca 2020 o 19:43
@TheYoghurt wydaje mi się, że to działa raczej jako "głosowanie". Czyli, która potrawa dostanie najmniej minusów ;)
@TheYoghurt
a ja lubie rodzynki z sernika. Reszty nie musialam jesc. moje ciasto to wuzetka.
Ozory czarna polewka czernina
Z ozorami to dlatego, że już ktoś miał je w buzi?
A jajka lubisz?
1. Zupa owocowa oraz dyniowa;
2. Zupa śmieciowa zwana też "nawinie" od tego co się pod rękę nawinie. Składa się z różnych warzyw typu selerek, pietruszka, trochę kapustki, fasolka, brokułek, brukselka itp. Warzywne jednoimienne są ok.
3. Czernina na słodko.
Zdecydowanie cynaderki. Sam zapach przy gotowaniu odrzuca i nie można się go pozbyć przez bardzo dlugo.
Móżdżek. Brrrr.
czernina i zupa wisniowa
Danie Bandzie Czworga władzy...
Karp... Wiele lat sobie wmawiałem, że mi smakuje, a jest okropny...
zupa mleczna, flaki( nie ze względu na smak, a na konsystencję flaka),zupa owocowa brrrr i podeszwa w sosie chrzanowym ze szkolnej stołówki.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 21 czerwca 2020 o 1:07
Flaki, bleeee
Śledzie i smalec :/
Śląska moczka: bakalie i piernik zalane kompotem. Karp po żydowsku, flaczki i cynaderki.
placki ziemniaczane - ochyda
Śledzie pod każdą postacią i kluski leniwe. Do wychodka z tym badziewiem, a nie na stół!
Klusek leniwych nie znam. Ale pierogi leniwe z roztopionym masełkiem... mniam.
flaczki !
Groch z kapustą.
Nie cierpię salcesonu, flaków i wątróbki. Nie wiem czy to polskie dania, ale tego by w życiu nie zjadł. Zapach wręcz odraża.
Najgorsze dania moge podzielic na rozne gatunki:
1. Najgorsze dla zdrowia a czesto jedzone jak smazone miesa, przetworzone kielbasy, czy nawet ociekajace smazona panierka ryby, pasztety z samego tluszcu itp
2. Najgorsze ze wzgledu na konsystencje takie jak maczne, mleczne zupy, kaszki itp
3. Najgorsze ze wzgledu na to z czego sa zrobione i powoduja obrzydzenie takie jak dania z krwia, flakami, ozorami itp
4. Najgorsze bo skladajace sie z niepasujacych przypadkowych skladnikow zaciagane zupy z octem czy krwia na slodko. Powodujace rewolucje na sama mysl.
Mielony z mizerią i ziemniakami. Fuj.
Wszystkie podroby (wątróbka, mózg, flaki)
Chyba takie nie istnieje-rzecz gustu i smaku.Nie przepadam za krupnikiem,a dla kogoś może numer jeden.
Schabowy w panierce :(((((
Kapuśniak - zupa
Wodzionka, tego syfu się jeść nie da.
Kulebiak z salcesonem (Podlasie).
Miód z benzyną (Warszawa)
brukselka. jakoś do dzisiaj nie mogę się przekonać. oraz placki ziemniaczane z cukrem, nie mam pojęcia jak to można przełknąć.
@darektoxic pół biedy z cukrem, to czego nie mogę zrozumieć, to czemu do tych z cukrem wciąż daje się cebulę.
bigos, kapusniak, lazanki golabki
glownie dlatego bo nie znosze kapusty
krupnik
Czernina... Koszmar mojego dzieciństwa....
Lubię flaki, ale już takie mega przerobione. Raz jadlem prawdziwe flaki, ze świeżynki... Już sam zapach powodował odruch wymiotny... Po 1 łyżce miałem dość... Kulinarny koszmar...
@arthrawn76 . Flaki (surowiec) trzeba dobrze wyczyścić oraz wylać pierwszą wodę z gotowania. Inaczej śmierdzą krowim gównem. Po prawidłowym przygotowaniu tego problemu nie ma a danie jest pyszne, choć "niewyględne".
Krupnik...
Danie w mordę
Ile minusów :D Co was aż tak tyłki bolą, że ktoś nie lubi polskiej kuchni?
gołąbki
W zasadzie to lubię wszystkie potrawy kuchni polskiej.jeden warunek: kucharz nie kaleczy rzemiosła. Dobrze zrobiona potrawa i tyle. Reszta to kwestia gustu.
Ale jest jedną potrawa koszmar. Koszmar rodem z barów minionej epoki.
To "PŁUCKA NA KWAŚNO".
flaczki
ty pajacu. nie ma w polskiej kuchni zlych dań
Czemu "pajacu"?
Marchewka z groszkiem. Blee
Ogórkowa... Na samą myśl rzygać się chce.
@neomagnet
jakbym miala wybrac jedna zupe, ktora musialabym jesc codziennie to bylaby to ogorkowa. krolowa ohgorkowa.
Pipry z mamrami :-)
@Rocket_Few_3 A cóż to?
Sos musztardowy
Krupnik, Zupa owocowa, flaki, wątróbka, bigos, grochówka, Czernina
@Garbolix co do krupniku, flaków i wątróbki to masz racje, ale jak można nie lubić BIGOSU???
Flaczki i kaszanka
Rosół
wątróbka z cebulą ☹️
danie d.py
Ogórkowa i kapuśniak.
Kuzwa, wszyscy przegrywaja...
Co dla jednego jest ohydne to dla drugiego smakołyk.
Nie ma czegoś takiego jak najgorsza potrawa bo każdy ma inny gust kulinarny:)
Chłodnik
żołądki
Śledź w oleju i do tego z cebulą - a fe!
krupnik...
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 21 czerwca 2020 o 22:26
rosół
Wątróbka to nie jest mięso
Najgorsze i chyba jedyne, co mi nie smakuje w polskiej kuchni, to zupa owocowa zrobiona ze śmietany i wczorajszego kompotu.
Poza Polską hołubcie (ziemniaki z kaszą zawinięte niczym gołąbek w kapuście) i bazylia.
@sokolasty ziemniaki z kaszą? Jeszcze mi powiedz że podawane z ryżem lub chlebem to będzie komplet dodatków.
@inkognitko
Nie. Ze smalcem :)
Do sałatki oprócz majonezu dodaje musztardę i to jest tak jak babunia robiła
czernina
Tak czytam i czytam, i stwierdzam że nie mam takiego dania, przynajmniej z tych które jadłem. A nie mogę oceniać czegoś, czego nie próbowałem. Choć za dziecka nienawidziłem brukselki pod każdą postacią,..... teraz wręcz ją uwielbiam.
Cynaderki! Blehhhh
1. Krupnik z tą ohydną kaszą (w sumie to głównie ta namoczona bez zupę kasza)
2. Ciasto czy też cośkolwiek z rodzynkami
Galareta z karpia... Babcia robi na Wigilię co roku. Gotuje głowy karpi dodaje żelatyny. Coś strasznego...
@AmebaxD bo pewnie mięsko idzie na inne delikatesy a nasze babcie miały kuchnie bezśmieciową - zużywały wszystko co się da.
Pierogi z kaszą gryczaną na słodko.
Raz w życiu to spróbowałam i nigdy więcej. Ale jakby były na ostro, to pewnie były by spoko.
flaki