banan lubi specyficzne warunki, nie lubi lodówki ani słońca, 14 stopni to temperatura idealna, nie lubi dotykania - czernieje w miejscu nacisku czy uderzenia, nie powinien leżeć obok jabłek czy pomidorów bo wydzielany przez nie etylen przyspiesza dojrzewanie... w markecie banan przeżyje zwykle około 2 dni o ile nie ma warunków "idealnych", do Europy sprowadza się tylko odporne na długą podróż odmiany "pastewne" takie jak Cavendish... poza tym żółty banan to chwyt marketingowy - najsłodszy jest ten poczerniały...
Demotywator na demotywatorach. Zjawisko:)
banan lubi specyficzne warunki, nie lubi lodówki ani słońca, 14 stopni to temperatura idealna, nie lubi dotykania - czernieje w miejscu nacisku czy uderzenia, nie powinien leżeć obok jabłek czy pomidorów bo wydzielany przez nie etylen przyspiesza dojrzewanie... w markecie banan przeżyje zwykle około 2 dni o ile nie ma warunków "idealnych", do Europy sprowadza się tylko odporne na długą podróż odmiany "pastewne" takie jak Cavendish... poza tym żółty banan to chwyt marketingowy - najsłodszy jest ten poczerniały...
Te drugie są dojrzałe i pyszne :)
to razem 12 wytrzymały
po 10 dniach w markecie, to nic dziwnego, ze tak wyglądają po kolejnych dwóch w twoim domu.