@fefefka A jak będziesz jeszcze mądrzejszy, to ogarniesz, że olej nie strzela w ogóle. Po prostu woda jest cięższa od oleju, spływa na dno, zaczyna wrzeć i się rozszerzać gwałtownie, co powoduje małe eksplozje. Wystarczy się postarać o odparowanie wody i po problemie.
@Revel Sorki, że się przyczepię, ale powinno być kryzysu egzystencjalnego, a nie "egzystencjonalnego". Nawet jeśli nie podkreśla błędu.
Google podpowie jak powinno być, mimo podobnych błędów jakie są w innych artykułach w sieci. https://sjp.pwn.pl/slowniki/egzystencjonalny.html
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
28 kwietnia 2021 o 19:31
@sl4w3x Raczej pod powierzchnią oleju. Gdyby była na powierzchni, to by odparowała. Woda jest cięższa i spływa. Przy małej temperaturze stopniowo odparowuje, przy większej zaczyna gwałtownie wrzeć i już jako para wodna wystrzeliwuje do góry razem z drobinkami oleju.
Z tego samego powodu nie gasi się oleju wodą. W najlepszym wypadku olej będzie się palił nad wodą. W najgorszym wypadku woda zacznie gwałtownie wrzeć wystrzeliwując drobinki oleju zwiększając jego powierzchnię i dochodzi do zapłonu mieszanki powietrza z olejem.
a jak będziesz jeszcze mądry - to nauczysz się, że olej strzela tylko wtedy jak jest na za dużym ogniu :D
@fefefka A jak będziesz jeszcze mądrzejszy, to ogarniesz, że olej nie strzela w ogóle. Po prostu woda jest cięższa od oleju, spływa na dno, zaczyna wrzeć i się rozszerzać gwałtownie, co powoduje małe eksplozje. Wystarczy się postarać o odparowanie wody i po problemie.
@Revel Sorki, że się przyczepię, ale powinno być kryzysu egzystencjalnego, a nie "egzystencjonalnego". Nawet jeśli nie podkreśla błędu.
Google podpowie jak powinno być, mimo podobnych błędów jakie są w innych artykułach w sieci.
https://sjp.pwn.pl/slowniki/egzystencjonalny.html
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 28 kwietnia 2021 o 19:31
Kopci sprzedając jedzenie, fuj!
@bilutek dowędza jedzenie.
Olej strzela też z powodu wody, która się dostała na powierzchnie oleju.
@sl4w3x Raczej pod powierzchnią oleju. Gdyby była na powierzchni, to by odparowała. Woda jest cięższa i spływa. Przy małej temperaturze stopniowo odparowuje, przy większej zaczyna gwałtownie wrzeć i już jako para wodna wystrzeliwuje do góry razem z drobinkami oleju.
Z tego samego powodu nie gasi się oleju wodą. W najlepszym wypadku olej będzie się palił nad wodą. W najgorszym wypadku woda zacznie gwałtownie wrzeć wystrzeliwując drobinki oleju zwiększając jego powierzchnię i dochodzi do zapłonu mieszanki powietrza z olejem.
No tak. Nawet jak woda dostanie się na powierzchnie to i tak woda utonie bo jest cięższa.
ba... olej "strzela" tylko z powodu wody, jest to eksplozja wody w stanie gazowym, która przedostała się na powierzchnię oleju
Niby jesteś dorosłym, ale proszę - nie używaj patelni, bo nie masz umiejętności (pomimo jakiegoś tam doświadczenia)