Nie chce mi się. Ale biorąc pod uwagę, że stosunek ma być taki sam i procesy produkcji, to tanie piwo powinno być bardziej opłacalne od whisky - bo do obu trzeba fermentować słód (a do taniego piwa to nawet nie słód...) a whisky jeszcze przedestylować, co wydaje się procesem droższym od warzenia brzeczki. Niby jeszcze chmiel... ale w piwie za 2zł to nie oszukujmy się, będzie ekstrakt, do whisky też będzie trzeba dodać karmel. Ale się nie znam. Liczcie.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
3 razy.
Ostatnia modyfikacja:
10 maja 2021 o 16:00
@Sevivo
W Whisky nie ma karmelu.. to 40% alkohol składowany w beczkach . Kolor daje właśnie beczka jaka jest wypalana w środku , W niektórych odmianach lekko słodkawy smak nie pochodzi ze słodu ale też z beczki wykonanej z Klonu cukrowego jaki jest lekko słodkawy.
Bywają oczywiście też z dębu. Każdy producent ma swoje tajemnice produkcyjne. Proces oporządania beczek i materiału na nie , jest jednym z takich elementów..
@killerxcartoon Daj spokój. MOŻE bywają z innego drzewa... może. 99.99 jest z dębu. Szkocka wręcz musi być z dębu, a najtańsze są w beczkach po burbonach - a te znowu muszą też być z dębu (a są najtańsze te beczki, bo żeby coś było burbonem musi być w nową beczkę wlane).
Szczerze to nawet nie wiem, czy jak coś nie jest z beczki dębowej to można nazwać to whisky. Coś o jakimś alkoholu nawet czytałem, że kilka klepek było z innego drewna, tylko nie wiem czy to whisky - pamiętam tylko, że mogą być problemy z przeciekaniem.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
4 razy.
Ostatnia modyfikacja:
11 maja 2021 o 22:57
@Sevivo
To g wiesz o beczkach.. ...
Tak spora cześć beczek do leżakowania jest po winach i spora cześć jak nie wiekszość jest z dębu.... Nie zmienia faktu że bywają tez z innych materiałów . Akurat jeden z nielicznych gatunków Whisky z Kanady jaki mnie nie odrzucał był w beczkach z Klonowych czym się chwalili.. i miał wyraźny słodkawy posmak jakiego nie było w Szkockiej czy Irlandzkiej
Co do beczek to problem w tym że jest to metoda tradycyjna. A w niektórych gorzelniach obecnie nie dojżewają nawet w beczkach a w metalowych kadziach razem z przepalonymi wiórami ... i to nie 10 lat ...
@killerxcartoon Dlatego napisałem 99.99% bo spodziewałem się, że coś znajdziesz. Nie wiem co mają do tego whisky w beczkach po winach... te też są z dębu.
Słodki smak można uzyskać różnymi sposobami, zwykły Redbreast 12 smakuje jak serek waniliowy.
Czy są w kadziach z wiórami? Coś wątpię. Może składniki na blendy, nie piję blendów. Co do wieku... NAS też nie pijam. Co do karmelu to w tych ilościach nie zmienia smaku raczej, to barwnik spożywczy.
Poza tym napisałeś, że whisky są w beczkach z klonu a teraz wyjeżdżasz z jakąś jedną whisky o której słuch jak mniemam zaginął co była w takiej beczce kiedy napisałem, że 99% jest w beczkach dębowych (nawet szukam, jedynie co znajduję to doprawione syropem klonowym czy właśnie węgiel drzewny do filtracji z klonu cukrowego).
Nie mają 10 lat. A kto pisał o wieku w ogóle? Są i 3 letnie. Znam nawet takie co są w beczkach 1 minutę żeby przepisy spełnić a potem karmelek :)
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
4 razy.
Ostatnia modyfikacja:
11 maja 2021 o 23:50
@CzlowiekZkamienia Piwo powinno zostać uznane także środek leczniczy i suplement diety, uratowało moje nerki i pęcherz. Odwalta się od piwa! Piwosze tego Świata łączmy się w rewolucji, Piwo, Piwo, Piwo!
Ale całe szczęście, trzeba mieć się na baczności i bronić naszych piwnych praw.
Nie chce mi się. Ale biorąc pod uwagę, że stosunek ma być taki sam i procesy produkcji, to tanie piwo powinno być bardziej opłacalne od whisky - bo do obu trzeba fermentować słód (a do taniego piwa to nawet nie słód...) a whisky jeszcze przedestylować, co wydaje się procesem droższym od warzenia brzeczki. Niby jeszcze chmiel... ale w piwie za 2zł to nie oszukujmy się, będzie ekstrakt, do whisky też będzie trzeba dodać karmel. Ale się nie znam. Liczcie.
Zmodyfikowano 3 razy. Ostatnia modyfikacja: 10 maja 2021 o 16:00
@Sevivo
W Whisky nie ma karmelu.. to 40% alkohol składowany w beczkach . Kolor daje właśnie beczka jaka jest wypalana w środku , W niektórych odmianach lekko słodkawy smak nie pochodzi ze słodu ale też z beczki wykonanej z Klonu cukrowego jaki jest lekko słodkawy.
@killerxcartoon Nic nie wiesz. 40% po rozcieńczeniu, w mocy beczki są mocniejsze. I dodaje się karmel.
I beczki są dębowe. Z klonu to się robi chyba węgiel do filtracji jacka danielsa.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 11 maja 2021 o 22:18
@Sevivo
Bywają oczywiście też z dębu. Każdy producent ma swoje tajemnice produkcyjne. Proces oporządania beczek i materiału na nie , jest jednym z takich elementów..
@killerxcartoon Daj spokój. MOŻE bywają z innego drzewa... może. 99.99 jest z dębu. Szkocka wręcz musi być z dębu, a najtańsze są w beczkach po burbonach - a te znowu muszą też być z dębu (a są najtańsze te beczki, bo żeby coś było burbonem musi być w nową beczkę wlane).
Szczerze to nawet nie wiem, czy jak coś nie jest z beczki dębowej to można nazwać to whisky. Coś o jakimś alkoholu nawet czytałem, że kilka klepek było z innego drewna, tylko nie wiem czy to whisky - pamiętam tylko, że mogą być problemy z przeciekaniem.
Zmodyfikowano 4 razy. Ostatnia modyfikacja: 11 maja 2021 o 22:57
@Sevivo
To g wiesz o beczkach.. ...
Tak spora cześć beczek do leżakowania jest po winach i spora cześć jak nie wiekszość jest z dębu.... Nie zmienia faktu że bywają tez z innych materiałów . Akurat jeden z nielicznych gatunków Whisky z Kanady jaki mnie nie odrzucał był w beczkach z Klonowych czym się chwalili.. i miał wyraźny słodkawy posmak jakiego nie było w Szkockiej czy Irlandzkiej
Co do beczek to problem w tym że jest to metoda tradycyjna. A w niektórych gorzelniach obecnie nie dojżewają nawet w beczkach a w metalowych kadziach razem z przepalonymi wiórami ... i to nie 10 lat ...
@killerxcartoon Dlatego napisałem 99.99% bo spodziewałem się, że coś znajdziesz. Nie wiem co mają do tego whisky w beczkach po winach... te też są z dębu.
Słodki smak można uzyskać różnymi sposobami, zwykły Redbreast 12 smakuje jak serek waniliowy.
Czy są w kadziach z wiórami? Coś wątpię. Może składniki na blendy, nie piję blendów. Co do wieku... NAS też nie pijam. Co do karmelu to w tych ilościach nie zmienia smaku raczej, to barwnik spożywczy.
Poza tym napisałeś, że whisky są w beczkach z klonu a teraz wyjeżdżasz z jakąś jedną whisky o której słuch jak mniemam zaginął co była w takiej beczce kiedy napisałem, że 99% jest w beczkach dębowych (nawet szukam, jedynie co znajduję to doprawione syropem klonowym czy właśnie węgiel drzewny do filtracji z klonu cukrowego).
Nie mają 10 lat. A kto pisał o wieku w ogóle? Są i 3 letnie. Znam nawet takie co są w beczkach 1 minutę żeby przepisy spełnić a potem karmelek :)
Zmodyfikowano 4 razy. Ostatnia modyfikacja: 11 maja 2021 o 23:50
@killerxcartoon Zresztą skończmy tę bezsensowną dyskusję.
Czy tanie whisky barwi się karmelem? Tak czy nie?
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 11 maja 2021 o 23:57
@Sevivo
sory miało być po winie..
Karmel owszem barwi ale jest to czysty cukier palony ... wiec jeśli ma zmienić kolor mocno musi słodzić ..
@Sevivo
Tanie to pewnie barwi się bejcą , karmel za drogi
Łapy precz od piwa!
@Hostis_Humani_Generis Spokojnie, pomysł został już zarzucony, ale pewnie kiedyś wróci, bo nie pierwszy raz ktoś chciał to wprowadzić.
@CzlowiekZkamienia Piwo powinno zostać uznane także środek leczniczy i suplement diety, uratowało moje nerki i pęcherz. Odwalta się od piwa! Piwosze tego Świata łączmy się w rewolucji, Piwo, Piwo, Piwo!
Ale całe szczęście, trzeba mieć się na baczności i bronić naszych piwnych praw.
mi wyszło że
obecnie jest 5 gr na butelce,
a będzie 19 gr na butelce.
Niech sPISdalają!
@mwa W obu przypadkach wyszło ci o jedno zero za mało.
@CzlowiekZkamienia
Aaa racja. Hekto to 100 a nie tysiąc.
No to sprawa zrobiła się dziesięć razy bardziej wkurzająca.