Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
158 167
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar rafik54321
+6 / 10

I tu mam kilka pytań.
- czy to mięso jest równie tanie co tradycyjne?
- czy to mięso jest zdrowe?
- czy to mięso można obrabiać podobnie jak tradycyjne?
- czy smakuje tak samo?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M miiraz
+7 / 9

@rafik54321
- cena mięsa zależy od skali produkcji
- mięso jest zdrowe - to komórki pobrane od zwierzęcia, które są potem namnażane
- tak
- prawdopodobnie tak

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar rafik54321
+1 / 7

@miiraz no nie do końca zależy tylko od samej skali. Bo taką świnię karmisz około roku, jak waży 100kg to nadaje się do uboju.
I teraz czy cena produkcji jest niższa niż roczna pasza? Nie sądzę.
Tym bardziej że produkcja tego mięsa wymaga nieporównywalnie lepszych warunków niż hodowla zwierząt. I ostatecznie, to "mięso" też trzeba "karmić", bo przecież komórki nie powstaną z próżni.

Więc wg mnie to mięso nigdy nie będzie tak tanie jak tradycyjne.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M miiraz
+9 / 9

@rafik54321 nie wiem tego, za to wiem, że taniej jest wyprodukować poliester niż jedwab, że witamina C produkowana syntetycznie jest bardzo tania (tańsza niż ekstrakcja z owoców), a co więcej powstaje w takim samym cyklu reakcji chemicznych jak w naturze.
Myślę, że to będzie jak z całą resztą. Jeszcze parę lat temu zrobiono syntetycznego hamburgera za dziesiątki tysięcy dolarów. A teraz powstaje fabryka, więc może się jednak udało zautomatyzować proces. No i ważna rzecz - u nas jest dużo łąk, zieleni i tp. Izrael to raczej tereny, gdzie rolnictwo walczy z pustynią, a nie działa prężnie. Więc tam się to może opłacić.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar komivoyager
+4 / 4

@rafik54321 ale w tych 100kg komórkowego tucznika nie ma golonki,flaków i innych przysmaków (zajechało Big Cycem ).

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 19 lipca 2021 o 13:42

avatar kanapekr
-3 / 3

dodatkowe pytanie: ile energii i zasobów wymaga wyprodukowanie 1 kg sztucznego mięsa względem 1 kg prawdziwego (np krówsko)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pawel89def
+3 / 3

@rafik54321 "Wytworzenie kilograma wołowiny wymaga ok. 10 kg paszy i 15 tys. litrów wody. Produkcja in vitro byłaby wielokrotnie tańsza – według wyliczeń ekspertów Uniwersytetu Oksfordzkiego wymagałaby od 40 do 60 proc. mniej energii przy niemal całkowitej redukcji emisji gazów cieplarnianych" Źródło: https://www.rp.pl/Nowe-technologie/309079774-Serce-miesozercy.html

Po drugie to "tanie" mięso pochodzi od zwierząt faszerowanych chemią, antybiotykami, hormonami i sterydami, a do mięsa wstrzykuje się solankę, żeby podbić masę... więc nie wiem czy będzie takie zdrowsze niż mięso komórkowe.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
G gieroj777
-1 / 1

@rafik54321 ja ma tylko jedno pytanie- czy to mięso jest koszerne?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar kanapekr
0 / 2

@pawel89def ciekawe dane, spodziewałem się, że na tak wczesnym etapie rozwoju tej technologii zwykłe mięso będzie sporo tańsze a tu niespodzianka

dziwi mnie tylko to 15 000 litrów wody na jeden kilogram, skąd takie chore liczby się biorą? Przy produkcji głupiego t-shirta też niby 20 000 litrów czy coś koło tego.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A AdrienVanThorn
0 / 0

Krowa zanim pójdzie na ubój trochę żyje. Pije, je, a litry lecą.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
E Erecer
0 / 0

Ciekawe czy będą robić batoniki? I ile ten batonik będzie kosztował? Te ze świerszczy 60g kosztuje 11zł, czyli 1kg kosztuje tylko 183zł.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar agronomista
0 / 8

Nie chce żyć w takim świecie. Niech to wszystko szlak trafi. Po co karmić ludzi takim syntetycznym gównem?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M michalSFS
0 / 0

@agronomista
Żeby nie żyli w takim świecie XD

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pawel89def
0 / 2

@michalSFS Współcześnie spożycie mięsa na osobę jest wyższe niż kiedykolwiek w historii. Zwierzęta faszeruje się sterydami, hormonami i antybiotykami, to jest dopiero chemia...

Możemy zawsze wrócić do świata naszych dziadków, ale to wymaga jedzenia mięsa raz na tydzień zamiast 3x dziennie, i wybicie 80% ludzkości...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P Peppone
0 / 0

- A czy to jest aby koszer?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pawel1481
-1 / 3

Nie dam sobie wmówić, że to jest ekologiczne. Pewnie samo wybudowanie tej fabryki zeżarło więcej zasobów naturalnych i wpłynęło na większe zanieczyszczenie, niż zwykła hodowla z ubojnią razem z kilkuletnim chowem zwierząt. A to mięso trzeba jeszcze karmić.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pawel89def
+1 / 1

@pawel1481 Z góry, bez poznania konkretnych faktów deklarujesz, że nie dasz sobie czegoś wmówić.

Czyli to Twoje niczym nieuzasadnione przekonanie jest dla Ciebie ważniejsze niż jakiekolwiek fakty na których mógłbyś wyrobić sobie bardziej bezstronną opinię?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 19 lipca 2021 o 17:49

P pawel1481
-1 / 1

@pawel89def A czy jest sposób na poznanie takich danych ?? Stawiam na to, że producent ich nie poda.
Zwykle koszt budowy/produkcji jest proporcjonalny do wpływu na środowisko. Gdyby wybudowanie tego zakładu było tanie, to by w nim dużo większą produkcje uruchomili. 500kg mięsa dziennie, to dla pojedynczej ubojni jakiś ułamek produkcji.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pawel89def
0 / 0

@pawel1481 Skoro mówisz, że nie da się poznać tych danych to na jakiej podstawie twierdzisz, że "samo wybudowanie tej fabryki zeżarło więcej zasobów naturalnych i wpłynęło na większe zanieczyszczenie, niż zwykła hodowla z ubojnią"?

Może masz rację, a może nie. Nie twierdzę, że znam wszystkie odpowiedzi, dlatego wydaje mi się, że lepiej się wstrzymać z kategorycznymi opiniami. Bo stąd już tylko krok od "jeśli fakty nie zgadzają się z moimi przekonaniami tym gorzej dla faktów" ;-)

500kg dziennie to niewiele, ale to nowa technologia, w 2013 roku wyprodukowanie jednego kotleta kosztowało 250000$, więc to z pewnością krok naprzód w stronę wyskalowania tej technologii.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Y Yamarob
+1 / 1

Polecam film "soylent green"

Odpowiedz Komentuj obrazkiem