Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
424 436
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
A Aleksander1900
+14 / 16

W jakim kraju zrobione zdjęcie?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J Jur4578
+2 / 4

@Aleksander1900 Widać przecież, że w Dubaju.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
F faraon69
+5 / 9

Jeszcze we wczesnych latach 90-tych nie było praktycznie otyłych osób na plażach. To, co się teraz dzieje...Całe rodziny mają problemy z nadwagą, w większości przypadków bardzo poważne.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 1 września 2021 o 7:21

M Myslaca_istota
+14 / 14

@faraon69 Ja byłam otyłym dzieckiem i nie chodziłam na plażę, bo by mnie wyśmiewali. Po kilku pobytach w szpitalach, latach diet, etc,.etc., przeszłam operację bariatryczną gastric bypass i pozbyłam się cukrzycy i otyłości. Otyli byli, tylko się kryli. Jako dziecku strasznie mi dokuczano w szkole.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Lulus
-1 / 9

@faraon69 - Jesteś tym, co jesz.
Kiedyś miałeś produkty naturalne. Dziś np w chlebie masz 10% mąki faktycznej, reszta to karboksymetyloceluloza i hydroksyetylocelulozę i to niemal w każdym. To substancje, które zwiększają swoją objętość pod wpływem wody. Klient chce mieć tanio, to kombinują co w tym chlebie ma być tańszego.
Dziś, jak chcesz mieć typowy starego typu zdrowy chleb, to koszt jego produkcji wraz z pensją dla piekarza masz w granicach 10-15 zł za bochenek. Taniej już się nie da zejść metodą "tradycyjną" ot to jest ta granica. Poniżej by zejść z ceny już muszą dodawać chemię i kombinować, by im się opłacało.
Wiadomo, można wypiekać chleb w domu i wtedy może cena za dobrej jakości produkt wyjdzie Ci niższa, ale dziś ludzie są wygodniccy i wolą kupić. No i też każdy ma inny portfel, nie każdy może pozwolić sobie, by na głupi chleb wydać ponad 10 zł., ale to się potem odbija właśnie na zdrowiu i wyglądzie.
Dlatego jest, jak jest.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
F faraon69
0 / 0

@Lulus Racja, dlatego staram się jak najwięcej jedzenia zrobić sam (chleb, sery, wędliny) Problem jednak polega na tym, że w dzisiejszych czasach nie ma pojęcia ekologicznej żywności. Doskonale wiemy, czym karmione są zwierzęta hodowlane i jaka chemia spada z deszczem na warzywa.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar RomekC
0 / 0

@Lulus "...w chlebie masz 10% mąki faktycznej, reszta to karboksymetyloceluloza i hydroksyetylocelulozę..."
Proszę o link to tych "rewelacji".

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
W wilczek2
+15 / 19

Bo w tamtym czasie nie dodawali cukru do wszystkiego. I jedli 2 lub 3 posiłki dziennie a nie 5 lub 6 jak dziś nam wmawiają, że trzeba. To wszędobylski cukier powoduje otyłość.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Kuba664
+1 / 1

@wilczek2 a co jest złego w 6-ciu posiłkach dziennie?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K kanapkazechlebem
+4 / 4

@wilczek2 Też nie mogę zrozumieć tego wmawiania, że trzeba jeść często. Przecież w ten sposób utrzymuje się we krwi stale podniesiony poziom cukru, który inicjuje proces odkładania się tkanki tłuszczowej. No i mam ograniczoną pojemność żołądka, jeśli dwa razy dziennie się najem to jest w porządku i bilans kalorii się zgadza, jedząc mniejsze porcje przez cały dzień łatwiej go przekroczę.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZONTAR
+1 / 1

Dodajmy do tego diety niskotluszczowe i zapychanie się skrobią. Tu ziemniaczki, tu zdrowa granola, tu inne słodkie warzywa, do tego ryż czy inne dodatki. Byle nie tłuszcz bo to zło. Nagle organizm dostaje większość energii w cukrze i w ogóle nie ma potrzeby spalania tłuszczu, a jak tylko cukier spadnie to jeść.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar maggdalena18
+1 / 1

@wilczek2 Wcinam masę słodyczy, jem 5-6 posiłków dziennie, ale nie są to olbrzymie porcje, a jestem szczupła (58-60kh/173cm).

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M mambolinski
0 / 0

@wilczek2 ja kiedyś o substancjach nie słyszałem. tylko cukier, teraz moda na chemię, aspartamy itp

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D DAREKJP
+1 / 9

I nie było śmieciowego żarcia…

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R Rocannon2
+6 / 6

@DAREKJP Też było, np. "Produkt czekoladopodobny z masy tlustej" ale było paskudne w smaku więc się tego tyle nie jadło.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M mieteknapletek
+2 / 2

@amroth7
latwiej i czesto taniej, rzucilo mi sie to w oczy jak bylem w uk
opakowanie batonikow jest tansze niz opakowanie jablek, mrozona pizze mozna kupic za mnije niz kilka pomidorow,
brak odpowiedniej edukacji, zle nawyki i wcale nie potrzebujes lenistwa

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 1 września 2021 o 11:08

avatar manfredolej
0 / 4

Ale jesteś nietolerancyjny. Słyszałeś o grubancypantkach?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A alicjaliQui
+6 / 6

Warto dodać, że cukier nie był tak wszędobylski i było więcej pracy fizycznej do wykonania.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZONTAR
-1 / 1

Skrobia nie jest cukrem? Czy może się nie liczy, bo organizm inaczej spala cukru proste i złożone? Chyba jednak nie bardzo. Podjadanie czekoladek niczym się nie różni od ziemniaków czy pieczywa.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZONTAR
0 / 0

@RomekC No to jeszcze zacytuj to, co nam tu podlinkowałeś.
"Szerszą definicję ma wyraz cukry będący dawnym, obecnie potocznym, określeniem dla węglowodanów."

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P poziomka01
+2 / 8

w dzisiejszych czasach czesto otylosc jest podlozu hormonalnym- niby mało i "zdrowo" jedzą takie osoby, ale np mieso ma pelno hormonow.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
W wilczek2
+2 / 2

@kuba664 już kolega wyżej wyjaśnił. jemy za dużo węglowodanów, które potem przekształcają się w tkankę tłuszczową. Sam mam nadwagę ale odkąd przestałem jeść 5razy dziennie a jem 2 góra 3 ale zdrowe spadło 10 kg więc coś w tym jest.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar MiszczGno
+1 / 1

Z moich obserwacji otyli ludzie byli zawsze na gospodarstwach więc nie wiedzieli co to jest plaża (ze zdjęcia) a teraz system się trochę zmienił i każdy ma dostęp do wszystkiego.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Avantica
+2 / 2

Z tamtych czasów pamiętam, że to półki sklepowe świeciły pustkami. Trudno jest przytyć, gdy z jednego talerza zupy jadły 4 osoby, a zupa składała się z samych warzyw i wody, bo o mięso było ciężko. No i jedzenie nie było napchane chemią.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
N nino27
+1 / 5

czyli za komuny było lepiej :) ?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 1 września 2021 o 16:12

A arthrawn76
0 / 0

nie ma też murzynka! zbieg okoliczności?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J j23
-1 / 3

I bez parawanu

Odpowiedz Komentuj obrazkiem