Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar Laviol
+20 / 28

Jeśli te 4 kromki to ten chleb z lewej to ten rodzaj do tanich nie należy, bo ciasto służy tylko do zlepienia ziaren, a te swoją cenę mają.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar AVictor
+16 / 18

@Laviol też na to zwróciłem uwagę... w piekarni naprawdę potrafi być duży rozrzut cen, w zależności czy się kupuje zwykły pszeniczny czy wieloziarnisty lub z orkiszu lub z ekologicznej uprawy... nie wiem czemu niektórzy oczekują bardzo wysokiej jakości w cenie standardowej, tak po prostu się nie da...
też ostatnio dałem za wieloziarnisty w piekarni 12 zł... ale jakbym chciał za 3zł to poszedł bym do biedronki..

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar tyswidziol
+10 / 12

@Laviol @AVictor jak sama napisała "Wczoraj wpadłam do piekarni tuż przed jej zamknięciem. Wymiotłam wszystko, co zostało." kupiła co chciała, na cenę nie patrzyła, "to nie jej wina..."

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 12 października 2021 o 19:27

avatar Laviol
0 / 4

@tyswidziol, tjaaa...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L loganwwa
+32 / 34

sąsiad tez pokazał paragon że sklepu. dwa piwa za 28 zł. a mógł wziąć z 10 harnasi.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar BrickOfTheWall
+12 / 14

JAK CHLEB ZA DROGI TO JEDZTA CIASTKA!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T Tumek18
+10 / 10

Jaki paragon byś chciała gdy chleb kosztuje 26 zł za kg....

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Pan_Szatan
+8 / 12

I o co ból dupy?
Się pani oburzyła, bo zamiast 5 zł jak w Biedronce, zapłaciła 11 zł?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K karta62
+16 / 22

"Nie przyglądałam się co biorę" - trzeba się było przyjrzeć na cenę zanim się zapłaciło. "Dodam, że to bardzo znana piekarnia w Gdańsku" - i właśnie za to się płaci extra (tak jak za markę np. LEVIS a pewnie inne, mniej znane marki nie muszą być gorsze). Jeżeli to rzeczywiście była jedyna, jeszcze otwarta piekarnia w Gdańsku to mogło nie być wyboru ale nie sądzę - Gdańsk taki malutki że 200 metrów dalej nie było gdzie kupić dobrego chleba i bułek. Na paragonie widać wyraźnie cenę chleba "samo ziarno" - ponad 26 PLN za kg. oraz cenę za bułki "rozmaitości" po 2.10 PLN za sztukę. To ile miał wynieść rachunek? Proszę ten paragon pokazać samej sobie i robić bardziej przemyślane zakupy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D Dragoo
+2 / 20

No popatrz, wszystko drożeje Grażyna!!! Ale k*rwa przy urnie ręka nie zadrżała jak obiecywali dać na dzieci. Ekonomia do szkół obowiązkowo.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P Pasqdnik82
+1 / 1

@Dragoo Już nie o to chodzi że wszystko drożeje :) Bo pieczywa w przyzwoitych piekarniach są różne.,.. są takie tańsze.. są też sporo droższe i to nie jest jakaś nowość bo tak było, jest i będzie.. .Gdy nie było takiej inflacji, paliwo było też w innej (niższej) cenie niż obecnie też bez problemu można było znaleźć w różnych piekarniach bułki po 2zł czy chleby w podobnej cenie jak tutaj widoczne a nawet wyższej. Nie orientuję się, ale piekarnie są zamykane chyba sporo wcześniej niż nawet mały osiedlowy sklep który jest czynny do 21 czy 22... i kupić taniej. Niektóre Biedronki są chyba czynne do północy. Jakby grzecznie zagadała to może by i jej odpiekli chlebek głęboko mrożony. I całkiem niedrogi.. i byłby świeży, z chrupiącą skórką :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D Dragoo
0 / 0

@Pasqdnik82 Ale chodzi o to że chodzisz do sklepu od lat i kupujesz jakiś dobry chleb który tobie smakuje. Jego cena plasowała się na ok. 3 zł. teraz dajmy na to kosztuje 6 zł bo i takie są. I albo rezygnujesz po latach i przerzucasz się na mniej zdrowy i mniej smaczny głęboko mrożony produkt, (a nie na tym rzecz polega) lub bulisz i płaczesz nad dobrym pełnoziarnistym chlebem świeżo upieczonym w piekarni. Tak wygląda pogłębianie biedy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P Pasqdnik82
0 / 0

@Dragoo pieczywo głęboko mrożone wcale nie jest takie niezdrowe, ani gorsze jakościowo, bo zarówno w sklepach wypiekają też pieczywo wieloziarniste a nie tylko kajzerki pszenne ze słabej jakości za 19gr https://alaantkoweblw.pl/czy-pieczywo-mrozone-jest-dobre-badania/ Problem z tym, że w sklepach po południami już nie wypiekają tego rodzaju pieczywa (A przynajmniej nie tam, gdzie mam znajomych, gdzie pracowałem i wiem jak to wygląda też w praktyce... popołudniami dopiekana jest już w zasadzie tylko kajzerka... inne produkty wypiekane są w sadzie tylko do momentu aż pierwsza zmiana (osoba odpowiedzialna za piekarnię pracuje tylko na 1 zmianie... bo różne tam tzw "kolorowki" wypieka się trochę inaczej niz pszenną kajzerkę) Chodzi też o ograniczenie strat... bo pieczywo pełnoziarniste nawet w dużym markecie nie musi się sprzedać jak będzie wypieczone np o godzinie 17 czy 18... i następnego dnia wypiekane pieczywo idzie na bank żywności (jakby nie patrzeć, jest to strata sklepu)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D Dragoo
0 / 0

@Pasqdnik82 Ale chodzi o sam fakt tego, że jesteś zmuszony albo do większego wydatku niż zawsze aby utrzymać ten sam poziom albo do rezygnacji z czegoś dobrego, bo nie oszukujmy się takie pieczywo wypiekane na szybko w supermarkecie nie jest jakościowo takie super. (wolę pieczywo z piekarni które na drugi dzień nie robi się kamieniste lub gumowe). Równie dobrze możesz zacząć chodzić w tenisówkach kupionych na bazarze za 30 zł zamiast w ładnych skórzanych butach za 300 zł przecież to but i to też.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar krzysio6666
+11 / 11

Jak pani napisała wzięła pani co było a to co było to nie były podstawowe wersje chleba i bułek więc cena musi być odpowiednia.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T Teuwil
-4 / 6

To chleb można kupować na kromki?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
B bazyl73
-1 / 1

@Teuwil
Jak miałem 11 lat i w 1984 roku wyjechałem na chwilę do RFN to się dziwiłem, że można kupować wędlinę na plasterki i wybrzydzać - trzy plasterki tego, trzy tamtego i jeszcze pięć tego o tutaj! Ale myślałem, że od tego czasu Polska przeszła już z siermiężności do normalności a tu proszę - znalazł się jakiś hibernatus!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T Teuwil
+2 / 2

Kiedyś zdarzało mi się kupić połówkę chleba lub ćwiartką dużego, ale na kromki to się z czymś takim nie spotkałem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
E edek_z_krainy_kredek
0 / 0

U nas jest taka piekarnia, gdzie można. Już 6 lat temu, pamiętam, że cena tego chleba na kromki to był kosmos, bo zawsze te chleby na kromki były w wersji na bogato- z żurawiną, pestkami czy czarnuszką. A taki zwykły chleb razowy leżał sobie obok w całkiem normalnej cenie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
E edek_z_krainy_kredek
+1 / 1

Powiem Wam więcej, we Wrocławiu pewna kawiarnia przywozi drożdżówki, które rok temu były za 10 -15 zł za sztukę i jeszcze trzeba przyjść rano, bo potem nie będzie. Czy to znaczy, że drożdżówka w Polsce kosztuje 10zl? Nie, po prostu tam ktoś zrobił coś wysokiej jakości i chciał za to wysoką cenę

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Maja123456
-1 / 3

@edek_z_krainy_kredek Nie sorry, to przegiecie, jesli ta drozdzowka nie miala metra dlugosci.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
E edek_z_krainy_kredek
0 / 0

Troszkę większa niż tradycyjna. Z dobrym ciastem i dżemem robionym przez nich, a nie z gotową marmoladą. Dobra, ale mimo zachwytu znajomych kupiłam tylko raz, bo to jednak po prostu drożdżówka

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
X xman2020
+5 / 5

Przed chwilą widziałem lokal gdzie herbata jest za 20 -35zł. Czy więc tam się stołuję? Nie piję minutkę w domu.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A arokub
+1 / 7

No to zabłysnęła, ale swoją głupotą.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Eaunanisme
+5 / 5

Kilka tygodni był podobny demot, gdzie ktoś zestawił 0,5 kg chleba z dobrej warszawskiej piekarni w cenie 18 zł za kg z chlebem ważącym 350 g z biedry za 4 złote. To jak z wędliną. Mielonka czy konserwowa jest poniżej 20 zł za kg. Ale jak kupisz szynkę tradycyjnie wędzoną z czarnuszką, to cena i pod 50 zł za kg może podskoczyć.

Tragiczne jest to, że ludzie przyzwyczaili się, że masowe jedzenie z supermarketu jest tanie, a nie zauważyli przy okazji, że najczęściej jest ono podłej jakości. Stąd zdziwienie budzi fakt, że gdzieś coś jest droższe. To nie jak fiat i mercedes, że na pierwszy rzut oka widzisz już, czemu jedno kosztuje 40k a drugie kilkaset tysięcy. Bułka to bułka. Powinna przecież być za 40 groszy...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C christoff07
0 / 0

A może spytajcie rolnika jaki jest koszt wyhodowania zboża? Ma ktoś z Was pojęcie ile kosztują obecnie nawozy? Niektóre są nawet i po 3000 PLN za tonę. A potem zdziwienie, że bułka droga.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M mwa
+1 / 1

Łoo panie, a ja ostatnio kupiłem 100g sera za 20 zł. I do tego zepsuty!
Też nie patrzyłem co brałem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem