Może to nie jest odkrywcze, ale świnia nie składa się tylko z mięsa i przerobienie świni na wiele różnych produktów też zajmuje ludziom czas i pieniądze.
Zorientuj się jaki jest koszt surowca, koszt robocizny i koszt maszyn, energii ... a dopiero później oceń czy podwyżki są uzasadnione
Rozchodzi mi się o to że rolnicy, którzy hodują swinie są na skraju utrzymania płynności finansowej. Teraz gdy każdy podwyższa ceny, rosną kolosalnie koszty produkcji, to wtedy rolniką obniża się zarobek. Gdzie tu logika?
@waldek0093 To że nie widzisz w tym logiki nie znaczy że jej tam nie ma. Wystarczy postawić się na pozycji właściciela takiego skupu i wtedy nagle pojawia się logika. Podpowiem tylko że w skupie nie zjadają tego wszystkiego tylko to sprzedają dalej.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
24 stycznia 2022 o 23:21
@Goretex @rafal199 Tyle tylko że rolnik też ponosi większe koszty... dla niego też jest droższy, prąd, woda, ropa do traktora itd. I teraz musi wyłożyć więcej pieniędzy żeby taką świnie wyhodować i sprzedać a dostaje mniej to jak to logicznie wytłumaczysz, że ty ja i inni więcej zapłacą za ten powiedzmy boczek w sklepie, a rolnik dostanie mniej, a skup oszczędza bo płaci mniej rolnikowi, a jednak cena jest wyższa w sklepie hee? jakiś przekręt albo coś w tym stylu gdzieś w skupie potem w produkcji i w dystrybucji ktoś sobie nalicza większą marże niż powinien i tyle.
@Darksmakosz ooo już szukanie przekrętów i złodziei, a to zwykła logika i biznes. Zmień podejście bo to co teraz prezentujesz zalatuje patologią. "hee" tylko to potwierdza ;)
W uproszczeniu podpowiem ci jak to wygląda.
Sklep na podstawie statystyk wie że nie sprzeda za więcej niż 7zł/kg. Jeśli będzie więcej to klient kupi kurczaki, a sklep zostanie z towarem który musi zutylizować.
Hurtownik dowiaduje się od sklepu że nie kupi od niego towaru za więcej niż 6zł/kg ( straszny przekręt tu jest nie chce sprzedawać po kosztach zakupu xD)
Hurtownik informuje skup że nie kupi od niego towaru za więcej niż 5zł/kg (kolejny prywaciarz-złodziej bo nie działa charytatywnie xD)
Właściciel informuje rolnika że nie kupi od niego towaru za więcej niż 4 zł/kg ( a to złodziej jeden xD) bo za więcej nikt od niego tego nie kupi, a sam jest na diecie i nie zje tyle.
Ale pewnie ty swoje wiesz że koszty działania wzrosły tylko u rolników i klientów, a dla tych wrednych prywaciarzy spadły xD
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
25 stycznia 2022 o 1:12
A teraz łopatologicznie wytłumaczenie że coś tu jest nie tak:!
Najprościej tłumacząc na czymś takim od początku do końca czyli;
Rolnik==>Producent(skup i przetwórstwo)==>Dystrybucja(sklepy)==> konsumenci (ja, ty, on i ci wszyscy inni)
Rolnik jest stratny bo więcej płaci za (woda,prąd,pasza,ropa itd.) czyli jest już na - do tego mniej dostaje na skupie czyli kolejny raz na - ! potem jest producent, płaci rolnikowi mniej za świnie jest na + ale tak samo jak rolnik wiecej za (prąd,woda,ropa itd.) jest na - ! później mamy sklep(i tu sie zaczyna ciekawie, bo tak jak reszta ma większe koszty związane z prądem,wodą itd.) ale jest pytanie pierwsze!? czy płaci więcej dostawcy i podnosi cene (logiczne) czy jednak nie płaci więcej bo dostawca ma taniej kupić świnie przez co nie podnosi ceny na dystrybucje?! ale skoro jednak mięso jest droższe pomimo tego że świnia jest tańsza to sklep (dystrybutor) nabija sobie kapsę podnosząc marże!! na końcu konsument bez znaczenia kto podniósł cenę on płaci więcej, przy czym wie że rolnik dostaje mniej na skupie. Ale to nie jest wszystko bo może sie okazać że: rolnik (bez zmian) skup(to samo) ale pytanie czy pozostawił cenę bez zmian, przez co wychodzi na 0?! czy jednak podniósł cenę przez co jest na + Sklep tu są 3 opcje tak na oko! 1. kupił od producenta za tyle samo ale podniósł cenę 2. Kupił od producenta drożej ale nie podniósł ceny ponad to co zapłacił więcej u producenta czyli nie zwiększył marży na ten produkt 3.kupił drożej i jeszcze doliczył marże przez co wyszło jeszcze drożej! Na końcu my nieszczęśni konsumenci bez zmian tak czy siak płacimy więcej!
Rolnik zawsze wychodzi podwójnie na - Skup jest na + bo ma taniej świnie ale też większe koszty wiec zależy czy podnosi cenę czy też nie, jest albo na 0 albo na + Sklep jest albo na + albo na 0 albo na podwójnym ++ Konsument jest po prostu na - TO JEST W TAKIM DOŚĆ DUŻYM UPROSZCZENIU!
@Goretex a wiesz co jest najsmieszniejsze? Ze ludzie serio nie lapia relacji ze jak nastepuje podnoszenie pensji minimalnej(w tym o czesc ktorej pracownicy do reki nie dostaja - czyli podatki) to musi rosnac cena bo rosna koszty...
https://www.wrp.pl/hodowla-swin-pod-kreska-jak-wyglada-oplacalnosc-produkcji-zywca-wieprzowego/ - link przedstawia opłacalność produkcji tucznika przy cenie 4.55 z sierpnia 2021 przed wszystkimi podwyżkami środków produkcji i już wtedy wychodziło -140zl na minusie. Jak nic się nie zmieni, to będziemy jedli jeszcze tańszą "żywność" z Chin z niewiadomego źródła i po za kontrolą jakości.
@Darksmakosz W temacie twojej "logiki" to podpowiem tylko że sklep może płacić mniej z towar oraz sprzedawać go drożej niż wcześniej, a i tak może splajtować.
TYch plusów i minusów nawet nie komentuje bo to totalne głupoty.
@waldek0093 Chyba nie wiesz ale rolnik jest jednym z elementów łańcucha dostaw. Tak też się składa że w takim łańcuchu jedni będą bardziej stratni (ci z małą dywersyfikacja lub z towarem którego nikt od nich nie kupi) oraz ci mniej stratni (z dużą Dywersyfikacja którzy towar dopiero maja kupić).
@kamk18 jest to sposób, tylko od niego dostaniesz tuszę - z tego powycinaj - schab, boczek, szynkę etc. Odrzuć kości (są w cenie tuszy a nie do zjedzenia, część do zagospodarowania) A co dalej z surowym mięsem? trzeba zrobić kiełbasy, wędzić szynki etc. - wtedy cena wychodzi bo jest jeszcze robocizna ;/
Zwróciłabym uwagę na to, kto ustala cenę. Rolnik w skupie nie ma dźwigni negocjacyjnej, by podwyższyć zapłatę. Każda kolejna cena w drodze do klienta pozwala na negocjację (skup-dystrybutor) lub wystarczy, że jest dostosowana do rynku (sklep). Rolnik często nie może powiedzieć, że sprzeda kiedy lub gdzie indziej i musi się zgodzić na narzuconą cenę.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
25 stycznia 2022 o 11:37
Może to nie jest odkrywcze, ale świnia nie składa się tylko z mięsa i przerobienie świni na wiele różnych produktów też zajmuje ludziom czas i pieniądze.
Zorientuj się jaki jest koszt surowca, koszt robocizny i koszt maszyn, energii ... a dopiero później oceń czy podwyżki są uzasadnione
Rozchodzi mi się o to że rolnicy, którzy hodują swinie są na skraju utrzymania płynności finansowej. Teraz gdy każdy podwyższa ceny, rosną kolosalnie koszty produkcji, to wtedy rolniką obniża się zarobek. Gdzie tu logika?
@waldek0093 To że nie widzisz w tym logiki nie znaczy że jej tam nie ma. Wystarczy postawić się na pozycji właściciela takiego skupu i wtedy nagle pojawia się logika. Podpowiem tylko że w skupie nie zjadają tego wszystkiego tylko to sprzedają dalej.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 24 stycznia 2022 o 23:21
@waldek0093 tyle że sytuacja na tym rynku jest skomplikowana z wielu powodów
https://www.topagrar.pl/articles/rynek-swin/bedzie-przelom-na-rynku-wieprzowiny/
@Goretex @rafal199 Tyle tylko że rolnik też ponosi większe koszty... dla niego też jest droższy, prąd, woda, ropa do traktora itd. I teraz musi wyłożyć więcej pieniędzy żeby taką świnie wyhodować i sprzedać a dostaje mniej to jak to logicznie wytłumaczysz, że ty ja i inni więcej zapłacą za ten powiedzmy boczek w sklepie, a rolnik dostanie mniej, a skup oszczędza bo płaci mniej rolnikowi, a jednak cena jest wyższa w sklepie hee? jakiś przekręt albo coś w tym stylu gdzieś w skupie potem w produkcji i w dystrybucji ktoś sobie nalicza większą marże niż powinien i tyle.
@Darksmakosz ooo już szukanie przekrętów i złodziei, a to zwykła logika i biznes. Zmień podejście bo to co teraz prezentujesz zalatuje patologią. "hee" tylko to potwierdza ;)
W uproszczeniu podpowiem ci jak to wygląda.
Sklep na podstawie statystyk wie że nie sprzeda za więcej niż 7zł/kg. Jeśli będzie więcej to klient kupi kurczaki, a sklep zostanie z towarem który musi zutylizować.
Hurtownik dowiaduje się od sklepu że nie kupi od niego towaru za więcej niż 6zł/kg ( straszny przekręt tu jest nie chce sprzedawać po kosztach zakupu xD)
Hurtownik informuje skup że nie kupi od niego towaru za więcej niż 5zł/kg (kolejny prywaciarz-złodziej bo nie działa charytatywnie xD)
Właściciel informuje rolnika że nie kupi od niego towaru za więcej niż 4 zł/kg ( a to złodziej jeden xD) bo za więcej nikt od niego tego nie kupi, a sam jest na diecie i nie zje tyle.
Ale pewnie ty swoje wiesz że koszty działania wzrosły tylko u rolników i klientów, a dla tych wrednych prywaciarzy spadły xD
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 25 stycznia 2022 o 1:12
A teraz łopatologicznie wytłumaczenie że coś tu jest nie tak:!
Najprościej tłumacząc na czymś takim od początku do końca czyli;
Rolnik==>Producent(skup i przetwórstwo)==>Dystrybucja(sklepy)==> konsumenci (ja, ty, on i ci wszyscy inni)
Rolnik jest stratny bo więcej płaci za (woda,prąd,pasza,ropa itd.) czyli jest już na - do tego mniej dostaje na skupie czyli kolejny raz na - ! potem jest producent, płaci rolnikowi mniej za świnie jest na + ale tak samo jak rolnik wiecej za (prąd,woda,ropa itd.) jest na - ! później mamy sklep(i tu sie zaczyna ciekawie, bo tak jak reszta ma większe koszty związane z prądem,wodą itd.) ale jest pytanie pierwsze!? czy płaci więcej dostawcy i podnosi cene (logiczne) czy jednak nie płaci więcej bo dostawca ma taniej kupić świnie przez co nie podnosi ceny na dystrybucje?! ale skoro jednak mięso jest droższe pomimo tego że świnia jest tańsza to sklep (dystrybutor) nabija sobie kapsę podnosząc marże!! na końcu konsument bez znaczenia kto podniósł cenę on płaci więcej, przy czym wie że rolnik dostaje mniej na skupie. Ale to nie jest wszystko bo może sie okazać że: rolnik (bez zmian) skup(to samo) ale pytanie czy pozostawił cenę bez zmian, przez co wychodzi na 0?! czy jednak podniósł cenę przez co jest na + Sklep tu są 3 opcje tak na oko! 1. kupił od producenta za tyle samo ale podniósł cenę 2. Kupił od producenta drożej ale nie podniósł ceny ponad to co zapłacił więcej u producenta czyli nie zwiększył marży na ten produkt 3.kupił drożej i jeszcze doliczył marże przez co wyszło jeszcze drożej! Na końcu my nieszczęśni konsumenci bez zmian tak czy siak płacimy więcej!
Rolnik zawsze wychodzi podwójnie na - Skup jest na + bo ma taniej świnie ale też większe koszty wiec zależy czy podnosi cenę czy też nie, jest albo na 0 albo na + Sklep jest albo na + albo na 0 albo na podwójnym ++ Konsument jest po prostu na - TO JEST W TAKIM DOŚĆ DUŻYM UPROSZCZENIU!
@Goretex a wiesz co jest najsmieszniejsze? Ze ludzie serio nie lapia relacji ze jak nastepuje podnoszenie pensji minimalnej(w tym o czesc ktorej pracownicy do reki nie dostaja - czyli podatki) to musi rosnac cena bo rosna koszty...
https://www.wrp.pl/hodowla-swin-pod-kreska-jak-wyglada-oplacalnosc-produkcji-zywca-wieprzowego/ - link przedstawia opłacalność produkcji tucznika przy cenie 4.55 z sierpnia 2021 przed wszystkimi podwyżkami środków produkcji i już wtedy wychodziło -140zl na minusie. Jak nic się nie zmieni, to będziemy jedli jeszcze tańszą "żywność" z Chin z niewiadomego źródła i po za kontrolą jakości.
@Darksmakosz W temacie twojej "logiki" to podpowiem tylko że sklep może płacić mniej z towar oraz sprzedawać go drożej niż wcześniej, a i tak może splajtować.
TYch plusów i minusów nawet nie komentuje bo to totalne głupoty.
Żywca, nie mięsa
To jest cena za tusze po ubojowo w którą wchodzi mięso, tłuszcz i kości (bez żadnych odpadów) , a cena żywca to około 3 zł/kg
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 24 stycznia 2022 o 23:01
Sklepikarz:
- ZUS+
- PGNiG+
- ENEA+
- ORLEN+
więc jak cena ma być -?
@MaksParadys i to samo na każdym etapie łańcuch dostaw, ale niektórzy "swoje wiedzą"
@rafal199
Dokładnie tak.
Rolnik:
-podatek rolny+
-KRUS+
-paliwo+
-pasze o 50%+
-nawozy o 300%
-prąd+
-czesci rolnicze+
Cena w skupach 2 razy niższa niz 2 lata temu.
@rafal199 gorzej - niektorzy wierza, ze jak nie zaplaca bezposrednio wiecej podatkow to nie beda stratni na Nowym Wale
@waldek0093 Chyba nie wiesz ale rolnik jest jednym z elementów łańcucha dostaw. Tak też się składa że w takim łańcuchu jedni będą bardziej stratni (ci z małą dywersyfikacja lub z towarem którego nikt od nich nie kupi) oraz ci mniej stratni (z dużą Dywersyfikacja którzy towar dopiero maja kupić).
może poprostu od rolnika kupować
@kamk18 jest to sposób, tylko od niego dostaniesz tuszę - z tego powycinaj - schab, boczek, szynkę etc. Odrzuć kości (są w cenie tuszy a nie do zjedzenia, część do zagospodarowania) A co dalej z surowym mięsem? trzeba zrobić kiełbasy, wędzić szynki etc. - wtedy cena wychodzi bo jest jeszcze robocizna ;/
@Ignus a nie można upiec mięsa i zjeść bez robienia kiełbasy?
Zwróciłabym uwagę na to, kto ustala cenę. Rolnik w skupie nie ma dźwigni negocjacyjnej, by podwyższyć zapłatę. Każda kolejna cena w drodze do klienta pozwala na negocjację (skup-dystrybutor) lub wystarczy, że jest dostosowana do rynku (sklep). Rolnik często nie może powiedzieć, że sprzeda kiedy lub gdzie indziej i musi się zgodzić na narzuconą cenę.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 25 stycznia 2022 o 11:37