@Inspiron8767 Też taki kupuję, ale od czasu jak produkowany jest w Łowiczu, to jego smak się zmienił. ''Ketchup Dworski'' jest produkowany na starej recepturze ''Włocławka'', ale ciężko go znaleźć w mojej okolicy.
@bartoszewiczkrzysztof Aż sobie wziąłem słoik i poczytałem dokładniej etykietę. Nie ma podanego producenta. Jest tylko, że produkt polski, bez konserwantów i z pomidorów z Kujaw.
Podane jedynie MW Food z Wadowic, ale to raczej dystrybutor, grupa Maspex (chyba dobrze rozszyfrowałem). Nawet wszedłem na stronę internetową, ale tam też się nic konkretnego nie dowiedziałem, poza składem i niby tradycyjną recepturą.
W każdym razie keczup dobry i już z samego zapachu czuć pomidory, a nie samą chemię. W mojej okolicy ciężko o dobry produkt z tego typu, same plastiki nasączone chemią. Niby są wszędzie dostępne Pudliszki, czy inne Tortexy, ale to koło dobrego keczupu nawet nie stało.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
15 lutego 2022 o 20:26
@bartoszewiczkrzysztof Tak, tylko że to art. z 2014r. Możliwe, że dalej jest robiony w Łowiczu. I tak jest to sukces, że mogę go kupić w niemieckiej sieci sklepów na Górnym Śląsku, bo jeśli chodzi o dobre przetwory z naturalnych składników i bez konserwantów, to raczej nie mam tu wielkiego wyboru. Jedynie mamy tu świetne, regionalne wędliny i wspaniały chleb.
Pozdro :)
@bartoszewiczkrzysztof To tłumaczenie ze znanego angielskiego powiedzenia :"I see you are a man of culture" używanego kiedy widzisz, że ktoś podobnie jak Ty docenia pewne mało popularne rzeczy.
Mógłbym teraz powiedzieć przewrotnie: "I see you are NOT a man of culture" :)
Najlepsza pomidorowa pulpa, jaką kiedykolwiek jadłem w Polsce. Jeden z niewielu krajowych ketchupów, u których "pikantny" należy brać dosłownie, a nie na żarty.
Ja tam lubię keczup "Włocławek" w szklanym słoiczku. Do kupienia w Kauflandzie.
@Inspiron8767 Też taki kupuję, ale od czasu jak produkowany jest w Łowiczu, to jego smak się zmienił. ''Ketchup Dworski'' jest produkowany na starej recepturze ''Włocławka'', ale ciężko go znaleźć w mojej okolicy.
@bartoszewiczkrzysztof Aż sobie wziąłem słoik i poczytałem dokładniej etykietę. Nie ma podanego producenta. Jest tylko, że produkt polski, bez konserwantów i z pomidorów z Kujaw.
Podane jedynie MW Food z Wadowic, ale to raczej dystrybutor, grupa Maspex (chyba dobrze rozszyfrowałem). Nawet wszedłem na stronę internetową, ale tam też się nic konkretnego nie dowiedziałem, poza składem i niby tradycyjną recepturą.
W każdym razie keczup dobry i już z samego zapachu czuć pomidory, a nie samą chemię. W mojej okolicy ciężko o dobry produkt z tego typu, same plastiki nasączone chemią. Niby są wszędzie dostępne Pudliszki, czy inne Tortexy, ale to koło dobrego keczupu nawet nie stało.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 15 lutego 2022 o 20:26
@Inspiron8767 Fakt nigdzie nie mogę znaleźć, gdzie produkują nasz keczup XD. Kiedyś słyszałem że to Łowicz i mapka to potwierdza. Jedynie co znalazłem, to archiwalne wzmianki, na ten temat.
https://pomorska.pl/keczup-wloclawek-produkowany-w-lowiczu-co-wyprodukuja-we-wloclawku/ar/10162654
@bartoszewiczkrzysztof Tak, tylko że to art. z 2014r. Możliwe, że dalej jest robiony w Łowiczu. I tak jest to sukces, że mogę go kupić w niemieckiej sieci sklepów na Górnym Śląsku, bo jeśli chodzi o dobre przetwory z naturalnych składników i bez konserwantów, to raczej nie mam tu wielkiego wyboru. Jedynie mamy tu świetne, regionalne wędliny i wspaniały chleb.
Pozdro :)
@bartoszewiczkrzysztof Widzę, że jesteś człowiekiem kultury :).
@Tomek59 Kultury? Co ma to wspólnego, z keczupem? DX
@bartoszewiczkrzysztof To tłumaczenie ze znanego angielskiego powiedzenia :"I see you are a man of culture" używanego kiedy widzisz, że ktoś podobnie jak Ty docenia pewne mało popularne rzeczy.
Mógłbym teraz powiedzieć przewrotnie: "I see you are NOT a man of culture" :)
@Tomek59 Dziękuję :-)
A gdzie jest keczup kielecki?
Brakuje jeszcze firmy Białuty (koło Błonia).
pudliszki rulez
najlepszy diabelski z carrfoura
Trochę niepełna ta mapa. Jeszcze "Polskie Przetwory" czyli Toruń.
Trochę brakuje... Jeszcze Reypol w Janowcu
Najlepsza pomidorowa pulpa, jaką kiedykolwiek jadłem w Polsce. Jeden z niewielu krajowych ketchupów, u których "pikantny" należy brać dosłownie, a nie na żarty.
z Włocławka jest obecnie ketchup o nazwie "polskie przetwory"
ketchup Włocławek niestety przejęty już dawno, prawie tak dobry jak ten produkowany we Włocławku
A Pegaz z Poznania to gdzie się pytam??!!!!
chyba jak w polityce. im dalej na wschód, tym gorzej