Truskawki z czekoladą lub śmietaną brzmią jak klasyczny wybór, ale istnieje więcej opcji. A może truskawki z octem? Tak właśnie je się truskawki we Włoszech. Według mieszkańców tego kraju słodko-kwaśny smak dobrego octu nadaje głębi słodkim owocom
Miłośnicy czekolady twierdzą, że pasuje prawie do wszystkiego, ale chyba mogliby się zdziwić, że mieszkańcy Meksyku jedzą z nią mięso. Klasyczny meksykański sos poblano składa się z papryczki chili, czekolady, kakao i wielu innych przypraw. Podaje się go z kurczakiem, indykiem, krewetkami, wołowiną lub wieprzowiną
W Turcji, gdzie kochają ostre rzeczy, dodają jogurt do prawie wszystkich posiłków. Oto, co mówi użytkownik Quora Gizem Acar: „Jogurt z makaronem, pilawem, kurczakiem, fasolą, szpinakiem, ziemniakami, nadziewanymi liśćmi winogron itp. Lista jest nieskończona. Jak poprawić danie? Prosta odpowiedź: po prostu dodaj trochę jogurtu. Wszystko jest lepsze z jogurtem. Studiując za granicą, zdałem sobie sprawę, że ten zwyczaj dotyczy tylko Turków”
Awokado stosuje się nie tylko w sałatkach, wrapach i kanapkach. W Brazylii miesza się je z cukrem i sokiem z limonki i podaje jako deser
Parówki pokryte roztopionymi piankami marshmallow to tradycyjny posiłek serwowany na przyjęciach dla dzieci na Filipinach. W przeszłości mieszkańcy Filipin kupowali racje żywnościowe zawierające parówki i pianki, więc stworzyli sposób na połączenie tych produktów
„W Indonezji Fantę pijemy ze słodzonym skondensowanym mlekiem lub wodę gazowaną z syropem truskawkowym i słodzonym skondensowanym mlekiem. Nazywamy to soda gembira (dosłownie: szczęśliwy napój). Lubię go pić z kostkami lodu” — dzieli się Ray Djufril z Quora
W Chinach do robienia galaretki używa się mielonego groszku. Groch gotuje się z wodą i solą, aż stanie się pastą. Pasta jest schładzana, krojona na kawałki i podawana w misce z fasolą i ostrym sosem chili. Potrawa nazywa się liangfen
Ja np. robię ogórkową ze świeżych ogórków. Zupa jest pyszna, tylko jest mały minus - mniej więcej piętnaście minut później człowiek robi się tak głodny, że zje konia z kopytami.
@Gundula na zdjęciu widać, że to ocet balsamiczny. Może być kremowy, ale nie musi, bardzo dobry (długo leżakowany) wystarczy. Ocet balsamiczny pasuje też do lodów waniliowych :-)
Uwielbiam słone lody karmelowe i twaróg z dżemem wiśniowym. Nie cierpię zup, mięsa czy sałatek/ surówek na słodko.
@bartoszewiczkrzysztof
Ja jadłam kiedyś lody o smaku wasabi :)
@BlueAlien Muszę kiedyś spróbować :-)
@bartoszewiczkrzysztof
Jeśli lubisz chrzan to powinny ci smakować, były słodkie, zimne ale o aromacie chrzanu i bardzo ostre.
Sprzedawczyni jak jej powiedziałam że ten smak chcę najpierw mi dała spróbować na patyczku aby później nie było że wyrzucę całego, ale po spróbowaniu powiedziałam, że chcę całą gałkę :D
jogurt zabija kaspaicyne, łagodzi pałace wrażenie. też zawsze daje do piri piri itp
Śledź w mleku czy śmietanie. Co za różnica.
Takie danie. Ugotowane, najlepiej w mundurkach, kartofle. Do tego smażony śledź w zalewie octowej. Sos robi się z zalewy, dodając do niej śmietany.
@U99 ubóstwiam :D
śledzia że śmietaną jadą się w Polsce, ciekawego te cukierki ziemniaczane...
W Bułgarii zamówiłam frytki z serem. Myślałam, że to będzie coś w rodzaju sosu serowego. A to były frytki posypane wiórkami Sera Szopskiego - to biały ser podobny w smaku do Fety, tylko ma bardziej zwarta konsystencję, podobna bardziej do sera żółtego. Byłam zdziwiona, jakie to dobre!
@ironiczny_usmiech_losu Brzmi zajebiście ;) ale sam nie raz jak coś odgrzewam z wczoraj to często dodaje żółty ser. Na przykład, zapiekane placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami (pieczarki wcześniej trzeba wysmażyć) to nadjedzenie.
Czekolada jest gorzka i dobrze pasuje do zwykłych dań. To w Europie dodaje się do niej dużo cukru i tylko w takim wydaniu ją znamy.
Od siebie dodam jeszcze arbuza po japońsku - czyli posypywanego do smaku solą. Całkiem niezłe.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 13 marca 2022 o 15:34
@dwaemu czyli zamiast wodnistego słodkiego arbuza mamy wodnistego, słonego arbuza? Ciekawe :o.
U nas w domu śmietanę już dawno zastąpiliśmy jogurtem. Wiele dan polskich pasuje z jogurtem. Hamburger z buraczkami? Żadna nowość. Często do burgera dodajemy ćwikłę z chrzanem. Zresztą ćwikła z chrzanem też pasuje do pizzy z mięsem kebabowym. Pizza z truskawkami i nutellą, też często na kinderbale jest serwowana. Świetne są też frytki z topinamburu. Do ciekawszych połączeń śledzia to dodajemy musztardę rosyjską albo dijon do panierki przed smażeniem. Często robimy chleb, racuchy i inne wypieki na piwie. Ogólnie też lubimy eksperymenty smakowe.
Ja panieruję kotlety schabowe w mielonych orzechach włoskich, z dodatkiem bułki tartej
To mleko skondensowane z napojami gazowanymi mogłoby być dobre.
Bakłażan smażony w miodzie brzmi smakowicie.
u nas babcia zawsze robiła marcepan z ziemniakow wymieszanych z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. pozniej robila małe kulki takie po 2cm i ''panierowala" w cacao
Smażone ogórki to moje ulubione dodatki do jajecznicy. Poza tym u mnie przed smażeniem moczy się śledzia w mleku.
Ja jadam tosta lub naleśnika z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym. Fajne połączenie słodkiego i kwaśnego.
Lubię też naleśnika do ktorego ciasta dodaje się Ser tarty, taki na słono. Mniam
Slyszałam o piciu kawy z rozpuszczonym w niej serem w Kolumbii.