32 godziny i taki efekt? Bzdura. Kiedyś w szkole miałem eksperyment polegający na umieszczeniu jajka w coli na 2 tygodnie. W efekcie skorupka faktycznie zmiękła (cola wypłukała minerały), ale wciąż zachowała ciemny kolor, a nie zrobiła się zupełnie przeźroczysta.
@Eaunanisme -- Na powyższym filmie skorupka raczej nie zrobiła się przezroczysta, tylko się rozpuściła
i została tylko ta cienka błona, która jest bezpośrednio pod skorupką. Czy to się stanie po 32 godzinach "namaczania" w coli, to już inna sprawa, ale chodzi o to, żeby pozbyć się skorupki pozostawiając nienaruszone to, co jest pod nią.
@JanuszTorun Po pierwsze: ta błona, o której mówisz nie jest przeźroczysta. Po drugie, nie jest elastyczna. Jej zadaniem jest filtracja tego co dostaje się do środka jajka. Bo zarodek potrzebuje powietrza. Z kolei drobnoustroje nie są mile widziane. I po to ta błona jest. Fakt, że da się ścisnąć ale nie aż tak jak na przedstawionej animacji.
Z jajkami to się stanie zalewając to dowolnym kwasem.
A jeśli uważasz że "cola to złooo" bo ma kwas, to cię zmartwię - w twoim żołądku jest znacznie silniejszy kwas ;) . Kwas solny. Przy nim kwas fosforowy to jak woda XD.
To właśnie przez kwas solny cię drapie gardło po wymiotowaniu. Żołądek sobie dobrze radzi z takimi słabymi kwasami.
@TaktycznyDwa woda tez zawiera najczystrzy kwas czyli jony H+. I to w dodatku o znanym stezeniu! Czyli 10^-7. Ale zawiera ;-)
Ps. kwas to rownie dobrze moze byc jon Cu(OH)-, takze pojecie kwasu i zasady jest troche nieostre ;-)
Przecież to fake jak ***, zwłaszcza te niby jajka na końcu. Jeśli już to w occie się rozpuści skorupka, a jajko raczej nie będzie takie elastyczne. Autor filmiku to chyba swoje jajka moczył.
Zrób to samo z roztworem wody i witaminą C. Stanie się dokładnie to samo.
32 godziny i taki efekt? Bzdura. Kiedyś w szkole miałem eksperyment polegający na umieszczeniu jajka w coli na 2 tygodnie. W efekcie skorupka faktycznie zmiękła (cola wypłukała minerały), ale wciąż zachowała ciemny kolor, a nie zrobiła się zupełnie przeźroczysta.
@Eaunanisme -- Na powyższym filmie skorupka raczej nie zrobiła się przezroczysta, tylko się rozpuściła
i została tylko ta cienka błona, która jest bezpośrednio pod skorupką. Czy to się stanie po 32 godzinach "namaczania" w coli, to już inna sprawa, ale chodzi o to, żeby pozbyć się skorupki pozostawiając nienaruszone to, co jest pod nią.
@JanuszTorun Po pierwsze: ta błona, o której mówisz nie jest przeźroczysta. Po drugie, nie jest elastyczna. Jej zadaniem jest filtracja tego co dostaje się do środka jajka. Bo zarodek potrzebuje powietrza. Z kolei drobnoustroje nie są mile widziane. I po to ta błona jest. Fakt, że da się ścisnąć ale nie aż tak jak na przedstawionej animacji.
Na chemii to sie nie uwazalo,co? Skladnik coca-coli: kwas fosforowy (V).
Skladnik skorupek jajek - weglan wapnia
Z jajkami to się stanie zalewając to dowolnym kwasem.
A jeśli uważasz że "cola to złooo" bo ma kwas, to cię zmartwię - w twoim żołądku jest znacznie silniejszy kwas ;) . Kwas solny. Przy nim kwas fosforowy to jak woda XD.
To właśnie przez kwas solny cię drapie gardło po wymiotowaniu. Żołądek sobie dobrze radzi z takimi słabymi kwasami.
@rafik54321 nawet woda gazowana zawiera jakieś ilości kwasu, Kwasu węglowego.
@TaktycznyDwa woda tez zawiera najczystrzy kwas czyli jony H+. I to w dodatku o znanym stezeniu! Czyli 10^-7. Ale zawiera ;-)
Ps. kwas to rownie dobrze moze byc jon Cu(OH)-, takze pojecie kwasu i zasady jest troche nieostre ;-)
ŁOLABOGA, CUD, CUD sole wapnia (głównie węglan) zareagowały z kwasem ortofosforowym !!!!!
@BrickOfTheWall, a tam zaraz cud. XXI wiek ;)
Przecież to fake jak ***, zwłaszcza te niby jajka na końcu. Jeśli już to w occie się rozpuści skorupka, a jajko raczej nie będzie takie elastyczne. Autor filmiku to chyba swoje jajka moczył.