Niektórzy z nas lepiej niż inni wyczuwają zapach po ulewie. Nauka twierdzi, że powodem jest ludzka zdolność wyczuwania petrichoru, zapachu ziemi uwalnianego, gdy deszcz pada na suchy grunt. Ludzkie nosy są bardzo wrażliwe na geosminę — jesteśmy w stanie wyczuć ten związek, nawet gdy jego ilość odpowiada kropli wody w pełnowymiarowym basenie olimpijskim.
Innym potencjalnym czynnikiem stojącym za tym zapachem, może być również mieszanka olejków wytwarzanych przez niektóre rośliny w celu ochrony przed suszą. Ponadto ładunki elektryczne w powietrzu często zmuszają cząsteczki tlenu do przekształcenia się w ozon, co również może odpowiadać za ten specyficzny zapach deszczowej pogody
Pianie koguta może przekraczać głośność 100 decybeli, co odpowiada hałasowi działającej piły łańcuchowej. Mimo to nie głuchną, ponieważ połowa błony bębenkowej u tego ptaka jest pokryta miękką tkanką, która tłumi hałas. Kiedy kogut odchyla głowę do tyłu, jedna z części ich ciała całkowicie zakrywa kanał słuchowy niczym automatyczna zatyczka do uszu
Pierwszy elektryczny toster został wynaleziony przez szkockiego naukowca Alana MacMastersa w 1893 roku i został ochrzczony mianem Eclipse Toaster. Opiekał tylko jedną stronę chleba, więc kromka musiała być ręcznie odwracana. Firma General Electric wprowadziła swój pierwszy elektryczny toster w 1909 roku. Tymczasem krojony chleb, który z łatwością można włożyć do tostera, został wynaleziony dopiero w 1928 roku przez amerykańskiego inżyniera Otto Fredericka Rohweddera
Ryż może być jednym z najstarszych produktów spożywczych, jakie spożywamy współcześnie, a najwcześniejsze oznaki jego uprawy sięgają 11 500 roku p.n.e. Rodzaje ryżu i rolnictwo mogły ulec modernizacji, ale nawet coś tak podstawowego jak kleik ryżowy mogło istnieć już w 6000 roku p.n.e., chociaż najstarsze znane przepisy pochodzą z XIV-wiecznej Europy
W 1957 roku Al Fielding i Marc Chavannes próbowali stworzyć teksturowaną tapetę, sklejając ze sobą dwie zasłony prysznicowe w sposób, który zatrzymywałby w nich pęcherzyki powietrza. Nikt jednak nie chciał mieć folii bąbelkowej na swoich ścianach, więc próbowali wykorzystać swój produkt jako izolację do szklarni. To również się nie powiodło. Zyskał on popularność dopiero, gdy IBM zaczęło używać folii bąbelkowej stworzonej przez Sealed Air do owijania części komputerowych
W 1926 roku Albert Einstein i jego były uczeń Leo Szilard zaprojektowali lodówkę, która nie wymaga ruchomych części. Do stworzenia bezpiecznej lodówki zainspirowały ich wypadki, które powodowały wyciek toksycznych substancji chłodzących, takich jak amoniak, chlorek metylu i dwutlenek siarki. Wraz z postępem technologii lodówek, projekt Einsteina został zapomniany
Wynalazł krojony chleb,litości! Może tostowy?
@Edin77 obstawiam że chodzi raczej o pomysł na sprzedawanie już pokrojonego
Brzmi, jakby dopiero w 1928 ludzie wpadli na krojenie chleba i do tej pory wcinali bochenkami:)
Co do butelek to każda firma produkującą napoje i butelkujaca wodę ma swoją linię do produkcji butelek, nie ma fabryk produkujących butelki ....
@eref88 właściwie to są, bo do firmy produkującej napoje przychodzą butelki w postaci fiolek z fabryki, które na miejscu się "nadmuchuje" przed nalaniem napoju.
@eref88 Czasami może być tak, że firma zamawia butelki wyprodukowane w innym kraju nawet - po prostu wychodzi taniej - nie trzeba albo nie ma możliwości postawienia własnej infrastruktury. Raz pracowałem w firmie produkującej opakowania kartonowe. A tam poza kartonami produkowano również tuby pod plakaty jak i tubki na folie spiżywcze, papier toaletowy czy ręczniki toaletowe. Głupota ? Pewnie tak ale wychodziło na to, że firmy to zamawiające wolały zakupić gotowce, wykorzystując je we własnej produkcji.
@Paveu69 no jest tak jak mówisz ale w dalszym ciągu finalnie butelka jest robiona w firmie produkującej wodę i wiem to z doświadczenia bo pracowałem 10 lat w laboratorium badania wody i odwiedziłem sporo takich wytwórni ^^
Lodówki absorbcyjne nie są zapomniane. Istnieją i są dalej w użytku tam, gdzie ważniejsza jest praca bez kompresora niż wydajność. Zamiast mechanicznego kompresora generującego różnicę ciśnień (jak w zwykłej pompie ciepła) wykorzystuje zmiany właściwości czynnika pod wpływem mieszania z drugim składnikiem. Czynnik traci właściwości i trzeba z drugiej strony go odparować rozdzielając na dwa składniki ponownie. Czyli taka lodówka wymaga jedynie zasilania grzałki do odparowywania czynnika.
W pokojach hotelowych mamy lodówki blisko łóżka, kompresor byłby uciążliwy. Lodówka absorbcyjna nie ma silnika, jest cicha i świetnie się nadaje do pokoju sypialnego.
W większych pojazdach układ zasilania może być tak skonstruowany, że nie radzi sobie dobrze z silnikiem indukcyjnym kompresora. Zasilanie grzałki jest bardzo łagodne dla układu elektrycznego i nadaje się chociażby na jachty.
Skoro potrzeba tylko źródła ciepła, to można to zasilać butlą z gazem, która ma bardzo dużo energii i tak powstały lodówki turystyczne używane w kamperach.
Głównym powodem dla którego nie mamy w domach lodówek absorbcyjnych jest różnica temperatur, jaką są w stanie wytworzyć. Większość ludzi chce też zamrażarkę, a tego lodówka absorbcyjna nie potrafi. Za duża różnica temperatur. Skoro więc potrzeba kompresora aby tak mocno chłodzić, to już lepiej go używać do chłodzenia obu urządzeń. Do tego obecne kompresorowe pompy ciepła mają 3 razy większą wydajność, więc za pracę lodówki Einsteina zapłacisz 3 razy tyle za prąd.
@ZONTAR Dzięki! Po Twoim pierwszym poście chciałem biec do sklepu. A po drugim musiałbym się wracać:D