@Obyczajowy no nie bardzo, serniki bardzo różne potrafią być: puszyste, mięsiste albo wręcz zwaliste, ze spodem albo bez, z rodzynkami albo bez, z polewą albo bez...
@Gundula "polskie serniki sa wszystkie puszyste, a wszystkie niemieckie zwaliste" - ? gdzie DOKŁADNIE w moim komentarzu jest coś takiego napisane? :-( wyobraź sobie, że najbardziej puszysty sernik pochodzi z Japonii. Jako modyfikacja niemieckiego Käsekuchen. I co, łyso?
@Gundula W moim komentarzu nie było nawet cienia sugestii, który sernik jest jaki. Ot, co. "Sernik" i "Käsekuchen" to oczywiście to samo słowo w dwóch językach, ale jak widać w rankingu polski sernik oceniono wyżej niż niemiecki. Warum auch immer ;-)
@Obyczajowy Z opisu użytego na stronie wynika, że pod hasłem "sernik" kryje się wiele odmian, w tym również niepieczonych, na biszkoptach czy z galaretką. Podczas gdy hasło "Kasekuchen" przywołuje wersję pieczoną. Dodatkowo strona zwraca uwagę, że do obu ciast używa się raczej nieco innych rodzajów twarogu. Być może to wszystko do kupy, czyli większa różnorodność plus nieco inny smak wynikający z użycia innego twarogu był przyczyną rozróżnienia obu ciast i wyższej pozycji polskiego odpowiednika.
@kurnutus no ale to dalej sernik..
Jeden robi sphagetti z groszkiem inny z pieczarkami jesacze inny nasra do gara :D ale to dalej jest tylko sphagetti :D
na pierwszym miejscu bułgarskie ciasto? are you f**king kidding me?!
Z opisu wynika, że to niezły ulep:
"Pięć okrągłych placków o grubości 2 mm przygotowuje się z ciasta składającego się z 200 g zmielonych orzechów włoskich, 8 białek jaj i 220 g cukru kryształu lub cukru pudru. Po upieczeniu i ostudzeniu układa się je jeden na drugim i polewa między nimi, na górze i po bokach ganaszem ze słodkiej śmietanki i czekolady. Następnie tort pokrywa się czekoladową polewą."
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
8 lipca 2022 o 10:07
Pozycja 8 i 26 to to samo przeciez, wiec coo za ranking :D po nazwach w danym kraju ?
bo po niemiecku wszystko gorzej smakuje.
@Obyczajowy no nie bardzo, serniki bardzo różne potrafią być: puszyste, mięsiste albo wręcz zwaliste, ze spodem albo bez, z rodzynkami albo bez, z polewą albo bez...
@Gundula "polskie serniki sa wszystkie puszyste, a wszystkie niemieckie zwaliste" - ? gdzie DOKŁADNIE w moim komentarzu jest coś takiego napisane? :-( wyobraź sobie, że najbardziej puszysty sernik pochodzi z Japonii. Jako modyfikacja niemieckiego Käsekuchen. I co, łyso?
@Gundula W moim komentarzu nie było nawet cienia sugestii, który sernik jest jaki. Ot, co. "Sernik" i "Käsekuchen" to oczywiście to samo słowo w dwóch językach, ale jak widać w rankingu polski sernik oceniono wyżej niż niemiecki. Warum auch immer ;-)
Proszę bardzo tutaj informacje i przepis: https://www.spiegel.de/stil/rezept-fuer-japanischen-kaesekuchen-a-062cebef-9d50-4ceb-9cd5-2be6f4490ed3. Zrobić niełatwo, ale warto próbować.
@Obyczajowy Z opisu użytego na stronie wynika, że pod hasłem "sernik" kryje się wiele odmian, w tym również niepieczonych, na biszkoptach czy z galaretką. Podczas gdy hasło "Kasekuchen" przywołuje wersję pieczoną. Dodatkowo strona zwraca uwagę, że do obu ciast używa się raczej nieco innych rodzajów twarogu. Być może to wszystko do kupy, czyli większa różnorodność plus nieco inny smak wynikający z użycia innego twarogu był przyczyną rozróżnienia obu ciast i wyższej pozycji polskiego odpowiednika.
@Gundula Sernik z Japonii skończył na 6 miejscu, więc musi być dobry :D
@kurnutus no ale to dalej sernik..
Jeden robi sphagetti z groszkiem inny z pieczarkami jesacze inny nasra do gara :D ale to dalej jest tylko sphagetti :D
@Eaunanisme dziekuje za wytlumaczenie :)
Pozdrawiam ;)
@Gundula ja, jak KAŻDY mężczyzna XD XD XD zastanów się nad swoimi uprzedzeniami
Ranking mało wiarygodny, bo nie oceniali tortu czekoladowego, mojej mamy :-)
@bartoszewiczkrzysztof Nic straconego, my ocenimy, daj znać gdzie i kiedy można odebrać!
Marcinek - nie wiem co to jest:)
@michalSFS To taki mały Marcin.
@michalSFS ja też nie XD
@Obiektywny1
Aha. Dzięki!
Jakiś deser - "placek" bez pieczenia. Nigdy nie próbowałem.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 8 lipca 2022 o 13:43
na pierwszym miejscu bułgarskie ciasto? are you f**king kidding me?!
Z opisu wynika, że to niezły ulep:
"Pięć okrągłych placków o grubości 2 mm przygotowuje się z ciasta składającego się z 200 g zmielonych orzechów włoskich, 8 białek jaj i 220 g cukru kryształu lub cukru pudru. Po upieczeniu i ostudzeniu układa się je jeden na drugim i polewa między nimi, na górze i po bokach ganaszem ze słodkiej śmietanki i czekolady. Następnie tort pokrywa się czekoladową polewą."
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 8 lipca 2022 o 10:07
Sernik nie na pierwszym miejscu? Jakiś fejk, no chyba że ma rodzynki.
Na ósmym sernik, pytanie, ciekawe czy z rodzynkami czy bez.
Dla mnie sernik jest lepszy niż karpatka.
Brakuje tu tortu w glazurze z gruszkami(Niemcy), ciasta z mascarpone(Włochy), mojej ukochanej polskiej W-Z.