No nie wszystkie europalety mają te klocki z płyt wiórowych, są też z litych kawałków drewna. No, ale aby były trwałe na 100% muszą być zakonserwowane toksycznym środkiem konserwującym za pomocą tzw fumigacji fosforiakowej - teoretycznie po takim procesie on odparowuje z drewna w kontakcie z wilgocią. No ale jak są w miarę nowe i nie miały takiego kontaktu to co?
cytuję:
"palety są poddawane temu procesowi, w celu zwalczenia szkodników oraz bakterii z drewna, mogących zagrozić innym ekosystemom, w których się znajdą.
Do fumigacji gazowej, którą stosuje się na Europaletach, używany jest fosforowodór pod postacią fosforiaku. Jest on równie śmiertelny dla ludzi, co cyjanowodór, stosowany do produkcji cyklonu B. Fosforowodór jest również bezbarwny i bezwonny, przez co nawet go nie zauważymy. Ale jest też bardzo lotny i przy kontakcie z wilgocią rozkłada się"
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
5 razy.
Ostatnia modyfikacja:
17 lipca 2022 o 8:30
Z tego co widzę, to tam są głównie tzw. jednorazówki. Ale (takie ciemniejsze na górze), to raczej na pewno EPAL.
Nawet gdyby te jednorazówki nie były fumigowane, to pizza z pieca ogrzewanego świerkiem albo sosną? Ble.
@Vkandis jakie znaczenie ma rodzaj drzewa gdy jedzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z ogniem lub dymem i drewno służy jedynie do ogrzania powierzchni na której się gotuje?
palety poza tym co napisałeś często są fumigowane albo nasączane substancjami grzybobójczymi - więc świetna pizaa musi być z takiego pieca nad morzem
Jako źródło ognia do potraw powinno używać się drewna drzew liściastych, najlepiej owocowych. Nasze palety to świerk lub sosna.
@koszmarek66 słusznie, jdanka trzeba pamiętać że przy rządach pis-u cena drzewa opałowego także poszybowałał w górę, znowu podskoczą paragony grozy
Link lub nazwa pizzeri by się przydała.
Najbardziej oburzeni wyjdą na papierosa. ;-)
No nie wszystkie europalety mają te klocki z płyt wiórowych, są też z litych kawałków drewna. No, ale aby były trwałe na 100% muszą być zakonserwowane toksycznym środkiem konserwującym za pomocą tzw fumigacji fosforiakowej - teoretycznie po takim procesie on odparowuje z drewna w kontakcie z wilgocią. No ale jak są w miarę nowe i nie miały takiego kontaktu to co?
cytuję:
"palety są poddawane temu procesowi, w celu zwalczenia szkodników oraz bakterii z drewna, mogących zagrozić innym ekosystemom, w których się znajdą.
Do fumigacji gazowej, którą stosuje się na Europaletach, używany jest fosforowodór pod postacią fosforiaku. Jest on równie śmiertelny dla ludzi, co cyjanowodór, stosowany do produkcji cyklonu B. Fosforowodór jest również bezbarwny i bezwonny, przez co nawet go nie zauważymy. Ale jest też bardzo lotny i przy kontakcie z wilgocią rozkłada się"
Zmodyfikowano 5 razy. Ostatnia modyfikacja: 17 lipca 2022 o 8:30
Z tego co widzę, to tam są głównie tzw. jednorazówki. Ale (takie ciemniejsze na górze), to raczej na pewno EPAL.
Nawet gdyby te jednorazówki nie były fumigowane, to pizza z pieca ogrzewanego świerkiem albo sosną? Ble.
@Vkandis jakie znaczenie ma rodzaj drzewa gdy jedzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z ogniem lub dymem i drewno służy jedynie do ogrzania powierzchni na której się gotuje?
@Slawa238 Palety podczas palenia są toksyczne. Jeśli drewno zostawia aromat, to tym bardziej toksyny.
tragedia dla palaczy papierosów obrońców wywalanych psów na wakacje, zjadaczy chipsów i znawców piwa hahah