Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
238 257
-

Zobacz także:


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar bartoszewiczkrzysztof
+10 / 10

Tak, ale przetwarzamy wodę, cukier i drożdże XD

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
O Odoaker
+6 / 6

Taaaa, przetwory. Chyba z ziemniaków!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C Czubbajka
+6 / 14

A wiesz, że ludzie w Polsce mają ogrody i sady? Tylko idiota robiłby przetwory z kupnych owoców.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar agronomista
+2 / 2

@Czubbajka My robiliśmy z kupnej truskawki. Oczywiście nie takiej w szczycie sezonu, ale pod koniec. Takiej już prawie przejrzałej.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C Czubbajka
+3 / 5

@agronomista Jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę :-) Najtańsze truskawki, jakie widziałam, były po 11 złotych za kilo. Taniej kupić dżem w Biedrze.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar agronomista
+1 / 1

@Czubbajka miałem dostęp do tańszych ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pawel1032
0 / 0

@Czubbajka to przepłaciłeś na skupie były od 4-5.5 zł/kg
Tak samo malina jest po 13 zł a w sklepie po 30 ?
Porzeczka czarna jest po 8 zł
Porzeczka Czerwona po 6
Drogą może jest w sklepach, a nie u osoby która je podrukują

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 25 lipca 2022 o 20:19

C Czubbajka
0 / 0

@pawel1032 No ale jak, mam na skup jeździć? Kto mi w detalu po takich cenach sprzeda. Na polu prosto od rolnika płaciłam 12 zł za truskawki. To jest jakieś szaleństwo, wczoraj widziałam, jak ludzie niedojrzałe mirabelki zrywali...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pawel1032
0 / 0

@Czubbajka U mnie w każdym skupię mógłbyś kupić po zapłaceniu marży 30 gr na kg, zarabiają
Ceny podawałem jak są dla rolników

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C Czubbajka
0 / 0

@pawel1032 Dawaj adres. Jeśli za paliwo zapłacę mniej niż 50 zł, to jadę :-)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar sfzgkkp
+3 / 3

A to są na pewno ci sami Polacy?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P Pasqdnik82
+5 / 5

Tak trochę sprostuję... bo pracuje w sklepie... był gość, który kupił całą paletę cukru.. (pszczelarz na pewno) inni pszczelarze z okolici też brali ilości po 100-200-300kg, bywąły osoby które sobie brały 10kg cukru.. niektóre 20-30-50.. (osobiście jak mi się w domu cukier kończy sam biorę paczkę 10kg i mam spokój na długi czas) Cukiero momentalnie znikał a że w sklepie którym robię był tańszy bo po 3,22zł to tym bardziej... Firma prowadziła limit 10kg na paragon ale od tamtej chwili ani kg nie przywieźli.... a dlaczego? a dlatego że czekają aż cukier pójdzie mocniej w górę... cenówki centralne wysłane już 3,75.... czyli cena się zmienia a towaru jak nie było tak nie ma... a jak się pojawi to wystrzeli po 5-6zł... jestem pewien tego, tak jak jestem pewien że w magazynach dystrybucji mają go od cholery i tylko czekają na to by to puścić na rynek... .tak jak to było kilkanaście lat temu. Przypomnę tylko że wtedy też wykupowali na potęgę.. i cena mocno rosła...potem spadła też ostro i zatrzymała się na 2,60...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 21 lipca 2022 o 21:22

T Tmaniek
0 / 0

@Pasqdnik82 U mnie nawet trzcinowy wykupili w mieście.Zużywam ok.pół kilo w miesiącu więc sobie kupuję brązowy.A teraz k..wa nie ma.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M michalSFS
+5 / 5

@Pasqdnik82
Tak, kręcenie cenami. Potwierdzasz to, co podejrzewałem.
Ja jakoś z 4 lata temu dostałem od teściów 10kg cukru. Ze 3 kg jeszcze mamy, starczą na 2 lata. Przeczekamy cukrowy kryzys XD

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Pan_Szatan
+1 / 5

O co w ogóle chodzi?
W roku może kilogram cukru u mnie jest użyty.
Zasadniczo towar bez znaczenia.
Przetwory konserwuje się solą.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar agronomista
+4 / 6

@Pan_Szatan Tak. Dżem z solą. Zajebisty pomysł ;p

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar raviK
0 / 0

@agronomista : a skąd wiesz że nie jest zajebisty? próbowałeś?! he! :)))))

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar agronomista
0 / 0

@raviK Kiedyś spróbowałem takiej herbaty. Nic specjalnego. Zaś dokładnie to była obrzydliwa.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Pan_Szatan
0 / 2

@agronomista bo widzisz, bycie idiotą jest łatwe, idzie ci to wspaniale.
Metoda, o której napisałem nazywa się JAGINIZOWANIE.
Poza tym wiesz oczywiście, że przetwory z użyciem białego cukru są stare jak hmmm... No nie są, bo to wymysł XIX w

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar agronomista
0 / 0

@Pan_Szatan Owoce kandyzowane były już znane w starożytności.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pilipiuk8
0 / 0

@Pan_Szatan A powiedz ty mi co obecnie konserwuje się solą? Nie co kiedyś tylko co obecnie w Polsce.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Pan_Szatan
0 / 0

@agronomista
I na pewno kandyzowali cukrem białym rafinowanym.

@pilipiuk8
Dżemy, marmolady, powiodła, soki, kompoty.
Nazywa się to JANGINIZOWANIE.
Sól uwalnia fruktozę z owoców, przez co nie ma potrzeby ładowania sztucznego cukru.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar raviK
0 / 0

@agronomista
Dżem z solą....
próbowałeś?!
takiej herbaty

eee... jakiej znowu herbaty? z dżemem z solą? ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pilipiuk8
0 / 0

@Pan_Szatan To możesz mi podać konkretny produkt który takim sposobem jest przyrządzony. O JANGINIZOWANIU wiem i sprawdziłem to zanim napisałem komentarz tylko zastanawia mnie czy w Polsce jest obecnie coś w taki sposób robione, a sprawdzałem już wcześniej sposoby przygotowania danych produktów i wszędzie jest cukier a jak nie ma to są inne tego zamienniki ale nigdzie nie znalazłem w składzie soli.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Pan_Szatan
0 / 0

@pilipiuk8 tak, jest robione przeze mnie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar agronomista
0 / 0

@Pan_Szatan ale fruktoza jest w owocach ograniczona nie stworzysz jej dodatkowej ilości . To tak jak z winem Gdy robisz z winogron uprawianych na południu to cukru nie trzeba dodawać, ale w naszym klimacie jej tyle nie wytwarzają i trzeba dosłodzić aby coś wyszło sensownego. Dlatego na północy nie pito masowo wina, mimo, że winogrona można uprawiać nawet w Skandynawii. Co do konfitur to był też sposób aby je dosłodzić bez cukru ratyfikowanego. Wystarczy owoce zalać słodkim sokiem i długo gotować.
Co do kandyzowanych owoców i innych słodkości to na północy do wszelkiego rodzaju słodyczy używano miodu. Na południu, cz raczej na dalekim wschodzi cukier wytwarzano z trzciny.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
H Horsman
-1 / 1

A wiesz że można samemu wytwarzać cukier z buraków cukrowych prawda ?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar szczerbus9
+1 / 1

Owoc się zepsuje w tydzień, cukier generalnie się nie psuje... Kupisz teraz, potem jak będzie droższy to będziesz miał...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem