Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
A aniechcemisie
+13 / 13

Kolejne amerykańskie tłumaczonko.
Poza tym, odwrócić można nigiri, ale co np. z maki?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Meanness
0 / 2

@aniechcemisie Te, których nie można odwrócić trzeba pomiziać sosem za pomocą imbiru. Bierze się taki płatek tego ładnego imbiru, macza w sosie i wtedy tak jakby się pędzlem malowało^^ I wtedy ładnie można zjeść^^ Można popatrzeć "Let's ask Shogo" na YT, ten pan ładnie wszystko opowiada^^

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar trusty
+7 / 11

Jak już, to jabłko zawiera ok. 116 KILOkalorii (kcal), a nie kalorii (cal).

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A aniechcemisie
+11 / 13

@trusty Mnie się już nawet nie chce tego poprawiać. Ale tak, masz oczywiście rację. Ciekaw jestem czy ci geniusze nieodróżniający kalorii od kilokalorii twierdzą, że z Warszawy do Gdańska jest trzysta metrów. Bo to przecież bez różnicy

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D DAREKJP
+23 / 23

Najbardziej mnie rozbawił ten smak zjełczałego tłuszczu przy boczku... Co oni - świeżego nie jedzą?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Zetar
+24 / 34

"Wszystkie posiłki należy spożywać z solą" - większej bzdury dzisiaj nie czytałem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R RoosZeiry
+1 / 5

@Zetar do każdej potrawy dodaje się sól... odrobinę, szczyptę, chodzi o chemię nie o smak... nie bez przyczyny do ciasta każdego typu dodaje się szczyptę soli... nie masz tam pakować całego słoika bo nie chodzi o słony smak. przewertuj sobie dobrej jakości przepisy, w każdym znajdziesz odrobinę soli lub czegoś co tę sól posiada.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Maja123456
-1 / 3

@Zetar Tzn ze nie gotujesz. Tak jak ktos napisal, nawet do slodkich ciast, slodkich polew dodaje sie sol, zeby podkreslic smak, przelamac odrobine slodycz. Sol ma za zadanie przede wszystkim podkreslic smak potrawy. Oczywiscie pomijajac kiszonki i inne juz slone rzeczy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar raviK
0 / 0

@Zetar : fakt, że jest to bzdurą, bo potem człowiek nie czuje już smaku potraw bez soli, ale... to działa! sól jest bardzo mocnym wzmacniaczem smaku, każdego - tylko tej soli musi być szczypta a nie łyżka :).

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Zetar
0 / 0

@RoosZeiry - czytaj ze zrozumieniem: "wszystkie POSIŁKI należy spożywać z solą" - no to teraz idź i posól sobie np. jabłko. Mam nadzieję, że odróżniasz posiłek od potrawy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Zetar
0 / 0

@Maja123456 - nooo... brawo za czytanie ze zrozumieniem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R RoosZeiry
-1 / 1

@Zetar nie filozofuj, wszystkie posiłki mają w sobie sól, czy są tak czy siak posolone, czy to wcześniej czy później... czy to nazwiesz posiłkiem czy daniem czy jak chcesz, znacznie ma to samo, solisz każdą potrawę, każdy posiłek każdy wyrób wsadzany do gęby, ps. jabłko ma w sobie również naturalną sól...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Zetar
0 / 0

@RoosZeiry - ty jesteś chyba nie do końca normalny. Tu wyraźnie napisane jest "spożywać z solą" co wyraźnie wskazuje na dodanie soli. Zresztą po co pisze - przecież tobie nikt nie wmówi, że białe jest białe.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Maja123456
-1 / 1

@Zetar Daj spokoj, wszyscy wiemy o co chodzi, tylko Ty szukasz dziury w calym.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar be4bee
+12 / 18

Dlaczego powinnam jeść palcami skoro cywilizacja dała sztućce? Po co dziubać patykami w jedzeniu skoro widelcem jest wygodniej?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Y YessM
+4 / 8

@be4bee 1. W przypadku sushi - dlatego, żeby ogrzewać sushi ciepłem ciała. Temperatura sushi ma duże znaczenie.

2. Niektórym i wygodniej jeść wszystko rękami i niby się da. I jeśli chodzi o pałeczki to kwestia kultury, która inaczej się rozwijała w różnych krajach świata i jeśli jesz azjatycką potrawę pałeczkami masz full experience - a jedzenie może być czymś więcej niż tylko wpychaniem żarcia do otworu gębowego. I Towbie może wygodniej być widelcem, a chińczykowi pałeczkami. Zresztą jedzenie pałeczkami nie jest takie trudne. No i nimi nie dziabiemy, bynajmniej!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar be4bee
+2 / 4

@YessM - no nie dziabiecie, ok XD. Widziałam chińczyka, który ładował pałeczkami makaron do dzioba w zawrotnym tempie i nie było mowy o delektowaniu. Każdy sobie je czym tam chce, ale niech mi nie mówi jak ja mam jeść.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R RoosZeiry
0 / 2

@be4bee nikt ci nie mówi, w domu możesz nawet użyć chochli do zupy jedząc surówkę... w restauracji na jakimś poziomie raczej zachowujesz ten poziom kultury, tak wymaga etykieta. oczywiście w jakiejś podrzędnej spelunie Azjata pakuje pałeczkami makaron jak koparka, a gdzieś indziej Janusz nad morzem wpycha sobie całą rybę do gęby widelcem. nie zmienia to faktu że lepiej nie porównywać się do takich ludzi.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Y YessM
0 / 0

@be4bee Ależ oczywiście, nie każdy się będzie jedzeniem delektował, nie każdy chce, nie każdy musi. I ci co się lubią delektować też czasem coś wpierniczają w pośpiechu - takie życie. Różni są ludzie, różne potrzeby, a ja nie śmiem nikomu mówić jak ma żyć.

Btw, apropos pośpiechu, sushi powinno być zjadane szybko, bo tak było spożywane historycznie (był to ot taki azjatycki fastfood)

I żeby nie było zgadzam się, że te "porady" są napisane jakby ktoś na bardzo wysokim koniu siedział.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Maja123456
0 / 0

@YessM Fast food, nie oznacza ze jedzenie trzeba szybko spozywac;))) ale ze jest to jedzenie przygotowywane szybko;) Zamowisz i za chwile masz.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar kooment
+4 / 6

Z ziemniakami i jajkami, obalam. Ziemniaki powinno się wrzucać do wrzątku zachowują w ten sposób więcej witamin i minerałów. Solimy je po kilku minutach gotowania by zachować potas w nich zawarty.
Co do jajek nalezy wyciągnąć z lodówki na 10 minut przed gotowaniem i też lepiej we wrzątek. Dzieki czemu łatwiej obiorą się ze skorupki. Warto także sparzyć jajko zanim rozbijemy surowe nie tylko ze względu na niszczenie baterii i salmonelii ale również dzięki temu łatwiej się rozbije a skorupka na popęka na milon małych kawałków.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar kooment
+2 / 2

@kooment
Miało byc na końcu: a nie popęka...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
H harry1983
0 / 2

@kooment Soli się dodaje do wody z jajek, wtedy się lepiej obierają. Ale, że do wrzątku?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jurek80
0 / 0

@harry1983 ja zawsze daje jajka do wrzatku, nawet w sumie nie pamietam dlaczego.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar kooment
0 / 0

@harry1983
Tak, generalnie powinniśmy solić wrzątek np. gotując wodę na makaron czy ryż. Gdy posolisz zimną wodę potrwa dłużej jej proces zagotowania się. Pojęcie, że sól przyspiesza gotowanie wody, to teoria starych gospodyń. Sól ma wręcz przeciwny wpływ na wrzenie wody.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
H harry1983
0 / 0

@kooment To nie chodzi o przyspieszenie gotowania, bo sól rozpuszczana w w wodzie "wykonuje pracę" obniżając temperaturę roztworu (to samo się dzieje, gdy dodasz cukier do herbaty, też się obniży lekko jej temperatura). Po gotowaniu w osolonej wodzie jajka po prostu łatwiej się obiera.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
F FoxCat
+16 / 18

Niby dlaczego muszę oplukiwac fetę? Uwielbiam ją właśnie za ten słony smak. Nie znoszę tekstów typu: źle to robisz, musisz zrobić to inaczej. Robię, jak mi pasuje.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L LordL
+2 / 2

@FoxCat Opłukać można prawdziwą fetę, to co u nas jest sprzedawane to ser typu feta, bardziej miękki, w opakowaniu zaś mało jest solanki, tego nie trzeba płukać. Opłukać można fetę grecką, jest twardsza i sprzedawana w pojemnikach ze znacznie większą ilością solanki.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R RoosZeiry
+2 / 2

@LordL prawdziwa feta konsystencją bardziej przypomina tofu. to co u nas można kupić to twarogopodobne paciaje, ale fakt też lubię bardziej słone.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
B boomfloom
0 / 0

@FoxCat zgadzam się. Tak samo nie rozumiem po co płukać (lub wręcz wymaczać) śledzie solone. Albo kapustę kiszoną płukać.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jurek80
0 / 0

@boomfloom kapuste sie oplukuje do niektorych potraw aby nie zdominowala swoim smakiem calej potrawy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar raviK
0 / 0

@boomfloom bo historycznie sól robiła za konserwant a po wyjęciu potrawy należy konserwant usunąć, jak choćby rozsalanie mięsa z beczek. Bez tego odsalania bardzo szybko można się zdrowo tą solą podtruć.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
B boomfloom
0 / 0

@raviK rozumiem, ale obecnie większość ludzi nie je np śledzi codziennie. To jest tak jak z robieniem kefiru - wszyscy piszą żeby nie używać metalowy łyżek. Miało to sens jak sztućce nie były robione ze stali nierdzewnej, ale teraz to bezmyślne powtarzanie starych prawd bez zrozumienia zmian jakie zaszły w naszym stylu życia.

@jurek80 ale jak robię potrawę z kapustą kiszoną, to właśnie chcę żeby ją było czuć. Jak ją wypłukam, to równie dobrze mogę użyć świeżą. Może mam spaczony smak. Albo znowu to kwestia tego jak często się to je.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar raviK
0 / 0

@boomfloom tak, masz rację. Tylko co do soli teraz jest prawie we wszystkim, nawet jak absolutnie nie trzeba.
"żeby nie używać metalowy łyżek" a to pierwsze słyszę. Thx. (nie żebym robił jogurt, ale ciekawe)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jurek80
0 / 0

@boomfloom jak jest bardzo dobra kapusta to po jednym plukaniu nadal powinna byc jeszcze w miare intensywna. Zreszta kazdy robi tak jak lubi, Ty lubisz bardziej intensywny smak kapusty a ja lubie czuc reszte skladnikow. Rzecz w tym, ze nalezy to robic tak jak komu smakuje a nie jak narzucaja to inni. Ja tylko wyjasnilem dlaczego to sie tak robi.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L konto usunięte
+3 / 3

najlepsze ... I odrobinę płynnego dymu.
czego kur₩@ xD nie mogę ostatni raz tutaj jestem na trzeźwo;)))))

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Dinaeel
+2 / 2

@LubieWinoKazde takie paskudztwo które jest obecnie stosowane zamiast normalnego wędzenia.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L konto usunięte
0 / 0

@Dinaeel dzięki:) nie wiedziałam.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K Krisiek44
+2 / 2

Tylko z tortillą tu 100% racji, reszta to rzecz gustu lub do bani.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZONTAR
+2 / 2

@Krisiek44 Mnie to nieźle zadziwiło. Całe życie przypiekam tortillę zanim coś z niej przygotuję i do tej pory dziwi mnie, że ludzie potrafią to na surowo wpitalać. Smakuje wtedy jak surowe ciasto.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R Rozrywkowa
+2 / 8

Teraz sobie wyobraźcie, że chcecie tego słuchać, więc zaczynacie solić lody, tort, kanapkę z dżemem. W końcu każdy posiłek powinien być z solą!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
E enoi
-2 / 2

@Rozrywkowa Nie ma lepszych lodów niż te z odrobiną soli :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R RoosZeiry
0 / 6

@Rozrywkowa i każda z tych potraw ma w sobie sól... podczas produkcji lodów, jest dodawana szczypta soli, w cieście tortowym również jest sól, tak samo w domowym dżemie jest szczypta soli... do wszystkiego używa się soli ale nie dla jej smaku tylko chemii.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Maja123456
0 / 4

@Rozrywkowa sprobuj, to sie zdziwisz, jak Twoje potrawy zmienia sie na lepsze, jak bedziesz dodawal nawet do tych slodkich, ODROBINE soli.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R Rozrywkowa
+1 / 1

@RoosZeiry jak robię lody, biszkopt lub dżem to nie dodaję soli, więc niekoniecznie każda z tych potraw zawsze ma sól. (Chyba, że lody o smaku solonego karmelu

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R Rozrywkowa
0 / 0

@Maja123456 dodaję, ale tam gdzie jest to uzasadnione (np owsianka czy chleb owocowy na słodko), także nie wcale nie dziwi mnie to, że do niektórych słodkich potraw trzeba dodać sól.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R RoosZeiry
-1 / 1

@Rozrywkowa i błąd do lodów dodaje się szczyptę przy robieniu, mają wtedy lepszą konsystencję i smak. sól podbija smak. szczypty w lodach, biszkopcie czy dżemie nie wyczujesz.a smak bardzo mocno się zmienia.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Maja123456
0 / 0

@Rozrywkowa Wlasciwie we wszystkich potrawach na slodko, lepiej jest dodac troszke soli. Sol sprawia, ze potrawa nie jest mdla, dodaje wyrazistosci.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C Clayton
+1 / 1

Boczek to nie bekon.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C C1VenomMX321
+4 / 8

Jak można coś źle jeść?
Wkładasz do ryja i gryziesz. Innej możliwości nie ma.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
B bilutek
+1 / 3

Czasem warto posłuchać takich rad, bo rzeczywiście potem wiele rzeczy smakuje lepiej. Z tą solą chodzi o szczyptę, ale nie do gotowego jedzenia typu dżem czy tort, a do rzeczy robionych własnoręcznie na słodko, np ciasto, naleśniki, słodkie placki. I to jest prawda! Ale naprawdę odrobina tej soli.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar RomekC
+4 / 6

"Steki należy podawać wypoczęte." - Ja wolę zmęczone.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S stalowyj
+5 / 7

Ale cymbał to pisał. Jak masz zjełczały tłuszcz w boczku to masz nieświeży boczek. Świeży boczek nie wali zjełczałym tluszczem

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar miksus
+3 / 3

Nie wierzę, że te posty są plusowane przez ludzi, z 80 plusów musi być dodane sztucznie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Bumblebee
+1 / 3

Ja jem tak, żeby się najeść.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C Colawszkle
+4 / 4

o tym samym pomyślałam, przecież zawsze mam qrła płynny dym pod ręką ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem