Wielu przedsiębiorców, również i w naszym kraju, zrozumiało za późno, że inwestując i rozwijając swoją rodzinną firmę stworzyło w końcu korporacje, gdzie pozostała tylko nazwa, czasami nazwa pochodząca od nazwiska założyciela (pradziadka itp.)
Wydawało im się np. że wchodząc na giełdę weszli na TOP, a wtedy pojawiał się "rekin z kasą" przejmował udziały, wchodził dla zarządu, ze "starego" zostawała nazwa/nazwisko (czasami nawet nie) i mniej więcej tyle miał do powiedzenia ten kto stworzył tę firmę, ...
@agronomista tak wiem ;) Niemniej każdy z nich robił to świadome. Ba nawet Ci którzy nie chcieli pozbywać się kontroli, zdawali sobie sprawę z tego wchodząc na giełdę, każdy jednak myślał, że jemu to się nie przydarzy;)
Jak się tworzy międzynarodową firmę, to nie da się wszędzie utrzymać tego samego smaku, używając świeżych i naturalnych składników. Nie ma takiej opcji. W każdym regionie o nieco innym klimacie musi smakować przynajmniej odrobinę inaczej.
Tak więc są 2 opcje. Albo idziemy w produkty mocno przetworzone, o długiej dacie ważności, które wszędzie, na całym świecie, będą smakować tak samo albo idziemy w naturalne lokalne produkty i smaki będą różne. Do tego trzeba się dogadać z całą masą lokalnych dostawców, a korporacje tego nie lubią. Bardzo nie lubią.
Polski KFC jest super smaczny w porównaniu do amerykańskiego KFC. Jak pierwszy raz przyjechałam do USA to kupiłam by mieć porównanie i nie mogłam uwierzyć, że takie paskudztwo ktoś jest w stanie jeść.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
13 września 2022 o 15:07
@Paveu69, Bardzo możliwe że to dlatego. Dodatkowym czynnikiem jest jescze to, że w Polsce samo mięso kurczaka jest smaczniejsze. Pewnie to kwestia hodowli.
Wielu przedsiębiorców, również i w naszym kraju, zrozumiało za późno, że inwestując i rozwijając swoją rodzinną firmę stworzyło w końcu korporacje, gdzie pozostała tylko nazwa, czasami nazwa pochodząca od nazwiska założyciela (pradziadka itp.)
Wydawało im się np. że wchodząc na giełdę weszli na TOP, a wtedy pojawiał się "rekin z kasą" przejmował udziały, wchodził dla zarządu, ze "starego" zostawała nazwa/nazwisko (czasami nawet nie) i mniej więcej tyle miał do powiedzenia ten kto stworzył tę firmę, ...
@Tibr akurat ten od KFC świadomie i celowo sprzedał swoją firmę, i podpisał umowę o pozostaniu 'ambasadorem" marki.
@agronomista tak wiem ;) Niemniej każdy z nich robił to świadome. Ba nawet Ci którzy nie chcieli pozbywać się kontroli, zdawali sobie sprawę z tego wchodząc na giełdę, każdy jednak myślał, że jemu to się nie przydarzy;)
Nieźle musiał mieć w młodości, jak wciągał klej do tapet
@deltoro I tak dobrze, bo jako pułkownik jadał z oficerami. A wyobraź sobie co musieli jeść zwykli żołdacy.
I doskonała panierka na pikantnych kawałkach kurczaka a beznadziejna na łagodnych.
Jak się tworzy międzynarodową firmę, to nie da się wszędzie utrzymać tego samego smaku, używając świeżych i naturalnych składników. Nie ma takiej opcji. W każdym regionie o nieco innym klimacie musi smakować przynajmniej odrobinę inaczej.
Tak więc są 2 opcje. Albo idziemy w produkty mocno przetworzone, o długiej dacie ważności, które wszędzie, na całym świecie, będą smakować tak samo albo idziemy w naturalne lokalne produkty i smaki będą różne. Do tego trzeba się dogadać z całą masą lokalnych dostawców, a korporacje tego nie lubią. Bardzo nie lubią.
Pisałem już dzisiaj pod innym demotem, że jakość produktów oraz obsługi KFC w Polsce w ostatnich 10 latach ogólnie poleciała ostro w dół.
W dniu, kiedy Kentucky Fried Chicken zmieniło nazwę na KFC zniknęła stamtąd ostatnia rzecz, jaka przypominała kurczaka.
Polski KFC jest super smaczny w porównaniu do amerykańskiego KFC. Jak pierwszy raz przyjechałam do USA to kupiłam by mieć porównanie i nie mogłam uwierzyć, że takie paskudztwo ktoś jest w stanie jeść.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 13 września 2022 o 15:07
@AerynSun to dlatego, że zachodni kfc ma innego właściciela niż nasze wschodnie kfc.
@Paveu69, Bardzo możliwe że to dlatego. Dodatkowym czynnikiem jest jescze to, że w Polsce samo mięso kurczaka jest smaczniejsze. Pewnie to kwestia hodowli.
ŹRÓDŁO!!! TFUrco pierdzielony