W niektórych mięsnych mają dostawy z lokalnych zakładów. Tyle że są to wędliny droższe od tych w marketach i tyle. Jak kupujesz pakowane mięso w marketach to się nie dziw że pochodzi z kolporacji
To, że właścicielom firmy jest jakiś fundusz z Chin czy Niemiec nie znaczy, że wędliny robione w Polsce, z polskiego mięsa, przez polskich pracowników nie są polskie…
Na szczęście można kupić prawdziwe wędliny, nie z wielkiego przemysłu. Są smaczne, nie robią się oślizgłe i śmierdzące nawet po długim przechowywaniu. Trzeba tylko rozejrzeć się zamiast zaliczać przykładowy zestaw Ikeja+Kerfur.
moja cała rodzina pracowała w Sokołów, mamusia mówi, że ważne żeby świnka była polska i uśmiercona w Polsce, bo zagraniczne mięso naszprycowane strasznie
Dlatego ja staram się kupować w mniejszych masarniach i jakość jest znacznie lepsza. Podobnie jestem z łódzkiego i faktycznie, jak tu wspomniano już Pamso i Grot, ale ja częściej Zagajewski - okolice Rawy Maz., Woźniak - okolice Tomaszowa Maz., Piórkowski - okolice Koluszek, a są jeszcze mniejsze rodzinne firmy i tam to już w ogóle mają asortyment ale niestety obecny kryzys zmusił mnie do pewnych oszczędności, ale jak ktoś może to właśnie takie małe należałoby wspierać, by im pomóc w przetrwaniu tego trudnego okresu.
Po przeczytaniu niektórych komentarzy nie dziwię się, że rzadzą pisiory. Zero rozumienia gospodarki.
Czy to tak trudno zrozumieć, że np. duńska firma mając zakład w Polsce pracuje na swój zysk, ale przy okazji robiąc coś dla nas? Że dzięki takiemu układowi polskie produkty trafiają do sprzedaży za granicą.
jak dla mnie jesli sa zrobione z polskiego miesa w Polsce to sa to jak najbardziej polskie wedliny
@sceptyk_kazio Mięso z Danii ;)
Zaraz, zaraz, wędliny płyną z Chin?
To kupuj z lokalnych małych masarni a nie pakowane sieciówki.
To niemieckie bierz, najblizej
W niektórych mięsnych mają dostawy z lokalnych zakładów. Tyle że są to wędliny droższe od tych w marketach i tyle. Jak kupujesz pakowane mięso w marketach to się nie dziw że pochodzi z kolporacji
To, że właścicielom firmy jest jakiś fundusz z Chin czy Niemiec nie znaczy, że wędliny robione w Polsce, z polskiego mięsa, przez polskich pracowników nie są polskie…
@13Puchatek nie wiem jak reszta. Sokołów jest robiony w Danii. Nie wszystko jako produkt finalny, ale ćwiartowanie już jest w Danii na bank.
W każdym województwie masz lokalne zakłady, które wstawiają swoje wyroby do mniejszych sklepów. Wystarczy poszukać. Np. w okolicach Łodzi mamy Pamso z Pabianic i Grot ze Starowej Góry, Albo poszukaj na stronie
https://wspieramrozwoj.pl/lista-produktow/482/Produkt/+Mi%C4%99sa+i+w%C4%99dliny
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 21 września 2022 o 23:04
@Melotte Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000] [2006] MySQL server has gone away' in /home/green1/public_html/library/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php:129 Stack trace: #0 /home/green1/public_html/library/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php(129): PDO->__construct('mysql:host=loca...', 'green1', 'vsmSPePDZVBd799...', Array) #1 /home/green1/public_html/library/Zend/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php(109): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->_connect() #2 /home/green1/public_html/library/Zend/Db/Adapter/Abstract.php(448): Zend_Db_Adapter_Pdo_Mysql->_connect() #3 /home/green1/public_html/library/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php(238): Zend_Db_Adapter_Abstract->query('DESCRIBE `categ...', Array) #4 /home/green1/public_html/library/Zend/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php(169): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->query('DESCRIBE `categ...') #5 /home/green1/public_html/library/Zend/Db/Table/Abstract.php(835): Zend_Db_Adapter_Pdo_Mysql->describeTable('category', NULL) #6 /home/green1/public_html/library/Zend/Db/Table/Abstract.php(875): Z in /home/green1/public_html/library/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php on line 144
@domek76 Czy chcesz mi opowiedzieć o jakimś problemie?
Na szczęście można kupić prawdziwe wędliny, nie z wielkiego przemysłu. Są smaczne, nie robią się oślizgłe i śmierdzące nawet po długim przechowywaniu. Trzeba tylko rozejrzeć się zamiast zaliczać przykładowy zestaw Ikeja+Kerfur.
Tarczyński? Lokalne sklepy mięsne, które mają od lokalnych dostawców?
A do tego jeszcze:
PiS- Rosyjski
moja cała rodzina pracowała w Sokołów, mamusia mówi, że ważne żeby świnka była polska i uśmiercona w Polsce, bo zagraniczne mięso naszprycowane strasznie
To które są polskie, bo chyba to miałeś sprawdzić?
Dlatego ja staram się kupować w mniejszych masarniach i jakość jest znacznie lepsza. Podobnie jestem z łódzkiego i faktycznie, jak tu wspomniano już Pamso i Grot, ale ja częściej Zagajewski - okolice Rawy Maz., Woźniak - okolice Tomaszowa Maz., Piórkowski - okolice Koluszek, a są jeszcze mniejsze rodzinne firmy i tam to już w ogóle mają asortyment ale niestety obecny kryzys zmusił mnie do pewnych oszczędności, ale jak ktoś może to właśnie takie małe należałoby wspierać, by im pomóc w przetrwaniu tego trudnego okresu.
a ja mam w 100% polskie.....wychodze za dom i wrzucam do wędzareczki, za 5-7godzin mam zajebiste polskie wędlinki...nie kupuje tych syfów
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 23 września 2022 o 19:33
Ja tak samo od jakiegoś czasu sam robię wędliny, mam wędzarnię na zimno i drugą na gorąco…
Wędliny są polskie, zagraniczni są właściciele firm.
Po przeczytaniu niektórych komentarzy nie dziwię się, że rzadzą pisiory. Zero rozumienia gospodarki.
Czy to tak trudno zrozumieć, że np. duńska firma mając zakład w Polsce pracuje na swój zysk, ale przy okazji robiąc coś dla nas? Że dzięki takiemu układowi polskie produkty trafiają do sprzedaży za granicą.