"Podnieś poziom swojego błyskawicznego ramenu" gotując cały cholerny posiłek od podstaw, na końcu dorzucając do niego makaron.
To nie jest hack. To jest po prostu gotowanie.
Szybkie kuchenne triki pojawiające się na Tik Toku. Każdy jeden z nich
Mój problem stanowią filmy z przepisami typu "obiad na blasze", w których ktoś układa składniki na blasze, a następnie byle jak posypują przyprawami i ochlapują olejem. Potem potrząsają blachą i wsadzają ją do piekarnika.
Ludzie, wrzućcie to najpierw do michy i porządnie wymieszajcie!
Używanie plastikowej butelki po wodzie do oddzielania żółtek. Albo używanie jakiegokolwiek narzędzia do oddzielania żółtek.
Wystarczą wasze własne ręce. I nie marnujecie czasu na umycie butelki czy też innego ustrojstwa
Kiedyś widziałem sposób na "błyskawiczne" kanapki z masłem orzechowym.
Ktoś twierdził, że najlepiej jest zamrozić cienką warstwę masła orzechowego, które rozwałkowywał pomiędzy dwoma arkuszami papieru.
Kiedy chciał zrobić kanapkę, wyciągał taki płaski, zamrożony kawałek i wkładał między dwie kromki chleba.
Rozwaliło mnie to. Napracował się wcześniej jak głupi a potem i tak musiał czekać, aż masło się rozpuści
Gotowanie rzeczy w zmywarce. To zaczęło się w latach 70-tych, teraz jest to trend na TikToku, ale nadal jest to głupie
Ponoć łatwo się kroi pomidorki koktajlowe, kiedy położy się na nich talerz. U mnie nie działa. U mojej rodziny i znajomych też nie.
P.S. mam bardzo ostry nóż
Co do czosnku - ja akurat, delikatnie przygniatam nożem każdy ząbek.
Każdy jeden taki hack jest hu*a warty. Nie wierzę w te mądrości, w dodatku z najbardziej zrytej platformy jaką jest tiktok
>Rozmrażanie w mikrofalówce. Kuchenka nigdy nie zrobi tego równomiernie a zewnętrzne krawędzie rozmrażanego produktu się "gotują".
Bo kuchenka mikrofalowa ma tryb rozmrażania. A nie rozmrażać w normalnym trybie.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 28 września 2022 o 6:38
@Koszowy nawet na tym trybie nie działa równomiernie, no chyba że to moja mikrofalówka tak ma, ale i tak jeśli rozmrażam mięso do smażenie to nie wielka różnica a zysk czasowy duży ;)
@Koszowy Poza tym cała idea mikrofalówki jest taka, że gotuje wodę w potrawie i w przeciwieństwie do piekarnika, gotuje zwykle od środka. No chyba, że ktoś wrzucił kawałek mięsa pokrytego lodem, wtedy większość wody będzie na zewnątrz.
@Vesmil A rozmrażanie bez mikrofalówki działa równomiernie? Wiadomo, że w środku będzie najdłużej zamrożone. Fizyka. Tylko Narzekający narzeka, że mu się gotuje na zewnątrz. Na tym polega rozmrażanie, że się nie gotuje, tylko naturalnie rozmraża, a ogrzewanie mikrofalami POMAGA. Ale cudów nie ma.
@ZONTAR Tylko wydaje mi się, że faktycznie ze środka będzie bardziej rozmrażało, bo ta woda odparuje. A w środku nie ma jak odparować, więc środek będzie się rozmrażał wolniej.
Rozmrażanie w mikrofali - trzeba umieć to robić. Idealne nie jest, ale znacznie przyspiesza proces. Nie robić z mięsem, bo można je częściowo "ugotować", choć to pewnie zależy od modelu kuchenki - ja mam dość leciwą.
Truskawki - odrywanie szypułek często pozostawia nienaruszone, twarde gniazdko. Sam używam małego nożyka do wykrawania tej części.
Oliwa do gotowania makaronu. Raz, ze żal mi oliwy i używam oleju, dwa, ze nie używam do makaronu, ale do pierogów i pomaga. Oczywiście duży garnek jest i tak wymagany, ale olej też swoje daje - z doświadczenia przy masowym gotowaniu wigilijnych uszek.
Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 28 września 2022 o 7:01
@mudia Olej się sprawdza przede wszystkim aby uniknąć kipienia. Natomiast oliwa jest świetna jeśli robisz dużo makaronu na zapas. Schłodzić go, oblać oliwą i wymieszać, a nic się nie sklei jak zostawisz w lodówce.
@mudia Zastanawiam się jak to jest że mojej babci i mamie gotowany makaron czy pierogi nigdy się nie sklejały chociaż nie dodawały do gotowania oleju. Pewnie dlatego że nie miały Tik Toka i nie wiedziały że bez oleju powinny się sklejać. Kiedyś słuchałem wypowiedzi kucharza który na pytanie o olej odpowiedział, jak ma pomóc skoro jest lżejszy i unosi się na powierzchni, wystarczy po prostu odpowiedni garnek i od czasu do czasu przemieszanie tego co gotujemy, ot i cała tajemnica. U tych którzy stosują działa zapewne na zasadzie placebo, z czasem po prostu nauczyli się gotować a wierzą że to zasługa oleju.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 28 września 2022 o 8:35
@haron009 prawdopodobnie dodawały odrobinę masła do ciasta ,też tak robię i się nie sklejają. No i trzeba wrzucać na wrzątek
@haron009 Chodzi o to że olej przywrze do makaronu i dla tego nie będzie się sklejał. Problem w tym, że do tego makaronu również "nie przyklei" się sos ani ser. A żeby się makaron się nie sklejał wystarczy zwyczajnie go zamieszać te 2-3 razy w ciągu tych 7 minut jak się gotuje...
Podobnie pierogi. Wystarczy ich nie nawalić do garnka w ilościach kilkudziesięciu sztuk. A także wkładać je do ganka a nie całą sterta spychać. I też nie miałem nigdy problemów.
@haron009 No wiesz, moja babcia też Tik Toka nie miała, a myk z olejem mam właśnie od niej :)
Podejrzewam, ze wkładając pierogi do wody (robię to delikatnie, bo to wrzątek) przechodzą przez tę warstwę oleju i wtedy właśnie się nim pokrywają.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 28 września 2022 o 12:35
Piszą o głupich lifehackach generując kolejne. Mikrofala sprawdza się dobrze w trybie rozmrażania, jeśli zapomniało się wyjąć produkt odpowiednio wcześniej. Z oliwą makaron też może się sklejać, ale dużo mniej, niż bez.
Ja imbiru nie obieram jak jest ładny, a zawsze jest ładny, bo sama go wybieram.
Zawsze obieram imbir lyzeczka. Jest to o wiele szybsze i praktyczniesze niz noz i pozwala dotrzec nawet w najbardziej dziwaczne zakamarki.
@anna84k Ja w sumie też nie używam noża jeśli chodzi o obieranie ziemniaków i innych o podobnym kształcie i konsystencji, obieraczka jest wygodniejsza i szybsza. Noża używam tylko do usuwania skazy w przypadku ziemniaków i innych.
@jakisgoscanonim nie obieram ziemniakow niczym innym niz nozem. Chyba z przyzwyczajenia. Mam nawet specjalny nozyk. Nazywam go: nozyk do ziemniakow ;)
Za to marchewke predzej przekroje wzdluz na pol niz obiore nozem.
Rozmrażanie w mikrofalówce to jakiś hack? Po prostu czasem nie masz czasu czekać, aż rozmarznie samo, wiadomo że lepiej tego unikać jeśli się da, ale gdy nie można - robisz to co w tej chwili najrozsądniejsze. Pasuje do tego zestawienia równie dobrze jak "Jedzenie gotowej pizzy na obiad? NIE! Prawdziwa włoska Pizza smakuje dużo lepiej i jest znacznie zdrowsza". Ani to hack, ani odkrywcze, ani nie ma to jakiegoś związku z tematem.
Ja bym tu dołożyła wszelkiego rodzaju lajfhacki z czyszczeniem wszystkiego coca colą.
Już kij z tym, czy po całej akcji nie klei się wszystko od cukru.
Ale za cenę butelki coli kupisz ocet, sodę, gąbki, szczotki i jeszcze kasy zostanie. I, co najważniejsze, butelka octu starcza na wiele razy, a cola w tych filmikach tylko na raz.
Oliwę do makaronu dodaje się dla smaku i po to, żeby się nie sklejał już po wyjęciu z wody, jeśli ma dłużej czekać na bycie spożytym. Co kto lubi, nie jest to obowiązek, ale efekt przyjemny, choć znany od bardzo dawna
@Ochrety jesli do makaronu jest sos, to najlepiej wrzucic go don od razu i problem z glowy.
@anna84k Prawda. A kiedy gotujemy makaron i każdy nakłada sobie sam z półmiska na swój talerz, a to, co zostanie, zjemy np. z zupa następnego dnia, to fajnie jest mieć nieposklejany makaron.
@Ochrety Tez fakt, chociaz u mnie zawsze wszystko znika ;)
Ten tort w kieliszkach wygląda obrzydliwie.