Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar trusty
+5 / 5

Co do czosnku - ja akurat, delikatnie przygniatam nożem każdy ząbek.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S szteker
+4 / 4

Każdy jeden taki hack jest hu*a warty. Nie wierzę w te mądrości, w dodatku z najbardziej zrytej platformy jaką jest tiktok

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Koszowy
+5 / 17

>Rozmrażanie w mikrofalówce. Kuchenka nigdy nie zrobi tego równomiernie a zewnętrzne krawędzie rozmrażanego produktu się "gotują".

Bo kuchenka mikrofalowa ma tryb rozmrażania. A nie rozmrażać w normalnym trybie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 28 września 2022 o 6:38

V Vesmil
+5 / 9

@Koszowy nawet na tym trybie nie działa równomiernie, no chyba że to moja mikrofalówka tak ma, ale i tak jeśli rozmrażam mięso do smażenie to nie wielka różnica a zysk czasowy duży ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZONTAR
0 / 2

@Koszowy Poza tym cała idea mikrofalówki jest taka, że gotuje wodę w potrawie i w przeciwieństwie do piekarnika, gotuje zwykle od środka. No chyba, że ktoś wrzucił kawałek mięsa pokrytego lodem, wtedy większość wody będzie na zewnątrz.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Koszowy
+2 / 6

@Vesmil A rozmrażanie bez mikrofalówki działa równomiernie? Wiadomo, że w środku będzie najdłużej zamrożone. Fizyka. Tylko Narzekający narzeka, że mu się gotuje na zewnątrz. Na tym polega rozmrażanie, że się nie gotuje, tylko naturalnie rozmraża, a ogrzewanie mikrofalami POMAGA. Ale cudów nie ma.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Koszowy
-2 / 2

@ZONTAR Tylko wydaje mi się, że faktycznie ze środka będzie bardziej rozmrażało, bo ta woda odparuje. A w środku nie ma jak odparować, więc środek będzie się rozmrażał wolniej.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M mudia
+4 / 6

Rozmrażanie w mikrofali - trzeba umieć to robić. Idealne nie jest, ale znacznie przyspiesza proces. Nie robić z mięsem, bo można je częściowo "ugotować", choć to pewnie zależy od modelu kuchenki - ja mam dość leciwą.
Truskawki - odrywanie szypułek często pozostawia nienaruszone, twarde gniazdko. Sam używam małego nożyka do wykrawania tej części.
Oliwa do gotowania makaronu. Raz, ze żal mi oliwy i używam oleju, dwa, ze nie używam do makaronu, ale do pierogów i pomaga. Oczywiście duży garnek jest i tak wymagany, ale olej też swoje daje - z doświadczenia przy masowym gotowaniu wigilijnych uszek.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 28 września 2022 o 7:01

avatar ZONTAR
+2 / 2

@mudia Olej się sprawdza przede wszystkim aby uniknąć kipienia. Natomiast oliwa jest świetna jeśli robisz dużo makaronu na zapas. Schłodzić go, oblać oliwą i wymieszać, a nic się nie sklei jak zostawisz w lodówce.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar haron009
+6 / 6

@mudia Zastanawiam się jak to jest że mojej babci i mamie gotowany makaron czy pierogi nigdy się nie sklejały chociaż nie dodawały do gotowania oleju. Pewnie dlatego że nie miały Tik Toka i nie wiedziały że bez oleju powinny się sklejać. Kiedyś słuchałem wypowiedzi kucharza który na pytanie o olej odpowiedział, jak ma pomóc skoro jest lżejszy i unosi się na powierzchni, wystarczy po prostu odpowiedni garnek i od czasu do czasu przemieszanie tego co gotujemy, ot i cała tajemnica. U tych którzy stosują działa zapewne na zasadzie placebo, z czasem po prostu nauczyli się gotować a wierzą że to zasługa oleju.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 28 września 2022 o 8:35

E Edin77
-2 / 2

@haron009 prawdopodobnie dodawały odrobinę masła do ciasta ,też tak robię i się nie sklejają. No i trzeba wrzucać na wrzątek

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C ciomak12
+2 / 2

@haron009 Chodzi o to że olej przywrze do makaronu i dla tego nie będzie się sklejał. Problem w tym, że do tego makaronu również "nie przyklei" się sos ani ser. A żeby się makaron się nie sklejał wystarczy zwyczajnie go zamieszać te 2-3 razy w ciągu tych 7 minut jak się gotuje...

Podobnie pierogi. Wystarczy ich nie nawalić do garnka w ilościach kilkudziesięciu sztuk. A także wkładać je do ganka a nie całą sterta spychać. I też nie miałem nigdy problemów.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M mudia
-1 / 1

@haron009 No wiesz, moja babcia też Tik Toka nie miała, a myk z olejem mam właśnie od niej :)
Podejrzewam, ze wkładając pierogi do wody (robię to delikatnie, bo to wrzątek) przechodzą przez tę warstwę oleju i wtedy właśnie się nim pokrywają.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 28 września 2022 o 12:35

B boomfloom
0 / 2

Ja imbiru nie obieram jak jest ładny, a zawsze jest ładny, bo sama go wybieram.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A anna84k
+1 / 3

Zawsze obieram imbir lyzeczka. Jest to o wiele szybsze i praktyczniesze niz noz i pozwala dotrzec nawet w najbardziej dziwaczne zakamarki.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jakisgoscanonim
+1 / 1

@anna84k Ja w sumie też nie używam noża jeśli chodzi o obieranie ziemniaków i innych o podobnym kształcie i konsystencji, obieraczka jest wygodniejsza i szybsza. Noża używam tylko do usuwania skazy w przypadku ziemniaków i innych.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A anna84k
0 / 0

@jakisgoscanonim nie obieram ziemniakow niczym innym niz nozem. Chyba z przyzwyczajenia. Mam nawet specjalny nozyk. Nazywam go: nozyk do ziemniakow ;)
Za to marchewke predzej przekroje wzdluz na pol niz obiore nozem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pacio6
+1 / 1

Rozmrażanie w mikrofalówce to jakiś hack? Po prostu czasem nie masz czasu czekać, aż rozmarznie samo, wiadomo że lepiej tego unikać jeśli się da, ale gdy nie można - robisz to co w tej chwili najrozsądniejsze. Pasuje do tego zestawienia równie dobrze jak "Jedzenie gotowej pizzy na obiad? NIE! Prawdziwa włoska Pizza smakuje dużo lepiej i jest znacznie zdrowsza". Ani to hack, ani odkrywcze, ani nie ma to jakiegoś związku z tematem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
H hoborg
+3 / 3

Ja bym tu dołożyła wszelkiego rodzaju lajfhacki z czyszczeniem wszystkiego coca colą.
Już kij z tym, czy po całej akcji nie klei się wszystko od cukru.
Ale za cenę butelki coli kupisz ocet, sodę, gąbki, szczotki i jeszcze kasy zostanie. I, co najważniejsze, butelka octu starcza na wiele razy, a cola w tych filmikach tylko na raz.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
O Ochrety
0 / 0

Oliwę do makaronu dodaje się dla smaku i po to, żeby się nie sklejał już po wyjęciu z wody, jeśli ma dłużej czekać na bycie spożytym. Co kto lubi, nie jest to obowiązek, ale efekt przyjemny, choć znany od bardzo dawna

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A anna84k
0 / 0

@Ochrety jesli do makaronu jest sos, to najlepiej wrzucic go don od razu i problem z glowy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
O Ochrety
0 / 0

@anna84k Prawda. A kiedy gotujemy makaron i każdy nakłada sobie sam z półmiska na swój talerz, a to, co zostanie, zjemy np. z zupa następnego dnia, to fajnie jest mieć nieposklejany makaron.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A anna84k
0 / 0

@Ochrety Tez fakt, chociaz u mnie zawsze wszystko znika ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K konto usunięte
+1 / 1

Ten tort w kieliszkach wygląda obrzydliwie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem