@katem Dlaczego? W środku jest zwykłe ciasto a to tylko kolorowa masa cukrowa.
Smaczne to one raczej nie są - jadłem kilka takich kolorowych - ale są jadalne.
@mudia Wiem, że są jadalne, ale gdy na nie patrzę na nie, to wydają mi się niejadalne - ze względu na intensywne kolory, które w naturalnych środkach spożywczych nie występują.
@mudia - A co powiesz o syntetycznych barwnikach spożywczych? W sumie też naturalne - przecież do ich produkcji używa się zasobów Ziemi. Ropa naftowa też jest naturalna. O to Ci chodziło?
@katem Jeśli syntetyczny składnik spożywczy jest taki sam jak naturalny, ale jego pozyskanie odbywa się w kadziach a nie z płodów rolnych to w czym problem? Wzór chemiczny ten sam, chyba, ze wierzysz w takie rzeczy jak homeopata, jakaś pamięć cząsteczek i inne taki sprawy - to tak, wtedy masz się czego bać.
Np taki kwas askorbinowy już dawno jest pozyskiwany właśnie w "kadziach z ropy" jak to ładnie określiłeś. Czy to sprawia, ze jest niezdrowy?
@mudia Nie pisałam o kadziach ropy. Intensywne kolory na ciastach zniechęcają mnie do ich jedzenia - bez względu na ich jadalność. I tyle.
A swoją drogą - najpierw, już dawno temu, z intensywnymi kolorami dekoracji tortu ( zarąbiście niebieskie, zielone, żółte i czerwone) zetknęłam się w USA - zostałam poczęstowana kawałkiem tortu. Zjadłam z trudem, bo tak wypadało, ale było to obrzydliwe - słodkie i tłuste. Wszystkie torty tam takie były - w krzyczących kolorach i niejadalne ( w mojej opinii). Zostało mi do teraz.
To, że coś jest naturalne, nie znaczy, że jest jadalne, czy smaczne.
@katem Sorry, źle doczytałem - mea culpa :)
Ja nie oceniam walorów smakowych tych ciast. Ja odniosłem się jedynie do kwestii "naturalnych składników". Co więcej, mam podejrzenia, że będą takie jak opisałeś - stanowczo przesłodzone (choćby z powody tej cukrowej masy) :/
@mudia :-)
A zwróciłaś uwagę na to, że w naturze/przyrodzie (czy jak to tam zwać) jaskrawo ubarwione zwierzątka (np. kilka rodzajów żab w dżungli brazylijskiej) są trujące. Może stąd mam takie skojarzenia :D
@katem Nie wszystko co jaskrawe jest złe. Takie np truskawki :)
Zresztą wiele organizmów widzi w innym paśmie światła i np kwiat, który dla Ciebie jest jednokolorowy dla owadów może mienić się wieloma barwami. Z kolei takie psy mają "zaburzone" widzenie kolorów i widzą znacznie mniej barw, które dodatkowo są dla nich znacznie mniej jaskrawa. Po prostu nie zwróciły by wielkiej uwagi na jaskrawe kolory żaby :)
Ale badziew. Przypomina mi to jarmark swiateczny, gdzie podgrzanego jabola za 7 zl/l, sprzedaja po 50 zlotych za szklanke. Niech nowobogatcy sie nawpychaja tego syfu.
Płacisz za markę i nazwisko. Jak cię stać, to czemu nie? Oby tylko jakoś smakowały, a nie był to sam słodki ulepek.
Swoją drogą ten w tle (z wieloma piłkami) nawet nieźle wygląda.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
13 stycznia 2023 o 15:52
Torty od Lewandowskiego to trochę jak smartfony i laptopy Sony - kiedy znana marka próbuje się rozpychać w niszach niekoniecznie swoich. W obu wymienionych przypadkach efekt jest średni, moim zdaniem.
Smaczny i piękny tort najszybciej znajdzie się w starej, dobrej cukierni z wieloletnią tradycją. A to tutaj to oferta dla snobów.
I co żyłka Ci pękła? Wyrób sobie nazwisko, potem otwórz biznes i rób produkty/usługi wysokiej jakości i kasu siano. Jakie to proste prawda? Jest duża grupa klientów na dobra luksusowe.
Prawo rynku - to nie jest miejscowka dla osoby zarabiajacej najnizsza krajowa
I czemu Cię minusują? Bo ich nie stać? To tak samo jak milionerzy kupują jeansy za 5k, zwykle jeansy, po prostu cenę winduje target odbiorców.
Nie nazwalbym ich pieknymi, dla mnie przecietne za to cena wysoka. No ale placisz za marke i nazwisko nie jakosc.
@Assasinsninja no ogólnie jakość też może być dobra... gorzej jak jest to badziewie
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 11 stycznia 2023 o 17:37
piękne nie są tylko drogie
Mi się zawsze wydaje, że te kolorowe ozdobne torty są co najmniej niejadalne.
@katem Dlaczego? W środku jest zwykłe ciasto a to tylko kolorowa masa cukrowa.
Smaczne to one raczej nie są - jadłem kilka takich kolorowych - ale są jadalne.
@mudia Wiem, że są jadalne, ale gdy na nie patrzę na nie, to wydają mi się niejadalne - ze względu na intensywne kolory, które w naturalnych środkach spożywczych nie występują.
@katem A czym są "naturalne środki spożywcze"? Taka np jaskrawa czerwień, to koszelina - pochodzi ze zmielonych owadów, a te są na 100% naturalne.
@mudia - A co powiesz o syntetycznych barwnikach spożywczych? W sumie też naturalne - przecież do ich produkcji używa się zasobów Ziemi. Ropa naftowa też jest naturalna. O to Ci chodziło?
@katem Jeśli syntetyczny składnik spożywczy jest taki sam jak naturalny, ale jego pozyskanie odbywa się w kadziach a nie z płodów rolnych to w czym problem? Wzór chemiczny ten sam, chyba, ze wierzysz w takie rzeczy jak homeopata, jakaś pamięć cząsteczek i inne taki sprawy - to tak, wtedy masz się czego bać.
Np taki kwas askorbinowy już dawno jest pozyskiwany właśnie w "kadziach z ropy" jak to ładnie określiłeś. Czy to sprawia, ze jest niezdrowy?
@mudia Nie pisałam o kadziach ropy. Intensywne kolory na ciastach zniechęcają mnie do ich jedzenia - bez względu na ich jadalność. I tyle.
A swoją drogą - najpierw, już dawno temu, z intensywnymi kolorami dekoracji tortu ( zarąbiście niebieskie, zielone, żółte i czerwone) zetknęłam się w USA - zostałam poczęstowana kawałkiem tortu. Zjadłam z trudem, bo tak wypadało, ale było to obrzydliwe - słodkie i tłuste. Wszystkie torty tam takie były - w krzyczących kolorach i niejadalne ( w mojej opinii). Zostało mi do teraz.
To, że coś jest naturalne, nie znaczy, że jest jadalne, czy smaczne.
@katem Sorry, źle doczytałem - mea culpa :)
Ja nie oceniam walorów smakowych tych ciast. Ja odniosłem się jedynie do kwestii "naturalnych składników". Co więcej, mam podejrzenia, że będą takie jak opisałeś - stanowczo przesłodzone (choćby z powody tej cukrowej masy) :/
@mudia :-)
A zwróciłaś uwagę na to, że w naturze/przyrodzie (czy jak to tam zwać) jaskrawo ubarwione zwierzątka (np. kilka rodzajów żab w dżungli brazylijskiej) są trujące. Może stąd mam takie skojarzenia :D
@katem Nie wszystko co jaskrawe jest złe. Takie np truskawki :)
Zresztą wiele organizmów widzi w innym paśmie światła i np kwiat, który dla Ciebie jest jednokolorowy dla owadów może mienić się wieloma barwami. Z kolei takie psy mają "zaburzone" widzenie kolorów i widzą znacznie mniej barw, które dodatkowo są dla nich znacznie mniej jaskrawa. Po prostu nie zwróciły by wielkiej uwagi na jaskrawe kolory żaby :)
Piękne? Cylinder z doczepionymi piłkami? XD
Ale badziew. Przypomina mi to jarmark swiateczny, gdzie podgrzanego jabola za 7 zl/l, sprzedaja po 50 zlotych za szklanke. Niech nowobogatcy sie nawpychaja tego syfu.
I?
Płacisz za markę i nazwisko. Jak cię stać, to czemu nie? Oby tylko jakoś smakowały, a nie był to sam słodki ulepek.
Swoją drogą ten w tle (z wieloma piłkami) nawet nieźle wygląda.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 13 stycznia 2023 o 15:52
Torty od Lewandowskiego to trochę jak smartfony i laptopy Sony - kiedy znana marka próbuje się rozpychać w niszach niekoniecznie swoich. W obu wymienionych przypadkach efekt jest średni, moim zdaniem.
Smaczny i piękny tort najszybciej znajdzie się w starej, dobrej cukierni z wieloletnią tradycją. A to tutaj to oferta dla snobów.
Ciekawe czy są z glutenem?
Szału nie ma - wyglądają raczej jak pierwsze próby jakiegoś amatora.
I co żyłka Ci pękła? Wyrób sobie nazwisko, potem otwórz biznes i rób produkty/usługi wysokiej jakości i kasu siano. Jakie to proste prawda? Jest duża grupa klientów na dobra luksusowe.
Piękne? Rozmiary i proporcje podobne do rolki srajtaśmy, co już odstręcza od spróbowania.
Info dnia