A po cholerę podgrzewać mleko do wysokich temperatur? Mikrofalówka lepiej podgrzewa mleko do kilkudziesięciu stopni ;) . Nie kipi.
Wstawia się mleczko w kubku do mikrofali na 2min i jest cieplutkie. Dosypujemy kakao i gitarka XD
@Darksmakosz dlatego kubek z mlekiem wstawia się do miseczki. Jak wykipi, to tylko miska do mycia. Też podgrzewam mleko w mikrofali. Gorzej jest zrobić w mikrofali popcorn, bo albo nie wystrzeli połowa ziaren albo się przypali
@Darksmakosz Jednak wykipi sporo później, bo mleko jest rozgrzewane znacznie równomierniej. No i masz większą kontrolę nad temperaturą ;) . Sprawdzasz sobie co np 15s i już. Przy mleku podgrzewanym na kuchence zawsze jest loteria.
@Ashera01 fakt, popcorn lepiej robić na kuchence i obowiązkowo z metalową pokrywką ;) . Szklana skrapla parę wodną i popcorn wychodzi wilgotny.
@jakisgoscanonim gradient temperatury się kłania.
Kuchenka grzeje wyłącznie od spodu. Powierzchnia cieczy się wychładza. Kuchenka mikrofalowa wprawia w ruch każda cząstkę wody jednocześnie. Przez to powyższy efekt nierównomierności nie zachodzi
@rafik54321 No, ale nie wydaje mi się by to miało jakieś znaczenie, jeśli ma to raczej marginalne. A przecież ciecz bezustannie w środku cyrkuluje się choćby pod wpływem temperatury, a także gwałtowniejszej cyrkulacji w wyniku wrzenia. Choć, kto wie, może faktycznie na początku grzania jest duża różnica, nie ma cyrkulacji, a ciecz wciąż chłodna i bardziej jednolita temperatura od góry do dołu, a dno garnka ledwo się grzeje.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
30 stycznia 2023 o 1:13
A po cholerę podgrzewać mleko do wysokich temperatur? Mikrofalówka lepiej podgrzewa mleko do kilkudziesięciu stopni ;) . Nie kipi.
Wstawia się mleczko w kubku do mikrofali na 2min i jest cieplutkie. Dosypujemy kakao i gitarka XD
Kiedyś się zdziwisz.
@rafik54321 Też ci może wykipić, wystarczy że ustawisz na troszke dłużej niż trzeba i bedziesz miał co czyścić.
@Darksmakosz dlatego kubek z mlekiem wstawia się do miseczki. Jak wykipi, to tylko miska do mycia. Też podgrzewam mleko w mikrofali. Gorzej jest zrobić w mikrofali popcorn, bo albo nie wystrzeli połowa ziaren albo się przypali
@Darksmakosz Jednak wykipi sporo później, bo mleko jest rozgrzewane znacznie równomierniej. No i masz większą kontrolę nad temperaturą ;) . Sprawdzasz sobie co np 15s i już. Przy mleku podgrzewanym na kuchence zawsze jest loteria.
@Ashera01 fakt, popcorn lepiej robić na kuchence i obowiązkowo z metalową pokrywką ;) . Szklana skrapla parę wodną i popcorn wychodzi wilgotny.
@rafik54321 Ale jak substancja ciekła mogła by być nierówno podgrzewana? :o
@jakisgoscanonim gradient temperatury się kłania.
Kuchenka grzeje wyłącznie od spodu. Powierzchnia cieczy się wychładza. Kuchenka mikrofalowa wprawia w ruch każda cząstkę wody jednocześnie. Przez to powyższy efekt nierównomierności nie zachodzi
@rafik54321 No, ale nie wydaje mi się by to miało jakieś znaczenie, jeśli ma to raczej marginalne. A przecież ciecz bezustannie w środku cyrkuluje się choćby pod wpływem temperatury, a także gwałtowniejszej cyrkulacji w wyniku wrzenia. Choć, kto wie, może faktycznie na początku grzania jest duża różnica, nie ma cyrkulacji, a ciecz wciąż chłodna i bardziej jednolita temperatura od góry do dołu, a dno garnka ledwo się grzeje.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 30 stycznia 2023 o 1:13
Odejdziesz??? Wystarczy mrugnąć ;)