Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
415 418
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar rafik54321
-2 / 6

A po cholerę podgrzewać mleko do wysokich temperatur? Mikrofalówka lepiej podgrzewa mleko do kilkudziesięciu stopni ;) . Nie kipi.
Wstawia się mleczko w kubku do mikrofali na 2min i jest cieplutkie. Dosypujemy kakao i gitarka XD

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZONTAR
+2 / 2

Kiedyś się zdziwisz.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Darksmakosz
0 / 2

@rafik54321 Też ci może wykipić, wystarczy że ustawisz na troszke dłużej niż trzeba i bedziesz miał co czyścić.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Ashera01
0 / 0

@Darksmakosz dlatego kubek z mlekiem wstawia się do miseczki. Jak wykipi, to tylko miska do mycia. Też podgrzewam mleko w mikrofali. Gorzej jest zrobić w mikrofali popcorn, bo albo nie wystrzeli połowa ziaren albo się przypali

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar rafik54321
0 / 0

@Darksmakosz Jednak wykipi sporo później, bo mleko jest rozgrzewane znacznie równomierniej. No i masz większą kontrolę nad temperaturą ;) . Sprawdzasz sobie co np 15s i już. Przy mleku podgrzewanym na kuchence zawsze jest loteria.

@Ashera01 fakt, popcorn lepiej robić na kuchence i obowiązkowo z metalową pokrywką ;) . Szklana skrapla parę wodną i popcorn wychodzi wilgotny.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jakisgoscanonim
0 / 0

@rafik54321 Ale jak substancja ciekła mogła by być nierówno podgrzewana? :o

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar rafik54321
0 / 0

@jakisgoscanonim gradient temperatury się kłania.
Kuchenka grzeje wyłącznie od spodu. Powierzchnia cieczy się wychładza. Kuchenka mikrofalowa wprawia w ruch każda cząstkę wody jednocześnie. Przez to powyższy efekt nierównomierności nie zachodzi

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jakisgoscanonim
0 / 0

@rafik54321 No, ale nie wydaje mi się by to miało jakieś znaczenie, jeśli ma to raczej marginalne. A przecież ciecz bezustannie w środku cyrkuluje się choćby pod wpływem temperatury, a także gwałtowniejszej cyrkulacji w wyniku wrzenia. Choć, kto wie, może faktycznie na początku grzania jest duża różnica, nie ma cyrkulacji, a ciecz wciąż chłodna i bardziej jednolita temperatura od góry do dołu, a dno garnka ledwo się grzeje.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 30 stycznia 2023 o 1:13

E Emmama
+3 / 3

Odejdziesz??? Wystarczy mrugnąć ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem