Demotywatory.pl

Menu Szukaj

Balut

Znowu Azja, tym razem północnowschodnia. Kto nie ma ochoty na zapłodnione kacze jajo, gotowane żywcem?

Serce maskonura

Kogoś naszła ochota? Może pojechać na Islandię i spróbować serduszka tego uroczego zwierzątka.

Ryba ying-yang

Znana także jako “żywa i martwa” ryba. Potrawa pochodzi z Tajwanu, jednak jej przygotowanie jest tam już nielegalne, więc częściej można ją spotkać w Chinach. Trick polega na utrzymaniu ryby przy życiu, kiedy smaży się ją w głębokim oleju. Ponoć ma to dowodzić świeżości dania.

Haggis

Do przyrządzenia tego szkockiego dania wystarczy owca. Najpierw trzeba jej wyciąć serce, wątrobę i płuca, a potem gotować je w żołądku przez około 3 godziny. Soli?

Fugu

Tak w Japonii mówi się na rozdymkę. Tak, są trujące. Dlatego rząd ściśle kontroluje placówki podające tę potrawę, a tylko dobrze wyszkoleni kucharze mogą się za nią zabrać. Zdarzało się, że domowe przypadki przygotowania tej ryby kończyły się śmiercią.

A-ping

Przysmak z Kambodży – smażona tarantula. Danie ponoć zdobyło popularność podczas wielkiego głodu za panowania Khmer Rouge.

Ikizikuri

Myślicie, że powyższa potrawa ocieka brutalnością? Check this out. Ikizikuri jest nielegalne już w paru krajach, w tym w Australii i Niemczech. Najpierw klient wybiera ze zbiornika zwierzę, które chciałby zjeść. Wtedy kucharz wyciąga rybkę i patroszy ją na oczach głodnego konsumenta. Patroszy tak, żeby jej nie zabić. Podaje się ją na talerzu, pociętą dla ozdoby i z jeszcze bijącym sercem. Jeśli konsumentowi przejdzie apetyt, może sobie zażyczyć żeby tak upiększona rybka wróciła do zbiornika, gdzie jeszcze będzie pływać.

Khash

W perskim języku, khash oznacza dosłownie “głowa i kopyto”. W tym przypadku nazwa wcale nie jest myląca, bo dokładnie to możemy znaleźć w daniu: krowie kopyta, głowę i żołądek.

Nakji

Podobnie jak sannakji, tutaj też je się całą ośmiornicę. W przypadku nakji możemy jednak liczyć na dreszczyk emocji, bo ssawki na mackach mogą się przylepić do języka albo gardła i zacząć nas dusić. Corocznie z ręki… Macki martwych ośmiornic ginie parę osób.

Oko tuńczyka

Można je kupić w większości sklepów spożywczych Japonii za dolara. Smakuje podobnie jak kalmar i powinno się je ugotować przed spożyciem.

Mopane

Tę gąsiennicę można znaleźć na drzewie Mopane (surprise!), które rośnie w Afryce. Larwy zazwyczaj je się wysuszone, żeby przyjemnie chrupały.

Lutefisk

Skandynawska potrawa, na którą składa stary sztokfisz i ług. Tak, ług. W nim moczy się rybę przez parę dni, a później moczy się ją przez tydzień w lodowatej wodzie, żeby ług z niej wydobyć.

Casu Marzu

Przenosimy się na Sardynię. Tę potrawę najprościej można opisać jako: ser z owczego mleka, z dodatkiem żywych larw insektów. Potrawa jest całkiem wystrzałowa, bo mimo że larwy mają około 8 mm długości, mogą wyskakiwać nawet na 15 centymetrów.

Tarczówkowate

W Indonezji ludzie uwielbiają się zajadać żuczkami, które – delikatnie mówiąc – śmierdzą. Ponoć smakują jak gorzkie ziarna słonecznika.

Ostrygi z Gór Skalistych

O ile faktycznie są z Gór Skalistych, to ostrygami na pewno nie są. Tak naprawdę to jądra cielaka. Obrane, spłaszczone i smażone w głębokim oleju.

+
104 243
-

Zobacz także:


Zetar
+14 / 30

A gdzie polskie dania ze zgniłymi ogórkami i kapustą na czele?

Odpowiedz
D damic
+5 / 15

nie zgniłymi tylko kiszonymi (poza tym są pyszne)

LordX
+5 / 9

@damic A Twoim zdaniem kiszenie to co to jest? jak piterrogal powiedział kiszone potrawy są po fermentacji, czyli są "zepsute". Wypiłbyś sfermentowany sok? Raczej nie. Takie rzeczy jak nasze kiszone ogórki, czy kiszona kapusta w wielu zakątkach świata pojawiają się w tego typu zbiorach i wywołują niedowierzenie, lub nawet obrzydzenie. A ja tam uwielbiam po staremu pajdę chleba ze smalcem i kiszońca do tego :D

A atlic
-1 / 5

Nie zapominajmy o szczawie z nasypu i mirabelkach!

~Asstrumpets
+8 / 10

@LordX Ale przecież sfermentowany sok z winogron to wino...

LordX
+2 / 4

To zrób sobie wino z biedronkowej multiwitaminy... Czepiasz się szczegółów.

~masło7777
0 / 0

@LordX: dla Ciebie to szczegół czy sfermuntuje coś octowo, czy winnie? Czy spleśnieje Ci kanapka, czy jesz ser pleśniowy? Albo czy posolisz kawę czy frytki?

LordX
-1 / 1

"sfermentuje winnie"? To jest w ogóle taka fermentacja? O mlekowej, octowej, alkoholowej, białek słyszałem, ale kurde o winnej niestety nie. I tak, dla mnie jest to szczegół, bo mówiłem o sfermentowanym soku, czyt. zepsutym. Produkcja wina jest bardziej skomplikowana (dlatego napisałem, że Asstrumpets się czepia), tak samo woda z jęczmieniem i szczyptą chmielu nie będzie piwem. Sfermentowany sok z biedronki jest daleki od wina. Więcej podobieństwa już mają ze sobą ta kanapka i ser. Mleko też fermentuje, zrób sobie z niego wino. Ja pierd*le.

Zmodyfikowano 3 razy Ostatnia modyfikacja: 22 June 2014 2014 22:16

~piou
0 / 0

zetar jak taki ognorant jak ty dal rade napisac az tyle slow, kiszony ogorek i kiszona kapusta... twoj mozg tez zgnil

P piotrekus
+1 / 1

Flaki i galareta sa pyszne :)

A Ancient32
+8 / 18

CO TO KUR MA BYĆ? INFORMATORY JAKIEŚ? Kto zgadza się na ten cały SYF na głownej typu "jakas gowniana informacja, X zdjęć". To jest żalosne.

Odpowiedz
~werwerwer234
+1 / 3

Pewnie znajdę filmiki z rzygającymi ludźmi. Nie dzięki, nie podnieca mnie coś takiego. :/

~Vysomasterr
+3 / 5

Ikizikuri- najgorsze naprawde jeść żyjącą rybe a jeszcze jak apetyt przejdzie to ona nadal pływa !!! Dla mnie to jest straszne

Odpowiedz
L loloskolos
0 / 0

takimi żuczkami śmierdzącymi miałem przyjemność się raczyć i serio nie widziałem przyjemności w tym. jeżeli trafiliście kiedyś na zgniłą pestkę pd której język dęba stawał, to to jest właśnie ten smak

Odpowiedz
baltas
-4 / 6

Nie,po prostu tak wygląda 75% komentarzy osób, które są obrońcami zwierząt.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 22 June 2014 2014 19:17

baltas
0 / 2

Razem z tb ;**

baltas
0 / 4

Nieładnie tak obrażać rodziców i to nie żyjących, ty malutki niedojebhany cwelu ;)

LordX
+1 / 1

Myślałem, że to dopiero rozgrzewka była :/

Muffinpogromcaboguff
0 / 2

A tu taki ch ;c Ale biorąc pod uwagę fakt, że to ja zakończyłem - chyba wygrałem.

baltas
-1 / 3

Chciała byś dziewczynko ;d

M masti23
+1 / 1

Ja bym dodal jeszcze,biala kielbasa,kaszanka,kiszona kapusta i ogorki i wiele innych potraw.Pierwsze tez slysze,ze kawa jest potrawa,byc moze cos sie zmienilo przez te lata w definicji.Demot idiotyczny,to co dla niektorych krajow jest normalne,to dla nas moze wydawac sie dziwne.Dla niektorych krajow dziwna potrawa jest kiszona kapusta i ogorki,u nas to normalka.Wszystko zalezy od wychowania i przyzwyczajen kulinarnych,jakby autor demota mieszkal w azji i zajadal sie robakami,to dla niego bylo by to czyms normalnym.

Odpowiedz
S SirLinuxer
+1 / 3

Całkiem zdrowy, prawie jak szpinak? Że co? Szpinak nie jest zdrowy!

Odpowiedz
J janhalb
+1 / 3

A co, zachorował?

S SirLinuxer
-1 / 1

Szpinak zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, który w reakcji z wapnem (także zawartym w tej roślinie) tworzy szczawian wapnia. Zgadnij z czego mogą powstać kamienie nerkowe...

~jacoo2
0 / 0

Kopi Luwak to z południowo-wschdniej Azji np w Indonezji. Północno-wschdnia Azja to Kamczatka.

Odpowiedz
Muffinpogromcaboguff
0 / 0

A skąd wiesz, że nie chodzi o gąsiennicę ?

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 22 June 2014 2014 22:41