Wystarczy jajko powachac, po rozbiciu i nie trzeba cudakowac. Poza tym, gdy rozbijesz jajko i bialko nie trzyma sie zoltka, to wiedz ze jajo nie jest pierwszej daty, ale zjadliwe dalej jest bo sie nie psuje.. dlatego wystarczy nos.
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 18 July 2014 2014 8:46
Jest też inny sposób na sprawdzenie czy jajko jest surowe czy już ugotowane. Wystarczy nim mocno zakręcić, jeśli kręci się wolno i od razu zaczyna "hamować" to jajko jest surowe. Jeśli jednak kręci się szybko i długo to znaczy jest ugotowane :)
bardziej bym to opisał jako sposób stwierdzenia czy woda ma odpowiednią zawartość soli do peklowania mięsa :P ostatnie zdjęcie jest najlepsze pod względem peklowania golonki :D
A jak sprawdzić za pomocą jajka, czy woda jest świeża?...
OdpowiedzWypij wodę. Jak cię jaja zabolą, lepiej nie pij jej drugi raz.
Włóż jajka, jak coś zacznie je pernamentnie obżerać to woda jest zdecydowanie nieświeża.
@Ashardon - po prostu spójrz na datę przydatności do spożycia :D
A jak jest kobietą?
Ja tam mówiłem o kurzych jajkach...
Szkoda tylko, że trafiają się jajka tylko z II rzędu
OdpowiedzNie wiedzieliście o tym? Upadek edukacji...
OdpowiedzLepiej jest nie wiedzieć i się do tego przyznać (ewentualnie zapytać) niż nie wiedzieć i udawać, że się zjadło wszystkie rozumy.
Wystarczy jajko powachac, po rozbiciu i nie trzeba cudakowac. Poza tym, gdy rozbijesz jajko i bialko nie trzyma sie zoltka, to wiedz ze jajo nie jest pierwszej daty, ale zjadliwe dalej jest bo sie nie psuje.. dlatego wystarczy nos.
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 18 July 2014 2014 8:46
OdpowiedzGratuluję logiki, mistrzu. Jak będę chciał ugotować jajka na twardo, to też mam je najpierw rozbić?
Jest też inny sposób na sprawdzenie czy jajko jest surowe czy już ugotowane. Wystarczy nim mocno zakręcić, jeśli kręci się wolno i od razu zaczyna "hamować" to jajko jest surowe. Jeśli jednak kręci się szybko i długo to znaczy jest ugotowane :)
OdpowiedzAle tu mowa o świeżości.
bardziej bym to opisał jako sposób stwierdzenia czy woda ma odpowiednią zawartość soli do peklowania mięsa :P ostatnie zdjęcie jest najlepsze pod względem peklowania golonki :D
Odpowiedz