Demotywatory.pl

Menu Szukaj

"Różowy szlam"

Ten materiał to podobno mięso (zmielona wołowina z dodatkiem tkanki łącznej i różnorodnych wołowych odpadów). Dokładniej jest to mechanicznie rozdzielone mięso, które następnie jest mieszane z różnymi spulchniaczami. Występowanie: m.in. hot dogi, burgery Zagrożenie dla zdrowia: takie "mięso" może zawierać patogeny oraz mnóstwo bakterii, ponieważ maszyny przerabiające je myte są amoniakiem Zakazano w: Unii Europejskiej

Butylowany hydroksyanizol (BHA) i butylowany hydroksytoluen (BHT)

To nic innego jak zwykłe chemikalia, dzięki którym hamowany jest proces jełczenia Występowanie: płatki śniadaniowe, guma do żucia, mięso Zagrożenie dla zdrowia: rak Zakazano w: Wielkiej Brytanii i Japonii

Mięso naszpikowane antybiotykami

Antybiotyki są stosowane na farmach amerykańskich, by zwiększyć wzrost zwierząt. 80% antybiotyków sprzedawanych na rynku w USA podawanych jest m.in. krowom, łososiom i innym zwierzętom Występowanie: mięso Zagrożenie dla zdrowia: częste spożywanie mięsa z obecnymi w nim antybiotykami odpowiada za wyhodowanie lekoopornych bakterii, które z kolei powodują, że chorujemy Zakazano w: Unii Europejskiej, Australii i Nowej Zelandii

Karagenina

Jest stosowana jako emulgator i środek zagęszczający w przetworach produktów mlecznych, takich jak mieszanki dla niemowląt. Stwierdzono, że powoduje zapalenie przewodu pokarmowego, które może być szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci. Występowanie: przetworzone produkty mleczarskie, w tym pokarm dla niemowląt Zagrożenie dla zdrowia: powoduje problemy żołądkowo-jelitowe Zakazano w: mleku dla niemowląt w Unii Europejskiej

Żywność genetycznie modyfikowana (GMO)

Wiele papai, które przywożone są do USA jest genetycznie modyfikowane, w celu zwiększenia ich odporności na wirusa pleśniowej plamistości. Chociaż nie poznano dotąd dokładnego wpływu genetycznie modyfikowanej żywności na zdrowie ludzi, to wiele krajów europejskich jest przeciwne tej idei. Występowanie: papaje, kukurydza i wiele innych roślin Zagrożenie dla zdrowia: zwierzęta karmione żywnością GMO doznały uszkodzeń jelit i narządów, nowotworów, wad wrodzonych, przedwcześnie umierały Zakazano w: Austrii, Francji, Niemczech, Grecji, Węgrzech i Luksemburgu

Chipsy beztłuszczowe

Wydaje CI się, że chipsy "light" są zdrowsze dla twojego organizmu? Nic bardziej mylnego, ponieważ taki smakołyk może zawierać olestrę. Ten substytut może powodować wyciek analny i obniżenie poziomu witamin Występowanie: chipsy beztłuszczowe Zagrożenie dla zdrowia: tłusty wyciek analny, wypłukiwanie witamin Zakazano w: Wielkiej Brytanii i Kanadzie

Kurczaki myte chlorem

Tysiące kurczaków jest hodowanych w małych farmach. Nie zawsze panują tam odpowiednie warunki, ale to nie przeszkadza w produkcji taniego mięsa na dużą skalę. Mięso kurczaków jest dokładnie myte środkami chemicznymi, by zabić wszelkie bakterie Znaleziono w: kurczakach Zakazane w: Unii Europejskiej

Arsen

Poproś kogoś o podanie nazwy trucizny, a z pewnością powie o arsenie (arszeniku). Stosuje się go jako czynnik wzrostowy w hodowli np. kurczaków. Sprawia, że ich naczynia krwionośne są wyraźniejsze, dlatego kurczak wydaje się świeższy. Oprócz tego arsen spleciony z odchodami kurczaków jest powszechnie stosowany jako pasza dla krów, przez którą dostaje się on do ich mięsa Występowanie: drób i karmy dla krów Zagrożenie zdrowia: rak Zakazane w: Unii Europejskiej

Wieprzowina wzbogacona o leki na astmę

Raktopamina to stymulator wzrostu dla zwierząt, jest także powszechnie stosowany środek w lekach na astmę. Sprawia, że zwierzęta są bardziej muskularne przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej Znajdziemy w: wieprzowina i wołowina Zagrożenie zdrowia: przyrost masy ciała, zwiększona częstotliwość akcji serca, bezsenność, bóle głowy, drgawki Zabronione w: Unii Europejskiej, Rosji, a także w Chinach

Napromieniowane mięso

Jedzenie w USA jest często narażone na niski poziom promieniowania, stosowanego jako sposób konserwacji żywności i zapobiegania chorobom przenoszonym w żywności. Unia Europejska zezwala na takie działanie tylko w przypadku ziół i przypraw Występowanie: mięso oraz świeże owoce i warzywa Zagrożenia dla zdrowia: napromieniowanie może zainicjować niebezpieczne zmiany w składzie chemicznym w żywności Zakazano w: Unii Europejskiej

Atrazyna

Jest jednym w najpowszechniej stosowanych herbicydów w USA. Ten środek chwastobójczy jest znany przede wszystkim z tego, że gdy wycieknie do ziemi zanieczyszcza wodę pitną. Podobnie jak inne herbicydy, małe dawki mogą przenieść się na ludzi za pośrednictwem spożywanej żywności Znajduje się w: wodzie pitnej, uprawach Zagrożenie dla zdrowia: bezpłodność Zakazano w: Unii Europejskiej

Toksyczne napoje energetyczne

Bromowany olej roślinny (BVO) jest emulgatorem, który w napojach sportowych blokuje rozpad substancji aromatyzujących. Ich główny składnik - brom, jest jednym z trujących chemikaliów stosowanych, by opóźnić "palność". Jest uznawany za substancję za żrącą i toksyczną Znajdziemy w: napoje izotoniczne i energetyzujące Zagrożenie dla zdrowia: problemy z tarczycą, choroby autoimmunologiczne, poważne uszkodzenia narządów wewnętrznych, wady wrodzone, zaburzenia wzrostu, schizofrenia, wady słuchu, rak Zakazano w: ponad 100 krajach na świecie

Sztuczne barwniki

Sztuczne barwniki (tj. red40 i yellow5) są produkowane ze smoły węglowej i ropy naftowej. Badania wykazały, że kolorowe jedzenie jest o wiele bardziej atrakcyjne dla klientów, więc koncerny zaczęły "kolorować" żywność Występowanie: cukierki, makaron, ser i wiele innych rzeczy, które spożywamy Zagrożenia dla zdrowia: Zakazano w: prawie wszystkich krajach Unii Europejskiej

Wybielana mąka

Podczas gdy większość krajów czeka spokojnie aż mąka naturalnie zbieleje, amerykańskie firmy spożywcze dodaje azodikarbonamid do szybszego wybielenia mąki. Ten związek chemiczny jest również w podeszwach butów Występowanie: makaron, chleb i inne wypieki Zagrożenia zdrowia: astma Zakazane: w Singapurze można dostać nawet 15 lat więzienia za próbę użycia środków chemicznych w produkcji spożywczej

Dodatki fosforanowe

Fosforany są często dodawane do mięsa w celu zwiększenia zdolności mięsa do pochłaniania wilgotności, co poprawia jego soczystość i kruchość Występowanie: mięso Zagrożenia dla zdrowia: ryzyko chorób serca Zakazano w: Unii Europejskiej

+
109 230
-

Zobacz także:


Kiciulek90
+9 / 27

jestem zażenowany poziomem tego "demotywatora" tak bardzo, że aż szkoda mi klawiatury by to komentować...

Odpowiedz
L logray
+17 / 21

Fakt już pierwszy obrazek to bzdura. Po pierwsze to jest kurczak, po drugie amoniakiem się to mięso czyści z bakterii i zarazków aby się nie psuło (stąd ten różowy kolor). Sam amoniak w małych ilościach też za bardzo trujący nie jest. Pewnie na tym forum nie jeden jadł ciastka "amoniaczki".

Centi
0 / 0

Kiciulek90: Jakby Ci było szkoda klawiatury to byś nie pisał ;]

T ToxicFosgen
+7 / 7

Skoro MOM (mięso oddzielane mechanicznie) jest zakazany w UE to chyba już nie jesteśmy w niej bo w każdym markecie jest w większości parówek.

~ikssssss
0 / 0

Ok lekceważ każdy obrazek, ale szpikowanie się antybiotykami to prawda, i kiedyś za to zapłacimy, bo braknie nam sposobów na leczenie chorób, które będą odporne na wszystkie leki.

~johnek88
0 / 0

Wyjaśnienie co do buteleczki ze zdjęcia nr 8 - małe dawki arszeniku były stosowane w przeszłości jako skuteczny środek pobudzający.

Odpowiedz
K kobiecalogika
+2 / 2

Kiedyś czytałam, że Polskie jedzenie jest w Ameryce sprzedawane jako "ekologicze" wtedy o mało co nie padłam ze śmiechu, jednak koleżanka z USA ma bzika na punkcie jedzenia i ciągle się skupiała na tym co może a czego nie jeść "w tym kraju wszystko jest nie tak jak powinno. Najtańsze jedzenie to to wypełnione chemią a na normalne zdrowe jedzenie musisz iść do sklepu eco. Oczywiście jest ono 2 razy droższe więc większość rodzin woli wciskać w siebie te śmieci" cytat z koleżanki.
Teraz już widzę dlaczego miała taką paranoję.

Odpowiedz
stachuW
+2 / 4

Zauważyłem ze ostatnio na demotach kazda galeria jest zalosna

Odpowiedz
Udib
+3 / 3

Aaah, czyli według tego demota arsen to arszenik. Jak takie głupoty znajdują się na głównej?

Odpowiedz
S Skerwool
0 / 0

Po to ludzie mają rozum, żeby sami mogli wybierać co chcą jeść. Tak działa Wolny Rynek

Odpowiedz
S syrenkowa
0 / 0

Wolałabym wiedzieć, jakie świństwa dodają polscy producenci ;>

Odpowiedz
Pierdomenico
+1 / 1

Tak jakby w Polsce tego nie było... Też mi nowina, myślałam, że to będzie spis potraw. Ja się zawsze dziwiłam, jak oni w barach jedzą jaja z takich wielkich słoi. Fuj to jest jedna z najbardziej odrażających rzeczy jakie można zjeść dla mnie, prędzej bym zjadła różne robactwa niż to.

Odpowiedz