Demotywatory.pl

Menu Szukaj

Czekolada jest pełna przeciwutleniaczy. Zwłaszcza, ciemna czekolada, która jest bogata we flawonoidy - przeciwutleniacze, które zapobiegają chorobom serca

Drzewa kakaowe mogą żyć nawet 200 lat, lecz ziarna kakaowe produkują przez około 25 lat

Podczas tworzenia legendarnej sceny w słynnym filmie "Psychoza" Alfreda Hitchcocka, stosowano syrop czekoladowy jako substytut krwi

Największa czekolada została stworzona przez brytyjską firmę Thorntons w Alfreton, 7 października 2011 roku. Rozmiar tabliczki to 4 metry długości i 4 metry szerokości, jej waga to 5 ton 792,5 kg!

Według nowych badań naukowych, jedzenie czekolady pomaga kobietom w ciąży

W ziarnach kakao znajduje się teobromina, substancja pobudzająca czynność serca oraz rozszerzającą naczynia krwionośne. Przypuszcza się, że może dzięki temu obniżać ciśnienie tętnicze.

Około 40% migdałów i 20% orzeszków ziemnych produkowanych na świecie, wykorzystywanych jest do produkcji czekolady

Badania wskazują, że ciemna czekolada poprawia pamięć, koncentracje, czas] reakcji i umiejętność rozwiązywania problemów poprzez zwiększenie przepływu krwi do mózgu

Gorzka czekolada poprawia zdolność rozróżniania obrazów o niskim kontraście (jak podczas złej pogody) i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Dla jednego kilograma czekolady potrzeba około 400 ziaren kakao

Słowo "czekolada" pochodzi prawdopodobnie od pojęcia "Xocolatl" z azteckiego języka nahuatl (czyli "gorzka woda")

Kakao istnieje od milionów lat i jest prawdopodobnie jednym z najstarszych produktów naturalnych

W Belgii 17000 osób zatrudnionych jest w przemyśle czekoladowym

Czekolada zawiera fenyloetyloaminy, naturalnie występujące aminokwasy, które są w stanie "leczyć" kaca

Pierwsza maszyna do wytwarzania czekolady powstała w Barcelonie (Hiszpania) w 1780 roku

W 2012 roku Szwajcaria została uznana za kraj o najwyższej konsumpcji czekolady na głowę mieszkańca. Każdy Szwajcar jadł średnio 12 kilogramów tego smakołyku rocznie

Hershey Company - największy i najstarszy producent czekolady w Ameryce Północnej. Firma założona w 1894 roku przez Milton Hershey, produkuje ponad 1000 ton wyrobów czekoladowych rocznie

+
88 193
-

Zobacz także:


Kiciulek90
+1 / 7

tak, flavenoids... Fudal, nie masz nawet mikrograma pojęcia o tym co kopiujesz, bo o tym właśnie świadczy używanie w ten sposób anglojęzycznych nazw zamiast polskich, które są w obiegu dekady...

Odpowiedz
B BlahBlah94
+10 / 10

Początkowo kakao (ciemny proszek, nie "nasze" kakao) było spożywane przez Azteków jako składnik gorzkiego napój na bazie wody z przyprawami takimi jak pieprz i sól, prawdopodobnie stąd nazwa gorzka woda.

Odpowiedz
~Hetaria
+4 / 6

Co to znaczy 'C to" Podczas Diety to podczas diety tu autor miał na myśli nie trzeba się chamowaci jedzenia czekolady podczas diety.. I to po Polsku jest napisane. '-'

N nanab
0 / 0

"Podczas diety" "Podczas długości" "podczas pogody" Moim zdaniem to produkt jakiegoś kiepskiego translatora

P Poiuy2010_2011
+3 / 3

"Drzewa kakaowe mogą żyć nawet 200 lat, lecz ziarna kakaowe produkują przez około 25 lat" i niby w jaki sposób to ma mnie przekonać do nie ograniczania jedzenia jej podczas diety?

Odpowiedz
I inOs
0 / 0

1. To kakao jest zdrowe a nie czekolada! Zjedzcie samo kakao w proszku, 100% bez cukru i dodatkow, strasznie gorzkie, samo nie przejdzie. Wiec nie wykorzystujcie ignorancji autora do jedzenia czekolady, tak utyjesz od niej.

2. "Po pierwsze nie szkodzic", smieszy mnie jak ludzie zapominaja o tej zasadzie, i wypisuja pozywtyne wlasciwosci, nawet drewniane krzeslo bedzie mialo jakies mineraly. A kakao to stymulant, jak kazdy stymulant nie jest zdrowy. Oczywiscie nie mowie odrazu ze czekolada szkodzi, ale trzeba ja ograniczac.

DUZO LEPSZA Alternatywa jest carob, naturalnie slodki, i to nie sa nasiona, wiec nie zawiera substancji obronnych szkodliwych dla nas.

Pewnie nie jeden uzalezniony od czekolady jest juz czerwony jak burak :)

Odpowiedz
J jajopl
0 / 0

Wow ale wyczyn przejść 46 metrów do tego potrzeba bardzo dużo energii.

Odpowiedz