Demotywatory.pl

Menu Szukaj

L-cysteiny

W fast foodach używa się L-cysteiny, aminokwasu syntetyzowanego z kaczych piór lub włosów ludzkich, który idealnie nadaje się do aromatyzowania mięsa i zmiękczania pieczywa i innych wypieków

Olej silikonowy

Skrzydełka z kurczaka są pełne dimetylopolisiloksanu – oleju silikonowego, który jest często używany do produkcji soczewek kontaktowych i innych przedmiotów medycznych

Siarczan amonu

Nic tak nie pomaga w masowej produkcji chleba jak siarczan amonu. Niestety nic też tak dobrze nie nawozi gleby i nie zabija robaków jak to

TBHQ

Składnik ten możemy znaleźć w 18 pozycjach z karty w McDonaldzie. Hipotetycznie jest śmiertelny, ale nie należy się martwić, ponieważ jest on stosowany jedynie w 0,02% w oleju i tłuszczu spożywczym

Dimetylopolisiloksan

Znajdziesz to w prawie każdym smażonym daniu

Glikol propylenowy

Glikol propylenowy jest organicznym związkiem chemicznym, który występuje w środkach przeciw zamarzaniu, e-papierosach i w… fast foodach

Leki na receptę

Antydepresanty jak również inne leki na receptę dodaje się do paszy dla kurcząt, z których później uzyskuje się potrawy

Dwutlenek krzemu

Piasek przemysłowy stosowany jest, aby zapobiec tworzeniu się grudek w potrawach. Mmm… piasek przemysłowy

Celuloza

Znajdziesz ten organiczny związek, który jest wytwarzany z drewna, w prawie każdej pozycji menu w fast foodzie

Kwas karminowy

Syntetyzowany przez chrząszcze koszenilowe, kwas karminowy jest używany do barwienia żywności – zwłaszcza mięsa

+
53 102
-

Zobacz także:


O origam
+22 / 22

Fast foody są niezdrowe i twierdzę, że pełne chemii przemysłowej... Ale żeby nie było zbyt pro "zielono", sprawdźcie skład chemiczny jajka. Nazwy związków są straszne, a połowa jest klasyfikowana jako "E+liczba". Nie, kury nie były karmione hamburgerami z frytkami, po prostu jajka tak mają :)

Odpowiedz
S Shikaten
+24 / 28

Ogólnie myślenie ludzi jest nieraz przerażająco śmieszne. Ja też mogę napisać, że istnieje związek wykorzystywany do produkcji bomb atomowych, którego obecność zabiła tysiące ludzi - ciężka woda. A teraz sobie uświadomcie, że ciężka woda znajduje się w każdej wodzie normalnej. Co jest przerażającego w tym, że barwnik wyrabia chrząszcz? A jeśli byłyby w nim tylko pierwiastki takie jak wodór, tlen, węgiel, co by w tym było takiego dramatycznego? Niezdrowa żywność swoją drogą, ale paniczny strach przed chemią powinien być zwalczany. Ludzie się tak boją tej chemii, jakby sami byli nie wiem, ze świętości zrobieni. Właśnie używacie białka - rodopsyny, czytając ten komentarz. Jeśli decydujecie się ocenić ten komentarz np. negatywnie, to w Waszej ręce działa aktyna i miozyna, a w tym samym czasie w krwi krąży hemoglobina, żeby zaopatrzyć wasze łapy w tlen. Skąd to dramatyczne podejście do chemii?

G gregor2
+8 / 8

Fakt faktem większość E-dodatków jest nieszkodliwa a spora część jest pochodzenia naturalnego. Jest ogromna ilość związków organicznych (nawet złożonych tylko z tlenu, wodoru i węgla), które są szkodliwe a nawet trujące więc skład pierwiastkowy nie jest dobrym wyznacznikiem (nie wierzysz, spróbuj metanolu). "Niezdrowe" w przypadku fast food'ów dotyczy raczej fatalnego zbilansowania, ogromna ilość tłuszczu, cukru i minimalna witamin nie są definicją zdrowej diety. A co do podejścia do chemii, ludzie boją się tego czego nie rozumieją. Tymczasem w uproszczeniu idę zjeść trochę zdenaturowanej miozyny z dodatkiem estrów kwasów tłuszczowych i propano-1,2,3-triolu lub sfingomieliny, cholesterolu, chlorku sodu, trochę skrobii i celulozy, zapijając tlenkiem wodoru z dodatkiem kationów magnezu i wapnia oraz anionów wodorowęglanowwych i fluorkowych.

E evilone
+3 / 3

płakać się chce, niedługo będzie, że DHMO jest w fasfoodzie, a możecie sobie poczytać jaka to niebezpieczna substancja. celuloza?ale już napisać zwana również błonnikiem to nie łaska dopisać, hmmm pisek przemysłowy, zupełnie nie do strawienia, gdyby go dodawali to by grubasy w Ameryce piaskiem srały, antydepresanty zazywczaj będą dawno rozłożone, jak nie za życia kurczaka to podczas pieczenia, ale się jakieś znajdą, gorsze są antybiotyki ewentualne. L-cysteina to już jest przesada, to tak jak informowanie o fenyloalaninie(btw. jednego z najlepszych substratów do tworzenia metyloamfetaminy :D ), hmmm glikol produkt hydrolizy tłuszczów, totalnie nieszkodliwy, nawet w przedawkowaniu, ponoć może być pomocny w hibernacji kiedy to nasyci się nim krew, żeby przy zamarzaniu nie porozrywały sie komórki od krystalizacji wody i żeby potem dało się bezpiecznie rozmrozić delikwenta :) polimer krzemowy... smutne, jest tak szkodliwy jak wszystko, będzie leciał niestrawiony przez przewód pokarmowy aż wyjdzie, im więcej tym szybciej. TBHQ no to może być problem, kiedy ktoś je tylko fast foody, ale też bym się nie przejmował, niby ma być prekursorem substancji rakotwórczych, ale raczej nie jest to preferowana chemicznie droga rozkładu.

I inOs
+1 / 1

Powinnismy jesc jedzenie, a nie skladniki, jesli zbierzesz osobno wszystkie skladniki z jablka, i je zjesz, to to nie bedzie jakbys zjadl jablko, dla doznan i organizmu, pewnie sie jeszcze otrujesz. Praktycznie wszystko co ma wiecej niz 2 skladniki to pseudo-jedzenie.

G konto usunięte
0 / 0

Miło widzieć tu jeszcze wykształconych ludzi. :)

G gregor2
+4 / 4

1. Cysteina to AMINOKWAS a to znaczy, że znajduje się w praktycznie każdym spożywczym (może oprócz tych oczyszczanych i kopalnych jak cukier czy sól). 2. Jeśli możesz coś wsadzić sobie do oka to raczej nie wyrządzi szkód w układzie pokarmowym (chociaż i tak wolałbym unikać połykania). 5. Jakbym już o tym słyszał. 6. Gliceryna, raczej nieszkodliwa, w dużych ilościach może powodować sraczkę. 7. Ludzie łykają je bezpośrednio i jakoś żyją. 8. Ze wszystkich rzeczy jakie można połknąć drobna krzemionka jest chyba najbardziej obojętna, czasami stosuje się ją w pastach do zębów. 9. Tak samo jak we wszystkich pokarmach roślinnych, nazywają to błonnikiem. W dodatku wyjaśnia czemu wołowina smakuje jak papier. 10. Przynajmniej nie jest szkodliwe.

Odpowiedz
~takkaona
+5 / 5

"Antydepresanty jak również inne leki na receptę dodaje się do paszy dla kurcząt, z których później uzyskuje się potrawy" czyli że kurczaki mają wyje*ane na to, że idą na rzeź?

Odpowiedz
V vallenkoxik
0 / 0

wiecie, że jedzenie zawiera tlenek wodoru, który znajduje się między innymi w moczu osła? KAŻDE jedzenie ;)

Odpowiedz
~Banya
0 / 0

Takie "pierdzielenie o Szopenie"... Niby od zawsze się to stosowało a teraz dopiero ludzie się obudzili.

Odpowiedz
Ajuto
-1 / 1

Te składniki są NIEOMAL WE WSZYSTKICH PRODUKTACH, a nie tylko w fastfoodach. Ta chemia to standard w przemyśle gastronomicznym - jeżeli ktoś myśli, że kupując żywność w Tesco, Lidlu czy Biedronce, dostaje towar "premium", to powinien przeczytać skład chemiczny na etykiecie.... będzie wstrząśnięty... Alma nie lepsza...

Odpowiedz
~Desl
0 / 0

Glikol propylenowy (propano-1,2-diol) – organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi dwuhydroksylowych czyli dioli. W temperaturze pokojowej jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą, o słodkawym smaku i wysokiej lepkości. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle i medycynie. W odróżnieniu od glikolu etylenowego glikol propylenowy nie jest toksyczny.

wikipedia org/wiki/Glikol_propylenowy

Glikol taki "stłaszny". Oh...

Odpowiedz
~Raff79
0 / 0

Zapomnieli wspomnieć o śladowych ilościach gumi soku

Odpowiedz