Demotywatory.pl

Menu Szukaj

Co się dzieje w twoim żołądku gdy zjesz cheesburgera z McDonald's?

Podczas tego eksperymentu zanurzono kanapkę w stężonym kwasie solnym, który jest też składnikiem soku żołądkowego. Wynik jest naprawdę powalający!

www.demotywatory.pl
+
201 360
-

Zobacz także:


Finafrin
+21 / 27

Kto normalny połyka chessburgera w całości i jednocześnie posiada żołądek, który jest sztywny?

Odpowiedz
I inzynier1989
+20 / 22

A dlaczego nie ma porównania z innym jedzeniem? Dajcie zwykłą bułkę i zobaczymy wtedy jaka jest różnica. Antymonachomachia: a co dziś nie jest gównem? lub też gównem się nie stanie?

Azon
+8 / 8

Brak próby kontrolnej nie pozwala mi wyciągać jakichkolwiek wniosków z tego "doświadczenia", więc będą sobie wcinał fast foody dalej.

zgredek94
+3 / 3

@Antymonachomachia Technicznie rzecz biorąc to wszystko co jemy jest potencjalnym gównem. :>

~Albert Einstein
+14 / 18

Jest mała różnica pomiędzy stężonym, a rozcieńczonym kwasem solnym jaki znajduje się w żołądku.

Odpowiedz
E evilone
+8 / 8

no więc, właściwie da radę tak zrobić... żeby było czyściutkie i pachniało fiołkami, ale ostrzegam, że osoba na której się to wykona może doznać bardzo mocnego uszczerbku na zdrowiu.

ch47
-3 / 5

I doszliśmy go tego dlaczego g@wno jest brązowe ,smacznego tym co żrą te świństwa

E evilone
0 / 0

no tak właściwie jest zielone, ale przez jelita wywalane są odpady z niszczenia czerwonych krwinek i tak kupka dostaje rdzawego koloru (żelazo), kiedy jesteś zatruty i jedzonko bez porządnego trawienia leci przez twój organizm z zawrotną prędkością, ale przy tym jesteś odwodniony, więc nie leci płyn, to wtedy dostajesz kupkę bez zabarwienia typowego i to właśnie nazywamy kackupą :) dziękuję za uwagę, teraz możecie się chwalić, że wiecie czemu kackupa zazwyczaj jest zielona.

M majkelo1992
+29 / 31

Tak, brzydkie trawienie zachodzi tylko w przypadku cheeseburgerów. Z McDonald's.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 28 November 2014 2014 10:09

~huehueh
+12 / 12

Przydałoby się dla porównania obok np: marchewka, jabłko, własnoręcznie upieczona bułka (bez polepszaczy), ogórek i jeszcze coś, albo w ogóle coś innego. Mogłoby się okazać że tak samo by wyglądało, co nie zmienia faktu że w McDonald's czuć tekturą.

Odpowiedz
~safsafasf
+14 / 14

eksperyment to jakieś totalne niedociągnięcie, żeby nie powiedzieć bzdura. po pierwsze w żołądku znaduje się kwas solny nie stężony (12Molowy) a rozcieńczony (0,1 Molowy). Po drugie w żołądku jest cała masa enzymów trawiących, jak trypsyna, chymotrypsyna i kilkanaście innych, które "trawią" białka. Ponaddto bułka to węglowodany, które swe trawienie rozpoczynają już w jamie ustnej po zetknięciu z enzymem nazywanym amylaza. A wiarygodności tego filmiku ma dodać wypowiedź jakiegoś gościa koło 55 lat, który siedzi w pokoju wyglądającym na pokój profesora uczelni. Co za manipulacja. Skandal!!!

Odpowiedz
~Krettonnn
-1 / 1

Celem filmu NIE JEST pokazanie, co dzieje się w żołądku, ale co się stanie co się stanie, gdy włożymy cheeseburgera do stężonego HCl. Nigdzie nie mówią, że jest to odtworzenie procesów zachodzących w żołądku, a jedynie, że HCl jest jednym z etapów trawienia.

Flimik jest częścią większej serii, prowadzonej przez chemików z University of Nottingham podobne nakręcili o każdym pierwiastku chemicznym, a także o różnych ciekawych reakcjach czy nowinkach ze świata chemii. Ten "gościu siedzący w pokoju przypominającym pokój profesora uczelni" to w istocie profesor chemii. Swoją drogą polecam całą serię (kanał Periodic Videos na YT) .

Jedyne, co tu jest manipulacją lub bzdurą to opis demota.

Tuminure
+1 / 1

@Krettonnn - mówią. Albo raczej piszą - w opisie demotywatora.

Gats
+4 / 4

Ale zanim jedzenie dotrze do żołądka zostanie obrobione mechanicznie w ustach i poddane działaniom enzymów śliny, co to za test, że gotową kanapkę polewa się kwasem, kto to robił?

Odpowiedz
Azon
0 / 0

Nawet wtedy to co z żołądka powędruje dalej do jelit ni będzie wyglądało zbyt zachęcająco.

~uwi
-1 / 1

między czasie bym z 5 razy to wysrał

Odpowiedz
~o_O_zdziwniony
+8 / 8

dla niezorientowanych: wszystko co zjecie zamienia się w gówno... Szach, mat!

Odpowiedz
~Krettonnn
+1 / 1

Przede wszystki celem eksperymentu nie było pokazanie, że cheeseburgery są niezdrowe, czy odtworzenie warunków panujących w żołądku, tylko zilustrowanie filmu edukacyjnego o kwasie solnym. Dlatego nie ma żadnej "próby kontrolnej" i stężenie kwasu jest wyższe niż w żołądku.

Odpowiedz
Kondziox153
+3 / 3

Admini tej strony chyba bardzo nie lubią maca i dbają o to by odstraszać od niego klientów, głównie takimi zmanipulowanymi i propagandowymi pokazami. Jakoś nie widziałem na tej stronie żadnego demota uwłaczajacego np. KFC.

Odpowiedz
~MOlykal
+2 / 2

Hahaha, odpaliła mi się akurat reklama MC'Donalds przed tym filmikiem! :D

Odpowiedz
Davax
+1 / 1

Nie ma porównania z inną próbką, więc nie można wyciągać żadnych wniosków.

Odpowiedz
M Marchawka
0 / 2

Powiem więcej - ekologiczna sałata i każde inne jedzenie rozkłada się tak ssmo

Odpowiedz
metropolis92
+1 / 1

Parafrazuję pewną tezę powiem tak: ignorancja to ścierwo które należy wyeliminować dla dobra ludzkości-zdaje się iż w żołądku jest nie tylko kwas solny a jeszcze inne enzymy więc sugerują trochę się dowiedzieć zanim zacznie się pierdoły opowiadać.

Odpowiedz
P padreboniface
0 / 0

ojejku, a czego się spodziewali. co by sie tam nie wlozylo to zamieni się w... kupe, takie jest zadanie tego organu... -__-'

Odpowiedz
~Kim Dzong Il
0 / 0

Ja myślałem ze tylko Koreańczycy dysponują stężonym kwasem solnym w bebechu :P

Odpowiedz
~Qiksupl
0 / 0

Zawsze mnie śmieszą pseudo naukowcy :) dał do kwasu i ojej to nie zdrowe ponieważ jeden z kwasów głównych użył ale już zapomniał że ślina jest kwasem który początkowo rozpuszcza, że gryziemy na drobniejsze kawałki ale to nie ważne wystarczy dać do jednego kwasu i bum nie zdrowe :)

Odpowiedz
Nowy2
+1 / 1

Tak to już jest, ze chcac do czegos zniechecic, pokazuje sie to w jak najgorszym swietle. Nie oznacza to jednak, czy dany produkt jest zdrowy czy tez nie. W przypadku cheasburgera uwazam, ze jest niezdrowy ze wzgledu na jego zawartosc odzywcza( duzo tluszczy nienasyconych i weglowodanow o wysokim ig). Co nie oznacza tez, ze nie mozna tego jesc. Powiedzialbym z umiarem:)

Odpowiedz
~gości
0 / 0

Kwas solny jest jednym ze składników soku żołądkowego a oni zanurzyli w samym kwasie. Trochę się to mija z celem, poza tym ludzie się czepiają McDonalda i cheeseburgerów, a tak na prawdę to w dzisiejszych czasach niezdrowe jedzenie jest wszędzie i jeśli mielibyśmy jeść na prawdę zdrowo to trzeba by było wszystko samemu hodować i sadzić warzywa.

Odpowiedz
Ciekaawy
0 / 0

Ja tylko czekam, aż pokażą co się dzieje z takim jedzeniem (i jakimkolwiek innym) kiedy jest w jelitach. No po prostu skandal! Jak można jeść coś co w jelitach zamienia się w gówno?

Odpowiedz
A ashantos
0 / 0

O tak! A układ pokarmowy składa się tylko z żołądka... brawo.

Odpowiedz
~labstory
0 / 0

Po pierwsze, badanie nie oddaje w pełni procesu trawienia, tylko jeden z etapów, eksperyment zatem jest wysoce nierzetelny!

Odpowiedz
~KrzyH777
0 / 0

Co za szczyt idiotyzmu porównywać efekt włożenia jedzenia do 37% kwasu solnego z efektem trawienia w żołądku gdzie kwas solny jest w stężeniu 0,5-1,0% + masa innych związków. Może pokażmy co się dzieje jak włoży się palec do perhydrolu na parę minut (30% H2O2) i apelujmy o zakazanie stosowania wody utlenionej (3% H2O2). Ta sama analogia.

Odpowiedz