A dlaczego nie ma porównania z innym jedzeniem? Dajcie zwykłą bułkę i zobaczymy wtedy jaka jest różnica. Antymonachomachia: a co dziś nie jest gównem? lub też gównem się nie stanie?
no więc, właściwie da radę tak zrobić... żeby było czyściutkie i pachniało fiołkami, ale ostrzegam, że osoba na której się to wykona może doznać bardzo mocnego uszczerbku na zdrowiu.
no tak właściwie jest zielone, ale przez jelita wywalane są odpady z niszczenia czerwonych krwinek i tak kupka dostaje rdzawego koloru (żelazo), kiedy jesteś zatruty i jedzonko bez porządnego trawienia leci przez twój organizm z zawrotną prędkością, ale przy tym jesteś odwodniony, więc nie leci płyn, to wtedy dostajesz kupkę bez zabarwienia typowego i to właśnie nazywamy kackupą :) dziękuję za uwagę, teraz możecie się chwalić, że wiecie czemu kackupa zazwyczaj jest zielona.
Wiadomo przecież, że wszystko się rozkłada i wygląda tak jak wygląda.. chodzi o efekt trawienia, konsystencja tej substancji i czy to nie zalega w jelitach.. tworząc później nowotwory jelit.. P.S. jedzcie dalej "smacznie", ale nie zapominajcie o regularnym chapaniu błonnika ! ;P
Przydałoby się dla porównania obok np: marchewka, jabłko, własnoręcznie upieczona bułka (bez polepszaczy), ogórek i jeszcze coś, albo w ogóle coś innego. Mogłoby się okazać że tak samo by wyglądało, co nie zmienia faktu że w McDonald's czuć tekturą.
eksperyment to jakieś totalne niedociągnięcie, żeby nie powiedzieć bzdura. po pierwsze w żołądku znaduje się kwas solny nie stężony (12Molowy) a rozcieńczony (0,1 Molowy). Po drugie w żołądku jest cała masa enzymów trawiących, jak trypsyna, chymotrypsyna i kilkanaście innych, które "trawią" białka. Ponaddto bułka to węglowodany, które swe trawienie rozpoczynają już w jamie ustnej po zetknięciu z enzymem nazywanym amylaza. A wiarygodności tego filmiku ma dodać wypowiedź jakiegoś gościa koło 55 lat, który siedzi w pokoju wyglądającym na pokój profesora uczelni. Co za manipulacja. Skandal!!!
Celem filmu NIE JEST pokazanie, co dzieje się w żołądku, ale co się stanie co się stanie, gdy włożymy cheeseburgera do stężonego HCl. Nigdzie nie mówią, że jest to odtworzenie procesów zachodzących w żołądku, a jedynie, że HCl jest jednym z etapów trawienia.
Flimik jest częścią większej serii, prowadzonej przez chemików z University of Nottingham podobne nakręcili o każdym pierwiastku chemicznym, a także o różnych ciekawych reakcjach czy nowinkach ze świata chemii. Ten "gościu siedzący w pokoju przypominającym pokój profesora uczelni" to w istocie profesor chemii. Swoją drogą polecam całą serię (kanał Periodic Videos na YT) .
Jedyne, co tu jest manipulacją lub bzdurą to opis demota.
Ale zanim jedzenie dotrze do żołądka zostanie obrobione mechanicznie w ustach i poddane działaniom enzymów śliny, co to za test, że gotową kanapkę polewa się kwasem, kto to robił?
Przede wszystki celem eksperymentu nie było pokazanie, że cheeseburgery są niezdrowe, czy odtworzenie warunków panujących w żołądku, tylko zilustrowanie filmu edukacyjnego o kwasie solnym. Dlatego nie ma żadnej "próby kontrolnej" i stężenie kwasu jest wyższe niż w żołądku.
Admini tej strony chyba bardzo nie lubią maca i dbają o to by odstraszać od niego klientów, głównie takimi zmanipulowanymi i propagandowymi pokazami. Jakoś nie widziałem na tej stronie żadnego demota uwłaczajacego np. KFC.
Parafrazuję pewną tezę powiem tak: ignorancja to ścierwo które należy wyeliminować dla dobra ludzkości-zdaje się iż w żołądku jest nie tylko kwas solny a jeszcze inne enzymy więc sugerują trochę się dowiedzieć zanim zacznie się pierdoły opowiadać.
Zawsze mnie śmieszą pseudo naukowcy :) dał do kwasu i ojej to nie zdrowe ponieważ jeden z kwasów głównych użył ale już zapomniał że ślina jest kwasem który początkowo rozpuszcza, że gryziemy na drobniejsze kawałki ale to nie ważne wystarczy dać do jednego kwasu i bum nie zdrowe :)
Tak to już jest, ze chcac do czegos zniechecic, pokazuje sie to w jak najgorszym swietle. Nie oznacza to jednak, czy dany produkt jest zdrowy czy tez nie. W przypadku cheasburgera uwazam, ze jest niezdrowy ze wzgledu na jego zawartosc odzywcza( duzo tluszczy nienasyconych i weglowodanow o wysokim ig). Co nie oznacza tez, ze nie mozna tego jesc. Powiedzialbym z umiarem:)
Kwas solny jest jednym ze składników soku żołądkowego a oni zanurzyli w samym kwasie. Trochę się to mija z celem, poza tym ludzie się czepiają McDonalda i cheeseburgerów, a tak na prawdę to w dzisiejszych czasach niezdrowe jedzenie jest wszędzie i jeśli mielibyśmy jeść na prawdę zdrowo to trzeba by było wszystko samemu hodować i sadzić warzywa.
Ja tylko czekam, aż pokażą co się dzieje z takim jedzeniem (i jakimkolwiek innym) kiedy jest w jelitach. No po prostu skandal! Jak można jeść coś co w jelitach zamienia się w gówno?
Co za szczyt idiotyzmu porównywać efekt włożenia jedzenia do 37% kwasu solnego z efektem trawienia w żołądku gdzie kwas solny jest w stężeniu 0,5-1,0% + masa innych związków. Może pokażmy co się dzieje jak włoży się palec do perhydrolu na parę minut (30% H2O2) i apelujmy o zakazanie stosowania wody utlenionej (3% H2O2). Ta sama analogia.
Kto normalny połyka chessburgera w całości i jednocześnie posiada żołądek, który jest sztywny?
OdpowiedzJuż się tak nie brońcie, tylko przestańcie żreć to g*wno ;P
A dlaczego nie ma porównania z innym jedzeniem? Dajcie zwykłą bułkę i zobaczymy wtedy jaka jest różnica. Antymonachomachia: a co dziś nie jest gównem? lub też gównem się nie stanie?
Brak próby kontrolnej nie pozwala mi wyciągać jakichkolwiek wniosków z tego "doświadczenia", więc będą sobie wcinał fast foody dalej.
@Antymonachomachia Technicznie rzecz biorąc to wszystko co jemy jest potencjalnym gównem. :>
Jest mała różnica pomiędzy stężonym, a rozcieńczonym kwasem solnym jaki znajduje się w żołądku.
OdpowiedzA kogo to dziwi?
no więc, właściwie da radę tak zrobić... żeby było czyściutkie i pachniało fiołkami, ale ostrzegam, że osoba na której się to wykona może doznać bardzo mocnego uszczerbku na zdrowiu.
I doszliśmy go tego dlaczego g@wno jest brązowe ,smacznego tym co żrą te świństwa
no tak właściwie jest zielone, ale przez jelita wywalane są odpady z niszczenia czerwonych krwinek i tak kupka dostaje rdzawego koloru (żelazo), kiedy jesteś zatruty i jedzonko bez porządnego trawienia leci przez twój organizm z zawrotną prędkością, ale przy tym jesteś odwodniony, więc nie leci płyn, to wtedy dostajesz kupkę bez zabarwienia typowego i to właśnie nazywamy kackupą :) dziękuję za uwagę, teraz możecie się chwalić, że wiecie czemu kackupa zazwyczaj jest zielona.
A jak zjesz sushi to zachodzą inne reakcje?
OdpowiedzTak, brzydkie trawienie zachodzi tylko w przypadku cheeseburgerów. Z McDonald's.
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 28 November 2014 2014 10:09
Wiadomo przecież, że wszystko się rozkłada i wygląda tak jak wygląda.. chodzi o efekt trawienia, konsystencja tej substancji i czy to nie zalega w jelitach.. tworząc później nowotwory jelit.. P.S. jedzcie dalej "smacznie", ale nie zapominajcie o regularnym chapaniu błonnika ! ;P
Przydałoby się dla porównania obok np: marchewka, jabłko, własnoręcznie upieczona bułka (bez polepszaczy), ogórek i jeszcze coś, albo w ogóle coś innego. Mogłoby się okazać że tak samo by wyglądało, co nie zmienia faktu że w McDonald's czuć tekturą.
Odpowiedzeksperyment to jakieś totalne niedociągnięcie, żeby nie powiedzieć bzdura. po pierwsze w żołądku znaduje się kwas solny nie stężony (12Molowy) a rozcieńczony (0,1 Molowy). Po drugie w żołądku jest cała masa enzymów trawiących, jak trypsyna, chymotrypsyna i kilkanaście innych, które "trawią" białka. Ponaddto bułka to węglowodany, które swe trawienie rozpoczynają już w jamie ustnej po zetknięciu z enzymem nazywanym amylaza. A wiarygodności tego filmiku ma dodać wypowiedź jakiegoś gościa koło 55 lat, który siedzi w pokoju wyglądającym na pokój profesora uczelni. Co za manipulacja. Skandal!!!
OdpowiedzCelem filmu NIE JEST pokazanie, co dzieje się w żołądku, ale co się stanie co się stanie, gdy włożymy cheeseburgera do stężonego HCl. Nigdzie nie mówią, że jest to odtworzenie procesów zachodzących w żołądku, a jedynie, że HCl jest jednym z etapów trawienia.
Flimik jest częścią większej serii, prowadzonej przez chemików z University of Nottingham podobne nakręcili o każdym pierwiastku chemicznym, a także o różnych ciekawych reakcjach czy nowinkach ze świata chemii. Ten "gościu siedzący w pokoju przypominającym pokój profesora uczelni" to w istocie profesor chemii. Swoją drogą polecam całą serię (kanał Periodic Videos na YT) .
Jedyne, co tu jest manipulacją lub bzdurą to opis demota.
@Krettonnn - mówią. Albo raczej piszą - w opisie demotywatora.
Ale zanim jedzenie dotrze do żołądka zostanie obrobione mechanicznie w ustach i poddane działaniom enzymów śliny, co to za test, że gotową kanapkę polewa się kwasem, kto to robił?
OdpowiedzNawet wtedy to co z żołądka powędruje dalej do jelit ni będzie wyglądało zbyt zachęcająco.
między czasie bym z 5 razy to wysrał
OdpowiedzTo samo dzieje się z sałatką przecież. Co w tym dziwnego? Tak działa układ trawienny.
Odpowiedzdla niezorientowanych: wszystko co zjecie zamienia się w gówno... Szach, mat!
OdpowiedzPrzede wszystki celem eksperymentu nie było pokazanie, że cheeseburgery są niezdrowe, czy odtworzenie warunków panujących w żołądku, tylko zilustrowanie filmu edukacyjnego o kwasie solnym. Dlatego nie ma żadnej "próby kontrolnej" i stężenie kwasu jest wyższe niż w żołądku.
OdpowiedzAdmini tej strony chyba bardzo nie lubią maca i dbają o to by odstraszać od niego klientów, głównie takimi zmanipulowanymi i propagandowymi pokazami. Jakoś nie widziałem na tej stronie żadnego demota uwłaczajacego np. KFC.
OdpowiedzHahaha, odpaliła mi się akurat reklama MC'Donalds przed tym filmikiem! :D
OdpowiedzNie ma porównania z inną próbką, więc nie można wyciągać żadnych wniosków.
OdpowiedzPowiem więcej - ekologiczna sałata i każde inne jedzenie rozkłada się tak ssmo
OdpowiedzA gdzie enzymy, w tym pepsyna?
OdpowiedzParafrazuję pewną tezę powiem tak: ignorancja to ścierwo które należy wyeliminować dla dobra ludzkości-zdaje się iż w żołądku jest nie tylko kwas solny a jeszcze inne enzymy więc sugerują trochę się dowiedzieć zanim zacznie się pierdoły opowiadać.
OdpowiedzUff dobrze że wole hamburgery
Odpowiedzojejku, a czego się spodziewali. co by sie tam nie wlozylo to zamieni się w... kupe, takie jest zadanie tego organu... -__-'
OdpowiedzJa myślałem ze tylko Koreańczycy dysponują stężonym kwasem solnym w bebechu :P
OdpowiedzZawsze mnie śmieszą pseudo naukowcy :) dał do kwasu i ojej to nie zdrowe ponieważ jeden z kwasów głównych użył ale już zapomniał że ślina jest kwasem który początkowo rozpuszcza, że gryziemy na drobniejsze kawałki ale to nie ważne wystarczy dać do jednego kwasu i bum nie zdrowe :)
OdpowiedzTak to już jest, ze chcac do czegos zniechecic, pokazuje sie to w jak najgorszym swietle. Nie oznacza to jednak, czy dany produkt jest zdrowy czy tez nie. W przypadku cheasburgera uwazam, ze jest niezdrowy ze wzgledu na jego zawartosc odzywcza( duzo tluszczy nienasyconych i weglowodanow o wysokim ig). Co nie oznacza tez, ze nie mozna tego jesc. Powiedzialbym z umiarem:)
OdpowiedzKwas solny jest jednym ze składników soku żołądkowego a oni zanurzyli w samym kwasie. Trochę się to mija z celem, poza tym ludzie się czepiają McDonalda i cheeseburgerów, a tak na prawdę to w dzisiejszych czasach niezdrowe jedzenie jest wszędzie i jeśli mielibyśmy jeść na prawdę zdrowo to trzeba by było wszystko samemu hodować i sadzić warzywa.
OdpowiedzJa tylko czekam, aż pokażą co się dzieje z takim jedzeniem (i jakimkolwiek innym) kiedy jest w jelitach. No po prostu skandal! Jak można jeść coś co w jelitach zamienia się w gówno?
OdpowiedzO tak! A układ pokarmowy składa się tylko z żołądka... brawo.
OdpowiedzPo pierwsze, badanie nie oddaje w pełni procesu trawienia, tylko jeden z etapów, eksperyment zatem jest wysoce nierzetelny!
OdpowiedzCo za szczyt idiotyzmu porównywać efekt włożenia jedzenia do 37% kwasu solnego z efektem trawienia w żołądku gdzie kwas solny jest w stężeniu 0,5-1,0% + masa innych związków. Może pokażmy co się dzieje jak włoży się palec do perhydrolu na parę minut (30% H2O2) i apelujmy o zakazanie stosowania wody utlenionej (3% H2O2). Ta sama analogia.
Odpowiedzdla tego jem tyko bigmaca
Odpowiedz