Doprawdy? Wolę sok z cukrem, niż taki, co ma napisane "bez cukru", co zazwyczaj oznacza, ze jest dosładzany aspartamem czy inną podobną trutką na szczury, o wiele bardziej szkodliwą niż cukier. A ludzie myślą, że jak "bez cukru" to zdrowy...
@~cukrozerca Ale Ty tak na serio? Przypominam, że prawdziwy sok nie zawiera nic dodatkowego oprócz soku (ewentualnie jest z koncentratu). Następnie mamy nektar, gdzie jest pewien dodatek innych rzeczy, ale zawartość cukru i owoców jest zrównoważona. A na końcu są napoje, gdzie producenci wkładają wszystko jak leci, aby tylko zmniejszyć koszt produkcji. Jeśli nie znasz różnicy między tymi rzeczami, to Tobie pewnie i tona cukru w kartonie napoju problemu nie robi.
Sok od nektaru czy wszelkiej maści napojów różni się.. ceną. Dobry sok jest w cenie powyżej 5 zł za litr. I tu się nie da wiele zrobić bo koncentrat soku jest drogi. Ale jak się go rozwodni i doda syropu glukozowo-fruktozowego, to cena spada do 2-3 zł za litr. Dlatego raczej trzeba patrzeć na cenę. A najlepiej kupić sobie wyciskarkę, choćby ręczną za pare złotych i kupować pomarańcze czy inne owoce i wyciskać sok we własnym zakresie. Zapewniam, że po kilku próbach wynik będzie marny, a cena za 1 litr oscyluje wtedy w okolicach 10 zł. Z kg owoców dostanie się może 0,4 l soku.
Zmodyfikowano
2 razy
Ostatnia modyfikacja: 15 August 2018 2018 9:10
Mało tego, że trzeba sprawdzać czy sok to napewno w całości sok. Do tego trzeba się upewniać, czy ten sok aby napewno nie jest sokiem z koncentratu, czyli odparowanym, pozbawionym substancji odżywczych produktem wynikłym z długotrwałego przchowywania, bo w tym przypadku sokiem to trudno nazwać.
Jeżeli odparowanym to pozbyto się wody, a nie substancji odżywczych i aromatycznych, bo bez nich po dolaniu do koncentratu wody sok nie miał by smaku. A koncentrat tworzy się w jednym prostym celu, żebyś nie musiał płacić za sok 10 zl, tylko 5. Bo taniej jest przywieźć z Brazylii 10 ton koncentratu, niż 50 ton pomarańczy.
Coraz gorzej z tymi napojami w naszych sklepach. Obecnie nawet wody mineralnej się boje kupować.
A co do soków... Sklepowe w większości uznaje za równe napojom gazowanym, a tych jednodniowych... Kogo na nie stać?! Popieram myśl przeczytaną tu w komentarzach. Są przemysłowe wyciskarki do owoców, są sokowirówki, są normalne wyciskarki i wszystko czeka na użycie... Parę razy kupowałem soki od znajomego sadownika. Ma własną wyciskarkę i tłoczy z jabłek. Sok w przeciwieństwie do sklepowego jest mętny, o niemal brązowym kolorze, ale na prawdę czuć w nim jabłka. Ten znajomy częstował mnie też własnym cydrem, z tego co zauważyłem, jedyny cukier to ten dosypany przy butelkowaniu, by miał bąbelki. świetna sprawa, nawet piwa się chowają...
Sok to produkt zawierający w 100% sok owocowy i/lub warzywny będąc zdolnym do fermentacji.
Nektar- Produkt zawierający co najmniej 30% owoców z dodatkiem konserwantów i z niewielkim dodatkiem cukru.Najczęściej robi się go z owoców których czysty sok jest za bardo wyrazisty (Czarna porzeczka) lub z których trudno otrzymać sok więc używa się przecieru (Banan).
Napój- Produkt zawierający poniżej 30% owoców z dodatkiem słodzików, konserwantów, barwników, aromatów.
Doprawdy? To konsument sam jest sobie winny. Ludzie w wiekszosci kupuja to co tanie, slodkie lub tluste. Przyklad :jogurtu 0%,odtluszczony za to nawalona cukru aby smakowal konsumentowi. Ludzie po prostu ewolucyjnie nakierowani sa na wybor wysokokalorycznego jedzenia
przeczytaj czym jest dosładzana! nie chodzi tu o cukier, a o syrop glukozowo-fruktozowy, ten to dopiero dobija trzustkę! a co do soków, kiedys była taka akcja, by ludzie zastanawiali się nad piciem soków 100%, bo żeby zrobić litrowy sok, trzeba mnóstwa owoców , oni to jakoś przeliczyli, nie pamiętam już ale powiedzieli, że nikt normalny nie zjadłby tylu owoców na raz
Najlepszy chwyt robią tym wielkim napisem 100% na opakowaniu, małym druczkiem niżej "... Dziennego zapotrzebowania na witaminę C" itp kiedyś się patrzyło na opakowanie czy to sok 100% i wsio, teraz trzeba dokładnie zajrzeć na skład... Ale i tak pewnie sporo osób daje się nabrać na te soki 100% - coś tam
Doprawdy? Wolę sok z cukrem, niż taki, co ma napisane "bez cukru", co zazwyczaj oznacza, ze jest dosładzany aspartamem czy inną podobną trutką na szczury, o wiele bardziej szkodliwą niż cukier. A ludzie myślą, że jak "bez cukru" to zdrowy...
OdpowiedzOwoce same w sobie mają tyle cukru, że żadne dosładzanie im nie potrzebne. Istnieją na rynku soki ani nie dosładzane, ani nie dosłodzikowane.
Słodzenie ma inny cel nić poprawianie smaku. Reakcja fizjologiczna sprawia, że chcesz go więcej i więcej.
Mechanizm identyczny jak przy uzależnieniu.
tak aspartam i gumy turbo powoduja raka, szczepionki autyzm, GMO zaszczepia DNA od UFO, a Ziekia jest plaska
@~cukrozerca Ale Ty tak na serio? Przypominam, że prawdziwy sok nie zawiera nic dodatkowego oprócz soku (ewentualnie jest z koncentratu). Następnie mamy nektar, gdzie jest pewien dodatek innych rzeczy, ale zawartość cukru i owoców jest zrównoważona. A na końcu są napoje, gdzie producenci wkładają wszystko jak leci, aby tylko zmniejszyć koszt produkcji. Jeśli nie znasz różnicy między tymi rzeczami, to Tobie pewnie i tona cukru w kartonie napoju problemu nie robi.
Sok od nektaru czy wszelkiej maści napojów różni się.. ceną. Dobry sok jest w cenie powyżej 5 zł za litr. I tu się nie da wiele zrobić bo koncentrat soku jest drogi. Ale jak się go rozwodni i doda syropu glukozowo-fruktozowego, to cena spada do 2-3 zł za litr. Dlatego raczej trzeba patrzeć na cenę. A najlepiej kupić sobie wyciskarkę, choćby ręczną za pare złotych i kupować pomarańcze czy inne owoce i wyciskać sok we własnym zakresie. Zapewniam, że po kilku próbach wynik będzie marny, a cena za 1 litr oscyluje wtedy w okolicach 10 zł. Z kg owoców dostanie się może 0,4 l soku.
Zmodyfikowano 2 razy Ostatnia modyfikacja: 15 August 2018 2018 9:10
OdpowiedzMało tego, że trzeba sprawdzać czy sok to napewno w całości sok. Do tego trzeba się upewniać, czy ten sok aby napewno nie jest sokiem z koncentratu, czyli odparowanym, pozbawionym substancji odżywczych produktem wynikłym z długotrwałego przchowywania, bo w tym przypadku sokiem to trudno nazwać.
OdpowiedzJeżeli odparowanym to pozbyto się wody, a nie substancji odżywczych i aromatycznych, bo bez nich po dolaniu do koncentratu wody sok nie miał by smaku. A koncentrat tworzy się w jednym prostym celu, żebyś nie musiał płacić za sok 10 zl, tylko 5. Bo taniej jest przywieźć z Brazylii 10 ton koncentratu, niż 50 ton pomarańczy.
Soki to gówno.I tyle!
OdpowiedzCoraz gorzej z tymi napojami w naszych sklepach. Obecnie nawet wody mineralnej się boje kupować.
OdpowiedzA co do soków... Sklepowe w większości uznaje za równe napojom gazowanym, a tych jednodniowych... Kogo na nie stać?! Popieram myśl przeczytaną tu w komentarzach. Są przemysłowe wyciskarki do owoców, są sokowirówki, są normalne wyciskarki i wszystko czeka na użycie... Parę razy kupowałem soki od znajomego sadownika. Ma własną wyciskarkę i tłoczy z jabłek. Sok w przeciwieństwie do sklepowego jest mętny, o niemal brązowym kolorze, ale na prawdę czuć w nim jabłka. Ten znajomy częstował mnie też własnym cydrem, z tego co zauważyłem, jedyny cukier to ten dosypany przy butelkowaniu, by miał bąbelki. świetna sprawa, nawet piwa się chowają...
Sok to produkt zawierający w 100% sok owocowy i/lub warzywny będąc zdolnym do fermentacji.
OdpowiedzNektar- Produkt zawierający co najmniej 30% owoców z dodatkiem konserwantów i z niewielkim dodatkiem cukru.Najczęściej robi się go z owoców których czysty sok jest za bardo wyrazisty (Czarna porzeczka) lub z których trudno otrzymać sok więc używa się przecieru (Banan).
Napój- Produkt zawierający poniżej 30% owoców z dodatkiem słodzików, konserwantów, barwników, aromatów.
Ktoś każe tym ludziom być idiotami?
OdpowiedzWidzę że nie odróżniasz soku od napoju. Ty piszesz o napojach nie o sokach.
OdpowiedzDoprawdy? To konsument sam jest sobie winny. Ludzie w wiekszosci kupuja to co tanie, slodkie lub tluste. Przyklad :jogurtu 0%,odtluszczony za to nawalona cukru aby smakowal konsumentowi. Ludzie po prostu ewolucyjnie nakierowani sa na wybor wysokokalorycznego jedzenia
Odpowiedzprzeczytaj czym jest dosładzana! nie chodzi tu o cukier, a o syrop glukozowo-fruktozowy, ten to dopiero dobija trzustkę! a co do soków, kiedys była taka akcja, by ludzie zastanawiali się nad piciem soków 100%, bo żeby zrobić litrowy sok, trzeba mnóstwa owoców , oni to jakoś przeliczyli, nie pamiętam już ale powiedzieli, że nikt normalny nie zjadłby tylu owoców na raz
Odpowiedzwtf... wybieram zawsze sok 100% w tesco za 3,20 zł i nie mam tego problemu. Proszę nie mylić soku 100% z napojem o smaku jabłkowym czy nektarem.
OdpowiedzNajlepszy chwyt robią tym wielkim napisem 100% na opakowaniu, małym druczkiem niżej "... Dziennego zapotrzebowania na witaminę C" itp kiedyś się patrzyło na opakowanie czy to sok 100% i wsio, teraz trzeba dokładnie zajrzeć na skład... Ale i tak pewnie sporo osób daje się nabrać na te soki 100% - coś tam
OdpowiedzPo pierwsze jak jest napisane "SOK" to nie może mieć zadnych dodatkó.
OdpowiedzChyba ze się kupuje coś co ma napisane "100%...
dziennego zapotrzebowania witamin" :P
Nektary już moga mieć dodatki.