Dokładnie tak, kuchnia ludowa danego rejonu wzięła się z biedy. A myślisz, że w Azji Południowo Wschodniej jedli psy, owady i pająki ze zblazowania i potrzeby szukania adrenaliny? Nie, oni jedli to, bo w czasach głodu nie było niczego innego. I tak takie potrawy przeszły do lokalnej kuchni.
@daclaw To akurat prawda. Przełomem było wydarzenie, które miało miejsce pod koniec XIX wieku, kiedy to Rafaelle Esposito, właściciel neapolitańskiej pizzerii di Pietro e Basta Cosi, został poproszony o przygotowanie posiłku dla włoskiej królowej Małgorzaty i króla Umberto. Tak powstała pizza Margherita. Cytat za www.vacansoleil.pl/blog/ciekawe-miejsca/cos-dla-koneserow-dobrej-pizzy/.
Żeby było zabawniej, to w tym żarcie jest sporo prawdy. Francuzi nigdy nie nauczyliby się jeść żab i ślimaków gdyby nie klęski głodu, jakie nawiedzały niektóre regiony Europy w dawnych czasach. Tak samo było z włoską pizzą, która dzisiaj jest przysmakiem klasy średniej, natomiast pierwotnie była żarciem nędzarzy i robiono ją z odpadków.
Dokładnie tak, kuchnia ludowa danego rejonu wzięła się z biedy. A myślisz, że w Azji Południowo Wschodniej jedli psy, owady i pająki ze zblazowania i potrzeby szukania adrenaliny? Nie, oni jedli to, bo w czasach głodu nie było niczego innego. I tak takie potrawy przeszły do lokalnej kuchni.
Odpowiedzjeszcze nie jest tak źle, bo nie majo szczawiu i mirabelek
Odpowiedza o skisłych ogórkach lub kapuscie slyszales ?? :D
OdpowiedzA taka pizza to niby skąd się wzięła? Proste ciasto + mix wszystkiego, co było pod ręką. Taka zupa w stanie stałym.
Odpowiedz@daclaw To akurat prawda. Przełomem było wydarzenie, które miało miejsce pod koniec XIX wieku, kiedy to Rafaelle Esposito, właściciel neapolitańskiej pizzerii di Pietro e Basta Cosi, został poproszony o przygotowanie posiłku dla włoskiej królowej Małgorzaty i króla Umberto. Tak powstała pizza Margherita. Cytat za www.vacansoleil.pl/blog/ciekawe-miejsca/cos-dla-koneserow-dobrej-pizzy/.
Prawdziwe ubóstwo jest wtedy, kiedy jeździsz samochodem nez dachu, jesz spleśniały ser, który popijasz starym winem xd.
OdpowiedzZgadza się, a poza tym jak na grillu zrobić zupę cebulową?
OdpowiedzŻeby było zabawniej, to w tym żarcie jest sporo prawdy. Francuzi nigdy nie nauczyliby się jeść żab i ślimaków gdyby nie klęski głodu, jakie nawiedzały niektóre regiony Europy w dawnych czasach. Tak samo było z włoską pizzą, która dzisiaj jest przysmakiem klasy średniej, natomiast pierwotnie była żarciem nędzarzy i robiono ją z odpadków.
Odpowiedz