Demotywatory.pl

Menu Szukaj
+
369 377
-

Zobacz także:


~fak_dak
+11 / 11

Dokładnie tak, kuchnia ludowa danego rejonu wzięła się z biedy. A myślisz, że w Azji Południowo Wschodniej jedli psy, owady i pająki ze zblazowania i potrzeby szukania adrenaliny? Nie, oni jedli to, bo w czasach głodu nie było niczego innego. I tak takie potrawy przeszły do lokalnej kuchni.

Odpowiedz
S sceptyk00
-3 / 5

jeszcze nie jest tak źle, bo nie majo szczawiu i mirabelek

Odpowiedz
D daclaw
+11 / 11

A taka pizza to niby skąd się wzięła? Proste ciasto + mix wszystkiego, co było pod ręką. Taka zupa w stanie stałym.

Odpowiedz
M masiux
+2 / 2

@daclaw To akurat prawda. Przełomem było wydarzenie, które miało miejsce pod koniec XIX wieku, kiedy to Rafaelle Esposito, właściciel neapolitańskiej pizzerii di Pietro e Basta Cosi, został poproszony o przygotowanie posiłku dla włoskiej królowej Małgorzaty i króla Umberto. Tak powstała pizza Margherita. Cytat za www.vacansoleil.pl/blog/ciekawe-miejsca/cos-dla-koneserow-dobrej-pizzy/.

A Aqq300
0 / 0

Prawdziwe ubóstwo jest wtedy, kiedy jeździsz samochodem nez dachu, jesz spleśniały ser, który popijasz starym winem xd.

Odpowiedz
P Pasuje
0 / 2

Zgadza się, a poza tym jak na grillu zrobić zupę cebulową?

Odpowiedz
Q Quant
+1 / 1

Żeby było zabawniej, to w tym żarcie jest sporo prawdy. Francuzi nigdy nie nauczyliby się jeść żab i ślimaków gdyby nie klęski głodu, jakie nawiedzały niektóre regiony Europy w dawnych czasach. Tak samo było z włoską pizzą, która dzisiaj jest przysmakiem klasy średniej, natomiast pierwotnie była żarciem nędzarzy i robiono ją z odpadków.

Odpowiedz