O co chodzi z tymi plackami- toż to normalna potrawa - jemy tak do dziś (czasem też z leczo albo po prostu z keczupem). A ostatnio odkryłam, że na patelni teflonowej można zrobić podpłomyki, z tym że zmieniłam cukier na przyprawe do grilla (i dodaje ją do ciasta, a nie posypuje jak kiedyś) :D.
Bułkę jem często z jogurtem naturalnym na śniadanie. A bułkę smażoną na maśle z cukrem jada często mąż. Dla mnie to jest tak samo NIE dziwne jak placki ziemniaczane z cukrem.
Najdziwniejsza rzecz jąką jadłam to ser żółty z dżemem truskawokowym. Nie wiem jak mi to kiedyś smakowało ;)
Jadam ser żółty z dżemem truskawkowym od dwudziestu pięciu lat, kiedy to współlokatorka w akademiku wróciła od sąsiadek i wstrząśnięta opowiedziała mi o tym jak owe sąsiadki jadły takie właśnie odrażające składnikowo kanapki.
Od razu spróbowałam jak to smakuje i się totalnie rozkochalam. A jeszcze z kubkiem gorącego gorzkiego kakao..., Nie, no idę sobie zrobić ze dwie, bo nie wytrzymam.
@Luna_Verde z serem żółtym to spoko, z serem białym, jakimś camembertem czy coś pychota absolutna < 3 ale najdziwniejsze chyba będzie masło orzechowe z dżemem, ale mi ogromnie smakuje ^^
A przepraszam, to jak inaczej jesc kanapki z maslem orzechowym, jezeli z dzemem to dziwne? Samo maslo jest tluste i słone, potrzeba dzemu zeby to jakos smakowalo.
Zupa mleczna i do tego chleb z dżemem . Chleb z masłem i solą. Placki ziemniaczane tylko z cukrem. Mleko zsiadłe z cukrem i w to skrojony chleb.... mniam ;)
@MIKKOP Największa herezja, z jaką się spotkałam, to było robienie placków ziemniaczanych bez cebuli
Jak dla mnie - to mają być obowiązkowo ze śmietaną i cukrem; ale ciasto musi być na ostro - dużo cebuli, dużo pieprzu.
Kaszka manna z toną cukru i polana spalonym masłem
Bułka z tabliczką czekolady
Kisiel z owocami
Budyń z sokiem
Naleśniki z dżemem
Ziemniaki z ogniska
Chleb z cebulą
Rzeżucha
Śmietanka zebrana po ściągnięciu kapsla z wierzchu mleka z butelki czekającej co rano pod drzwiami
Resztka masy pozostałej w garnku po tym jak mama ciasto robiła
Niektórzy dalej jedzą. Ja też. Tylko z tym mlekiem tak się już nie da
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 7 March 2020 2020 22:53
Chleb z magi
OdpowiedzKOmuna upadła, i dzisiaj też to jem, a nawet nie stać mnie na nic lepszego bo szkoda kasy, dziekuje za taka "wolność"
Odpowiedzplacki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem wciąż najlepsze
Odpowiedz@Rhanai No właśnie, co w tym dziwnego?
O co chodzi z tymi plackami- toż to normalna potrawa - jemy tak do dziś (czasem też z leczo albo po prostu z keczupem). A ostatnio odkryłam, że na patelni teflonowej można zrobić podpłomyki, z tym że zmieniłam cukier na przyprawe do grilla (i dodaje ją do ciasta, a nie posypuje jak kiedyś) :D.
OdpowiedzBułkę jem często z jogurtem naturalnym na śniadanie. A bułkę smażoną na maśle z cukrem jada często mąż. Dla mnie to jest tak samo NIE dziwne jak placki ziemniaczane z cukrem.
Najdziwniejsza rzecz jąką jadłam to ser żółty z dżemem truskawokowym. Nie wiem jak mi to kiedyś smakowało ;)
Jadam ser żółty z dżemem truskawkowym od dwudziestu pięciu lat, kiedy to współlokatorka w akademiku wróciła od sąsiadek i wstrząśnięta opowiedziała mi o tym jak owe sąsiadki jadły takie właśnie odrażające składnikowo kanapki.
Od razu spróbowałam jak to smakuje i się totalnie rozkochalam. A jeszcze z kubkiem gorącego gorzkiego kakao..., Nie, no idę sobie zrobić ze dwie, bo nie wytrzymam.
@Luna_Verde z serem żółtym to spoko, z serem białym, jakimś camembertem czy coś pychota absolutna < 3 ale najdziwniejsze chyba będzie masło orzechowe z dżemem, ale mi ogromnie smakuje ^^
@Rhanai: też tak jadam i jeszcze zapijam gorącym mlekiem.
A przepraszam, to jak inaczej jesc kanapki z maslem orzechowym, jezeli z dzemem to dziwne? Samo maslo jest tluste i słone, potrzeba dzemu zeby to jakos smakowalo.
Bułka w gorącym mleku? Przeciez to się od razu robi taka ciepła breja ciapowata...
@Rhanai Peanut Butter Jelly jest popularne, przynajmniej w Ameryce
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 7 March 2020 2020 14:32
@Luna_Verde FUJ! Żółty ser tylko z powidłami śliwkowymi. ;)
Zupa mleczna i do tego chleb z dżemem . Chleb z masłem i solą. Placki ziemniaczane tylko z cukrem. Mleko zsiadłe z cukrem i w to skrojony chleb.... mniam ;)
OdpowiedzPrzecież to jest normalne jedzenie.
OdpowiedzO tym, że są ludzie którzy jedzą placki na słodko to ja sie dowiedziałam po 30-tce.
OdpowiedzU mnie w domu tak się jada. Cieniutko usmażone - takie chrupiące. I posypane cukrem :) polecam
@MIKKOP Największa herezja, z jaką się spotkałam, to było robienie placków ziemniaczanych bez cebuli
Jak dla mnie - to mają być obowiązkowo ze śmietaną i cukrem; ale ciasto musi być na ostro - dużo cebuli, dużo pieprzu.
Mrówki. Pamiętam że jadłem mrówki.
OdpowiedzMój Dziadek jadał kawałki bułki i chleba z mlekiem a Prababcia tluczonne ziemniaki polane mlekiem z kluskami.
Odpowiedzchleb z maslem i sola
Odpowiedz@Purple_Piper chleb posypany Vegetą. :)
bułka tarta z cukrem
Odpowiedz@Sobrius
OdpowiedzGenialne!
Co jest DZIWNEGO w plackach ziemniaczanych ???
OdpowiedzChleb z miodem
Odpowiedzrabarbar z cukrem :D i ogórki zielone z cukrem. pychota :D
OdpowiedzWiejski chleb ze śmietaną i cukrem.
OdpowiedzChleb ze śmietaną i cukrem, chleb smażony w bułce i jajku z musztardą, kogiel mogile, prawdziwa oranżada w małych butelkach, ptyś
OdpowiedzKanapki z dżemem i serem,a chleb ze smalcem i porem jem do tej pory.
OdpowiedzKogiel-mogiel.
OdpowiedzKaszka manna z toną cukru i polana spalonym masłem
Bułka z tabliczką czekolady
Kisiel z owocami
Budyń z sokiem
Naleśniki z dżemem
Ziemniaki z ogniska
Chleb z cebulą
Rzeżucha
Śmietanka zebrana po ściągnięciu kapsla z wierzchu mleka z butelki czekającej co rano pod drzwiami
Resztka masy pozostałej w garnku po tym jak mama ciasto robiła
Niektórzy dalej jedzą. Ja też. Tylko z tym mlekiem tak się już nie da
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 7 March 2020 2020 22:53
Odpowiedz