Demotywatory.pl

Menu Szukaj

Na pewno smakuje o wiele lepiej, niż makaron kupiony w supermarkecie

www.demotywatory.pl
+
423 439
-

Zobacz także:


agronomista
+3 / 5

Jak ktoś nie zna smaku to nie zawsze. Bo się przyzwyczajamy do tego co jadamy od dziecka. Moi kuzyni np. nie lubią mleka niepasteryzowanego. Nie smakuje im chociaż ja nie mogę przełknąć takiego z kartonu.

Odpowiedz
agronomista
+6 / 6

@Gorinobu to tylko spór nomenklaturalny.

G konto usunięte
-4 / 8

@agronomista
Chyba tylko w Polsce. Wszędzie w krajach cywilizowanych makaron jest bez jajek(nie wiem jak krajach typu Ukraina, Białoruś, Rosja)

Darksmakosz
+7 / 9

@Gorinobu Pierwsze słyszę o makaronie bez jajek, a kluski sie robi z ziemniaków, mąki i jajek, makaron już nie bardzo.

A Aqq300
+1 / 3

Pasta Fresca - na 10 g mąki bierzesz 1 jajo kurze CE, szczyptę soli (nie szczypta kucharki) i trochę oliwy (Edyta vergine) - najklasyczniejszy z klasycznych przepisów włoskie kuchni, ignorancie.

M Maudus
+2 / 6

@Gorinobu Brawo, Panie Cywilizowany, za zdobycie nagrody kulinarnego ignoranta roku.
Makarony dzielimy na dwa typy - jajeczny i niejajeczny. Niejajeczne [mąka, woda, oliwa sól], np. spaghetti, orecchiette, cappelletti i wiele innych. Natomiast wszelakie lasagne, tagliatelle, tortelini, ravioli i inne robi się tak, jak pokazano na filmie - z mąki, jajek, oliwy i ew. soli. Ach, no i klasyczny, polski, niecywilizowany makaron do plebejskiego rosołu robi się dokładnie tak samo. Proponuję się doedukować ;-)

A amarthar
-1 / 1

@Darksmakosz "Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i NIEKIEDY jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań." Za Wikipedią - wyróżnienie moje.

Przejdź się kiedyś do jakiegokolwiek supermarketu i poczytaj składy makaronów na półkach. Wiele rodzajów nie zawiera jajek, Panie "Smakosz".

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 17 November 2021 2021 15:40

M Maudus
+2 / 2

@Aqq300 Na 100g mąki ;)

O Obiektywny1
-2 / 4

@amarthar "Makaronik – słodkie ciastko przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów, czasem także z niewielkim dodatkiem masła, mąki, drożdży, miodu, śmietany, żółtek, czekolady, kakao, bakalii, przypraw korzennych.". ;)

A amarthar
+1 / 3

@Obiektywny1 Makaron ≠ makaronik

O Obiektywny1
0 / 2

@amarthar Spokojnie, to był tylko żart.

costamzczymstam
+1 / 1

@Obiektywny1 mój ulubiony rodzaj makaron(ik)u!

y0u
+1 / 1

tak przy okazji, wie ktoś, co ona dodaje do tego makaronu po gotowaniu ?

Odpowiedz
P profix3
0 / 0

@y0u też bym chciał wiedzieć

K KoJotP
+3 / 3

@y0u sok z cytryny, skórkę z cytryny (tylko żółtą warstwę - lemon zest), parmezan i zioła (pietruszka, bo bazylia jest w makaronie)

y0u
0 / 0

@KoJotP dzieki.

J konto usunięte
+1 / 1

Coś za coś, albo masz makaron w 15 minut, albo masz godzinę albo dwie ekstra roboty co jakiś czas.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 17 November 2021 2021 15:18

Odpowiedz
M Maudus
+3 / 3

Zagniecienie ciasta to 10 minut, potem najlepiej je chwilę odpocząć. Zabawa jest z walkowaniem i cięciem, ale to serio fajne spędzenie wolnego czasu, jeśli lubisz zajmować się czymkolwiek w kuchni :)

S Saerion85
0 / 0

@J_R Jak masz Imperiala (ta maszyna co pani uzywa na filmiku) to masz makaron w 30 min razem z gotowaniem :)

M Maudus
0 / 0

@Saerion85 nie do końca, pamiętajmy, że makaron lepiej się laminuje i wałkuje, kiedy ciasto trochę odpocznie :)

S Saerion85
-1 / 1

@Maudus 20 lat bawie sie w gotowanie nie masz pojecia o ilosci czynnikow o ktorych mowisz zaczynajac od ilosci wody jajek czy samych bialek czy zoltek oliwy jakiej maki uzyjesz 00 czy tez semoliny czy tez temperatury otoczenia czy tez braku pewnych z nich wszystko jest umowne od tego jak i co robisz i kiedy tak z grubsza.

M Maudus
0 / 0

@Saerion85 dziękuję że z założenia uważasz, że nie mam pojęcia :) Pamiętaj też, że możesz pisać z kompletnym laikiem i że jak zaczniesz mu mówić o hydracji ciasta i odpowiednim wypracowaniu glutenu przed pierwszym podejściem, to się zniechęci. Ja to wiem, Ty to wiesz, ale to wiedza, do której doszedłeś z czasem, prawda?

S Saerion85
0 / 0

@Maudus oprocz paru wizyt w stolicy makaronu i pracy tam oraz przebijanie sie przez wszelakie micheliny i tympodobne mordownie przywalilem jeszcze 2 szkoly i pare korsow mozna powiedziec ze przyszlo z czasem i latami mozolnego studiowania ksiazek oraz sluchania wszelakich frekow od gotowania :)

solarize
-3 / 3

Skąd wiadomo, że o wiele lepiej? Gwarantuję, że np. gdybym ja miał go przygotowywać z tych samych składników, to smakowałby dużo gorzej. Jak ona to przygotowała - z filmiku się nie najesz i nie dowiesz.

Odpowiedz
S Saerion85
0 / 2

@solarize Praktyka czyni mistrza w Japoni ludzie ryz plucza po 10 lat zanim zabiora sie za gotowanie jego i przygotowanie Sushi to ze za pierwszym razem ci sie nie uda i za 10 to nic za 100 bedziesz juz wiedzial co i jak a za 1000 kto wie moze bedziesz mistrzem.

solarize
0 / 0

@Saerion85 To nadal nie daje nam żadnego pojęcia, jak często pani z filmiku przygotowuje to danie, jak jej tym razem wyszło i jak smakuje. To typowy trik każdej reklamy. Ładne narzędzia, stół, kobiece dłonie z biżuterią, powolne ruchy, podkręcona saturacja, zaplanowany światłocień - wszystko to, aby dać iluzję, że to na pewno coś dobrego. Ludzie tak bardzo w to wierzą, że aż powstawiali mi minusy. Gra emocji i decydowanie na ich podstawie. Tak się manipuluje ludźmi. Tymczasem prawda jest taka, że to jest filmik i nie mamy możliwości sprawdzić jak zrobione przez nią danie smakuje, więc nie wiadomo.

M Margharitatoja
0 / 2

Mam taką maszynkę i robię czasem makaron. Roboty w ciul ale smak nie do porównania do makaronu z torebki.

Odpowiedz