Demotywatory.pl

Menu Szukaj
+
173 191
-

Zobacz także:


J Jarek3366
+18 / 18

Brakuje info gdzie jajka były przechowywane ( w jakiej temp) bo to ważne np z lodówki jajko bedzie dłużej sie gotować aby być na twardo niz takie co jest w temp. Pokojowej :)

Odpowiedz
cheng54_
+4 / 4

Zupełna racja. To samo bym napisał.

Eaunanisme
+4 / 4

@Jarek3366 Plus to, czy czas mierzony od wrzucenia jajka do wrzątku, czy od momentu zagotowania wody z jajkami w środku.

Dinaeel
+2 / 2

@Jarek3366 dochodzi jeszcze rozmiarówka, M ma sporo mniejszą objętość niż XL.

Laviol
+18 / 20

1. jako wkładane do wrzątku czy do zimnej wody i czas liczony od zagotowania?
2, jajko z lodówki czy w temp. pokojowej?
3. jaki rozmiar jajka?
4. u mnie jajko, tu 6-minutowe, rozmiar L gotuje się 7 minut, a w dodatku w różnych miejscach, gdzie mieszkałam za każdym razem musiałam na nowo ustalać czas gotowania.
Do d... taki przepis.

Zmodyfikowano 3 razy Ostatnia modyfikacja: 23 November 2021 2021 9:55

Odpowiedz
B konto usunięte
-2 / 4

@Laviol No jak ty chcesz brać przepisy z demotów, to pogratulowac fantazji.

Laviol
+1 / 1

@BecouseLife, jak będziesz gospodynią z ponad 30-letnim stażem, bo będziesz wiedział, że nieważne jest źródło przepisu, tylko zdolność oceny czy ma on sens czy nie. Schabowe lepsze niż teściowej nauczyłam się robić nie od mamy, a od stolarza, który w pracy przyszedł do naszego pokoju coś zreperować.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 24 November 2021 2021 17:06

B konto usunięte
-1 / 3

@Laviol Tak, mnie lepienia pierogów nauczył astronauta, akurat przelatywał nad domem.

Laviol
+1 / 3

@BecouseLife, ojeju, jakiś Ty dowcipny, ale wyszło żałośnie. Chyba mało wiesz o świecie skoro negujesz istnienie dobrze gotujących mężczyzn.

J jakajakaja
+4 / 4

Pomocne to nie jest wcale.
Jak już było pisane, jest wiele zmiennych.
Jajko wyjęte z lodówki gotuje się dłużej niż w temperaturze pokojowej - to raz.
Dwa - nie podano, czy czas liczony jest od włożenia do wody, czy od zagotowania, ale:
- dwie minuty od włożenia do wody to za mało, by jajko się ścięło (woda nie zdąży osiągnąć odpowiedniej temperatury)
-jajko gotowane 15 minut uzyska szarozieloną, nieapetyczną obwódkę (nadal będzie jadalne, ale ciężej strawne).

Odpowiedz
I konto usunięte
+1 / 1

I kolejny czynnik to zależy jaka woda.
Im bardziej twarda tym czas gotowania się wydłuża,
U mnie jest bardzo miękka woda i jajka gotuje 1/3 krócej niz w Polsce. To też oczywiście zależy od innych czynników które są podane w innych komentarach.

Odpowiedz
I konto usunięte
+2 / 2

I też kwestia grubości i jakości skorupki co związane jest z karmieniem kur.

Odpowiedz
K kudlata111
+1 / 1

Tak rzetelne dane to chyba z TVP! Zarówno prawdziwe jak i pomocne, zupełnie jak dane na temat coronki.

Odpowiedz
W wheeler1984
0 / 0

Zależy również od ciśnienia atmosferycznego. Tylko przy barometrze na poziomie ok. 1013 hPa woda wrze w temp. ok 100 stopni C. Proszę zauważyć, że np. wysoko w górach takie jajko musi się gotować dłużej.

Odpowiedz
K konto usunięte
0 / 0

Dodam też, że są jajka różnej wielkości. Te duże trzeba gotować dłużej.

Odpowiedz
P pawel1481
0 / 0

Standardowo ten stan z ostatniego obrazka jest już po 10 minutach.

Odpowiedz
K Kujak11
0 / 0

Do dużej części komentujacych...
Czy wy naprawdę jesteście takimi debilami??

Odpowiedz
M martullla
-1 / 1

Nie wiemy jeszcze co matką. czy się prawidłowo odżywiała... Zapewne też ma to wpływ na długość gotowania..

Odpowiedz