@Imani nie wiem właśnie czego się spodziewa ktokolwiek za tę cenę, prawdziwej marmolady z pąków róż? XD
Choć w gwoli ścisłości te składniki są dopuszczone, teorii nieszkodliwe, niekoniecznie zdrowe xD Dwa bulwersujące to jest to, że ktoś dopuszcza do sprzedaży dodatki wątpliwe jako nieszkodliwe. Dwa zapewne jak będzie mają z świerszczy to będą bardziej smaczne, a przynajmniej bycie Eco to przykryje wsztko inne xD
Więc sumarycznie udało się wytypować jedną substancję małoszkodliwą i 2 substancje nieszkodliwe jeśli nie nadużywane. Coś słabo ten "straszny" bilans wypadł XD.
Udało mi się dotrzeć do takiego materiału który pije pewnie do tego samego https://newsy.gotujmy.pl/newsy/biedronka-sprzedaje-paczki-po-29-groszy-ich-sklad-to-prawdziwa-tablica-mendelejewa-8957-r1/
I już na dzień dobry powtórka, cytrynian wapnia to JEST E170.
E551 czyli dwutlenek krzemu (krzemionka) - bezpieczny.
E471 czyli mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych - bezpieczne.
E481 stearyoilomleczan sodu - bezpieczny.
E472e mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mono - bezpieczny.
E412 guma guar - bezpieczny nienadużywany.
E466 karboksymetyloceluloza - minimalnie szkodliwy.
E415 guma kasantowa bezpieczny.
Dalej bilans wychodzi dość dobrze.
Wgl patrząc na listę którą podałem, miażdżąca większość E jest bezpieczna.
@rafik54321 ja tam hejtować nie będę ale zastanawia mnie prosto zależność niby wszystko jest zdrowe i dopuszczone a wokół coraz więcej chorych i cierpiących ludzi. Przypadek ?nie sądzę.
@Anonim_Gall eee tam. Kilka minut mi to zajęło. Z 5min. Na telefonie by się człowiek wieki bawił, ale na kompie jest ctrl+c, ctrl+v i szybko idzie haha
No i co? Jak raz w roku zjesz pączka czy nawet kilka takich pączków to nic ci sie nie stanie, nie umrzesz nawet pomimo takiego składu - w pełni zgodnego z prawem i dopuszczonego do użycia.
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 17 February 2023 2023 9:39
To nie jest pączek z Biedronki tylko z jakiejś piekarni/cukierni sprzedawany w Biedronce. Znasz skład pączka tego pysznego, nie tak taniego, tego co jadłeś, co ci smakował i jak jesteś słoikiem to pewno kosztował kilkanaście złotych.Albo i 49 :)))))
A mógłby szanowny autor podać, dla równowagi, skład pączka z jakiejś "tradycyjnej" cukierni?
Wątpię, bo nikt nie podaje składu czegokolwiek, co jest tam wypiekane. I dlatego powszechnie uważa się sprzedawane tam produkty za naturalne i zdrowsze od tych z marketów.
Na tej zasadzie naiwni ludzie twierdzą, że żywność za komuny była zdrowa i naturalna. Bo nikt nie znał jej składu.
No i o co ten bulwers przynajmniej wiesz za co płacisz tyle dobra za jedyne 37 gr
Odpowiedz@Imani nie wiem właśnie czego się spodziewa ktokolwiek za tę cenę, prawdziwej marmolady z pąków róż? XD
Choć w gwoli ścisłości te składniki są dopuszczone, teorii nieszkodliwe, niekoniecznie zdrowe xD Dwa bulwersujące to jest to, że ktoś dopuszcza do sprzedaży dodatki wątpliwe jako nieszkodliwe. Dwa zapewne jak będzie mają z świerszczy to będą bardziej smaczne, a przynajmniej bycie Eco to przykryje wsztko inne xD
Ja chcę więcej śladowych ilości orzechów w pączkach! Na razie na żadne orzechy nie trafiłem.
OdpowiedzNo to pójdźmy o krok dalej.
OdpowiedzMąka, nadzienie owocowe i cukier to akurat nic takiego.
Oprzemy się o tę tabelę
http://www.gostek.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=513&Itemid=557
Regulator kwasowości, cytrynian wapnia - uznawany za bezpieczny.
Woda - bez komentarza.
Skrobia modyfikowana - nieszkodliwa
https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,skrobia-modyfikowana--dowiedz-sie--czy-jest-bezpieczna-dla-zdrowia-i-jakie-sa-jej-wlasciwosci-i-zastosowania,artykul,1733827.html
Tłuszcz palmowy - szkodliwy w nadmiarze, jednocześnie nie bardziej szkodliwy niż tłuszcz zwierzęcy
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/tluszcz-palmowy-mity-i-fakty/
Olej rzepakowy, drożdże, puder, aromaty naturalne, skrobia pszenna - standard.
Węglan wapnia - bezpieczny.
Dekstroza z pszenicy - to po prostu inny rodzaj cukru. Jak ktoś go właduje za dużo na raz, to tak jakby zżarł kilogram cukru XD, więc sam w sobie bezpieczny
https://dietetycy.org.pl/dekstroza/
E450 czyli difosforany - bezpieczne.
E500 czyli węglan sodu - niewiele szkodliwy.
jaja w proszku - standard.
Emulgatory iu stabilizatory - ale które? Bo większość jest bezpieczna XD.
Odtłuszczone mleko jest nawet zdrowsze od tłuszczowego. Ojej, zły kwas askorbinowy! Straszne E300! I jednocześnie najzwyklejsza witamina C XD.
Śladowe ilości orzechów - te są szkodliwe tylko dla alergików.
Więc sumarycznie udało się wytypować jedną substancję małoszkodliwą i 2 substancje nieszkodliwe jeśli nie nadużywane. Coś słabo ten "straszny" bilans wypadł XD.
Udało mi się dotrzeć do takiego materiału który pije pewnie do tego samego
https://newsy.gotujmy.pl/newsy/biedronka-sprzedaje-paczki-po-29-groszy-ich-sklad-to-prawdziwa-tablica-mendelejewa-8957-r1/
I już na dzień dobry powtórka, cytrynian wapnia to JEST E170.
E551 czyli dwutlenek krzemu (krzemionka) - bezpieczny.
E471 czyli mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych - bezpieczne.
E481 stearyoilomleczan sodu - bezpieczny.
E472e mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mono - bezpieczny.
E412 guma guar - bezpieczny nienadużywany.
E466 karboksymetyloceluloza - minimalnie szkodliwy.
E415 guma kasantowa bezpieczny.
Dalej bilans wychodzi dość dobrze.
Wgl patrząc na listę którą podałem, miażdżąca większość E jest bezpieczna.
No ale zaraz pewnie polecą hejty ;)
@rafik54321 ja tam hejtować nie będę ale zastanawia mnie prosto zależność niby wszystko jest zdrowe i dopuszczone a wokół coraz więcej chorych i cierpiących ludzi. Przypadek ?nie sądzę.
@rafik54321 Musisz mieć naprawdę dużo wolnego czasu :D
@Anonim_Gall eee tam. Kilka minut mi to zajęło. Z 5min. Na telefonie by się człowiek wieki bawił, ale na kompie jest ctrl+c, ctrl+v i szybko idzie haha
@rafik54321 Teraz to już się już nad nimi znęcasz :D
No i co? Jak raz w roku zjesz pączka czy nawet kilka takich pączków to nic ci sie nie stanie, nie umrzesz nawet pomimo takiego składu - w pełni zgodnego z prawem i dopuszczonego do użycia.
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 17 February 2023 2023 9:39
OdpowiedzCzym dokładnie jest puder?
OdpowiedzTo nie jest pączek z Biedronki tylko z jakiejś piekarni/cukierni sprzedawany w Biedronce. Znasz skład pączka tego pysznego, nie tak taniego, tego co jadłeś, co ci smakował i jak jesteś słoikiem to pewno kosztował kilkanaście złotych.Albo i 49 :)))))
OdpowiedzA mógłby szanowny autor podać, dla równowagi, skład pączka z jakiejś "tradycyjnej" cukierni?
OdpowiedzWątpię, bo nikt nie podaje składu czegokolwiek, co jest tam wypiekane. I dlatego powszechnie uważa się sprzedawane tam produkty za naturalne i zdrowsze od tych z marketów.
Na tej zasadzie naiwni ludzie twierdzą, że żywność za komuny była zdrowa i naturalna. Bo nikt nie znał jej składu.