Zasada jest prosta: kuchenka mikrofalowa podgrzewa wodę - nie ma sensu wkładać tam żywności ubogiej w wodę albo takiej, w której woda jest szczelnie zamknięta (np. jajko czy awokado).
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 20 May 2023 2023 20:02
@PitBull9010 plastik w mikrofali tak łatwo się nie topi, oczywiście zależy od rodzaju, ale sporo plastikowych opakowań, czy chociażby specjalne osłony żeby nie zachlapać mikrofali są wykonane z plastiku. Jednak kiedy plastik dotyka rozgrzanego metalu, to co innego
@PitBull9010 to skąd gotowe dania, do podgrzania w mikrofali? ot takie byle co jakiś ryż a w drugiej przegródce mięso w sosie z warzywami... i jest to plastikowe i podgrzewanie przez 3-4 minuty i uwaga..... plastik się nie topi :D
@Marcin2019Master
sam sobie odpowiedziałeś: ROGRZANY METAL...
@Pasqdnik82
BO SĄ RÓŻNE RODzAJE PLASTIKU, jedne bardziej, inne mniej odporne na działanie temperatur I CIŚNIENIA (tak, ciśnienie te może rozerwać, stopić lub zmiażdżyć opakowanie)...
i taki np. plastik PP (miski, pudełka jednorazowe, "folie" spożywcze się stopią, gdy plastik PSHI już niekoniecznie, jest nieco trwalszy... (ALE NIE MA PLASTIKU, KTÓREGO WGL NIE DA SIĘ STOPIĆ, WIĘKSZOŚĆ SPALA SIĘ PRZY TEMP 720 STOPNI...)
Zmodyfikowano
2 razy
Ostatnia modyfikacja: 22 May 2023 2023 12:30
@RomekC
nie w mikrofali, a w zamkniętyc produktach, pod wpływem fal elektromagnetycznych (które wywołują drgania materii) wzrasta ciśnienie zawartości pudełek, skorup, skórek, itp., itd., a co za tym idzie rośnie też objętość, stąd w niektórych przypadkach spektakularne (i czasami niebezpieczne) wybuchy żywności xD
Taka ciekawostka: Jajko w mikrofalówce może eksplodować nawet mimo usunięcia skorupki. Czasami robię jajko z mikrofali (do kubka nalewam 100ml wody, wbijam surowe jajko i nastawiam na minutę na pełną moc). Wychodzi tak zwane jajko w koszulce. Jednak już dwa razy mi się zdarzyło, że jajko eksplodowało. Nie wiem, od czego zależy ewentualna eksplozja, ale wygląda na to, że przyczyną eksplozji nie jest skorupka. Gdzieś czytałem, że wybucha żółtko, jeśli nie jest rozbełtane. Ale nie znalazłem wytłumaczenia, dlaczego żółtko czasami wybucha.
@tomac Ostatnio w kontekście podgrzewania jajek czytałem, że problematyczne może być generalne podgrzewanie płynów w kuchenkach mikrofalowych (np. czystej wody, czy ostygłej kawy lub herbaty). Problemem jest to, że może dojść do wrzenia płynu bez widocznych zwykle bąbelków. Wówczas np. zamieszanie taką cieczą powodu gwałtowne odparowanie i eksplozję. Tak że trzeba uważać.
Zasada jest prosta: kuchenka mikrofalowa podgrzewa wodę - nie ma sensu wkładać tam żywności ubogiej w wodę albo takiej, w której woda jest szczelnie zamknięta (np. jajko czy awokado).
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 20 May 2023 2023 20:02
Odpowiedz@Anonim_Gall dodam jeszcze że powstają wyładowania elektryczne po włożeniu metalu, stąd też taki efekt z słuchawkami
@Marcin2019Master
nie, po prostu mikrofala stopiła plastik...
@PitBull9010 plastik w mikrofali tak łatwo się nie topi, oczywiście zależy od rodzaju, ale sporo plastikowych opakowań, czy chociażby specjalne osłony żeby nie zachlapać mikrofali są wykonane z plastiku. Jednak kiedy plastik dotyka rozgrzanego metalu, to co innego
@PitBull9010 to skąd gotowe dania, do podgrzania w mikrofali? ot takie byle co jakiś ryż a w drugiej przegródce mięso w sosie z warzywami... i jest to plastikowe i podgrzewanie przez 3-4 minuty i uwaga..... plastik się nie topi :D
@Marcin2019Master
sam sobie odpowiedziałeś: ROGRZANY METAL...
@Pasqdnik82
BO SĄ RÓŻNE RODzAJE PLASTIKU, jedne bardziej, inne mniej odporne na działanie temperatur I CIŚNIENIA (tak, ciśnienie te może rozerwać, stopić lub zmiażdżyć opakowanie)...
i taki np. plastik PP (miski, pudełka jednorazowe, "folie" spożywcze się stopią, gdy plastik PSHI już niekoniecznie, jest nieco trwalszy... (ALE NIE MA PLASTIKU, KTÓREGO WGL NIE DA SIĘ STOPIĆ, WIĘKSZOŚĆ SPALA SIĘ PRZY TEMP 720 STOPNI...)
Zmodyfikowano 2 razy Ostatnia modyfikacja: 22 May 2023 2023 12:30
"...inne mniej odporne na działanie temperatur I CIŚNIENIA (tak, ciśnienie..."
Nie bardzo rozumiem. Jakie masz ciśnienie w mikrofali, @PitBull9010?
@RomekC
nie w mikrofali, a w zamkniętyc produktach, pod wpływem fal elektromagnetycznych (które wywołują drgania materii) wzrasta ciśnienie zawartości pudełek, skorup, skórek, itp., itd., a co za tym idzie rośnie też objętość, stąd w niektórych przypadkach spektakularne (i czasami niebezpieczne) wybuchy żywności xD
To ja wiem, @PitBull9010. Zmyliło mnie "ciśnienie te może rozerwać, stopić...".
Wiem co się wydarzyło na ostatniej fotce. Ktoś zbyt długo podgrzewał płatki owsiane lub musli.
Odpowiedzzasada jest prosta i podstawowa, trzeba myśleć jak się coś robi i się pilnuje i sprawdza jak się robi jedzenie
Odpowiedzw wielu prypadkach problemem nie było to, co zostało "podgrzane", a sposób i pojemnik były niewłaściwe...
OdpowiedzTaka ciekawostka: Jajko w mikrofalówce może eksplodować nawet mimo usunięcia skorupki. Czasami robię jajko z mikrofali (do kubka nalewam 100ml wody, wbijam surowe jajko i nastawiam na minutę na pełną moc). Wychodzi tak zwane jajko w koszulce. Jednak już dwa razy mi się zdarzyło, że jajko eksplodowało. Nie wiem, od czego zależy ewentualna eksplozja, ale wygląda na to, że przyczyną eksplozji nie jest skorupka. Gdzieś czytałem, że wybucha żółtko, jeśli nie jest rozbełtane. Ale nie znalazłem wytłumaczenia, dlaczego żółtko czasami wybucha.
Odpowiedz@tomac Ostatnio w kontekście podgrzewania jajek czytałem, że problematyczne może być generalne podgrzewanie płynów w kuchenkach mikrofalowych (np. czystej wody, czy ostygłej kawy lub herbaty). Problemem jest to, że może dojść do wrzenia płynu bez widocznych zwykle bąbelków. Wówczas np. zamieszanie taką cieczą powodu gwałtowne odparowanie i eksplozję. Tak że trzeba uważać.