Demotywatory.pl

Menu Szukaj
+
233 245
-

Zobacz także:


D Dziennik
+5 / 5

To czy jajko będzie na miękko/twardo zależy od wielkości jajka, od samego czasu zagotowania wody, utrzymania temperatury po zagotowaniu.
Moje doświadczenie jest takie, jajko L jeżeli ma być na średnio to musi być 5 minut po zagotowaniu wodyi następnie wyjęte i schłodzone. Gotowanie na płycie indukcyjnej w małym garnuszku. Po zagotowaniu wody moc na ok 45% - żeby trochę bulgotało.
jeżeli jajko M to już tylko 4 minuty.
6 minut i więcej to już jajka są na twardo, a na zdjęciu nawet takie 10 minutowe wyglądają że jeszcze nie są w 100% na twardo.
Podsumowując, trzeba samemu sprawdzić.

Odpowiedz
Cascabel
0 / 2

@Dziennik Każda kuchenka działa niestety inaczej, podobnie jak te słynne maszynki do jajek - w każdej trzeba wyczuć idealny czas.
Chyba najbliżej ideału jeżeli chodzi o gotowanie jajek jest thermomix i czajnik, który miałam na studiach :)

R RobertoR31
+1 / 1

@Dziennik Wbrew pozorom ważna jest też twardość wody, może wydłużyć proces o nawet 2-3 minuty

D Dziennik
0 / 0

@Desertnadeser Nie jestem dobrym słuchaczem, musisz znaleźć sobie inną osobę do rozmowy.

B Birk
+6 / 6

Jeszcze powinna być opcja zapomniałem o jajkach :)

Odpowiedz
koszmarek66
-4 / 4

Razem 114 minut badań naukowych.

A teraz się cichutko chowam za filarem ironii i czekam na mądrale...

Odpowiedz
pirlipati
0 / 2

@pawelusa74 przede wszystkim należy wspomnieć, że gotując więcej jajek jak się wrzuca je ma wrzątek to zmieniają mocno temperaturę i trzeba dluzej gotować. To jest super rozpiska jak ktoś jedno jajko w małym garnku gotuje. Jak gotuje 20 to ni ch ta ściąga nie zadziała

T Tomasz1977
+4 / 4

Ja gotuję 4,5 minuty, a jajka wyglądają jak te 14 minutowe ze zdjęcia, co robię nie tak?

Odpowiedz
koszmarek66
+4 / 6

@Tomasz1977 Brakuje tu podstawowej informacji. Czy jajka wkłada się do zimnej czy do gotującej się wody. Pomijam fakt, że inaczej będzie trochę nad morzem inaczej w wysokich górach. Inaczej z małymi jajkami, inaczej z dużymi :)

Ashera01
+1 / 1

Po 15 minutach mam jajka z niebieskim zabarwieniem żółtka, gotowane zbyt długo. Jajka rozmiar M gotuję 8 minut, a L 10 minut.

Odpowiedz
I iiizusiekkk09
0 / 0

Przecież to jest błędne, wszystkie te liczby powinny być zaniżone o 2 minuty, a to robi mega różnicę

Odpowiedz
A amwit
0 / 0

Na youtube jak ktoś chce, niech sobie wpisze "combo class eggs".
Gościu robi podobny eksperyment z jajkami, ale najdłużej gotowane jest 24 godziny.

Odpowiedz