Ale PO i Nowoczesna nawołują do jeszcze głębszej integracji z Unią. Ja twierdzę, że już jesteśmy za bardzo zintegrowani, i powinniśmy cofnąć większość uprawnień brukselskiej administracji. Nie oznacza to chęci wychodzenia z Unii, a tylko pozostawienia tego, co poszerza naszą wolność, czyli cztery podstawowe wolności UE: swobodny przepływ ludzi, usług, dóbr i kapitału. Reszta regulacji unijnych jest zbędna, a już mówienie o "dalszej integracji" to aberracja - chyba, że ktoś dąży do zniszczenia państw narodowych.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
20 marca 2016 o 16:43
@FilozofNaKoksie - Zgadza się, swobodny przepływ ludzi to układ z Schengen, ale wspominam o tym w kontekście Unii, ponieważ w traktatach unijnych zawarte są te cztery swobody, w tym swoboda przepływu ludzi, chociaż w dziwaczny sposób (jak to w Unii) realizacja tego traktatowego postulatu została wykonana pozatraktatowo, układem z Schengen. Jednak ze względu na wymogi traktatowe Unii o swobodnym przepływie osób, warunkiem przystąpienia do Unii jest jednoczesna zgoda na wejście do układu z Schengen. Inaczej mówiąc: każdy, kto chce być w Unii, musi być w Schengen (tak mówi traktat o Unii), ale nie każdy kto chce być w Schengen musi być w Unii. Niemniej jednak, formalnie rzecz biorąc swoboda przepływu osób oczywiście została zrealizowana poprzez układ z Schengen.
@~yrek8 A Szwajcaria i Norwegia nie są w Unii a są w Schengen, i co z tego? To tylko dowód, że strefa wolnego przepływu ludzi (nie ważne czy Schengen czy jakakolwiek inna) nie wymaga do działania tworu kołchozopodobnego.
@FilozofNaKoksie Gratuluję dużej ilości plusów. Zwłaszcza, że swobodny przepływ siły roboczej, to jednak Unia, a Schengen to przekraczanie granicy bez kontroli. Ale co tam. Masz swój sukces.
Oczywiście żadnego źródła nie ma. Zaś przepisy unii są często w naszym kraju nazbyt interpretowane. Tak jak kiedyś kazano rolnikom budować wszędzie atestowane płyty gnojowe bo unia każe. Potem się okazało że rzeczywiście każe. Jednak tylko w niektórych przypadkach, na obszarach szczególnie narażonych na zagrożenie. Lub ubój gospodarczy. W całej Europie rolnicy prowadzą ubój we własnych gospodarstwach. Tylko w Polsce jest to utrudnione dodatkowymi procedurami.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
21 marca 2016 o 19:10
@agronomista Oczywiście narzekanie na brak źródła kiedy często wystarczy minuta w Google... Brawo. Może teraz zakażemy całkowicie używania cukru, słodzików, soli... ogólnie przypraw oraz papierosów i alkoholu? Przecież wszystko szkodzi zdrowiu! Polityki też trzeba zakazać bo człowiek się denerwuje i to szkodzi zdrowiu.
@t1ger nie lubię zakazów i jestem ich przeciwnikiem. Więc jest w tym racja że to idiotyzm. Jednak jak już ktoś podaje jakąś informacje, to mógłby podać źródło. Tak się robi w każdej publikacji. Podaje się źródło, a nie zmusza czytelnika aby sam to sprawdził.
@agronomista @stachuW "Radio Merkury informuje, że sól peklująca może być szkodliwa dla zdrowia, tak bynajmniej twierdzą unijni urzędnicy." Po tym zdaniu nie mam zamiaru traktować tej strony jako wiarygodnego źródła jakichkolwiek informacji. Możesz podać coś poważniejszego?
@Azon
"Wielu producentów informuje, że w związku z unijnymi przepisami, nie może oferować takiego produktu. Chodzi o zawartość soli peklującej, która zdaniem unijnych urzędników jest niezdrowa. - W Wielkopolsce golonka peklowana jest bardzo popularna i jest produkowana od wielu pokoleń. Ten przepis miał być oprotestowany w Unii Europejskiej, czekamy na decyzję, że ten produkt zostanie zachowany - mówi Józef Konarczak, producent z południowej Wielkopolski"
Skoro coś od wielu lat jest produkowane i spożywane i jakoś nie słyszałem aby od tego ktoś umarł. Skoro golonke zakazano bo sól w niej szkodzi to dlaczego nie zlikwiduje się papierosów co zawierają gorsze rzeczy? A no tak, golonka przecież nie ma akcyzy, ministerstwa nie zarabiają kasy na tym. I przepraszam bardzo, ja nie lubię kiedy urzędnik uważa co jest dobre dla mnie, co mam jeść co mam nie jeść. Takie układanie z góry komuś życia przez państwo to faszyzm.
@stachuW Stasiu, daj mi proszę inne źródło. Tu mamy tylko wypowiedź jednej ze stron, której zależy aby daną sprawę przedstawić w jak najkorzystniejszym dla niej świetle. Dodatkowo cytowana jest przez zespół redakcyjny nie potrafiący rozróżnić "bynajmniej" od "przynajmniej".
@stachuW Sól peklowana to sól z dodatkiem azotynu sodu (E250), który uważany jest za rakotwórczy. Więc stwierdzenie "nie słyszałem aby od tego ktoś umarł" może być wątpliwe (ciężko to stwierdzić bo rakotwórczych substancji jest od groma). A jeżeli chodzi o źródło to dwie sprawy: po pierwsze Pan Konarczak jest PRODUCENTEM czyli po prostu sprzedawcą. Z tego powodu ciężko jest go przedstawiać jako autorytet (jest nieobiektywny). Po drugie nadal nie ma NAJWAŻNIEJSZEGO źródła: Jaki ekspert z UE to powiedział i czy w ogóle to powiedział. Zauważ, że dyskusja pod demotywatorem jest głównie hejtem na przepisy Unii, ale w obrazku jest plotka i to z trzeciej ręki.
@StachuW akurat ja jestem za ich zakazaniem. Ale rozumiem o co ci chodzi więc wyjaśnię. Po pierwsze papierosy to papierosy, każdy wie, że są szkodliwe, więc kupujesz je na własną odpowiedzialność, a ten konkretny przypadek soli peklowanej stosowany jest ogólnie w przemyśle wędliniarskim jako składnik. Mówiąc wprost, dziecko poniżej 13 lat papierosów nie pali, ale wędlinę kupioną przez rodziców już zjada. Po drugie, sól peklowaną zdaje się można łatwo zamienić na zdrowszy składnik, a z papierosami jest o wiele trudniej. Po trzecie, jak zobaczysz sobie zakazy, ograniczenia i koszty związane z paleniem, to wydaje mi się że państwo jednak stosuje silną SUGESTIĘ, aby zniechęcić do palenia. Za natychmiastowym zakazem palenia jest kilka problematycznych czynników, m.in. pieniądze wpływające do państwa jak i liczba osób w Polsce która zostałaby nagle zmuszona do przymusowego odwyku. Na koniec uwaga, radio też jest słabym źródłem. Nie najgorszym, ale jakby nie było radio przedstawia informacje z drugiej lub trzeciej ręki.
@Szarim_Musty nie wspominajac juz o Aspartamie, sztucznym slodziku dodawanym do napojow dietetycznych zamiast cukru. Z wielu badan wynika ze Aspartam jest rakotworczy, no ale koncerny takie jak CocaCola czy PepsiCo. nadal dodaja to do swoich produktow i nikt im nie zabrania :)
@czarny147 Jak wiele jest takich badan to podaj chociaż jedno rzetelne. Jak na razie nie stwierdzono rakotwórczości aspartamu (ciągle trwają badania nad nim). Aspartam jest szkodliwy tylko dla małej populacji ludzi.
Ściślej mówiąc - nieustannie jedne badania wykazują, że aspartam nie jest szkodliwy (a przynajmniej nie w umiarkowanych dawkach), inne zaraz im zaprzeczają. Jeśli jednak miałbym wybierać pomiędzy podejrzanym aspartamem a cukrem, którego szkodliwość została udowodniona setki, jeśli nie tysiące razy, to wybór jest raczej oczywisty. Na wszelki wypadek zalecałbym stosować aspartam z umiarem. Ogólnie jeśli komuś nie przeszkadza lekki posmak goryczy, lepiej słodzić stewią. Ewentualnie zdrowszymi cukrami np. trzcinowym albo miodem.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
21 marca 2016 o 23:16
@KapitanKorsarzPirat Czyli zjedzenie golonki nie jest sprawą prywatną, ale fast foodu już tak? Ale zgadzam się z Tobą w kwestii tego, iż nie zakażą fast foodów choć wszyscy sobie doskonale zdajemy sprawę z tego, że są niezdrowe, gdyż wywołałoby to zbyt duże niezadowolenie, a firmy takie jak McDonald czy KFC są ogromnymi koncernami i dodatkowo międzynarodowymi. Tak samo nie zakaże się spożywania alkoholu czy palenia tytoniu choć to również jest szkodliwe, ale już wędliny? A czemu by nie? Takie rzeczy i tak w dużej mierze przedją bez echa.
Bardzo mi się podoba, że tutaj jak zwykle wypowiedzieli się ludzie którzy "coś" wiedzą. To czego Unia chce zakazać to stosowanie Azotyn Potasu (E249) oraz Azotyn Sodu (E250), które są tanimi i trującymi nitrytami, które podobno są rakotwórcze (klasa 2A wg IARC - dla zainteresowanych). Stosowane jako odpowiedniki dla Azotanu Sodu oraz Azotanu Potasu, które są nieszkodliwe w porównaniu z nimi. Oczywiście E249 i E250 są tanie i trzeba ich używać 100 razy mniej to peklowania, dlatego jest taka gównoburza wokół tego, bo Unia nie zabrania używania soli peklującej. Zabrania tylko trucia nas. Oczywiście największy ból dupy jest u producentów bo nie będą mogli wykorzystywać E249 i E250 i będą musieli wrócić do azoranów, których trzeba, przede wszystkim - DODAĆ WIĘCEJ. Ot cały problem tej sprawy.
To dlaczego nie zakażemy papierosów albo chociażby samej soli? Też szkodzi co nie?
W ogóle zamknijmy się w klatkach i przyjmujmy papkę jedzenia oraz płyny co 3 godziny. Tak będzie naaajbezpieczniej.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
21 marca 2016 o 16:41
@stachuW Jako osoba niepaląca jestem jak najbardziej za, ale bądźmy realistami - za duże pieniądze za tym stoją. Co do soli to oczywiście, że szkodzi. Nawet czysta woda szkodzi - jednorazowe spożycie ok. 9kg wody to śmierć. W przypadku azotanów jest to 4g/kg masy ciała a w przypadku azotynów 200mg/kg. Jest pewna różnica jednak. Jeśli chodzi o klatkę i papkę to nie ma celu popadanie z jednej skrajności w drugą, trzeba zachować jakąś równowagę.
@Rocky666 Owszem można, ale po oznaczeniu papierosów paradoksalnie wzrosła ich sprzedaż. Osobiście uważam, że w końcu zajęli się czymś porządnym, a nie regulowaniem np. wysokości płomienia świecy czy innym badziewiem. A nakaz oznaczania po prostu skończyłby się, że wszystkie golonki byłyby oznaczane, bo producenci i tak szliby po kosztach (zapewne z kilkoma wyjątkami).
Co ciekawe Unia nie zabrania stosowania glutaminianu sodu, aspartamu, erytrozyny, gumy arabskiej etc., co do szkodliwości których nie ma żadnych wątpliwości.
Większej bzdury dawno nie słyszano. Przecież to śmieszne jest, a ze śmiechu też umrzeć można. Idąc tropem tej myśli, to już niedługo UE wyda kolejny zakaz i śmiech podzieli los soli peklującej...
sól peklująca jest szkodliwa ale już sól do posypywania jezdni już nie :)
Fajki też są zdrowe, alkohol ma niemal właściwości lecznicze :)
a te cudne E i płynne dymy wędzarnicze to ósmy cod świata :)
Nie rozumiem po co UE w ogóle jest potrzebna, swobodny przepływ ludzi, dóbr, usług i kapitału, można mieć bez tej siedziby biurokratów, UK nie należy do strefy Schengen, a jednak imigrantów tam nie brakuje. Mam nadzieję, że UK wyjdzie z UE i pokaże innym krajom, że można żyć bez tej instytucji, która odebrała nam suwerenność. Jak można w ogóle obchodzić Narodowe Święto Niepodległości, jeśli unijne prawo jest wyższe niż polskie..
Nie wiem czy EU chce czy nie chce zakazać soli peklującej, ale wiem że sól peklująca jest szkodliwa dla zdrowia. Przy niej wszystkie inne obecnie stosowane konserwanty to pikuś. W democie trochę się mijają z prawdą pisząc" może być szkodliwa dla zdrowia" jakby były co do tego jakieś wątpliwości. Tylko wielowiekowa tradycja i brak alternatywy dającej zbliżony smak, powodują, że choć trująca, wciąż jest w sprzedaży.
Nie może być, ale jest szkodliwa - na nerki i trzustkę. Ta jest sól z dodatkiem azotynu sodu - badania dowiodły ponadto, że jest rakotwórczy i uszkadza komórki. SMACZNEGO!
volenti non fit iniuria - normalny kraj to taki, dla którego jest to religia państwowa. Np. Szwajcaria. Sól to nic. Weganie będą zachwyceni. Dla nich mięso to 4/5 zła tego świata.
bo j Polaków oczywiście nie interesuje to, ze hodują sobie raka, cukrzycę i chorobę wieńcową dzięki peklowanej golonce. Nikt nam tu k..wa rządził nie będzie czym mamy się truć
Sól do peklowania jest szkodliwa, i zawsze była. Ale może wystarczyłoby wyraźne oznaczenie na opakowaniu - w końcu wiele substancji w jedzeniu jest szkodliwych, ale zależy ile się tego zje.
Mistrzowie, może dowiedzielibyście się o ch...j chodzi a potem pyskowali. Czym pekluje się mięsa? Co to jest nitryt? Jaka ilość jest śmiertelna? Jaki jest rozkład nitrytu? jakie jest jego działanie? Cyjanek potasu to substancja, której bliżej do miodu niż do soli peklującej (nitrytu). Jedząc wędliny (mięsa) peklowane, zjadamy również sól peklującą (nitryt), Który powoduje ścinanie krwi. Nitryt nie ulega degradacji. Już wiemy skąd zakrzepica... Ale nie jedzmy GMO.... i już wiadomo czemu wędliny są różowe.
Szczyt luksusu - golonka. Tego nawet nie ma jak skomentować. Proponuję jechać do Rosji. Tam jedzą słoninę i popijają bimbrem. Taki specjał ci się spodoba. A do tego jeszcze gryza cebulki...
Pewności nie ma, bo badań nie przeprowadzono, ale na wszelki wypadek zakazują. Nasuwa się tylko jedno stwierdzenie, większość urzędasów w Unii to idioci. Przykład: raki, czy ślimaki zaliczone jako ryby, norma na kształt ogórka itp itd. Jak im peklowana golonka nie smakuje, niech nie żrą, ale niech się nie wcinają, nie mając o tym pojęcia, w tradycyjne, przez wieki sprawdzone smaki.Ale z drugiej strony co się dziwić, skoro ogórki kiszone i kapusta kiszona uważana jest przez tych ludzi, jako produkty zepsute.
Ale PO i Nowoczesna nawołują do jeszcze głębszej integracji z Unią. Ja twierdzę, że już jesteśmy za bardzo zintegrowani, i powinniśmy cofnąć większość uprawnień brukselskiej administracji. Nie oznacza to chęci wychodzenia z Unii, a tylko pozostawienia tego, co poszerza naszą wolność, czyli cztery podstawowe wolności UE: swobodny przepływ ludzi, usług, dóbr i kapitału. Reszta regulacji unijnych jest zbędna, a już mówienie o "dalszej integracji" to aberracja - chyba, że ktoś dąży do zniszczenia państw narodowych.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 20 marca 2016 o 16:43
@FilozofNaKoksie - Zgadza się, swobodny przepływ ludzi to układ z Schengen, ale wspominam o tym w kontekście Unii, ponieważ w traktatach unijnych zawarte są te cztery swobody, w tym swoboda przepływu ludzi, chociaż w dziwaczny sposób (jak to w Unii) realizacja tego traktatowego postulatu została wykonana pozatraktatowo, układem z Schengen. Jednak ze względu na wymogi traktatowe Unii o swobodnym przepływie osób, warunkiem przystąpienia do Unii jest jednoczesna zgoda na wejście do układu z Schengen. Inaczej mówiąc: każdy, kto chce być w Unii, musi być w Schengen (tak mówi traktat o Unii), ale nie każdy kto chce być w Schengen musi być w Unii. Niemniej jednak, formalnie rzecz biorąc swoboda przepływu osób oczywiście została zrealizowana poprzez układ z Schengen.
@FilozofNaKoksie> UK nie jest w schengen i jest w uni.
@~yrek8 A Szwajcaria i Norwegia nie są w Unii a są w Schengen, i co z tego? To tylko dowód, że strefa wolnego przepływu ludzi (nie ważne czy Schengen czy jakakolwiek inna) nie wymaga do działania tworu kołchozopodobnego.
@FilozofNaKoksie Gratuluję dużej ilości plusów. Zwłaszcza, że swobodny przepływ siły roboczej, to jednak Unia, a Schengen to przekraczanie granicy bez kontroli. Ale co tam. Masz swój sukces.
Oczywiście żadnego źródła nie ma. Zaś przepisy unii są często w naszym kraju nazbyt interpretowane. Tak jak kiedyś kazano rolnikom budować wszędzie atestowane płyty gnojowe bo unia każe. Potem się okazało że rzeczywiście każe. Jednak tylko w niektórych przypadkach, na obszarach szczególnie narażonych na zagrożenie. Lub ubój gospodarczy. W całej Europie rolnicy prowadzą ubój we własnych gospodarstwach. Tylko w Polsce jest to utrudnione dodatkowymi procedurami.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 21 marca 2016 o 19:10
@agronomista
Zakazano sprzedaży golonki peklowanej bo zawarta w niej sól szkodzi zdrowiu. To jest absurdalne! http://expresselblag.pl/2016/03/golonka-zakazana-unia-odbiera-nam-smak-zycia/
@stachuW Nie ważne jak piszesz, ważne, że dla Polski.
@agronomista Oczywiście narzekanie na brak źródła kiedy często wystarczy minuta w Google... Brawo. Może teraz zakażemy całkowicie używania cukru, słodzików, soli... ogólnie przypraw oraz papierosów i alkoholu? Przecież wszystko szkodzi zdrowiu! Polityki też trzeba zakazać bo człowiek się denerwuje i to szkodzi zdrowiu.
@t1ger nie lubię zakazów i jestem ich przeciwnikiem. Więc jest w tym racja że to idiotyzm. Jednak jak już ktoś podaje jakąś informacje, to mógłby podać źródło. Tak się robi w każdej publikacji. Podaje się źródło, a nie zmusza czytelnika aby sam to sprawdził.
@misiawy
Wszystko co dobre dla Polski jest słuszne, masz racje
@agronomista @stachuW "Radio Merkury informuje, że sól peklująca może być szkodliwa dla zdrowia, tak bynajmniej twierdzą unijni urzędnicy." Po tym zdaniu nie mam zamiaru traktować tej strony jako wiarygodnego źródła jakichkolwiek informacji. Możesz podać coś poważniejszego?
@Azon
"Wielu producentów informuje, że w związku z unijnymi przepisami, nie może oferować takiego produktu. Chodzi o zawartość soli peklującej, która zdaniem unijnych urzędników jest niezdrowa. - W Wielkopolsce golonka peklowana jest bardzo popularna i jest produkowana od wielu pokoleń. Ten przepis miał być oprotestowany w Unii Europejskiej, czekamy na decyzję, że ten produkt zostanie zachowany - mówi Józef Konarczak, producent z południowej Wielkopolski"
Skoro coś od wielu lat jest produkowane i spożywane i jakoś nie słyszałem aby od tego ktoś umarł. Skoro golonke zakazano bo sól w niej szkodzi to dlaczego nie zlikwiduje się papierosów co zawierają gorsze rzeczy? A no tak, golonka przecież nie ma akcyzy, ministerstwa nie zarabiają kasy na tym. I przepraszam bardzo, ja nie lubię kiedy urzędnik uważa co jest dobre dla mnie, co mam jeść co mam nie jeść. Takie układanie z góry komuś życia przez państwo to faszyzm.
@stachuW Stasiu, daj mi proszę inne źródło. Tu mamy tylko wypowiedź jednej ze stron, której zależy aby daną sprawę przedstawić w jak najkorzystniejszym dla niej świetle. Dodatkowo cytowana jest przez zespół redakcyjny nie potrafiący rozróżnić "bynajmniej" od "przynajmniej".
@stachuW Sól peklowana to sól z dodatkiem azotynu sodu (E250), który uważany jest za rakotwórczy. Więc stwierdzenie "nie słyszałem aby od tego ktoś umarł" może być wątpliwe (ciężko to stwierdzić bo rakotwórczych substancji jest od groma). A jeżeli chodzi o źródło to dwie sprawy: po pierwsze Pan Konarczak jest PRODUCENTEM czyli po prostu sprzedawcą. Z tego powodu ciężko jest go przedstawiać jako autorytet (jest nieobiektywny). Po drugie nadal nie ma NAJWAŻNIEJSZEGO źródła: Jaki ekspert z UE to powiedział i czy w ogóle to powiedział. Zauważ, że dyskusja pod demotywatorem jest głównie hejtem na przepisy Unii, ale w obrazku jest plotka i to z trzeciej ręki.
@Azon Proszę bardzo Azonku:http://m.radiomerkury.pl/informacje/pozostale/golonka-peklowana-zakazana.html
I nie żeby coś ale sam wybierasz takie źródła, które ci pasują.
@Bruk
Papierosy są bardziej rakotwórcze, czemu nie walczysz o ich zakazanie?
@StachuW akurat ja jestem za ich zakazaniem. Ale rozumiem o co ci chodzi więc wyjaśnię. Po pierwsze papierosy to papierosy, każdy wie, że są szkodliwe, więc kupujesz je na własną odpowiedzialność, a ten konkretny przypadek soli peklowanej stosowany jest ogólnie w przemyśle wędliniarskim jako składnik. Mówiąc wprost, dziecko poniżej 13 lat papierosów nie pali, ale wędlinę kupioną przez rodziców już zjada. Po drugie, sól peklowaną zdaje się można łatwo zamienić na zdrowszy składnik, a z papierosami jest o wiele trudniej. Po trzecie, jak zobaczysz sobie zakazy, ograniczenia i koszty związane z paleniem, to wydaje mi się że państwo jednak stosuje silną SUGESTIĘ, aby zniechęcić do palenia. Za natychmiastowym zakazem palenia jest kilka problematycznych czynników, m.in. pieniądze wpływające do państwa jak i liczba osób w Polsce która zostałaby nagle zmuszona do przymusowego odwyku. Na koniec uwaga, radio też jest słabym źródłem. Nie najgorszym, ale jakby nie było radio przedstawia informacje z drugiej lub trzeciej ręki.
Autorowi tego knota ktoś zakazał pisać poprawnie po polsku?
@misiawy
No niestety, zgłoś to do towarzystwa języka polskiego i gdziekolwiek chcesz
ja bym zakazał UE ponieważ jej duża ilośc prowadzi do trwałych uszkodzeń w mózgu.
Sól peklująca może być szkodliwa ale emulatory, spulchniacze i barwniki są ok...
@Szarim_Musty nie wspominajac juz o Aspartamie, sztucznym slodziku dodawanym do napojow dietetycznych zamiast cukru. Z wielu badan wynika ze Aspartam jest rakotworczy, no ale koncerny takie jak CocaCola czy PepsiCo. nadal dodaja to do swoich produktow i nikt im nie zabrania :)
@czarny147 Jak wiele jest takich badan to podaj chociaż jedno rzetelne. Jak na razie nie stwierdzono rakotwórczości aspartamu (ciągle trwają badania nad nim). Aspartam jest szkodliwy tylko dla małej populacji ludzi.
Ściślej mówiąc - nieustannie jedne badania wykazują, że aspartam nie jest szkodliwy (a przynajmniej nie w umiarkowanych dawkach), inne zaraz im zaprzeczają. Jeśli jednak miałbym wybierać pomiędzy podejrzanym aspartamem a cukrem, którego szkodliwość została udowodniona setki, jeśli nie tysiące razy, to wybór jest raczej oczywisty. Na wszelki wypadek zalecałbym stosować aspartam z umiarem. Ogólnie jeśli komuś nie przeszkadza lekki posmak goryczy, lepiej słodzić stewią. Ewentualnie zdrowszymi cukrami np. trzcinowym albo miodem.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 21 marca 2016 o 23:16
przecież takie coś jak peklowanie to się robi w domu!
Za to mcdonaldy są zdrowe i jakże promowane w telewizji.
@Bart3k2198 Akurat to czy ktoś je fast food to jego prywatna sprawa. I zakazanie tego wywoła duże niezadowolenie
@KapitanKorsarzPirat Czyli zjedzenie golonki nie jest sprawą prywatną, ale fast foodu już tak? Ale zgadzam się z Tobą w kwestii tego, iż nie zakażą fast foodów choć wszyscy sobie doskonale zdajemy sprawę z tego, że są niezdrowe, gdyż wywołałoby to zbyt duże niezadowolenie, a firmy takie jak McDonald czy KFC są ogromnymi koncernami i dodatkowo międzynarodowymi. Tak samo nie zakaże się spożywania alkoholu czy palenia tytoniu choć to również jest szkodliwe, ale już wędliny? A czemu by nie? Takie rzeczy i tak w dużej mierze przedją bez echa.
Bardzo mi się podoba, że tutaj jak zwykle wypowiedzieli się ludzie którzy "coś" wiedzą. To czego Unia chce zakazać to stosowanie Azotyn Potasu (E249) oraz Azotyn Sodu (E250), które są tanimi i trującymi nitrytami, które podobno są rakotwórcze (klasa 2A wg IARC - dla zainteresowanych). Stosowane jako odpowiedniki dla Azotanu Sodu oraz Azotanu Potasu, które są nieszkodliwe w porównaniu z nimi. Oczywiście E249 i E250 są tanie i trzeba ich używać 100 razy mniej to peklowania, dlatego jest taka gównoburza wokół tego, bo Unia nie zabrania używania soli peklującej. Zabrania tylko trucia nas. Oczywiście największy ból dupy jest u producentów bo nie będą mogli wykorzystywać E249 i E250 i będą musieli wrócić do azoranów, których trzeba, przede wszystkim - DODAĆ WIĘCEJ. Ot cały problem tej sprawy.
To dlaczego nie zakażemy papierosów albo chociażby samej soli? Też szkodzi co nie?
W ogóle zamknijmy się w klatkach i przyjmujmy papkę jedzenia oraz płyny co 3 godziny. Tak będzie naaajbezpieczniej.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 21 marca 2016 o 16:41
@stachuW Jako osoba niepaląca jestem jak najbardziej za, ale bądźmy realistami - za duże pieniądze za tym stoją. Co do soli to oczywiście, że szkodzi. Nawet czysta woda szkodzi - jednorazowe spożycie ok. 9kg wody to śmierć. W przypadku azotanów jest to 4g/kg masy ciała a w przypadku azotynów 200mg/kg. Jest pewna różnica jednak. Jeśli chodzi o klatkę i papkę to nie ma celu popadanie z jednej skrajności w drugą, trzeba zachować jakąś równowagę.
@Rocky666 Owszem można, ale po oznaczeniu papierosów paradoksalnie wzrosła ich sprzedaż. Osobiście uważam, że w końcu zajęli się czymś porządnym, a nie regulowaniem np. wysokości płomienia świecy czy innym badziewiem. A nakaz oznaczania po prostu skończyłby się, że wszystkie golonki byłyby oznaczane, bo producenci i tak szliby po kosztach (zapewne z kilkoma wyjątkami).
Co ciekawe Unia nie zabrania stosowania glutaminianu sodu, aspartamu, erytrozyny, gumy arabskiej etc., co do szkodliwości których nie ma żadnych wątpliwości.
Nie można tego sprzedawac jako produkt kolekcjonerski wymagający trzymania w chłodni? :f
Ale z Lidla jest ok http://kuchnialidla.pl/product/Golonka-po-bawarsku
Na pewno jest bardziej zdrowa niż ta sproszkowana chemia w sklepach.
Eurosojuz konsekwentnie kontynuuje komunistyczne tradycje
Kto się jednak w to zagłębił dowiedział się że wcale zakazu sprzedawanie peklowanej golonki nie ma. Znowu się daliście nabrać.
Jeszcze trochę a UE powie że życie jest szkodliwe ponieważ od niego się umiera.
Większej bzdury dawno nie słyszano. Przecież to śmieszne jest, a ze śmiechu też umrzeć można. Idąc tropem tej myśli, to już niedługo UE wyda kolejny zakaz i śmiech podzieli los soli peklującej...
sól peklująca jest szkodliwa ale już sól do posypywania jezdni już nie :)
Fajki też są zdrowe, alkohol ma niemal właściwości lecznicze :)
a te cudne E i płynne dymy wędzarnicze to ósmy cod świata :)
Islam i biurokracja są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia, ale z tym już jakoś nic zrobić nie chcą.
i wymyślili, nikt teraz im nie zarzuci tym urzędasom z UE ze nic nie robią, pare lat "ciężko charowali" nad tym projektem ale są efekty :)
Nie rozumiem po co UE w ogóle jest potrzebna, swobodny przepływ ludzi, dóbr, usług i kapitału, można mieć bez tej siedziby biurokratów, UK nie należy do strefy Schengen, a jednak imigrantów tam nie brakuje. Mam nadzieję, że UK wyjdzie z UE i pokaże innym krajom, że można żyć bez tej instytucji, która odebrała nam suwerenność. Jak można w ogóle obchodzić Narodowe Święto Niepodległości, jeśli unijne prawo jest wyższe niż polskie..
Nie wiem czy EU chce czy nie chce zakazać soli peklującej, ale wiem że sól peklująca jest szkodliwa dla zdrowia. Przy niej wszystkie inne obecnie stosowane konserwanty to pikuś. W democie trochę się mijają z prawdą pisząc" może być szkodliwa dla zdrowia" jakby były co do tego jakieś wątpliwości. Tylko wielowiekowa tradycja i brak alternatywy dającej zbliżony smak, powodują, że choć trująca, wciąż jest w sprzedaży.
"Szkodliwa dla zdrowia" w przypadku spożycia X kilo. Po wypiciu 10 litrów wody też można odpłynąć w siną dal, zabrońmy wody!
Nie może być, ale jest szkodliwa - na nerki i trzustkę. Ta jest sól z dodatkiem azotynu sodu - badania dowiodły ponadto, że jest rakotwórczy i uszkadza komórki. SMACZNEGO!
@kolorowatolerancja A wódka szkodzi na wątrobę i na mózg.
@kolorowatolerancja A papierosy szkodzą na płuca.
@kolorowatolerancja Co, nowa kupka przepchnięta do mózgu?
szkoda, ze nie zakazują glifosatu firmy monsanto, który rzeza ludziom jelita , a potem sie wymysla nietolerancje glutenu . smiech na sali
Tylko że w Polsce nie stosuje się jeszcze roundupu powschodowo na rośliny odporne na Glifosat.
Najlepiej dla naszego kraju to opuścić tą tzw Rzeszę i naprawiać to państwo po swojemu,dopóki będziemy krajem kolonialnym przyszłości tu nie będzie
Unia Europejska w obecnym kształcie przede wszystkim zakazuje samodzielnego myślenia.
volenti non fit iniuria - normalny kraj to taki, dla którego jest to religia państwowa. Np. Szwajcaria. Sól to nic. Weganie będą zachwyceni. Dla nich mięso to 4/5 zła tego świata.
Zabraniaj golonki, bo skraca życie. Wpuszczaj muzułmanów, bez względu na przyniesione choroby i nie bacząc na skracanie życia. Maczetą:D
bo j Polaków oczywiście nie interesuje to, ze hodują sobie raka, cukrzycę i chorobę wieńcową dzięki peklowanej golonce. Nikt nam tu k..wa rządził nie będzie czym mamy się truć
Nie zapominaj o chlaniu wódeczki, tej swojskiej rozrywce dla Polaków. Odebrać im goloneczkę i wódeczkę - to jak odebrać obywatelstwo.
Ludzie, bez paniki, sami peklujcie, to żadna filozofia. Wszystko byście chcieli kupować w sklepach.
Bądź jak minister rolnictwa Sawicki, promuj zdrową sól, wysypywaną na jezdnie jak na własny stół
Sól drogowa niczym nie różni się od spożywczej. Chyba, że zanieczyszczeniami występującymi w super drogich "kosmicznych solach"
Sól do peklowania jest szkodliwa, i zawsze była. Ale może wystarczyłoby wyraźne oznaczenie na opakowaniu - w końcu wiele substancji w jedzeniu jest szkodliwych, ale zależy ile się tego zje.
Mistrzowie, może dowiedzielibyście się o ch...j chodzi a potem pyskowali. Czym pekluje się mięsa? Co to jest nitryt? Jaka ilość jest śmiertelna? Jaki jest rozkład nitrytu? jakie jest jego działanie? Cyjanek potasu to substancja, której bliżej do miodu niż do soli peklującej (nitrytu). Jedząc wędliny (mięsa) peklowane, zjadamy również sól peklującą (nitryt), Który powoduje ścinanie krwi. Nitryt nie ulega degradacji. Już wiemy skąd zakrzepica... Ale nie jedzmy GMO.... i już wiadomo czemu wędliny są różowe.
Ciekawe co w UK zrobia zaklady, tam sporo uzywa sie soli, zwlaszcza peklujacej, nie wiem jak z ich bekonami, czy tam zwykla czy peklujaca sol.
Jakos aspartam, glutaminian sodu czy benzoesan sodu nie jest zabroniony przez Eurokolchoz.
Szczyt luksusu - golonka. Tego nawet nie ma jak skomentować. Proponuję jechać do Rosji. Tam jedzą słoninę i popijają bimbrem. Taki specjał ci się spodoba. A do tego jeszcze gryza cebulki...
Pewności nie ma, bo badań nie przeprowadzono, ale na wszelki wypadek zakazują. Nasuwa się tylko jedno stwierdzenie, większość urzędasów w Unii to idioci. Przykład: raki, czy ślimaki zaliczone jako ryby, norma na kształt ogórka itp itd. Jak im peklowana golonka nie smakuje, niech nie żrą, ale niech się nie wcinają, nie mając o tym pojęcia, w tradycyjne, przez wieki sprawdzone smaki.Ale z drugiej strony co się dziwić, skoro ogórki kiszone i kapusta kiszona uważana jest przez tych ludzi, jako produkty zepsute.
Ta. 1 kwietnia będzie za tydzień koleś.
Zakazać to powinni Unii Europejskiej, kiedy wreszcie przestaniemy być ich kolonią????
ale zrobie