Wspomaga rośnięcie włosów, wzmacnia jej, dodatkowo odnawia skórę(maseczki na twarz), leczy anemię, awitaminozę, działa moczopędnie i milion innych rzeczy.
Polecam napar z pokrzywy, chociaż suszona i zalana 90ºC traci bardzo dużo na wartości, ale mimo wszystko źle nie smakuję i ma działania lecznicze w porównaniu do czarnej która ma jakieś właściwości lecznicze jak i pobudzające, ale też sporo negatywów
dodaj jeszcze, że leczy dwa rodzaje białaczki i najlepsze działanie mają majowe pokrzywy, lecz więcej właściwości leczniczych zawiera korzeń niż liście.
Sztucznej witaminy. Naturalne witaminy zawarte w roslinach jest bardzo ciezko przedawkowac. Doucz sie najpierw, a nie cytujesz wiadomosci o aptecznych cudenkach, ktore sa sama chemia.
Piję pokrzywę codziennie (co prawda teraz jest tylko susz) i całą zimę nie chorowałam. Nawet kataru:-) niestety smak nieco specyficzny, trzeba się przyzwyczaić, a po okresie "polubiania" smakuje bardzo dobrze. Oczywiście jak wszystkie zioła pić należy bez cukru.
Wspomaga rośnięcie włosów, wzmacnia jej, dodatkowo odnawia skórę(maseczki na twarz), leczy anemię, awitaminozę, działa moczopędnie i milion innych rzeczy.
to że moczopędnie to akurat wiem ale nie na każdego działa tak samo, mi np na włosy nic nie dała
Polecam napar z pokrzywy, chociaż suszona i zalana 90ºC traci bardzo dużo na wartości, ale mimo wszystko źle nie smakuję i ma działania lecznicze w porównaniu do czarnej która ma jakieś właściwości lecznicze jak i pobudzające, ale też sporo negatywów
dodaj jeszcze, że leczy dwa rodzaje białaczki i najlepsze działanie mają majowe pokrzywy, lecz więcej właściwości leczniczych zawiera korzeń niż liście.
Po ugotowaniu to ma może 1% czegokolwiek. Witaminy są dość prostymi związkami, ale jednak nie na tyle prostymi, żeby gotowanie ich nie rozwaliło.
Nadmiar witaminy K może powodować:
rozpad krwinek czerwonych,
niedokrwistość,
nadmierne wydzielanie potu,
uczucie gorąca,
u niemowląt - żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej.
Sztucznej witaminy. Naturalne witaminy zawarte w roslinach jest bardzo ciezko przedawkowac. Doucz sie najpierw, a nie cytujesz wiadomosci o aptecznych cudenkach, ktore sa sama chemia.
Piję pokrzywę codziennie (co prawda teraz jest tylko susz) i całą zimę nie chorowałam. Nawet kataru:-) niestety smak nieco specyficzny, trzeba się przyzwyczaić, a po okresie "polubiania" smakuje bardzo dobrze. Oczywiście jak wszystkie zioła pić należy bez cukru.
Więc nie zastanawiaj się- wp**przaj chwasty!
Czyści krew, pędzi mocz i wydala stolec bez przerywania snu.
W dodatku gnojówki z pokrzywy świetnie nadają się do użyźniania ogrodu :).
a jakby jeszcze thc... :>
SUPER CHWAST - CANNABIS SATIVA
jadlam zupe pokrzywowa ( majowa) ugotowana na rosole, pyszna byla.
Lepiej wycisnąć z niej sok niż gotować.
Ale to nie to samo co szczaw :)
Wydaje mi się czy ktoś próbuje usprawiedliwić fakt, że ludzie w Auschwitz jedli zupy z pokrzyw?? o.O
co za dużo to nie zdrowo "!"
Tylko że jest obrzydliwa. I nie ważne co ma w sobie to i tak nie wypije. Wolę umrzeć wcześniej niż wmuszać w siebie takie nieprzyjemności.
Wszystko super tylko poprawnie zaparzona pokrzywa cholernie śmierdzi:p
Nadmiar witamin K może powodować:
rozpad krwinek czerwonych,
niedokrwistość,
nadmierne wydzielanie potu,
uczucie gorąca,
u niemowląt - żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej.
Pozdrawiam
ktoś prubawał pokrzywy. można wpi3rdalać na surowo, ale ten smak jest nie zapomniany
ja zawsze na pokrzywy sikam , wiec ich nie bede pił ...