Możesz go użyć przy robieniu prania lub czyszcząc kuchenny zlewozmywak. Okazuje się, że już w 1916 roku wiedziano o jeszcze jednej, ciekawej właściwości octu. Na pewno, chociaż raz pękła Ci skorupka jajka. Mimo to możne je ugotować, lecz w takim przypadku środek jajka zazwyczaj wylewała się na cały garnek. Jeśli chcesz tego uniknąć, wystarczy że do naczynia wypełnionego wodą, dodasz odrobinę octu.
Jeśli cenne przedmioty często wypadają Ci z rąk i boisz się, że podczas sprzątania zahaczysz o wazon, który otrzymałaś od babci, wystarczy że nasypiesz do środka odrobiny piasku. Dzięki temu naczynie będzie cięższe i nie przesunie się tak łatwo. Jeśli masz w domu przeźroczysty wazon, zamiast piasku możesz wykorzystać ładne kamienie lub ziarno.
Jeśli włożysz jedną szklankę w drugą, czasami ciężko jest je od siebie oddzielić. Siłowanie się z nimi może doprowadzić do ich zniszczenia, dlatego również i w tym przypadku najlepiej użyć triku sprzed 100 lat! Dolną szklankę umieść w naczyniu z gorącą wodą, a do kubka, który znajduje się na górze, wlej zimną wodę. Po chwili będziesz mogła oddzielić szklanki bez większego problemu.
W upalne dni często chcemy napić się zimnego napoju. Niestety dodawanie lodu do wina może rozcieńczyć trunek i nieco zmienić jego smak. Dlatego jeśli masz ochotę na schłodzony napój, owiń butelkę kuchennym ręcznikiem, a następnie włóż do miski. Teraz wystarczy wlać chłodną wodę do naczynia i poczekać kilka minut.
Zajmie Ci to dosłownie parę chwil. Ubierz rękawiczki, aby się nie skaleczyć, a następnie pozbądź się największych kawałków szkła. Teraz namocz szmatkę i połóż na drobne odłamki. Poczekaj chwile i zrób „kulkę” z mokrego ręcznika. W ten sposób zbierzesz całe szkło na materiał. Podejdź nad kosz na śmieci i dokładnie wytrzep szmatkę.
Mycie wąskiej szyjki butelki jest kłopotliwe. Warto spróbować, trik wykorzystywany jeszcze w XX wieku! Dodaj odrobiny ryżu na spód naczynia i zalej wodą. Można zmodyfikować ten sposób i dodać kilka kropel płynu do mycia naczyń. Teraz wystarczy zasłonić otwór butelki i porządnie wstrząsnąć. Na koniec umieść sitko w zlewie – dzięki temu wylewając wodę, ryż nie zatka kuchennych rur.
Jeśli podczas gotowania musisz podnieść pokrywkę, dobrze użyć bieliźnianego spinacza. Wystarczy, że przypniesz go do garnka i oprzesz o niego pokrywkę. Jeśli jednak przykrywka zsuwa się z łazienkowego gadżetu, możesz wbić w niego pinezkę.
tak.. lateksowe rekawiczki jak na zdjeciu chronia przed szklem i skaleczeniem XDXD, a i oczywiscie z recznika mozna wytrzepac wszystkie drobinki szkla i uzywac go dalej ofkors.. jakby nie bylo odkurzacza..
Tak samo z winem, zamiast bawic sie w recznik itd. Wystarczy wsadzic to wino do zamrazarki...
Takie drobinki fajnie lecą do oczu podczas wytrzepywania. To już lepiej wziąć jakiś łach "do wyrzucenia" i faktycznie wywalić to do kosza razem z tym szkłem.
Poza tym, jestem pod wrażeniem, jak daleko do prehistorii sięga Pan Autor - aż do mrocznych początków XX wieku! Prawie do dinozaurów!
Pewnie zaskoczę Autora, ale ocet, jajka i ich wzajemne relacje znano kilka tysięcy lat temu. Inne zjawiska też odkryto ciut wcześniej, niż w XX wieku.
użyj plastikowej klamerki - zobacz jak fajnie się topi.
teraz dopiero mnie olśniło, dlaczego w ozdobnych wazonach u mojej babci był piasek :D